Babka wilgotna 2016-04-07 13:01:25 Ilość porcji: 12 Baba wielkanocna to wypiek niemal historyczny, bo w Polsce jest znana już od XV wieku. Do naszego kraju zwyczaj wypiekania babki przyszedł od sąsiadów - m.in. z Litwy i Białorusi. Oprócz tradycji i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, wielkanocną popularność ciasto to zawdzięcza również symbolice. Według wierzeń, babka
Wędrówki po kuchniSzybka w wykonaniu i wilgotna babka kokosowa. Przygotowania: 10 minut Koszt: tanie Mam dla Was kolejne szybkie i łatwe w wykonaniu ciacho. Ciasto jest w małej formie, idealne do zrobienia na spotkanie towarzyskie do kawki czy herbatki. Dzięki jogurtowi i olejowi jest ono wilgotne, nie kruszy się i jest sycące, a wiórki kokosowe z aromatem śmietankowym nadają charakterystyczny smak(...)minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na przepis po inne szybkie ciasta: SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT BABKA TWAROGOWA CHLEBEK BANANOWY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieSzybka w wykonaniu i wilgotna babka kokosowa. Przygotowania: 10 minut Koszt: tanie Mam dla Was kolejne szybkie i łatwe w wykonaniu ciacho. Ciasto jest w małej formie, idealne do zrobienia na spotkanie towarzyskie do kawki czy herbatki. Dzięki jogurtowi i olejowi jest ono wilgotne, nie kruszy się i jest sycące, a wiórki kokosowe z aromatem śmietankowym nadają charakterystyczny smak(...)minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na przepis po inne szybkie ciasta: SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT BABKA TWAROGOWA CHLEBEK BANANOWY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuBabka wilgotna, choć bez dodatku masła i oleju. Rolę tłuszczu pełni tu majonez i od razu odpowiadam na pytanie- nie, nie jest on wyczuwalny ;). Lekka, dobrze przechowywana długo zachowuje świeżość. U mnie w rodzinie wszelkie babki nigdy nie robią specjalnej furory i tak było również w tym przypadku- babka majonezowa smakowała, ale rodzinka wolałaby jednak zjeść porządny
Nastoletnie WypiekanieGospodyń Wiejskich w Lisowie, to wypiek na bazie ciasta ucieranego, w którym używa się równej ilości mąki pszennej i ziemniaczanej. Dzięki temu ciasto jest lekkie, a jednocześnie kruche i wilgotne. Babka ma intensywny cytrynowy smak, co zawdzięcza wykorzystaniu soku i skórki otartej z cytryny. Według mnie nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale można ją oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Przepis
Trzeci talerzChyba spodobała mi się akcja " Ciasto na niedzielę " bo szybciutki poleciałam do sklepu po chałwę i zaraz na stole pojawia się pyszna i wilgotna "Babka z chałwą". Zapraszam po kawałek ;) Składniki na formę z kominkiem o śred. 23 cm 1 1/2 szkl mąki pszennej 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Gotowanie...to proste !pyszny efekt poszukiwań esencji zimowych smaków... Pomarańcze to owoce najczęściej kojarzone z mroźną porą roku, są wtedy najsmaczniejsze i najsłodsze.. Mi zamarzył się ostatnio taki wilgotny, słodki placek, najlepiej z dodatkiem czegoś kwaskowatego.. W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na kilka ciekawych wypieków, jednak żaden w pełni mnie nie przekonał, a ja wciąż miałam obawy(...)gdyż wyszło mi z tego coś całkiem ładnego i na dodatek pysznego. Wyraźna słodycz łączy się z delikatną goryczą pomarańczy. to coś pomiędzy najlepszym, domowym sernikiem, a pomarańczową babką - wilgotne, kremowe, a mimo to pozbawione glutenu i dodatku tłuszczu. Składniki: 2 pomarańcze 100 g ryżu basmati 100 g mąki jaglanej opakowanie kisielu cytrynowego
Kuchnia EllieDrożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Rolada makowa(...)aromatu Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera Złote ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto Kokosowy cytrusek z kremem Sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Ciasteczka: Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą Ciasteczka "Makusie
