Bardzo prosty przepis - wkład pracy własnej minimalny, a efekt mega. Może ciasto wygląda niepozornie, ale jest pyszne, mięciutkie i wilgotne. Poza tym jest zdrowe, bo bez dodatku cukru. Idealne na przekąskę do pracy czy szkoły. Polecam! Składniki (na formę o wym. 21x21 cm) : 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego(...)łyżeczka cynamonu 2 jajka 100 ml mleka roślinnego, u mnie sojowe 4 łyżki oleju kokosowego 1 szt. kiwi W wersji bez jajek: 2 jajka zamień na 2 łyżki nasion babki płesznik ilość mleka roślinnego zwiększ ze 100 ml do 250 ml Babkę płesznik zalej mlekiem roślinnym i odczekaj ok. 10 min., aż nasiona pokryją się śluzem. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej
Domowa Cookierenka AgiPiernik niejedno ma imię. Czy to malutki, kruchy i dekorowany lukrem piernik na choinkę, czy miękki i mocno nadziany dżemem, czy taki – piernik duży, wilgotny, idealny do krojenia w plastry… Wszystkie te pierniki łączy jedno – to skondensowany zapach i smak świąt. Ten piernik zrobicie nawet na ostatnią chwilę ale dobrze jest naszykować go 2-3 dni przed planowanym jedzeniem – ciasto(...)nagrzanego piekarnika. Pieczemy piernik na środkowej półce piekarnika w 175⁰C do tzw. ”suchego patyczka” – w keksówce zajmie to około 1 godziny, czasami 1,15h, w formie na babkę ciasto piecze się szybciej – sprawdźcie już po 45 minutach, wbijając patyczek w najwyższe miejsce ciasta. Gotowy piernik wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Po całkowitym ostudzeniu ciasto kroimy
Karo in the KitchenIdealny na święta, wilgotny i nie za słodki. Puszysty biszkopt i domowa masa makowa z bakaliami. Przygotowanie: 40 minut Koszt: Tanie Dzisiaj wpadam na stronie tylko na chwilę, aby podzielić się z Wami jeszcze przed świętami przepisem na pyszny makowiec na biszkopcie. Tak proste i tak smaczne! Ja wykorzystałam tutaj domową masę makową i mam nadzieję, że większość(...)postąpi tak samo. Jeśli jednak użyjecie gotowej masy makowej, nie powinno być problemu. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na MURZYNKA Z MAKIEM I BAKALIAMI oraz BABKĘ TWAROGOWĄ . Wartości odżywcze 1 kawałka(12): 316 kcal B 13 g W 9 g T 25 g Składniki: biszkopt ▪ 2 jajka (w temp. pokojowej) ▪ 1,5 szklanki mąki (u mnie
zdrowo i aktywnieupiec jakiegoś romantycznego ciacha, z orzechami włoskimi - które u eM. spadają z drzewa coraz częściej :) Przepis znaleziony tu, z moimi modyfikacjami. Polecam! Wychodzi cudownie miękkie, puszyste i wilgotne. A do tego ta czekolada i chrupiące orzechy. Cudo :) "Składniki:200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła(...)poruszałam łopatką, aby powietrze nie uciekło. Masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 55 minut - pod koniec należy sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Babkę studzimy w formie.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Następnie dekorujemy nią wierzch ciasta i obsypujemy go kawałkami orzechów włoskich. Smacznego!P.S. Zachęcam do udziału w konkursie, więcej
Słodkie PrzyjemnościBaba to podstawa, w tym roku na naszym stole zagości w wersji marchewkowej z polewą z białej czekolady. Bardzo szybki przepis i przez obecność marchewki ciasto jest miękkie oraz wilgotne przez kilka dni. Składniki: 150 g cukru brązowego 150 ml oleju 350 g mąki łyżeczka proszki do pieczenia sok z połowy cytryny(...)proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sok z cytryny - wszystko wymieszaj do masy dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na drobnych oczkach ciasto przelej do formy na babkę - formę wcześniej natłuść masłem oraz oprósz bułką tartą ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 45 minut ostudź ciasto Polewa: w kąpieli wodnej
