babka wilgotna - 1288 przepisów (strona:16/86)

Wielkanocna babka z masą kukułkową 153

Jest to moja propozycja na babkę wielkanocną. Babkę bardzo pyszną, wilgotną, idealną. Z wyczuwalną nutką masy kukułkowej. Polecam na wielkanocny stół. Zapewniam, że będzie pysznie. Babka pięknie wygląda i ma ładny kakaowy kolor, chociaż nie ma w sobie ani grama kakao. To masa krówkowa nadała jej takiego koloru. Polecam Wam taką babeczkę :)     Potrzebujmy: Na ciasto: 15 dag masła

Izabelawkuchni
Babka waniliowo-czekoladowa z gniazdkiem 118

innych ciast. Rok temu zaskoczyłam swoich gości i udekorowałam ją czekoladowym gniazdkiem i jajeczkami. Wszystkim bardzo spodobał się pomysł z czekoladowym gniazdkiem, a najbardziej cieszyły się dzieci :) Babka z tego przepisu jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Babka: 4 jajka 1 szkl cukru  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej

Smakołyki Asi
Ciasto bananowe z kawałkami czekolady 137

Lekko wilgotne ciasto bananowe z kawałkami czekolady mlecznej. Moje upiekłam w formie tortowej z obręczą do babki, ale można wykorzystać również zwykłą formę do babki lub mniejszą tortową, a nawet upiec ciasto w formie keksowej. Czekoladę mleczną można również zastąpić gorzką. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego

Passions hobbies life
Babka z batatami 144

byłam zmęczona, i starałam się wszystko przyspieszyć. Przez to polewa nie jest idealnie gładka i błyszcząca, choć nadal pyszna. Wierzch posypałam krokantem, którego kawałeczki przyjemnie chrupią.  Babka wyszła odpowiednio wilgotna, słodka i lekko orzechowa. Wyjątkowo pyszna. Może skusicie się na taką...? Propozycje na wielkanocne babki znajdziecie również u Lejdi i Mirabelki . Koniecznie do nich zajrzyjcie! Babka orzechowa z batatami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) 137

pierwsze ciacho z winem. Przyznam, że  dawno nie jadłam tak smacznego ciasta i już słyszę prośby od rodziny o ponowne jego upieczenie.  Babka jest bardzo wilgotna, puszysta, ma niesamowity aromat a do tego jest prosta i szybka w przygotowaniu. Do dekoracji babki wykorzystałam lukier na bazie cukru pudru, mleka i kurkumy, która

La grande e la piccola cuoca
Babka z kruszonką orzechową 107

Babka z kruszonką orzechową 2016-04-07 16:52:08 Ilość porcji: 12 Dziś prezentuję Wam wilgotną i pyszną babkę, wzbogaconą subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu - niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka dobrej kawy, ciepły koc i dobra książka. Zestaw idealny na zimowe, niedzielne popołudnie

Wędrówki po kuchni
Babka z kruszonką orzechową 98

Babka z kruszonką orzechową 2016-04-02 14:23:11 Ilość porcji: 12 Dziś prezentuję Wam wilgotną i pyszną babkę, wzbogaconą subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu - niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka dobrej kawy, ciepły koc i dobra książka. Zestaw idealny na zimowe, niedzielne popołudnie

Wędrówki po kuchni
Babka majonezowa 136

już :)! Do tego, żeby było jeszcze prościej wszystkie składniki na tę babkę zwykle każdy ma w domu! Proste składniki i prostota wykonania…. a na końcu wychodzi mięciutka, wilgotna i pyszna babka! Oczywiście nie wyczuwa się w niej majonezu….! Może to być ciasto zarówno na świąteczny stół a także do niedzielnej kawy… Bardzo polecam :)!Babka majonezowaSkładniki: (w temperaturze

UgotujmyTo.pl
Babka marmurkowa 116

dodać nic ująć - czyli przepyszna, wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa. Babka zawiera dodatek kawy, czekolady i cynamonu, dzięki czemu jest bardzo intensywna w smaku i zapachu. Aromat rozchodzący się po mieszkaniu, kiedy ją pieczemy - jest niepowtarzalny :) Składniki: 1 tabliczka czekolady ciemnej deserowej 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej około 50 ml mleka 310 g miękkiego masła 2 łyżeczki cynamonu

Świat Ciasta
Kolorowa babka Wielkanocna – puszysta i pyszna 467

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na kolorową babkę Wielkanocną, babka jest puszysta i wilgotna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania babki będziemy potrzebowali: Użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm 300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 140 g mąki ziemniaczanej 220 g cukru pudru 6 jajek (rozmiar L) 125 ml mleka 125 ml oleju

Uwaga Babcia Gotuje
Babka na kefirze - pyszna wilgotna i puszysta - babka która zawsze się udaje 268

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszne babki na kefirze. Tak upieczone babki są wyjątkowo wilgotne, puszyste i smaczne. Piekłam je wielokrotnie i za każdym się udawały, więc polecam wypróbować przepis. Na babkę kakaową będziemy potrzebowali: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 100 g mąki ziemniaczanej

Uwaga Babcia Gotuje
Babka dyniowa z jabłkami orzechami 164

Przepyszna, wilgotna, aromatyczna - cudowna! Jeśli w zamrażarce zachowało Wam się jeszcze puree z dyni to proponuję zrobić właśnie taką babkę - nie pożałujecie :) SKŁADNIKI: (u mnie forma na babkę z kominem ok 24 cm średnicy) 125 g margaryny 1 szkl cukru 1,5 szkl puree z dyni (jeśli było mrożone - rozmrozić) 1 jajko 2 szkl mąki (czubate, razem ma być

Kto ugości moich gości?
Babka cytrynowa 124

Niezwykle delikatna, wilgotna i pachnąca orzeźwiającymi cytrynami. Tę babkę zawsze piekła moja mama na Święta. Polana żółtym lukrem pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole. Gwarantuję, że wszystkim posmakuje, u mnie znika ze stołu jako pierwsza. Polecam ją zwłaszcza początkującym kucharkom, nie może się nie udać! Ciasto: 25 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 20 dag cukru

Smakołyki Asi
Babka piaskowa Rudnicka – kuchnia podkarpacka 108

amoniak, który w tradycyjnych podkarpackich przepisach służy do spulchniania kruchych wypieków. W przypadku babki piaskowej dodanie amoniaku sprawia, że pozostaje ona dłużej świeża i nie zmienia konsystencji. Babka jest   lekko wilgotna i ma przyjemny maślany smak. Można ją przechowywać około tygodnia, pod warunkiem, że będzie przykryta, żeby nie obsychała. Babka piaskowa Rudnicka - kuchnia podkarpacka Składniki: 5 jajek (żółtka

Trzeci talerz