Słodkie okruszkiOstatnio jakoś nie miałam sposobności, by zużyć zalegające w domu cytryny, a szkoda byłoby ich nie wykorzystać. Dlatego też stwierdziłam, że zrobię moją chyba ulubioną babkę - wilgotną i zdecydowanie mocno cytrynową. Składniki Na ciasto: 250 g masła 1,5 szklanki cukru 5 jajek (żółtka i białka osobno) 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku(...)dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórki i wycisnąć sok. (Sok z 1,5 cytryny, będzie potrzebny do babki, sok z pozostałej połówki zostanie wykorzystany do lukru). Nagrzać piekarnik do 180 st. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać partiami
My sweet a lifeudało mi się w końcu coś sfotografować, więc mogę się dziś z Wami podzielić przepisem na absolutnie przepyszne ciasto z żurawiną. Przepis na to cudo nalazłam… Continue reading Wilgotna babka z żurawiną na maślance
brunetkawkuchniPyszna, wilgotna, bardzo migdałowa-idealna babka na wielkanocny stół. Wiem, trudno w to uwierzyć, by babka bezglutenowa była wilgotna i bardzo długo pozostawała świeża. Dodatkowo babka ta bardzo zaskakuje smakiem. Niewtajemniczonym wprost trudno uwierzyć, że jest to babka z minimalnym dodatkiem mąki, w tym właśnie mąki bezglutenowej. Inspiracją był ten przepis . Polecam bardzo gorąco, to ostatnio nasza ulubiona babka. Ważne
Smaczne ZdroweMoja najlepsza marmurkowa babka. Wilgotna, czekoladowa i długo utrzymująca świeżość. Na pewno nie zabraknie jej na moim wielkanocnym stole w tym roku! Składniki: - 100 g miękkiego masła - 100 g ciemnej gorzkiej czekolady - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego - 3/4 szklanki cukru - 1,5 szklanki mąki - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Miękkie masło utrzeć(...)ciemnej masy. Na koniec wymieszać delikatnie kilka razy patyczkiem dla połączenia się mas. Piec 40-45 min w 170 stopniach, do suchego patyczka. Smacznego! * jeśli chcesz przygotować wyższą babkę, podwój ilości składników
CookYourselfPuder cukier wymieszać z sokiem z pomarańczy na nie za gęsty lukier i polać lukrem wierzch ciasta, odstawić do zastygnięcia lukru w chłodne miejsce - pyszna, łatwa, szybka, tania lekka, wilgotna babka z białek w trzy kolory, idealne ciasto na wykorzystanie zapasów białka.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBabka cytrynowa na maślance Wilgotna i bardzo smaczna babka o delikatnym posmaku cytrynowym, otulona pyszną polewą. Ciekawa propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Polecam! Składniki: Ciasto: 1 szklanka maślanki 3 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka starta z połowy cytryny 3 szklanki mąki 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100g
Blog z Apetytemdziś dla ciebie prosty przepis na czekoladową, bardzo wilgotną babkę z polewą z białej czekolady. Pomysł na tą Wielkanocną babę powstał podczas przeglądania przepisów na stronie W kuchni z Wedlem , na której czytelnicy znajdą też inne pyszne propozycje na wielkanocne wypieki z użyciem czekolady Wedel. Koniecznie na nią zerknijcie po inspiracje na baby, mazurki czy paschy. Zachęcam Was przede wszystkim
nietylkopasta.plPierwsze ciacho z truskawkami upieczone. Delikatna, mocno kakaowa i wilgotna babka jest genina w smaku i szybko znika z talerzu. Składniki: 225 g mąki pszennej 350 g cukru 85 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 ml wrzącej wody garść
Kuchnia w oparachSmaczna, wilgotna babka cytrynowo-jogurtowa może być ozdobą stołu wielkanocnego. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 op. budyniu śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z cytryny sok z jednej cytryny Jajka ubijamy na jasną i puszystą masę, stopniowo dodając cukier
