babka wilgotna - 1288 przepisów (strona:13/86)

Wegańska Panettone 172

było mi po drodze z tą babką. Udało mi się odtworzyć ten smak, ba uważam że jest nawet lepsza . A tak serio, bo jest to naprawdę przepyszna babka, lekko wilgotna, aromatyczna, idealna na śniadanie i podwieczorek. Podobno najlepsza w dniu pieczenie, cóż przekonam się jutro, a jak coś zostanie, to już mam pomysł jak ją dalej przetworzyć. Piekłam w dwóch(...)podwoi swoją objętość (1-2 godzin). Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na pół. Przełóż do form wyłożonych papierem do pieczenia, i dodatkowo zrób kołnierz z papieru, bo babki bardzo wyrastają. Odstaw ponownie babki do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość (do 1 godziny) Rozgrzej piekarnik do 200- 190 C i wstaw babki na 10 minut po czym zmniejsz temperaturę

greenscarf
Cykl wielkanocny: Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta) 121

orzechów brazylijskich, aromatyzowana wanili ą , gałk ą  muszkata ł ow ą  oraz cukrem muscovado, który nada ł  ciastu karmelowego smaku i koloru. Babka jest wilgotna, miękka i aromatyczna, wprost rozpływająca si ę  w ustach.  Byłabym wdzięczna za wszystkie Wasze komentarze, przesłane pomysły i opinie dot. cyklu wielkanocnego, jak i całego bloga(...)ciotola con farina.  Per ultimo aggiungete le banane con una forchetta. Amalgamate bene il tutto. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem .  Babkę pieczemy ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia . **** Imburrate una tortiera e versate il composto. Infornate la torta in forno preriscaldato

La grande e la piccola cuoca
Babka majonezowa 116

Babka majonezowa, oprócz tej kajmakowej , zdecydowanie jest w czołówce najlepszych babek, jakie jadłam. Moja ulubiona – bez dwóch zdań! Pamiętam gdy kilka lat temu przygotowywałam ją

Smaki Na Talerzu
Babka majonezowa z kandyzowaną skórką pomarańczową 97

została na domowym majonezie - nie kupuję gotowych. Lecz jeśli używacie gotowce, to wybierzcie delikatny, który nie jest mocno przyprawiony. Po upieczeniu aromat i smak majonezu znika, a babka jest delikatna i wilgotna. Jeśli chcielibyście upiec babkę majonezową bez dodatku skórki kandyzowanej, to wystarczy po prostu ten składnik pominąć, a dodać można cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny lub jakiś

Kocham..lubię..gotuję..
Babka z marcepanem 85

Ciasto zdecydowanie dla miłośników marcepanu. Babka jest wilgotna, a marcepan mocno wyczuwalny

Z Hrabiną w kuchni
Babka mocno cytrynowa i bardzo długo świeża 124

Babka ta nawet przez tydzień nie straci smaku i uroku. Bardzo mocno cytrynowa i nic such, pomimo że zawiera dużo mąki. Przepis na wykonanie w thermomix

Kuchnia Pokoleń
BABKA KAKAOWA Z JAGODAMI I WIŚNIAMI 112

Sezon na jagody pomału się kończy. Na targu znalazłam już ostatnie partie jagód. Kupiłam ich więcej aby zamrozić je na zimę a przy tym przygotować coś słodkiego. Babka jest wilgotna, puszysta i łatwa w przygotowaniu. Jest idealna do popołudniowej kawy czy na ploty z przyjaciółkami.  Składniki: 125 g miękkiego masła 3/4 szkl. cukru 2 jajka 100 g roztopionej czekolady

Kuchnia w oparach
Babka budyniowa z polewą ajerkoniakową 109

Babka bardzo wilgotna, pachnąca budyniem, ajerkoniakiem. Polecam nie tylko na święta! Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru, opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 jajka, kilka kropel aromatu waniliowego, 3/4 szklanki mleka szczypta soli, polewa: kieliszek ajerkoniaku, 6 czubatych łyżek cukru pudru łyżka wody płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Białka oddzielamy

Lena Gotuje
Babka z majonezem 158

wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Lubię puszyste, wilgotne, które z chęcią zjadamy. Moja babka jest z majonezem, który nie tylko jest do jajek ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Babka waniliowo cytrynowa 111

Babka jest bardzo prosta ale pyszna. Babka znalazła się w piekarniku w ciągu 5 minut Nie jest sucha o lekko cytrynowym smaku. Polecam Wykonanie jest bardzo

Kuchnia Pokoleń
Babka potrójnie kakaowa 250

Pyszna babka kakaowa:). Wilgotna i zarazem puszysta. Znajdziemy w niej ciasto o trzech różnych intensywnościach kakao a warstwy, które w niej widać robią świetny efekt wizualny:). 250g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 100ml mleka  2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 9 łyżeczek kakao 1. Mąkę mieszamy

Szefowa kuchni
KLASYCZNA BABKA MARMURKOWA - KOLEJNA ODSŁONA 196

majonezie ,  zaparzaną babkę mojej mamy  i podobną:  babkę z kakao na majonezie .  Tym razem babka marmurkowa oprócz margaryny zawiera dodatek oleju, który sprawia, że babka jest wilgotna i długo świeża.  Polecam gorąco! 💗 Składniki: 2 szklanki maki pszennej         3/4 szklanki cukru  1 op.cukru waniliowego         200 g miękkiej

Walijskie Pichcenie
BABKA JOGURTOWA Z BORÓWKAMI 182

Prosta, pyszna babka jogurtowa.  Wilgotna i długo świeża. Lepsza nawet na drugi dzień niż w dniu pieczenia :)) Po wystudzeniu była tak mięciutka, że z trudem udało mi się ją pokroić. Możemy wzbogacić ją o kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, dowolne owoce czy startą czekoladę.  U mnie wersja z borówkami :)) Zapraszam! Składniki: 220 g jogurtu naturalnego 200 g cukru

Walijskie Pichcenie
Jogurtowy placek z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.118 134

postach na fanpage Ogrodu Botanicznego UW  ( TU  i  TU  i  TU ). Przepis na to ciasto jest moją wiosenna wariacją na temat tej  babki jogurtowej. Wilgotne, trochę ciężkie ciasto, niezbyt słodki placek, charakteru nadał mu rabarbar i lukier cytrynowy. Jogurtowy placek z rabarbarem ciasto: 225 g jogurtu naturalnego 180 g drobnego cukru do wypieków

Dzieje kuchennej Wiewióry
wyśmienita babka cytrynowo-kawowa... 120

delikatnie zamieszać oba ciasta, piec w 180 C, grzanie góra/dół, około 50-55 minut, do suchego patyczka zimne ciasto wyjąć z formy i posypać pudrem cukrem - babka jest wilgotna, aromatyczna i smakuje wybornie..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię