babka wilgotna - 1288 przepisów (strona:43/86)

babka cytrusowa z bąbelkami 131

przygotowaniu, ma świeży cytrusowy smak i zapach. Piwo nie jest wyczuwalne ale nadaje jej puszystości i sprawia, że mocno wyrasta, jest wilgotna i lekka. Oczywiście piwo można zastąpić dowolnym gazowanym napojem. Składniki na średnią foremkę do babki (około 21 cm): 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 200 ml piwa cytrynowego lub oranżady

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Niemiecka babka śmietankowa z orzechowo-cynamonową wkładką 211

jest, pierwsza babka na moim blogu, ale nie będzie ona w zwyczajnym wydaniu. To niemiecka babka na kwaśnej śmietanie z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu. Ciasto jest wilgotne i sycące a na dodatek w trakcie pieczenia z piekarnika wydobywa się niezwykły zapach. Zdecydowanie warto ją upiec, u mnie w domu gościła na stole już nie jeden raz. Przepis dawno temu(...)połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i solą a następnie dodawać stopniowo do masy na przemian ze śmietaną. W oddzielnym naczyniu wymieszać brązowy cukier, orzechy oraz cynamon. Formę na babkę (ok 26 cm z kominem) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto podzielić na 3 części a następnie pierwszą cześć wyłożyć do formy, równomiernie rozprowadzić i obsypać 1/3 części mieszanki

Złote przepisy
BABKA BUDYNIOWA 95

Babkę budyniową zaliczam do smacznych i łatwych w przygotowaniu ciast. Jest wilgotna, pachnąca i nie krusząca się. Idealna na święta i nie tylko. Polecam. SKŁADNIKI :  250 g margaryny lub masła  4 jajka 3/4 szklanki cukru  1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe bez cukru  1 szklanka mąki pszennej (150 g )  2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)odkładamy. Dodajemy m ą k ę  proszek i budynie, miksujemy. Na koniec dodajemy pian ę  z białek i delikatnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do małej formy na babkę i wyrównujemy wierzch.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1 godzinę.  Po ostudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka pomarańczowa 160

myśleć nad świątecznym menu:) Babka jest obowiązkowa, jednak staram się co roku robić inną. Tutaj na blogu znajdziecie sporo przepisów na babki. Dziś proponuję babkę z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i nie za słodka. Nam bardzo smakuje:) Składniki:    150g mąki pszennej,  120g mąki ziemniaczanej,  3/4 szklanki cukru pudru(...)masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st. Ostudzić, polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Inspiracja:  Wypieki z pasją

Z miłości do słodkości
Babka pełnoziarnista z marchewką i jabłkiem 211

Dzisiaj zamiast zapowiadanego na fb konkursu przepis na pyszną babeczkę (na konkurs zapraszam we wtorek). Babka pełnoziarnista, w dodatku bez tłuszczu to propozycja szczególnie dla tych, którzy dbają o linię :) Jest wilgotna, lekko słodka, jednym słowem idealna :) Przepis znalazłam niedawno na blogu Anyżkowo, od tej pory upiekłam ją już 3 razy :) Z podanych składników wychodzi mała babka, ja użyłam foremki

Ze smakiem i z pasją
Wielkanocna babka z serkiem mascarpone 199

świątecznych wypieków. U mnie na świątecznym stole stanie babka z serkiem mascarpone. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a efekt końcowy bardzo zadowalający.   Babka wychodzi z chrupiącą skórką a w środku jest miękka i wilgotna. I co najważniejsze następnego dnia smakuje równie dobrze jak zaraz po upieczeniu. Zapraszam!!!   Składniki: 4 jajka, 2 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl(...)jednym jajku. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do masy. Ucieramy aż składniki się połączą. Masę przelewamy do natłuszczonej formy do babki o średnicy 24-26 cm. Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160C. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy i polewamy ją lukrem. Dowolnie

Passion of Cooking
Babka herbaciana z pigwą i pierwsze ptasie trele 169

Kazała mi się zatrzymać i słuchać. Idzie wiosna - szepnęła, nie chcąc zakłócać ptasiego koncertu. W tym jakże optymistycznym klimacie pragnę Wam dzisiaj zaproponować babkę. Nieco inną niż wszystkie, ale naprawdę pyszną i wartą upieczenia. Mocno wilgotna i cięższa od klasycznych, maślanych puszków , zaskakuje wyjątkowym, herbacianym smakiem i wyczuwalnymi kawałeczkami startej na tarce pigwy. To moja pierwsza przygoda z tym owocem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Waniliowa babka majonezowa 104

