babka wilgotna - 1288 przepisów (strona:25/86)

Babka serowo - cytrynowa 175

Babka serowo - cytrynowa Przepis na tą babkę znalazłam w starej książce kucharskiej należącej do mojej mamy. Babka ta jest bardzo wilgotna i lekko kwaskowata, a jednocześnie delikatna w smaku. Dosyć prosto i szybko się ją przygotowuje, dlatego może być dobrą alternatywą jeśli gości mamy w drodze, moim zdaniem najlepsza jest jeszcze ciepła, choć podobno nie powinno się jeść wypieków(...)ubijając, cienką strużką wlewać olej. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć. Następnie dodać serek homogenizowany i sok z cytryny.  Przelać do keksówki lub foremki na babkę (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą), piec około 50 min. w temp. 180 st. do tzw. "suchego patyczka". (W zależności od wielkości foremki czas pieczenia należy wydłużyć lub skrócić

My sweet a life
babka kokosowa 173

Prosta w przygotowaniu babka ucierana z dodatkiem wiórków kokosowych. Wilgotna i słodka, o delikatnym kokosowym posmaku. Doskonale sprawdzi się jako babka na Wielkanoc. Poniższe proporcje są na małą babkę - piekę ją w karbowanej formie o pojemności 750 ml lub keksówce o wymiarach 10x25 cm. składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki

babka w formie
Babka czekoladowa z daktylami i rodzynkami 245

Intensywnie czekoladowa, wilgotna i lekko półpłynna w środku, z dodatkiem suszonych owoców. Dzisiejsza babka to wielkanocna propozycja dla łasuchów lubiących konkretne, zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera! Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna

sama złodycz
babka marmurkowa z advocatem 166

ciasta z masą. Chciałam się jednak pozbyć resztki advocata, a skoro wypić nie mogę to oczywiście przerobiłam go na ciasto. Przy okazji nareszcie udało mi się upiec babkę tak pulchną i wilgotną jak sklepowa. To dodatek alkoholu sprawił, że miała tak wspaniałą konsystencję. Dodatkowo polałam ją lukrem na bazie advocata, żeby jego smak był bardziej wyczuwalny. Rodzince bardzo smakowała(...)końcu mąki. Powoli zmiksować. Z białek ubić piane i delikatnie wmieszac do ciasta. Podzielić je na dwie części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę pomarańczy. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej najpierw jasne ciasto, następnie ciemne, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45-50 minut. Po upieczeniu pozostawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka Cytrynowa 268

Babka Cytrynowa – Dzisiaj pyszna, prosta w przygotowaniu babka cytrynowa. Bardzo aromatyczna, wilgotna, wspaniale cytrynowa, jedna z moich ulubionych. Zniknęła u mnie błyskawicznie :). Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 220g miękkiego masła(...)dodać ekstrakt cytrynowy, połowę mąki i połowę maślanki, wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę, maślankę i sok z cytryny, krótko wymieszać ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 25cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym

Mała Cukierenka
Babka marchewkowo-kakaowa w polewie serowej 125

stanie fiołki z ogródka trafiły na babkę marchewkowo-kakaową i trzeba przyznać było jej z nimi do twarzy :) Babka jest lekka i wilgotna (jak prawie każde ciasto marchewkowe ;)), polana kremem serowym, znacznie mniej kalorycznym od lukru. Możecie zrezygnować z kremu lub zastąpić go cukrem pudrem, wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: Składniki: 150 g mąki pszennej, 100-130 g cukru pudru(...)minut (do suchego patyczka). Wystudzić w formie. Jeśli w trakcie pieczenia zacznie się zbyt szybko przypiekać z wierzchu nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub foli aluminiowej.  Babkę wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać kremem serowym ( przepis ).   Przybrać w dowolny sposób, na zdjęciach jadalne kwiaty fiołka wonnego i srebrna dekoracja cukiernicza. Tkaniny lniane Kardelen by Mira design

