babka była smaczna, powinna być wilgotna. Suchelcom mówimy nie. Babka migdałowa z kajmakiem jest wilgotna nawet na drugi czy trzeci dzień – spokojnie można przygotować ją dzień przed podaniem. W smaku to jedna z najlepszych babek! Cudownie migdałowa, delikatna, aż chce się sięgać po następny kawałek! Możecie polać ją tak jak ja – kajmakiem lub użyć polewy czekoladowej. Doskonała
Poezja smakujeszcze ciastem, które gościło na naszym stole. Byłą to babka... ale nie taka zwykła cytrynowa ale gruszkowo-ziołowa. Babkę upiekłam na bazie oleju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo . Dzięki temu babka jest wilgotna w środku. Zioła dodały babce charakteru a gruszka słodkości. Było pysznie. No więc czego potrzebujemy do wypieku takiej babki? Już piszę. Składniki: CIASTO: 180 ml o leju rzepakowego
Kuchnia w oparachBabka dyniowa marmurkowa dzisiaj piekła się przez 55 minut. Ciasto dyniowe jest mięciutkie i wilgotne. Lubię łączyć dynię z czekoladą , to prawdziwa fuzja smaków. Taka właśnie jest babka dyniowa marmurkowa, wilgotna, aromatyczna…po prostu pyszna. Babkę polałam czekoladową pomadą o smaku kawy. To ciasto jest bardzo proste, przepis stary jak świat, no bo kto nie zna marmurkowej babki. Babka
codojedzeniadobra babuszka wyszła :D Tym razem babka dyniowa zmodyfikowana przeze mnie z tego przepisu , aby stała się nisko-indekso-glikemiczno przyjazna. Ta babka co prawda nie jest tak wilgotna jak babka herbaciana czy babka cytrynowa , ale też jest pyszna ;3 I te jabłuszka w karmelu na wierzchu… tak ślicznie się prezentuje, że bardziej podoba mi się bez polewy
Jak gotować i nie zwariowaćBabka „Murzynek” z powidłami Mocno czekoladowa, niesamowicie wilgotna i bardzo prosta w przygotowaniu – taka właśnie jest ta pyszna babeczka „murzynkowa” z dodatkiem powideł śliwkowych, które nadają jej wspaniałego aromatu i dodatkowo nawilżają ciasto. Polecam! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 jajka 100g masła (rozpuszczonego i wystudzonego(...)czekolady gorzkiej ok 50ml mleka Dodatkowo: masło lub margaryna do wysmarowania foremki – około 1 łyżka bułka tarta do obsypania formy – około 1/3 szklanki *** Foremkę do babki dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Jajka, mleko, rozpuszczone i wystudzone masło oraz cukry umieszczamy w dużej misce i miksujemy na jednolitą masę. Wszystkie suche składniki: mąkę, kakao
Blog z Apetytemszklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i polać babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier, zazwyczaj podaję ją sauté. I tak jest genialna. Babka piaskowa – bardzo wilgotna: 7 żółtek z ekologicznych jajek 4 białka z ekologicznych jajek 1 kostka miękkiego masła (w temp. pokojowej, 200 g) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej(...)papierem (ewentualnie do dwóch małych keksówek), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut w 170-180°C z termoobiegiem (190°C bez termoobiegu). Post Babka piaskowa – najlepsza, bardzo wilgotna pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuŚwięta wielkanocne za pasem i tradycyjnie musi być babka. Oferuję wam przepis na babkę cytrynowa bardzo wilgotną, która posmakuje każdemu!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Babka cytrynowa Nasza babka polana obficie lukrem. Składniki : 4 jajka ¾ szklanki cukru ( ½ szklanki cukru do żółtek, ¼ szklanki cukru do białek) 1 szklanka mąki ( 5 łyżek pszennej, 3 łyżki(...)cytryny dodajemy 7 łyżek cukru pudru. Ubijamy na jednolitą masę. Nasza babka już upieczona moja nie jest wysoka mam szeroką blachę. Polewamy ją obficie lukrem. Nasza babka w przekroju mega wilgotna mega smaczna
Sprawdzone przepisy kulinarnewyobraża sobie święta Wielkanocne bez babki? Ja nie :) Pyszna, maślana i bardzo wilgotna. Suche babki zdecydowanie nie są w moim guście. Przepis jest dość specyficzny bo nie macie podanej dokładnej ilości składników tylko tyle ile zaważy 6 jaj tyle bierzemy pozostałych składników. A i mam do niej sentyment bo jest to pierwsze ciasto jakie upiekłam jako dziecko sama
