moje rebiata prawie go nie odczuła. Pewnie ja też wolałam nie przesadzić z miętą. To ma być ciasto, a nie pasta do zębów…ha, ha… Babka czekoladowa jest bardzo wilgotna i puszysta. Zawsze piekę babkę na maśle. Dodaję gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao. Lubię kiedy babka czekoladowa jest naprawdę mocno czekoladowa. Babka czekoladowa Składniki: forma z kominkiem
codojedzeniawiadrach pozamarza!Nie, nie, nie! Stanowczo mówię nie takiej wiośnie.Pragnę słońca, kwiatów, zieleni! Śniegu to mam już dość.Dla osłody i poprawy humoru.. Proponuję CYTRYNOWĄ BABKĘ MARMURKOWĄ.Delikatna, idealnie wilgotna, cytrynowo-kakaowa... CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. (źródło: klik, klik; z moimi modyfikacjami;) 5 jajek 1/2 szklanki oleju roślinnego [125 ml] 1/2 szklanka wody [125 ml] 250 g cukru
W kuchni Karmel-itkiWpis pochodzi z mgotuje.pl Babka majonezowa jest niezwykle prosta do przygotowania. Majonez w cieście pełni funkcję tłuszczu, który sprawia, że ciasto jest wilgotne(...)środku (używamy go jako zamiennik masła/oleju). W cieście majonez jest całkowicie niewyczuwalny. Babka z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i wilgotna w środku. Dodatkowo wierzch babki polałam pyszną polewą z białej czekolady. Polecam ten przepis na Wielkanoc i nie tylko Ja w swoim przepisie użyłam Majonezu Kielecki, który
Marta GotujeBardzo dobra babka, puszysta i wilgotna. Prawdziwy puszek, gąbeczka. Ciężko dokładnie określić konsystencję tej babki. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, esencją waniliową, solą na gładką puszystą masę. Następnie co jakiś czas dodawać po jajku i za każdym razem dokładnie wymieszać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Składniki suche dodać do masy maślanej
Kuchnia PokoleńJeżeli jeszcze nie wiecie jaką babkę upiec na Wielkanoc to mam dla Was propozycję - wilgotną i szybką babkę majonezową. Pychotka Składniki: 4 jajka szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Przygotowanie: 1. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę
Cukiernia Pychotkibabkę serową natrafiłam w jednej z moich książek z ciastami, jednak sporo go zmodyfikowałam. Niby zwykła babka, ale dzięki dodatkowi tłustego twarogu długo jest świeża i lekko wilgotna. Jeśli lubicie babki, to polecam ją wypróbować :) Składniki: 400 g tłustego twarogu 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 175 g masła 3 jajka 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka
My simple kitchenzdrowszej wersji - na mące jaglanej, bez glutenu. O właściwościach kaszy jaglanej (z której mąka powstaje) wspominałam przy okazji zapiekanki śniadaniowej , więc teraz skupię się wyłącznie na walorach smakowych: Babka jest miękka, wilgotna, lekka, nie za słodka, po prostu pychota :) Mąka jaglana nadała babce orzechowy posmak, który bardzo przypadł mi do gustu. Polecam wszystkim - nie tylko osobom z nietolerancją glutenu. Składniki
Domowa Cookierenka Agidaje mi o sobie zapomnieć, bo babka tak Nam smakowała. Gdy tylko pojawia się dynia, moja pierwsza myśl krąży wokół tej babki i oczywiście kremowej zupy z dyni. Babka jest delikatnie wilgotna, a jej smak wzbogaca połączenie suszonej żurawiny i suszonych bananów. Babka dyniowa z suszonymi bananami i żurawiną SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g suszonej żurawiny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwszelakie słodkości. Będą to babki, torty, ciasteczka i czekoladki. Dziś zapraszamy na babkę marchewkowo - kakaową z dodatkiem tartych orzechów włoskich. Jest pyszna, delikatnie wilgotna i aromatyczna. Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 3 jaja 2 szklanki startej drobno marchewki 1,5 łyżki kakao
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKochani przed świętami przygotowałam dla Was jeszcze jeden pyszny przepis na wyjątkową babkę. Jest to babka bananowa. Aromatyczna, wilgotna i, gdyby nie polewać jej karmelem, można by powiedzieć, że dietetyczna ;))) Babka sama w sobie nie jest zbyt słodka, więc jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki to można dodać do niej odrobinę cukru. Babka: 2 jajka 2 duże i dojrzałe banany
Smakołyki AsiSmaczna i efektowna babka keksowa,jest wilgotna i smaczna.Zawsze piekłam keks ale tym razem postanowiłam upiec w formie babki. Składniki: 250 gram mąki pszennej 250 gram miękkiego masła 250 gram cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 gram mieszanki keksowej 50 ml. rumu Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki
Bajeczna KuchniaUwielbiam od czasu do czasu wracać do tych przepisów, które wpisują się w polską tradycję. Już raz prezentowałam wam przepis na idealnie wilgotną i aromatyczną babkę ( przepis tutaj ) i tym razem choć w nieco innym kształcie przedstawię wam pyszne ciasto ucierane z oryginalnymi dodatkami. W sumie zrobione pod dyktando mojego męża, który akurat miał ochotę na coś mniej skomplikowanego(...)przyznam że był to dobry pomysł. W paru słowach o samym cieście: Wilgotne o wyraźnej strukturze, wspaniale rosło ,a dzięki jednemu małemu trikowi nie pękło i nie wyrosło zanadto pośrodku. Jeśli chodzi o smak to postanowiłam zestawić cytrusy (limonkę i cytrynę) z prażonym kokosem oraz wanilią. Babkę dodatkowo wzbogaca nadzienie na bazie marmolady różanej oraz lśniąca polewa czekoladowo-kajmakowa
vaniliowoczekoladowaUpieczona przez nas babka piaskowa jest dwukolorowa, z fantazyjnymi wzorami, bo do części ciasta wmieszaliśmy kakao. Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa ma sypką konsystencję, jest miękka, delikatna i lekko wilgotna. Taka wielkanocna babka polana lukrem lub posypana cukrem pudrem będzie się prezentowała godnie wśród innych świątecznych wypieków. Składniki na babkę piaskową waniliowo-czekoladową 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej
niecodziennikparypiekarnika i upiec Najważniejszą rzeczą o której musimy pamiętać to to, aby przygotowane składniki były w temp. pokojowej – inaczej wyjdzie nam zakalec Babka jest miękka, wilgotna i lekko cytrynowa w smaku. Idealna na Wielkanoc i nie tylko! Post Babka jogurtowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujedodamy bakalie i dżem. Bez bakalii również smakuje świetnie. Poza prostotą wykonania, dodatkowym atutem tej babki jest to, że ma fajną konsystencję, jest taka delikatna, mięciutka i lekko wilgotna, przez co babka utrzymuje dość długo świeżość. W każdym razie polecam gorąco, bo jest przepyszna :) PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu
Smakowy RajWilgotna, puszysta i odpowiednio słodka :) O zapachu i smaku skórki cytrynowej. Lubię mieć taką babkę "w rezerwie", tak na co dzień. Kawałek do kawy sprawia, że patrzymy na świat innymi oczami ... U mnie oczywiście bez lukru (nie przepadam, żeby nie powiedzieć - nie lubię) i innych zbędnych posypek. W prostej, surowej formie ... ale przecież nie o formę
Walijskie Pichcenie