Łatwa i wyjątkowo szybka babka z dodatkiem majonezu i wanilii.  Ciasto jest niezwykle puszyste i wilgotne, po prostu pyszne. Rewelacyjna na święta, niedzielny deser jak i codziennej kawki.  Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 duże jajka 3/4 szklanki ulubionego majonezu (u mnie od lat Winiary) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)tylko błagam nie wyrzucajcie tego co z niej zostanie- zróbcie z tego domowy cukier waniliowy lub własny ekstrakt ). Ciasto miksujcie przez 2 minuty, aż do połączenia składników. Formę do babki wysmarujcie masłem i wylejcie do niej gotową masę. Babkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka lekko przestygnie polewamy ją polewą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Dodajemy

Wielki apetyt
Ambasador 386

chyba przesadził Oczywiście było to stwierdzenie ironiczno-sarkastyczne… Przecież wszystkie moje ciasta są genialne ale musiałam Wam o tym napomknąć Sam biszkopt jest wilgotny, dwukolorowy, z jabłkami, smakiem i konsystencją podobny do ucieranych babek. Krem jest budyniowo-maślany. Podzielony na część jasną i ciemną. Część jasna zawiera brzoskwinie i jest lekko zakrapiana sokiem z brzoskwiń, natomiast część ciemna zawiera

Made By Mom And Son
Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 134

wymownie jeżyny, i coś mi podszepnęło, że połączenie jeżyn z kawą wyjdzie znakomicie. Musiałam spróbować!Zebrałam więc się w sobie, poczytałam przepisy na babki, i opracowałam własny. Proporcje okazały się trafione w dziesiątkę - ciasto wyszło wilgotne, odrobinę sypkie (takie lubię najbardziej), ale nie suche ani zapychające. Delikatne, słodko-kwaśne. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują - kakaowa, kawowa i waniliowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Cytrynowe 311

Ciasto mimo, że wygląda na dość proste i zwyczajne,  smakiem zdecydowanie zwyczajne nie jest.  Jest natomiast mocno cytrynowe, bardzo puszyste, mięciutkie.  Wierzch jest zdecydowanie wilgotny co zawdzięcza cytrynowemu syropowi. I choć jadłam już wiele babek cytrynowych, piaskowych, ciast ucieranych, babeczek cytrynowych to to ciasto mimo, iż do tych wszystkich słodkości jest smakiem zbliżone, to na swój sposób jest inne, wyjątkowe

Made By Mom And Son
Najlepsza babka cytrynowa 195

wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez 50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.Niby zwykła babka, ale upieczona w innej formie nabiera zupełnie nowego wyrazu. Smak i zapach cytrynowy, kolor limonkowy. Wilgotna i puszysta. Biorąc jeszcze pod uwagę fakt, że przygotujemy ją dosłownie w mgnieniu oka – nie wypada nic innego, jak życzyć – smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Sernik czekoladowy ricotta aromatyzowany pomarańczą 148

tego, że sernik upiekłam w formie do babki. Najzwyklejsza falista aluminiowa foremka sprawiła, że moja córka w pierwszym momencie myślała, że upiekłam kakaową babkę, a tu taka niespodzianka. Sernik był tak delikatny, kremowy i wilgotny, że wprost rozpływał się w ustach. Żeby nie było nudno, to po za użyciem dobrej jakości ciemnego kakao, sernik został uperfumowany świeżo startą skórką pomarańczową(...)ziemniaczaną oraz kakao. Wszystko dobrze ze sobą łączymy, miksując na niskich obrotach.  2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników.  3. Formę do babki  posmarować tłuszczem i wysypać pokruszonymi biszkoptami lub po prostu bułką tartą, wylać  masę.  4. Do dużej formy wlewamy wrzątek i ustawiamy na najniższy, stopniu w piekarniku. keksówkę

vaniliowoczekoladowa
Babka gruszkowa z cynamonem 162

Macie w domu gruszki? Z dwóch większych sztuk można przygotować wyjątkowo prostą babkę ucieraną. Babka gruszkowa z cynamonem pachnie jesienią. To idealne ciasto na podwieczorek lub drugie śniadanie. Wilgotne, aromatyczne. Składniki wystarczy zmiksować i dodać pokrojone owoce. Zamiast gruszek możemy użyć jabłek. Cudnie smakuje z orzechami lub rodzynkami. Ciasto przechowujemy do trzech dni w temperaturze pokojowej – na drugi dzień

Poezja smaku
Babka czekoladowo pomarańczowa 117

przed świętami, może ktoś się skusi skorzystać z przepisu.  Pomysł na babkę czekoladową odkryłam w zeszłym roku. Zazwyczaj na naszym stole były babki piaskowe albo kolorowe więc taka ciemna była dużą odmianą. Jest wilgotna i intensywnie smakuje pomarańczą. Myślę, że to powinno przekonać wszystkich wielbicieli połączenia czekolady z cytrusami. ( ja się zaliczam do tej grupy) Polecam przepis(...)formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach.  Po wyjęciu z piekarnika poczekać 10 minut aż ostygnie i dopiero w tedy wyjąć z formy.  Ja ozdobiłam babkę roztopioną mleczną czekoladą i kolorowymi cukierkami, polecam również likier lub zwykły cukier puder. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie