brak wyszukanych składników. I cóż mogę powiedzieć? Powinniście koniecznie upiec ją na Wielkanoc! Jest bardzo dobra, miękka, wilgotna z dużą ilością nasączonych w herbacie rodzynek. Sama herbata również jest wyczuwalna. Może to być znakomite ukoronowanie świątecznego śniadania. Jeśli chcecie, aby babka była jeszcze bardziej aromatyczna polecam herbatę typu Earl Grey. Składniki: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka
MyCookBook.plWieniec czyli babka a'la torcik. Przepis na ten torcik znalazłam w książce " Domowe wypieki" i postanowiłam właśnie ten przepis na ten torcik wypróbować, troszkę go zmodyfikowałam. Myślę , że najlepiej smakuje 2 dni po upieczeniu . Robi się lekko wilgotny i ciasto piaskowe ładnie łączy się z kremem budyniowym.Może to być również propozycja z okazji Dnia Taty :) Foremka(...)masę cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić , co jakiś czas mieszając , aby nie powstał kożuch. Masło o temp. pokojowej utrzeć samo a następnie dodawać partiami budyń. Torcik: Babkę przekrajamy dwa razy w poprzek . Dolny blat posmarować dżemem , ułożyć drugi blat, lekko docisnąć i posmarować kremem. Położyć trzeci blat i również posmarować kremem i ostatni blat
Słodkości i nie tylkoPrzepis autorski (mój). Babka jest przepyszna i już podczas przygotowywania po prostu... obłędnie pachnie! Masło migdałowe - oprócz walorów smakowych, nadaje ciastu piękny kolor i lekko wilgotną konsystencję. Do tego odrobina mąki migdałowej, same migdały i polewa z białej czekolady... Rewelacja! Taki wypiek sprawdzi się o każdej porze roku, ale jeśli chcecie zachwycić swoich bliskich - to polecam specjalną formę do babki
Di gotujePomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym. Puszysta i wilgotna w środku, o wspaniałym korzennym zapachu. Całość dopełnia pyszny, domowy karmel oraz płatki migdałowe, dzięki temu ma ona oryginalny charakter. Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo szybki oraz prosty w przygotowaniu(...)zawodzi. Natomiast domowy karmel to jedynie 4 składniki i niecałe 10 minut pracy. Przepis jest bardzo prosty i tani, a otrzymujemy pyszny karmel bez konserwantów i sztucznych dodatków. Takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju
Kuchnia MagdaLenyPomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym. Puszysta i wilgotna w środku, o wspaniałym korzennym zapachu. Całość dopełnia pyszny, domowy karmel oraz płatki migdałowe, dzięki temu ma ona oryginalny charakter. Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo szybki oraz prosty w przygotowaniu(...)zawodzi. Natomiast domowy karmel to jedynie 4 składniki i niecałe 10 minut pracy. Przepis jest bardzo prosty i tani, a otrzymujemy pyszny karmel bez konserwantów i sztucznych dodatków. Takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju
Kuchnia MagdaLenysię, że jest na majonezie - bezcenna. Spróbujcie i się przekonajcie, że nie jest taka zła. Jest puszysta i delikatnie wilgotna w środku. "Mamo ! - tak w tym roku też ją upiekę :) Te ze zdjęcia, powędrowały już w dobre ręce ;) " 'babka majonezowa / baba z majonezem' Składniki: - 4 jajka - 0,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
CookYourselfucierane na maśle z dodatkiem jogurtu, cytrynowego soku i maku. Uwielbiam cytrynowe wypieki z makiem. Są wilgotne, mocno aromatyczne i po prostu przesmaczne! Mam słabość do ucieranego ciasta. Zazwyczaj piekę je w podłużnej foremce lub foremce z kominkiem. Będzie to wtedy popularna babka cytrynowa . Ciasto cytrynowe jogurtowe zawiera nieco mniej masła ale dodałam tłustego jogurtu. Ciasto zyskało jeszcze bardziej
codojedzeniamojprzepisna.pl | Czekoladowa babka na białkach Ciasto genialne w swojej prostocie, ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy
moj przepis naDzisiaj bardzo pyszna i aromatyczna babka z konfiturą z płatków róży i konfiturą malinową. Do tego delikatnie cytrynowa i waniliowa. Polana polewą z białej czekolady i oleju kokosowego. Smaczna, wilgotna i na jednym kawałku nie można poprzestać. Bardzo mi smakowała, zrobiłam ją moim bliskim na walentynki. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Mała CukierenkaBabka gotowana. Chociaż bardzo ją lubię, zawsze chciałam ją ulepszyć. I udało się. Jest wyjątkowo pyszna, wilgotna, po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 rozpuszczona margaryna Kasia 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kieliszki wódki lub spirytusu(...)proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo, delikatnie dodajemy do ciasta. Na koniec wlewamy alkohol i sok z cytryny. Ciasto przekładamy do formy (forma do babek gotowanych) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Formę wkładamy do garnka wypełnionego wodą. Gotujemy ok. 90 minut. Smacznego
Pyszności Słodkościczasu na mozolny proces przygotowywania babki drożdżowej. Sięgnęłam więc po prosty przepis z Moich wypieków na zwykłą babkę ucieraną. Duża ilość masła nadaje jej wyjątkowego, maślanego smaku, który doskonale przełamuje kwaskowa nuta limonki. Babeczka jest cudownie mięciutka, pachnie bajecznie i pozostaje wilgotna przez kilka dni. Swoją posypałam po prostu cukrem pudrem, a i tak wygląda pięknie. Choć nic nie stoi
Pożeraczka, czyli raz adobrzemazurki, otóż natknęłam się ostatnio w jednej z moich ulubionych książek Billa Granegra “Nakarm mnie” na korzenną babkę bardzo nadzianą jabłkami, rodzynkami i orzechami włoskimi i wiedziałam, że muszę ją zrobić. Wyszła absolutnie przepyszna, aż ciężka od nadzienia, wilgotna i doskonale przetrwała kilka dni. Miałam nawet wrażenie, że z dnia na dzień jest jeszcze smaczniejsza. Jest bardzo łatwa
karmelowyNajlepsza babka (poza drożdżowymi oczywiście, bo to inna bajka) jaką piekłam i najstarszy przepis na babkę jaki posiadam. Przepis dostałam od mojej Mamy, "wieki temu". Piekę ją od lat i zawsze wychodzi równie smaczna. Bardzo długo pozostaje świeża, jest bardzo wilgotna i meeega smaczna. Tą dzisiejszą wersję troszkę zmodyfikowałam, do starego przepisu dodałam więcej wanilii, a także dodałam kakao, wyszła
Smaczne ZdroweDzisiaj babka kakaowa z dodatkiem szampana cała oblana czekoladą. Ma bardzo ciekawy smak, puszysta, aromatyczna i lekko wilgotna. Źródło Moje wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 9 łyżek kakao 2 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 duże jajka 250 ml oleju rzepakowego 300 ml szampana 200 g czekolady mlecznej(...)stopni. Po upieczeniu wyjąć z pieca a po około 10 minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną babkę polać polewą czekoladową. Babka jest na dużą formę o pojemności 2,5 litra
Ala piecze i gotuje