Pyszności SłodkościWielkanoc tuż, tuż, przychodzę więc do Was z przepisem na pyszną, prostą do zrobienia i przede wszystkich wilgotną babkę łączącą w sobie ultra śródziemnomorskie smaki cytryny i tymianku. Moja wielkanocna babka cytrynowa będzie prawdziwą ozdobą stołu. Dzięki dodatkowi oliwy aromatyzowanej cytryną oraz jogurtu greckiego, jest delikatna, miękka i mokra. Łapcie przepis ze zdjęciami krok po kroku i upieczcie
Chilli Czosnek i OliwaWilgotna i puszysta babka o smaku cytrynowo-mlecznym. Oprócz mleka zwykłego zawiera także mleko w proszku (można powiedzieć, że jest podwójnie mleczna) i to właśnie dzięki temu drugiemu składnikowi ciasto ma wyjątkowy smak, inny niż pozostałe ciasta cytrynowe. Gdybym miała go bliżej opisać, to użyłabym określeń: kremowy, delikatny, łagodny... A jednym słowem, to po prostu pyszny ! :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaPyszna, wilgotna babka, która znika w mgnieniu oka. Jeżeli lubicie babkowe wypieki koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przyda się w sezonie na dynię lub poza jeżeli zamroziliście zapasy
Milion SmakówPrzepyszna, wilgotna babka migdałowa. Dzięki obecności migdałów dłużej zachowuje świeżość i nigdy nie jest sucha. Zachwyciła mnie zarówno smakiem jak i czasem przygotowania bo jest ekspresowa. Polecam spróbować jej nie tylko na Wielkanoc :) Składniki: 120 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 180 g cukru 4 duże jajka 1,5 łyżeczki
Słodka StrefaWitam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną i wilgotną babkę czekoladową. Babka jest mocno czekoladowa i bardzo smaczna, będzie na pewno smakowała każdej osobie która uwielbia czekoladę. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia babki czekoladowej będziemy potrzebowali: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 24 cm i wysokości 11 cm 300 g mąki pszennej
Uwaga Babcia GotujeTradycyjna i znana wszystkim, pyszna i wilgotna babka zebra. Numer jeden wśród moich smaków dzieciństwa. A co najważniejsze - błyskawiczne ciasto w przygotowaniu. Smak tego pysznego ciasta przekazała mi moja mama. Oprócz pleśniaka i tradycyjnego drożdżaka króluje wśród moich ulubionych ciast. 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju ¾ szklanki wody
VioletoweKucharzenienabiału to zawsze dla mnie wyzwanie. Trzeba się trochę nagimnastykować, żeby wypieki nie smakowały jak karton (hahah). Tym razem się udało ! Ciasto w smaku bardzo zbliżone do tradycyjnej babki. Wilgotne w środku i mięciutkie J Zachęcam do wypróbowania ! SKŁADNIKI: 100 g mąki sojowej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej 250 ml mleka niesłodzonego mleka
Marcepanowa kuchniaZapraszam na super ciasto - idealne na weekend. Pyszna, wilgotna babka z dodatkiem zdrowej cukinii. W moim przepisie jest mało cukru ale wy możecie spokojnie zwiększyć jego ilość w przepisie. Polecam Składniki: 2 szkl mąki 2 op. kisielu cytrynowego w proszku (80g) 1 szkl maślanki 1/2 szkl cukru 100 g masła 2 jajka 1 szkl startej i odciśniętej cukinii 2 łyżeczki
słodkie i nie tylko historie kulinarneDuża, miękka i wilgotna babka idealna na Wielkanoc. Łatwa w wykonaniu i zawsze wychodzi. Dla uzyskania bardziej różowego koloru w malinowym smaku można dodać niewielką ilość czerwonego barwnika spożywczego, ale i bez tego babka dobrze smakuje :) Składniki: 1 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju, 6 jajek, 1 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, kisiel malinowy, szczypta
Lena GotujePyszna, wilgotna babka z ajerkoniakiem wzbogacona dodatkiem krówek. Długo utrzymuje świeżość, a polewa uzależnia (niestety). Piekłam ją już kilka razy i za każdym razem używałam innych krówek. Ciągutki zdecydowanie odradzam. Mają tendencję do opadania na dno i powoduje to przyklejenie ciasta do blaszki a co za tym idzie kłopotów z wyciągnięciem. Kruche krówki (tak jak w tym przypadku) mogą powodować