SzczyptaSmaQ
Babka marchewkowa z pomarańczą. 157

Babka marchewkowa w bardzo wilgotnym wydaniu z dodatkiem skórki pomarańczowej, to fenomenalne ciasto, które jest bardzo łatwe w wykonaniu a cieszy podniebienie jak najlepszej jakości wypiek z ulubionej cukierni. Dodatek słodkiego lukru jest tutaj niczym wisienka na torcie a całość podana z filiżanką ulubionej kawy jest bardzo smacznym zwieńczeniem ciężkiego tygodnia. Polecam nie tylko do niedzielnej kawy :-) Może na Dzień(...)brzegów i ładnie sie zarumieni (do suchego patyczka). Lukier: Do cukru pudru dodać wodę i przez 2-3 minuty ucierać, aż masa całkowicie sie połączy. Polać lukrem przestygniętą babkę. Uchylić drzwiczki i pozwolić babce stygnąć :-) Zachęcam do zajrzenia na blogowy  Instagram oraz facebook . Smacznego i pozdrawiam! Katarzyna

Poezja Smaków - blog kulinarny
Babka cytrynowo-limonkowa 162

zabraknąć babki, dlatego poniżej zamieszczam przepis na babkę... z 7 Up-em, który pełni tu rolę spulchniacza. Moja propozycja nie jest pracochłonna, a efekt końcowy bardzo smaczny :) Babka jest puszysta, cudownie wilgotna, słodka, z orzeźwiającym posmakiem cytrynowo-limonkowym. Polecam serdecznie. Składniki: 340 g masła 3 szklanki * cukru (dałam trochę mniej) 5 jajek 3 szklanki mąki pół łyżeczki soli 1 szklanka(...)niej ciasto. 7. Piec przez ok. 75 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika i użytej formy - do suchego patyczka ). Z racji dużej porcji ciasta, w typowej formie do babki (jak na poniższych zdjęciach) piekłam z termoobiegiem przez ok. 100 min., na najniższym poziomie. Dzięki temu babka równomiernie się upiekła i ładnie odeszła od formy.  Po wyjęciu z piekarnika

Domowa Cookierenka Agi
Babka Kokosowa - Ciasto Kokosowe - Przepis na Wielkanoc 204

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną babkę kokosową, babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i wilgotna po upieczeniu. Ciasto możemy upiec w formie do babki lub keksówce. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia babki kokosowej będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm – można użyć foremki bez kominka lub keksówki 300 g mąki pszennej

Uwaga Babcia Gotuje
Babka czekoladowo-pomarańczowa 144

Święta wielkanocne się zbliżają wielkimi krokami, a wtedy na stolach królują przeróżne babki. Moja propozycja na ten czas to babka czekoladowa pachnąca pomarańczą. Pyszne, delikatna i wilgotna. W datku jest prosta i szybka w wykonaniu. Babka czekoladowa to jest to czego nie może zabraknąć tej Wielkanocy.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomarańczowa babka z czarnuszką 129

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pomarańczowa babka z czarnuszką to pyszne, wilgotne ciasto. Domowa skórka pomarańczowa i czarnuszka sprawiają, że ciasto wygląda, pachnie i smakuje … Przeczytaj cały artykuł Post Pomarańczowa babka z czarnuszką pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
PRZYGOTOWANIA DO WIELKANOCY #1 - JOGURTOWA BABKA CZEKOLADOWA (W WERSJI LIGHT!) 139

Niby do Wielkanocy pozostały jeszcze dwa tygodnie, ale czas najwyższy zacząć wypróbowywać przepisy ;) Pierwszy raz robiłam babkę i mogę uznać ten pierwszy raz za sukces :) Babka jest słodka, czekoladowa i wilgotna. W dodatku nie ma w niej tłuszczu, więc można wziąć nawet dwie dokładki bez żadnych wyrzutów sumienia :) CZEKOLADOWA BABKA NA JOGURCIE (W WERSJI LIGHT) przepis autorski // forma z kominem

chili & sugar
Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa 258

Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa – Kolejna wspaniała babka w Małej Cukierence. Jest wilgotna, puszysta, ładnie pachnie, cudownie wygląda i do jej przygotowania nie potrzebujemy dużo składników. Idealna do kawy czy szklanki mleka. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa Składniki powinny(...)waniliowego skórka starta z pół pomarańczy 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Formę do babki o średnicy 23cm lub 24cm posmarować masłem i posypać mąką (lub można też użyć, przy bardziej skomplikowanych kształtach, tłuszczu w spray’u do wypieków). 2. Do miski wlać olej, wodę

Mała Cukierenka
ŁATWA BABKA BANANOWA Z KAKAO- MOCNO WILGOTNA 77

Ostatnio w domu zalegały mi dość mocno dojrzałe banany, więc postanowiłam je wykorzystać do ciasta. I tak właśnie powstała babka z dodatkiem kakao. Jest przepyszna, wilgotna i wyraźnie czuć w niej banany. Przepis jest banalnie prosty a babka uda się każdemu :) Składniki na keksówkę: * 3 mocno dojrzałe banany * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki ciemnego kakao (użyłam  Skworcu ) * pół

Zrób to smacznie
Babka majonezowa z oreo 101

Szybkie, proste ciasto. Idealne kiedy najdzie ochota na coś słodkiego. Babka jest mocno puszysta, wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu 16 ciasteczek oreo Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Jajka ubijamy z cukrem i cukrem

Fascynacje Ani
Babka z rabarbarem 130

Zapraszam na słodką babkę z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. To ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i tanie. Babka wyszła delikatna i wilgotna. Polecam Składniki: 4 jajka 3/4 szkl cukru pudru 100 masła 250 g rabarbaru 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rabarbar myjemy i odcinamy końcówki a następnie kroimy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
5 szybkich świątecznych ciast 166

Ciasto korzenne z czekoladowymi kropkami                 Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście                 Babka serowa – szybka i wilgotna                 Ciasto orzechowe                 Sernik z masą makową i wiśniami

Słodkie okruszki
Kotlety drobiowe siekane smażone na oleju rzepakowym 231

mojej wielkanocnej kuchni  nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek

Obiad gotowy
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami i olejem rzepakowym 183

kuchni  nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony.  Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia  ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest  podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek

Obiad gotowy
wyborna babka marcepanowa... 132

ół, forma silikonowa z kominkiem 22 cm, ciasto przełożyć do formy i piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić i przed podaniem posypać cikrem pudrem - babka jest wybornie smaczna, wilgotna, delikatna, aromatyczna.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
puszysta, wilgotna babka wielkanocna, prosta, pyszna, dwukolorowa 260

dziś niestety nie pokażę jak wygląda moja babka w środku , bo kroić ją będę dopiero w niedzielę  :-) pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni. Babka jest mięciutka, puszysta, wilgotna i pyszna. Polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
smaczna na szybko babka cytrynowa z rodzynkami... 146

minut do suchego patyczka, babke wystudzić, nakryć talerzem i zdjąć formę z babki, polać rzadkim lukrem: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z ciut śmietaną - babka jest szybka, łatwa, wilgotna, smaczna.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki cytrynowo-czekoladowe 266

święconką. W tym roku kupiłam sobie formę do malutkich babeczek z kominkiem. Wyszło mi 6 mini babeczek. Często korzystam z przepisu na to ciasto, ponieważ jest rewelacyjne. Babka wychodzi mięciutka i wilgotna. Za każdym razem modyfikuję przepis aby był inny smak. Składniki:    4 jajka    200g mąki    200g masła    1 łyżeczka proszku

Amatorka kuchenna
Babka ajerkoniakowa 202

babkę ma dość płynną konsystencję, ładnie rośnie podczas pieczenia, dlatego dobrze jest użyć dużej formy na babkę. Ja piekłam w standardowym/normalnym rozmiarze formy na babkę. Babka ta jest przyjemnie wilgotna w smaku i długo zachowuje świeżość. Ekstrakt waniliowy można zastąpić aromatem śmietankowym lub waniliowym. Mój ajerkoniak był domowej roboty i był dość gęsty. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Babka cytrynowa 196

polewa troszkę zgęstnieje. Naturalnie możecie dodać więcej cukru pudru i powstanie Wam gęsty lukier zamiast polewy, osadzi on się na babce a nie wsiąknie w nią delikatnie. Babka jest puszysta i wilgotna w środku Smacznego

KreatywnePiny
"Słodkie środy" - Babka jogurtowa z owocami 345

Ostatnio zakochałam się w babkach jogurtowych. Są pyszne, miękkie, wilgotne i długo zachowują świeżość. Choć jak maksymalnie długo tego nigdy nie udało Nam się sprawdzić, gdyż za szybko znikały. Babki takie są bajecznie proste do przygotowania, nie znam łatwiejszego przepisu. Tu wystarczy tylko wymieszać wszystkie produkty na ciasto i dodać ulubione owoce. I tu kolejny punkt który mi bardzo odpowiada

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
pomarańczowo-jabłkowa babka jogurtowa... 158

formy wyjąć zupełnie wystudzone w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę białej czekolady z 2 łyżkami gęstej śmietany polać polewą babkę i posypać kolorową posypką, odstawić do zastygnięcia polewy - babka jest bardzo smaczna, wilgotna i delikatna................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania