Wlasnie tak uniwersalna jest cukinia.Sprawdzila sie nawet w ciescie,a wlasciwie to chyba raczej w babce.Za babkami nie przepadam,ale ta cukiniowa jest super.Przyznam szczerze ,ze ciasto z cukinia zrobilam pierwszy raz i nie spodziewalam sie ,ze moze tak smakowac.Jest miesiste i bardzo wilgotne,ale nie ciezkie,a dodatek mielonych orzechow i czekolady nadaja mu swietny smak.Zreszta,przkonajcie sie sami.Mielone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Babka mocno czekoladowa, puszysta i pyszna. Łatwa do przygotowania, na pewno upieczesz ją bez zakalca, ponieważ nie ucierasz tłuszczu z cukrem, a dolewasz stopione masło. Najsmaczniejsza na 2-3 dzień, bo staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem. Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem. Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej(...)kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką piec w 180`C 50-60 minut minut zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoldę i masło. Po kilku minutach wymieszać. Posmarować wystudzoną babkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!baby wielkanocnej. Moja mama, jak co roku upiekła ukochaną przeze mnie, intensywnie pachnącą adwokatem, pijaną babkę :) Natomiast ja odeszłam trochę od tradycji i zdecydowałam się na ciasto, którego głównym składnikiem jest awokado. Zainspirował mnie przepis pochodzący z tej strony. Gorąco polecam, ciasto jest wilgotne, mięciutkie i zielone! :) SKŁADNIKI ( na dużą babę wielkanocną lub keksówkę +/- 25cm) ciasto: 2 nieduże miękkie awokado
DefinicjaSmakuWielkanocne menu już zaplanowane? Ja ciągle się waham... Jest tyle możliwości, tyle najróżniejszych pyszności - które wybrać...? Ciężka sprawa...Jeszcze przed wyjazdem, tydzień temu niemal, upiekłam babkę marchewkową. Zupełnie wyjątkową, ekskluzywną wręcz. Pełną migdałowych smaków, które wspaniale komponują się z marchewkową wilgocią.Przepis znalazłam w Ciastach i deserach, nr 1/2011, i od razu wiedziałam, że będę go musiała wypróbować. Babeczka bowiem(...)migdałami i szafranem właśnie, zdecydowanie odświętnie. Jest wilgotna, jak zresztą każde ciasto marchewkowe, ale nie zakalcowata. Troszkę paskowa, ale się nie kruszy. Puszysta mięciutka i pyszna. Każdy kęs to czysta rozkosz... Tak, moi drodzy - póki co to mój babkowy faworyt. Coś wspaniałego.Jeśli jeszcze nie macie sprecyzowanych planów co do świątecznej babki - pomyślcie o tej. Warta jest zachodu.W oryginale wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłaśnie babkę upiekłam na te święta i kawałek włożyłam do koszyczka. nigdy wcześniej nie robiłam ciasta marchewkowego i nie wiedziałam jaka jest w smaku czy wyglądzie. Muszę przyznać, że tak delikatnego ciasta, tak wilgotnego i tak pysznego jeszcze nigdy nie próbowałam. Ostrzegam wszystkich, którzy wypróbują przepis: ona uzależnia:) Jeden kęs to po prostu za mało, musisz sięgnąć po następny. Składniki(...)plasterki. Z wody i cukru gotuję syrop do nitki, wrzucam pokrojone pomarańcze i gotuję na wolnym ogniu aż powstanie coś w rodzaju dżemu. Pomadę studzę i polewam zimną babkę
Ciasteczkowy PotwórBabeczki są przeeepyszne, a ich zapach po prostu... obłędny. Uwierzcie, że nie sposób się oprzeć takiemu wilgotnemu i aromatycznemu ciastku, więc od razu Wam radzę - proporcje
Di gotujeZa oknem już typowo jesienna aura, więc mam dla Was jesienne ciasto z dodatkiem marchewki i cukierków "Krówek", wilgotne i mięciutkie, wprost przepyszne ;) SKŁADNIKI 120 g
słodki bratekCiasto bardzo szybkie w wykonaniu, zawsze się udaje a smak? Delikatny, nie za słodki, lekko wilgotny z nutą ananasa. Chociaż tak na prawdę można dodać
Słodka Kraina Wypieków"Dziś przygotowałam dla Was idealne ciasto do popołudniowej herbaty. Konkretne, proste i bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem, z kawałkami czekolady. Całość wieńczy pudrowa
Słodkie PrzyjemnościOstatnio mam fazę czekolady.. Prawie wszystkie wypieki są u mnie czekoladowe i teraz skubnęłam przepis z tej strony. Wspaniałe, lekko wilgotne ciasto o smaku orzechowym to dokładnie to czego mi było potrzeba. Przepis jest na dużą kesówkę. Składniki na ciasto: 7 łyżek mąki pszennej ( trochę więcej niż płaskich ) 100 g mielonych orzechów laskowych(...)łyżki mleka 3 łyżki kakao, 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania polewy: Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać wystudzoną babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieroku nie będzie babki na święta.... w końcu spędzamy je sami w domu,słodkości dużo nie będzie. No dobra,będą małe cudne i pyszne babeczki - do święconki idealne. Uwielbiam je bo są wilgotne i cytrynowe - polecam a z pewnością też je pokochacie jak ja. Składniki: 125 g jogurtu naturalnego 75 g roztopionego masła 2 jajka skórka starta
Niespełnione zdolności kulinarneprzygotowywałam jej zbyt często. Ta forma jest idealna, mniejsza, ciemna więc babka gotuje się w niej szybciej. Dodatkowo jest bardzo ciężka i nie przesuwa się w garnku. Błyskawicznie się zagotowuje, no i krócej się ją gotuje, tak więc same zalety. A smakuje cudnie, jest bardzo wilgotna i długo pozostaje świeża, pod warunkiem, że po weekendzie coś zostanie, a oto niestety(...)ok.55 minut . Ja gotuję na małym palniku (u mnie jest to "3"), ale woda musi cały czas wrzeć. Można sprawdzić stan wody w trakcie gotowania, ja gotowałam już tę babkę w nowej formie 3x i wody nie musiałam nigdy dolewać, ale różnie to bywa...lepiej sprawdzić. Po tym czasie formę wyjmujemy z wody, otwieramy i wykładamy babkę na talerz. Jeszcze
Smaczne ZdrowePrzepis na keksa dostałam od mojej drogiej przyjaciółki Krysi. Ciasto okazało się być wybitnie smaczne, pachnące i wilgotne. To zdecydowanie najlepszy keks, jakiego jadłam. Polecam! Przepis
Przepisy Aleksandrybabka to wspomnienie... mgliste już niestety. Upieczona była we wtorkowy wieczór i tylko mały kawałeczek dotrwał do środowej kawy. Jeszcze ciepłą zjedli, zjedliśmy, zjemy jeszcze nie raz gdyż jest naprawdę wspaniała. Wilgotna, pachnąca i niesamowicie delikatna. Zobaczyłam ją niedawno u Moniki, przypomniał mi o niej, w to poniedziałkowe przedpołudnie, 5ty odcinek serii "Nigellisima
Dzieje kuchennej Wiewióry