Pyszna babka, gdzie smak czekolady idealnie łączy się z powidłami śliwkowymi. Na zewnątrz delikatnie chrupiąca, w środku lekko wilgotna. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 150 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 125 g masła w temperaturze pokojowej 120 ml mleka 100 g śliwkowych powideł 300 g mąki pszennej tortowej 2 kopiaste łyżki kakao 1 kopiasta łyżeczka cappuccino(...)wymieszać łyżką. Przelać do formy keksowej, wyrównać u góry i włożyć do piekarnika. Piec 50 minut, z tym że po 25 minutach zmniejszyć moc piekarnika do 170 ° C. Upieczoną babkę zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 5-10 minut, po czym wyciągnąć ją z formy i przełożyć na kratkę do zupełnego ostudzenia
Passions hobbies lifemisce, długo pozostaje świeże (wiem to, dzięki sprytnie zakamuflowanemu kawałkowi, który ukradkiem schowałam przed resztą domowników), wilgotne, aromatyczne - idealne! Postanowiliśmy, że dołączy do naszych wielkanocnych wypieków, a że do Wielkanocy jeszcze daleko ;), dziś Synek upiekł jeszcze jedno! Pod przepisem na babkę znajdziecie szczegóły konkursu, w którym dzięki uprzejmości wydawnictwa Albatros mam dla Was 2 egzemplarze "Szybko, świeżo, prosto" Donny
KUCHARNIAwielkimi krokami więc już obmyślam co dobrego upiec dla rodziny i gości. Nie wiem jak u Was ale u mnie babka obowiązkowo króluje na wielkanocnym stole. Co roku jest inna. Herbacianą zrobiłam pierwszy raz i jestem zachwycona. Jest wilgotna, aromatyczna, po prostu pyszna! Polecam jeśli jeszcze jej nie piekliście :) Ja dodałam do ciasta aromat rumowy ale jeśli(...)Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku i aromat. Następnie naprzemiennie dodawać po trochę herbaty i mąki. Na koniec wsypać rodzynki, wymieszać. Babkę piec ok 50 minut w 170 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asipodobne podejście, a jeszcze nie mieliście okazji spróbować smakowitej babki kokosowej, to nadarza się Wam ku temu okazja :) Babka, której głównym składnikiem jest rzecz jasna kokos (w postaci wiórków i mleka) jest bardzo prosta do wykonania, a do tego: pyszna, wilgotna, o dość zwartej strukturze i lekko cytrynowej nucie. Pełnię świeżości zachowa przez całe święta (a nawet dłużej
MyCookBook.plTo miał być wypiek na szybko do popołudniowej herbaty. Nawet nie przypuszczałam, że ciasto to wyjdzie tak przyjemnie wilgotne i tak długo zachowa świeżość. Co bym
Smaki Na TalerzuBabka jest obłędna w smaku. Przy każdym kęsie wyczuwalny jest smak pomarańczy, kawy i wanilii. Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste. 150 g margaryny ¾ szklanki cukru 1 ekstraktu waniliowego 4 małe jajka Skórka z 2 pomarańczy 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki sody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)obroty miksera i wsypujemy połowę mąki. Wlewamy jogurt i powoli dosypujemy resztę mąki. Na końcu dolewamy mleko i miksujemy całość na gładkie ciasto. Masę przelewamy do formy silikonowej na babkę (2 litry). Wygładzamy górę. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50-55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Po wystudzeniu odwracamy na talerz. Wierzch
VioletoweKucharzenieSkładniki: 1 kostka masła 1 kubek cukru 1 kubek mąki pszennej tortowej 2/3 kubka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 6 jaj 1 łyżka proszku do
Luźna Kuchniamama, gdy byłam dzieckiem. Uwielbiałam patrzeć jak mama robi „paski”, potem sama dzielnie pomagałam. W smaku to zwyczajna, piaskowa babka – jednak to właśnie paski są w tym cieście najciekawsze. Jeśli nie przepieczemy ciasta, to będzie wilgotne i puszyste – głównie dzięki użyciu napoju gazowanego (ja tym razem użyłam 7-up, kiedyś to była oranżada). Ciasto można jeść
Poezja smakuOstatnio moją uwagę przykuł brytyjski program "The Great British Bake Off". Szukając przepisów z konkursu natknęłam się na stronę jednego z uczestników - Edd Kimber
Przepisy AleksandryPomysł na tę babkę od razu mnie zaintrygował :) Ciemno czekoladowa babka w białe serowo-kokosowe kropeczki wyglądała bardzo fajnie i miałam wielką nadzieje, że będzie też równie smaczna. Nie zawiodłam się ... mocno czekoladowa (użyłam czekolady z 70% kakao), wilgotna i po 2 dniach równie pyszna jak i w dniu upieczenia. Musze jedynie popracować nam kropeczkami. Następnym razem
Walijskie Pichceniewciąż panuje brzoskwiniowa nadwyżka, zrobiłam jego brzoskwiniową wersję. Właściwie sama nie wiem czy nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż z nutellą...). Bez względu na terminologię
les mirabellesTymczasem postanowiłam podzielić się z Wami efektownym przepisem na ostatnią chwilę. Będzie to kolorowa, wielkanocna babka. Biszkoptowa, więc lekka i delikatna. W moim odczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak przyznać, że ta baba ma bardzo ciekawy smak i znika błyskawicznie. A jeśli podać
Ratunku obiadogóle upiec ), przychodzę Wam z pomocą :). Ta babka zadowoli wszystkich wielbicieli babek, a tych którzy do tej pory nie przepadali za tego typu ciastami, możliwe, że pozytywnie zaskoczy i też staną się jej fanami...;). Jak dla mnie jest MEGA, niezwykle puszysta, wilgotna, słodka w sam raz. W związku z tym, że miałam sposobność skorzystać z jesiennych zbiorów żurawiny, która
Opowieści z piekarnikaokazji się nią delektować. Najprostsza, pachnąca wanilią z delikatnie wyczuwalnym aromatem skórki cytrynowej. Wilgotna w środku z mega chrupiącą skórką. Nie obyło się też bez klasycznego lukru na bazie soku z cytryny, no i kolorowej cukrowej posypki. Przepis trochę przywiał mi wspomnienia z dzieciństwa i babki pieczone w prodiżu. U mnie klasycznie i wiosennie... Zapraszam. Składniki
vaniliowoczekoladowamnie do siebie tym, że w większości są suche i w momencie ich jedzenia trzeba przepijać je wodą. Z tą babką jest zupełnie inaczej. Dzięki temu, że w jej składzie jest sok pomarańczowy jest ona lekka ale jednocześnie wilgotna. Do tego suszona żurawina, która nadaje słodyczy i pyszne wielkanocne ciasto gotowe Składniki: 420g mąki pszennej, przesianej przez sitko 2 łyżeczki(...)wyjąć z formy. Przygotowujemy lukier: do miski wsypujemy cukier puder oraz wlewamy łyżkę soku z cytryny, a następnie mieszamy. Lukier powinien być gęsty ale lekko lejący. Polewamy wystudzoną babkę i posypujemy pozostałą żurawiną i skórką pomarańczową. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Wypieczone Święta: Wielkanoc
Życie ze smakiem