babka wilgotna - 1288 przepisów (strona:33/86)

Super baba black&white 396

Przepyszna, puszysta i wilgotna. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy czy na imieniny. SKŁADNIKI: 6 jajek 1 i ½ szklanki cukru kostka masła lub ew. margaryn 3 szklanki maki 15g proszku do pieczenia ¾ szklanki letniego mleka cukier waniliowy czubata łyżka kakao do dekoracji: cukier puder(...)wymieszana z proszkiem do pieczenia, a następnie mleko, cukier waniliowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Większa część masy wlać do natłuszczonej podłużnej formy do babki, natomiast do mniejszej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciemna masę wylać na jasną. Piec 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego

Pyry na Gaz
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ŻYTNIEJ 191

Pyszna, bardzo przez nas lubiana babka gotowana , tym razem w wersji żytniej. Jak dla mnie wersja żytnia jest zdecydowanie najlepsza, pewnie też najzdrowsza. Delikatna, bardzo wilgotna, wprost rozpływająca się w ustach. Po prostu babka marzenie. U mnie dodatkowo bez dodatku cukru, dodałam do niej tylko ksylitol, ale z cukrem trzcinowym lub zwykłym również będzie super. Dla nas, to zdecydowanie

Smaczne Zdrowe
Babka cytrynowa 192

już naprawdę ciepło. Ale od strony kulinarnej można już pomyśleć nad wypiekami i wypróbować kilka przepisów, żeby wybrać ten najsmakowitszy. Na pierwszy ogień polecam prostą, ucieraną babkę cytrynową. Jest aromatyczna, mięciutka i wilgotna, a polana kwaskowatym lukrem smakuje przepysznie. Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 150 g drobnego cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki(...)Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce. Przygotować lukier: sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, lukrem polać ciepłą babkę. Smacznego

Obiad gotowy
Babka z serkiem mascarpone 107

zdążyła wystygnąć. Lubię zatem szukać nowych przepisów na ten smakowity wypiek. Ostatnio u koleżanki jadłam  przepyszną babkę, którą dzielę się dziś z Wami na blogu. Babka z dodatkiem mascarpone - mięciutka i wilgotna - po prostu przepyszna. Skradła moje serce od pierwszego kęsa i oczywiście poprosiłam o przepis. Ja swoją babeczkę dodatkowo oblałam lukrem z cukru pudru i soku z cytryny(...)zmiksować. Ciasto (powinno być gęste) przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (aż do suchego patyczka). Gotową babkę wystudzić i polać lukrem lub posypać z cukrem pudrem

My simple kitchen
Babka marmurowa 281

wiem czym jest to spowodowane, chrupiącą skórką, wilgotnym wnętrzem a może dodatkiem kakao - naprawdę nie wiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z zimą nadaję się również na Wielkanocne stoły jak również wakacyjne wypieki - jest po prostu uniwersalna a przy tym pyszna i wyjątkowa, choć totalnie klasyczna. Ma ktoś z Was ochotę?"Składniki:6 jaj250 g cukruekstrakt waniliowy200

Słodkie Przyjemności
Babka z malinami 237

nimi coś innego niż koktajl, biszkopt z owocami i galaretką czy ciasto ucierane (które swoją drogą ostatnio wyszło mi genialnie, ale niestety nie zrobiłam fotki). Babka tradycyjnie bardzo prosta, delikatna i wilgotna więc zdecydowanie dla tych, którzy nie lubią suchych wypieków.  Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku(...)posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać płatkami migdałów

Ze smakiem i z pasją
Babka cud. 503

Babka z przepisu Ewy Wachowicz. Mięciutka, wilgotna, przepyszna. Kiedy po raz pierwszy ją upiekłam to już wiedziałam, że zagości u mnie na stałe :) Dzięki dodatkowi cynamonu, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Wypróbujcie koniecznie. Ciekawa jestem, czy Was też zachwyci tak jak mnie :) Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)stopni przez około 1 godzinę. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem.Tyle cukru ile wypije sok. Ja dodałam 5 kopiastych łyżek, ale to zależy jak dużo będzie soku. Wystudzoną babkę polukrować

Agusiowe smakołyki
Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą ) 245

Jedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej3 dag drożdży świeżych0,5 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru2 jaja70 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejPoncz:1/2 szklanki cukru3/4 szklanki wodyotarta skórka i sok z połowy cytryny50(...)ciasto dosypując mąkę. Do wyrobionego ciasta dodać pianę z białek - delikatnie połączyć. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i musi zawierać dużo pęcherzyków powietrza.Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy na babkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośniętą babkę piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Jeśli babka mocno zrumieni się z wierzchu, przed upływem czasu pieczenia

kolorowotorcikowo
Czekoladowa babka z wiśniami 122

kilka dni Wielkanoc, więc mam dla Was pyszną propozycję: czekoladowa babka z wiśniami sprawdzi się idealnie na świątecznym stole! Jest wilgotna, bardzo czekoladowa (z kawałkami czekolady) i owocowa. Jednym słowem: ma bardzo bogate wnętrze. Babkę polecam piec w formie z kominem, ponieważ u mnie, dopiekanie środka trwało trochę dłużej. Ciasto udekorowałam czekoladową polewą i kolorowymi posypkami. Tutaj oczywiście możliwość dekoracji

Pasja Smaku
Ciasto mega kokosowe – babka kokosowa – pyszna puszysta i wilgotna 580

Przepis na ciasto kokosowe – babkę kokosową, ciasto jest puszyste, delikatne, wilgotne i mocno kokosowe :). Do przygotowania ciasta kokosowego będziemy potrzebowali: Użyłam foremki 26 cm x 11 cm 250 g mąki pszennej (około półtorej szklanki 250 ml) 150 g cukru (trochę więcej jak pół szklanki 250 ml) 150 ml mleczka kokosowego 100 g masła roztopionego i przestudzonego 4 jajka (rozmiar

Uwaga Babcia Gotuje
Wilgotne ciasto czekoladowe 90

serniki? Ja uważam, że to jakie wielkanocne przysmaki przygotujemy zależy wyłącznie od nas i naszego gustu. Choć sernik, to u mnie również obowiązkowy wypiek Do przygotowania wilgotnego ciasta czekoladowego, jak i tradycyjnych babek w szafkach warto mieć zawsze dobry tłuszcz kakaowy i czekoladę. Ja najróżniejsze produkty ekologiczne na Wielkanoc kupuję zawsze ciut wcześniej i z małym zapasem. Duża rodzina

Słodkie okruszki
Piernik gotowany 80

window.adsbygoogle || []).push({}); Z reguły takie pierniki last minute piecze się w piekarniku, ale ja dziś postanowiłam wypróbować jeszcze inny przepis i zrobiłam piernik gotowany, na wzór babek gotowany. Taki piernik wychodzi bardzo wilgotny, aromatyczny i smaczny. Można go oblać czekoladą i przełożyć marmoladą, lub kremem. Ja jednak pozostałam przy samej czekoladzie bo piernik i tak wyszedł wysoki. Oto przepis: (adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
Wilgotna babka cytrynowa 113

Smaczna cytrynowa babka do popołudniowej kawy czy herbaty. Wilgotna za sprawą serka. Przepis wygrzebany ze starej książki i jak zwykle w takich przypadkach bardzo udany :) Składniki : - 4 jajka, - 3/4 szklanki cukru, - 150 g masła lub margaryny, - sok i otarta skórka z cytryny, - 150 g serka homogenizowanego ( dałem waniliowy ), - 1 szklanka mąki pszennej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżeczki proszku

Przepisy Mikołaja
babka "murzynkowa" na oleju kokosowym z polewą czekoladowo-dżemową... 129

wystudzoną czekoladę truskawkową dać do garnka razem z dżemem i mieszając stopić czekoladę ciepłą polewę wylać na babkę, posypać resztą skórki pomarańczowej i zostawić do zastygnięcia - babka murzynkowa jest bardzo smaczna, aromatyczna, wilgotna, można ją upiec z różnymi dodatkami jak bakalie, owoce lub bez niczego........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka pomarańczowa 252

Coś dla smakoszy puszystych, wilgotnych ciast ucieranych i cytrusowych smaków. Babka palce lizać. Kropką nad "i" jest tutaj lukier pomarańczowy, z nim babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :). Składniki: 220 g mąki pszennej 130 g mąki ziemniaczanej

Opowieści z piekarnika