Niezły MłynekTradycyjny świąteczny keks to ciasto ucierane na maśle z dodatkiem bakalii. Jednak tym razem pokażę Wam nieco inny przepis na to ciasto. Przepis jest bardzo prosty
AleTorcikPyszny, lekko wilgotny chlebek bananowy z dodatkiem ekspandowanej komosy ryżowej, której ziarenka przyjemnie chrupią podczas gryzienia. Chlebek jest lekki, o zrównoważonej słodkości i co najważniejsze - niezwykle prosty w przygotowaniu. Przepis polecany nie tylko osobom na diecie bezglutenowej, ale wszystkim, którzy cenią sobie słodkie wypieki bez wyrzeczeń. Na moim blogu znajdziecie też chlebek bananowy wegański , polecam! Składniki (na keksówkę(...)szklanki mąki z brązowego ryżu 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej 0,5 szklanki erytrytolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki babki jajowatej 1 szklanka (40 g) ekspandowanej quinoi (można zamienić np. na ekspandowaną kaszę jaglaną) 2 przejrzałe banany 2 jajka 1 szklanka mleka (u mnie owsiane) 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie
Domowa Cookierenka AgiCiasto na dwóch jajkach , najprostsze i pyszne Jeśli chodzi o pieczenie , to nie jestem najlepsza w te klocki . Dlatego ciągle szukam prostych przepisów bez wielkiej ilości
Ogrodnik w podróżyLubię keksy nadziane dużą ilością bakalii, wilgotne i długo świeże. Ten jest właśnie taki, ale należy go przechowywać pod przykryciem. Składniki: 250 g mąki 150 g cukru pudru 175 g masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kieliszek wódki 250 g bakalii (użyłam daktyli, orzechów, rodzynek, suszonych śliwek, skórki kandyzowanej i mieszanki keksowej) Masło utrzeć z cukrem(...)żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy. Wlać wódkę. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki na babkę o średnicy 21 cm (użyłam silikonowej). Piec w 175*C przez około godzinę. Po wystudzeniu polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPuszyste, wilgotne, z kwaskowatym dodatkiem kiwi - mniamuśne! :D Muffinki z kiwi produkowałam już z różnych przepisów. Zawsze, nieważne z jakiej receptury korzystam, nie rosną mi zbyt wysokie. W środku nadal przesmaczne, ale brakuje im tej efektownej górki. Czy to specyfika owocu tak działa, czy mój pech do wypieków z kiwi? ;) Pewnie za dużo tej owocowej dobroci pakuję do środka(...)się podnieść :) Nic to! Może i nie olśniewają wyglądem, ale za to jak brylują smakiem! Tym razem postanowiłam poeksperymentować z dodatkiem Majonezu Kieleckiego , zamiast typowego tłuszczu do ciast. Babki majonezowe piekę regularnie , wychodzą rewelacyjne, czemuż by więc nie użyć majonezu w muffinkach? Eksperyment udał się znakomicie! Majonez nadał babeczkom dużej wilgotności i puszystości - nawet po kilku dniach nadal zachowują
Grunt to przepis!Migdałowo-kakaowa babkaSkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego opakowanie cukru waniliowego
Moja smaczna kuchniawiększości blogów rządzą niepodzielnie babki i mazurki. Po moim mazurku pozostało już jedynie słodkie wspomnienie, a na same święta wybiorę raczej coś innego. Jutro na pewno spędzę trochę czasu w kuchni, bo jakby mogło być inaczej, ale chciałabym również wreszcie trochę odpocząć. Ostatnio mój organizm wyraźnie się tego dopomina, a ja zdecydowałam się w końcu go posłuchać :) Dlatego postanowiłam dziś(...)stać się bohaterem zarówno wielkanocnego jak i urodzinowego stołu. Natomiast jutro oddam się kulinarnym eksperymentom, a później już tylko błogiemu lenistwu :) Ale, ale... Najpierw wspomniany tort. Nie byle jaki, wilgotny, nie przesłodzony, mocno czekoladowy, z dodatkiem malin i malinowej konfitury. Pyszności! Nie mogę się już doczekać, kiedy zrobię go latem ze świeżymi owocami. Nie wiem, czy to jest w ogóle
Ratunku obiadLubicie orzechy nerkowca? Jeśli tak to mam dla Was pyszną propozycją na bardzo proste muffinki, którym w zasadzie nikt się nie oprze. Ja do nich
Di gotuje