Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na kolorową babkę Wielkanocną, babka jest puszysta i wilgotna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania babki będziemy potrzebowali: Użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm 300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 140 g mąki ziemniaczanej 220 g cukru pudru 6 jajek (rozmiar L) 125 ml mleka 125 ml oleju
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie, dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszne babki na kefirze. Tak upieczone babki są wyjątkowo wilgotne, puszyste i smaczne. Piekłam je wielokrotnie i za każdym się udawały, więc polecam wypróbować przepis. Na babkę kakaową będziemy potrzebowali: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 100 g mąki ziemniaczanej
Uwaga Babcia GotujePrzepyszna, wilgotna, aromatyczna - cudowna! Jeśli w zamrażarce zachowało Wam się jeszcze puree z dyni to proponuję zrobić właśnie taką babkę - nie pożałujecie :) SKŁADNIKI: (u mnie forma na babkę z kominem ok 24 cm średnicy) 125 g margaryny 1 szkl cukru 1,5 szkl puree z dyni (jeśli było mrożone - rozmrozić) 1 jajko 2 szkl mąki (czubate, razem ma być
Kto ugości moich gości?Niezwykle delikatna, wilgotna i pachnąca orzeźwiającymi cytrynami. Tę babkę zawsze piekła moja mama na Święta. Polana żółtym lukrem pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole. Gwarantuję, że wszystkim posmakuje, u mnie znika ze stołu jako pierwsza. Polecam ją zwłaszcza początkującym kucharkom, nie może się nie udać! Ciasto: 25 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 20 dag cukru
Smakołyki Asiamoniak, który w tradycyjnych podkarpackich przepisach służy do spulchniania kruchych wypieków. W przypadku babki piaskowej dodanie amoniaku sprawia, że pozostaje ona dłużej świeża i nie zmienia konsystencji. Babka jest lekko wilgotna i ma przyjemny maślany smak. Można ją przechowywać około tygodnia, pod warunkiem, że będzie przykryta, żeby nie obsychała. Babka piaskowa Rudnicka - kuchnia podkarpacka Składniki: 5 jajek (żółtka
Trzeci talerzMięsista, wilgotna i aromatyczna babka, która z pewnością nie stanie się sucha na drugi dzień po upieczeniu – to w moim przekonaniu idealny wypiek na Wielkanoc. Kawałek tej babki można wsadzić do koszyczka i na drugi dzień, kiedy będziemy dzielić się jego zawartością przy stole, pozostanie ona wilgotna i smaczna. Wszystko to przez dodatek niewielkiej […] Artykuł Baba drożdżowa
WiszniówkaBardzo kokosowa babka. Ciasto nie należy do lekkich, jest raczej wilgotne i ciężkie, ale w tym cały jego smak. Miłośnicy kokosowych ciast będą zachwyceni. Składniki: 100g wiórków kokosowych (dałam Helio ) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego 150 ml gęstego mleka kokosowego 3 małe jajka pół dojrzałego banana(...)niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek. Idealnie nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość
Obiad gotowyBabka kajmakowa...Lekko wilgotna, o pięknym, karmelowym kolorze.Z dodatkiem słodkiej masy krówkowej.Oblana polewą kajmakową.Oprószona płatkami migdałowymi.Komu kawałek?Zapraszam!Składniki:Babka:5 jaj;1 łyżka białego cukru;Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny;100 g margaryny;300 g gotowej masy krówkowej;180g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Polewa:100 g gotowej masy krówkowej
Gospodyni Miejskazarumieniła a orientacyjny czas pieczenia wkrótce dobiegnie końca, uchylamy drzwiczki, wbijamy w środek ciasta cienki patyczek i sprawdzamy, czy jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy, można wyjąć babkę, a jeśli wilgotny - musimy jeszcze na parę minut zostawić ją w piekarniku. 5.Przyrządzanie lukru i lukrowanie Teraz zaczynamy ucierać lukier, chociaż upieczoną babkę, zaraz po wyjęciu
Moja Książka KucharskaJest wilgotna, a zarazem puszysta i delikatna. Mocno cytrynowa. Idealny prezent na wielkanocne świętowanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Składniki na babkę: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 200g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 wyciśniętej cytryny Ponadto: borówka do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy
Słodki Zakątekbabka zniknęła praktycznie w 24 godziny. Była tak pyszna, że nawet mała M podkradała ją z talerza. Niby zwyczajna babka marmurkowa ale za to miękka, aromatyczna i wilgotna. To najbardziej lubimy. Babki piekę dosyć często (ze względu na M) i dawno nam żadna tak nie posmakowała. Po raz kolejny klasyka broni się sama. Do oblania babki polecam polewę czekoladową
My simple kitchenKolejna baba na blogu. Tym razem kawowa z lukrem kawowym. Nie należy ona do tych suchych babek, ale jest wilgotna. Idealna dla smakoszy kawy. Polecam nie tylko na święta, ale również do codziennej kawki lub herbatki. W moich przepisach znajdziecie również inne smaki babek, które możecie odszukać tutaj Znajdziecie tam mazurki i inne smaczne ciasta. A teraz zapraszam na dawkę
O kuchni z uczuciemTakich babeczek to można zjeść całkiem sporo takie one pyszne i do tego takie wilgotne. Są to babki dla wielbicieli kokosu we wszelakiej postaci, mnie przypominają rafaello. Moje babeczki zrobiłam do święcenia by potem znikały w ustach zajadających błyskawicznie. Polecam serdecznie i choć już po Wielkanocy nic nie stoi na przeszkodzie aby je zajadać. Babeczki kokosowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBabka budyniowa zaskakuje wilgotnym wnętrzem i ciekawym smakiem. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjemy, możemy zmieniać jej smak i za każdym razem cieszyć się nieco inną babką, korzystając wciąż z jednego przepisu. Do mojej babki wykorzystałam budyń waniliowy i ta wersja, wzbogacona dodatkowo o ekstrakt waniliowy, posmakowała mi najbardziej. Babkę upiekłam w formie o średnicy 22cm. Babka budyniowa Składniki
Smakołyki Berenikinapoje i… słodkości. Bardzo się cieszę, że moja rodzina podziela moje zamiłowanie do pomarańczowych smaków. Dziś zapraszam Was na pyszną, łatwą w przygotowaniu podwójnie pomarańczową babkę. Ciasto długo zachowuje świeżość, jest wilgotne… po prostu pyszne. Taka babka idealnie sprawdzi się do kawy lub herbaty. Spróbujcie. Babka podwójnie pomarańczowa Babka podwójnie pomarańczowa 2016-05-18 00:05:22 Write
Słodkie okruszkiDziś u Nas na blogu zrobiło się bananowo i tak zostanie do końca dnia. Jeśli zostaną Wam bardzo dojrzałe banany zachęcamy do wykorzystania ich do babki. Jest ona delikatna, lekko wilgotna, a charakteru dodaje jej żurawina. Babka bananowa z żurawiną SKŁADNIKI: 100 g masła 130 g mąki pszennej 130 g kaszy manny 2 jajka 100 g cukru 4 dojrzałe banany
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki