babka wilgotna - 1288 przepisów (strona:41/86)

Babka zebra waniliowo-kawowa 571

eleganckiego posmaku kawy. Babka zebra przygotowana na samych białkach jest też pulchniejsza i ciężej jest ją zepsuć, poza tym jest przyjemnie wilgotna. A żółtka zostają mi do serników, czy kruchych spodów wykorzystywanych do mazurków. Można też upiec babkę cytrynową na żółtkach (taka będzie w kolejnym wpisie). Babka zebra waniliowo-kawowa. Składniki na formę 26 cm z lejem. Szklanka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Babki piernikowe z jabłkami i orzechami włoskimi – przepis świąteczny 87

Witajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek jabłek sprawia, że są wilgotne, a orzechy dodają im smakowitego charakteru. Uważam, że piernikowego akcentu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babki piernikowe można także udekorować z wierzchu polewa czekoladową, a wcześniej lekko

Raj dla Podniebienia
Babka ucierana w polewie kakaowej 171

cudowanie. Sięgnęłam więc po stare dobre przepisy z mojej ulubionej książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H.Lipińskiej, A.Woźniakowskiego. Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej.  Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)oddzielnym naczyniu białko ubić na sztywno z drugą częścią cukru, czyli ½ szklanki a następnie dodać do gotowego ciasta i dokładnie wszystko wymieszać, dodać również namoczoną żurawinę. Dużą foremkę na babkę wysmarować masłem ( ja rozpuszczam odrobinę i smaruję pędzelkiem)  i podsypać bułką tartą, wlać gotowe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem

Na słodko lub wytrawnie
30 słodkości na Wielkanoc (30 ricette di dolci per Pasqua) 123

mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia)   Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Puszysta babka z borówkami i jogurtem greckim (Ciambella con mirtilli e yogurt greco)  Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) Tarta sernikowa z czekoladą (Crostata di ricotta e gocce di cioccolato) Babka

La grande e la piccola cuoca
Cukierkowa babka majonezowa na Dzień Kobiet 263

nazwą wypieku i przepisem Mój osobisty wybór receptury z tej okazji nie był zbytnio trudny. Jednym z moich ulubionych ciast - zarówno do wypiekania jak i potem do spożywania - jest babka majonezowa i to nią właśnie zamierzam się raczyć w Dzień Kobiet . Jest to ciasto z gatunku łatwych, prostych i przyjemnych, ze względu na jego 4 główne zalety: ZAWSZE wychodzi - trzymając(...)można tu nic zepsuć... będę pełna podziwu dla każdego komu się spartaczenie jednak uda, bo naprawdę niełatwa to sztuka... Jest NADZWYCZAJNIE smaczne, puszyste i wilgotne - majonezu w ogóle tu nie czuć i nikt, kto babki posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej głównym składnikiem Do ukręcenia TYLKO w 15 minut - prostota przygotowania jest wprost porażająca... DŁUGO zachowuje świeżość

Grunt to przepis!
Keks gotowany 126

ukrywam, że zainspirowałam się  babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik) . Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis. Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał. Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki. Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości(...)przestygnie wyjąć z foremki. Cukier puder utrzeć z połową soku z cytryny. Gdy będzie za gęsty dodawać po kilka kropel soku i ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji. Polać górę babki lukrem. * można użyć ulubionych bakalii Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Wielkanocne ciasto z migdałami i suszoną czereśnią 95

Przychodzę do Was z kolejną propozycja na Wielkanocne ciasto. Ciasto niezwykle pyszne. Z wierzchu mocno chrupiące, a w środku idealnie wilgotne. Można je upiec w foremce keksówce, tortownicy, czy w formie na babkę. Zapewniam, że warto i uda się każdemu. A dodatek suszonych czereśni zamiast tradycyjnych rodzynek to super pomył. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi. Przez to ciasto pięknie wygląda

Izabelawkuchni
Babka śnieżna 137

oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”  z 1895 roku. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne w środku i rozpływa się w ustach, a może niknie w ustach ;)  Babkę śnieżną piecze się w zwykłej formie do babki (raczej nie silikonowej) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ja upiekłam ją w formie

królestwo garów
Babka piaskowa dwukolorowa 202

wszystkich niezdecydowanych lub bojących się drożdży polecam babkę piaskową. Łatwa w przygotowaniu, zawsze się udaje i gustownie wygląda. Lekko wilgotna, pięknie przystrojona będzie ozdobą Wielkanocnego stołu tylko przez chwilę z racji tego, że wszystkim smakuje, na drugi dzień może po niej nie pozostać żaden okruszek. Jeśli jednak się ostanie, pamiętajcie by taką babkę trzymać pod kloszem!  Składniki: ✔ 3 szklanki

Karczma Honorietty
Mleczna babka – z mlekiem skondensowanym i polewą z mleka w proszku 113

kajmakiem uwielbiam, nie mogłam nie spróbować i tej na mleku skondensowanym. Również i ona zyskała uznanie wśród moich bliskich. Wyszła pyszna i wilgotna. Zdecydowanie najlepiej smakuje po przestudzeniu – jeśli tak jak ja, jesteście niecierpliwi i rozkroicie babkę póki ciepła, może Was spotkać rozczarowanie… a kolejne zaskoczenie będzie, gdy babka całkowicie ostygnie – smak i konsystencja zdecydowanie zmieniają się

Smaki Na Talerzu
babka z marcepanem 143

Klasyczna babka ucierana z dodatkiem posiekanego marcepanu w czekoladzie. Puszysta, wilgotna, pięknie i równo wyrosła. Składniki: 4 jajka 300 g mąki 125 ml mleka 225 g masła 160 g cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g marcepanu w czekoladzie cukier puder do posypania Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babeczki bananowe z orzechami 133

Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu. Do przygotowania najlepiej użyć mocno dojrzałych bananów. Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski wraz

AleTorcik
Babka Wielkanocna 158

pomocą dodania zaledwie kilku składników może stać się ciastem wyjątkowym i zaskakującym w smaku. Połączenie dojrzałych bananów i polewy zrobionej z krówek okazało się rewelacyjne. Babka dzięki bananom nie była sucha. Była mokra i wilgotna. Krówkowa polewa nadała jej oprócz tego bardzo ciekawego smaku. Ciasto jest przepyszne! Łatwa w wykonaniu obowiązkowa pozycja na wielkanocny stół. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej

Pobite gary Barbary
Babka czekoladowa 84

Wilgotna, mocno czekoladowa słodka, taka jest moja dzisiejsza weekendowa babka. Wypieki to nie moja specjalność, ale jeśli już piekę to staram się robić to z sercem. Dodaję najlepszej jakości składniki, bo wiem, że ma to duże znaczenie. Lubię babki pieczone na oliwie z oliwek, są wyjątkowe w smaku. Do dzisiejszej dodałam wyjątkową, nagrodzoną na Expo 2015 w Mediolanie. Efekt wspaniale

Moja smaczna kuchnia
Babka drożdżowa 128

babkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna. Składniki: 0,5 kilograma maki pszennej 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 0,5 szklanki cukru 100 gram rodzynek Lukier: 150 gram cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy(...)odstawiamy na 10-15 minut.Margarynę rozpuszczamy i studzimy.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy rodzynki.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Formę do babki smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę

Bajeczna Kuchnia