Biały fartuszekbagietki oraz chleb, smażyłam już na niej także pyszne naleśniki. Z czasem przepisów pojawi się więcej... Na początek jako, że Wielkanoc za pasem polecam pyszną, bardzo maślaną, wilgotną i błyskawicznie znikającą babkę. Przepis na tradycyjną formę, ja ujęłam trochę z niego do formy na babeczkę (idealna do święconki) * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy (farro), o cennych(...)jest dopieczona. W formach metalowych babka upiecze się szybciej, w mojej silikonowej piecze się właśnie 55 minut. Jeszcze letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas tak nie obsycha, choć ta babka jest wyjątkowo wilgotna, my takie właśnie lubimy najbardziej. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Do pudru dodajemy kilka kropli olejku migdałowego
Smaczne ZdroweBabka jogurtowa Przepyszna babka na jogurcie naturalnym ozdobiona polewą czekoladową. Jest wilgotna, miękka oraz mięsista i długo zachowuje świeżość. Idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne! UWAGA! WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ! SZKLANKA MA U MNIE POJEMNOŚĆ 250 ml Składniki: 3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju(...)mnie masło) i dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dokładnie łyżką, do połączenia się składników *** *** Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę (użyłam foremki z kominem o średnicy 22cm). Blaszkę smarujemy wcześniej tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut
Blog z Apetytemwytrawnie? Świetnie sprawdzają się również właśnie w słodkich wypiekach. Ciasto z buraków już było, z marchewki także, więc tym razem padło na białą fasolę. Przepyszna, wilgotna i mocno cytrynowa babka(...)moja propozycja nie tylko nadchodzące Święta Wielkanocne, będzie idealna również na imieniny, urodziny lub po prostu do niedzielnej kawy. Dzięki dodatkowi w postaci białej fasoli z puszki babka jest delikatna, wilgotna i puszysta, a smak fasoli jest w ogóle nie wyczuwalny. To ciasto jest idealne jeszcze z jednego powodu, a mianowicie przez swoje 36- letnie życie nie upiekłam
Krylowa Kuchniasposobem wychodzi idealnie płaski, nie rośnie dużo i nie opada :) Kremowy sernik Davida Lebovitza 5. Babka pomarańczowa to takie trochę odejście od tradycji ;) Mocno wilgotna, najlepsza z sokiem świeżo wyciśniętym z pomarańczy :) Babka pomarańczowa 6. Sernik wiedeński, czyli bez spodu, takie jego założenie podobno, choć nie raz spotkałam się z opisem "sernik wiedeński na kruchym spodzie", co jest bez sensu(...)zostanie Wam dużo białek, idealnie sprawdzi się do ich wykorzystania Piegus. Piegus - pyszne ciasto z dużą ilością maku 11. Babka cytrynowa z makiem. Mięciutka, puszysta i mega wilgotna, naprawdę rewelacyjna :) Polecam! Babka cytrynowa z makiem 12. Babka marmurkowa. Prosta i klasyczna, typowo świąteczna :) Można ją polukrować lub po prostu posypać cukrem pudrem, tak czy siak będzie świetna! Babka marmurkowa
Kraina Tysiąca SmakówSzybka do zrobienia i smaczna babka,mięciutka, wilgotna i na drugi dzień taka sama..polecam..ja do babki dodałam rabarbar zerwany na własnej działce i suszoną żurawinę, ale można dać inne owoce świeże, suszone lub w ogóle bez owoców. Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę .Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły: Angelika , Dorotka , Magdalena . 20 dkg mąki Szymanowskiej
Moje domowe kucharzeniewielkim zapałem zabieramy się do pracy. Na świąteczny stół proponuję przygotować klasyczną babkę ucieraną z dodatkiem śmietany i skórki cytrynowej. Cytryna działa orzeźwiająco, a śmietana sprawia, iż babka dłużej pozostaje wilgotna. Jeśli użyjemy masła babka dodatkowo będzie miała pyszny, maślany posmak. Moja babka udekorowana została śnieżnobiałym lukrem królewskim na bazie białka, można ją dodatkowo obsypać kandyzowaną skórką z pomarańczy
Smak mojej kuchniłasuchów pachnący czekoladą i miętą. Uwielbiam małe czekoladowe czekoladki nadziane kremem miętowym i dlatego z ciekawości upiekłam tę babkę. Jest pyszna i smakuje podobnie jak moje czekoladki. Babka jest wilgotna, lekko zbita i przepyszna, pachnie miętą i smakuje czekoladowo, polecam serdecznie. Babka czekoladowo - miętowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKlasyczna, wilgotna i puszysta, dwukolorowa babka z dodatkiem oleju. Babeczka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym smaczna i idealna zarówno na Święta Wielkanocne jak i codzienny deser. Prosta Babka na Oleju Siostry Anastazji - Składniki: 4 jajka 150 g mąki 175 g cukru 125 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao cukier puder (do posypania) Prosta Babka
Słodka Strona