Pieguskowa KuchniaDzisiaj, jeszcze na chwilkę przed świętami, proponuję Wam następną prostą, smaczną i wilgotną babkę, tym razem o lekko karmelowym smaku. Jednocześnie już dzisiaj Życzę Wam spokojnych, radosnych i oczywiście sytych świąt Wielkiej Nocy! My spędzamy je tym razem poza granicami Polski :). Składniki: 250 g mąki tortowej, 250 g masła, 100 g cukru, 200 ml słodzonego skondensowanego mleka, 4 jajka
Nie tylko w kuchniwilgotne (niemal mokre), aromatyczne, pachnące, z delikatnym posmakiem goryczki skórki pomarańczowej, który osobiście uwielbiam. A teraz najlepsze: takie ciasto przygotujemy bez dodatku mąki i tłuszczu! Mimo to konsystencja przypomina wilgotne babki – nikt nie uwierzy, że nie ma w nim mąki. Jako, że to zdrowy wypiek (szczególnie jeśli cukier zastąpimy ksylitolem), możemy zjadać kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia. Jest idealne
Poezja smakutheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mieliśmy dziś apetyt na puszystą , lekko wilgotną babkę z makiem więc zmodyfikowałam przepis na ciasto zwane Zebrą i tak oto powstała wspaniała babeczka :) Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru+ 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 szklanki mąki pszennej
W garach u GosiWiem, że już po Świętach Wielkanocnych, ale uważam, że ten przepis warto Wam zaprezentować. Pyszna i wilgotna babka adwokatowa z mocno cytrynowym lukrem idealnie sprawdziła się na świątecznym stole. W poniedziałek pozostały po niej okruszki. Przepis na tę pyszną babkę znalazłam u Agi w kuchni. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki adwokatu (likieru
Pasja SmakuPyszna, lekko wilgotna babka i szybka - idealna na Wielkanoc! Majonez nadaje wilgotności, a nie czuć go w wypieku. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki z pracy. Upiekła ją na "służbowe jajeczko" i dobrze, że przepis znała na pamięć, bo każda chciała - od razu musiała napisać i rzucić na ksero, by zrobić kilka kopii :) Od tego czasu piekę właśnie taką
Kolorowy Przepisownikdobry! Wielkanoc już za pasem, nawet się nie obejrzymy, a będziemy dekorować pisanki i przygotowywać świąteczne wypieki. Dlatego też najlepsza pora, aby zacząć testować przepisy. Przygotowałam dla Was pyszną, wilgotną babkę z bananami, kakao i słonym karmelem (skorzystałam ze sprawdzonych proporcji Doroty z Moje Wypieki - obłędnie pyszna i znikająca w okamgnieniu! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćBardzo łatwa, szybka, w smaku wilgotna babka kakaowa. Zawsze się udaje. Ja piekę babki nie tylko na święta, ale i przez cały rok, bo je po pierwsze lubię, a po drugie to takie szybkie ciasto do herbaty czy kawy. Oczywiście jeszcze szybciej znika. Po mojej babce już śladu nie ma, ale przepis i zdjęcie pozostało. Może i Wy skusicie się
O kuchni z uczuciemPolecam kolejny przepis na przepyszną, pulchną i wilgotną babkę tym razem pachnącą kajmakiem. Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru 100 g margaryny 300 g masy krówkowej - kajmak 180 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Polewa kajmakowa 100 g masy krówkowej - kajmak 4 łyżki mleka Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie
Ciastka - domowe słodkościBardzo pomysłowa, wilgotna babka z niespodzianką w postaci serduszka w środku. Moje serducho nie było tradycyjne czerwone, a niebiesko-zielone. Babkę robi się prosto i bezproblemowo, choć wymaga troszkę cierpliwości, w szczególności przygotowanie ciasta na serce. Może zainspiruję Was do zrobienia takiej babki na zbliżające się Walentynki?! Polecam ;) Składniki: (na formę keksówkę o wymiarach 20x10
Nastoletnie Wypiekanie