babka wilgotna - 1288 przepisów (strona:72/86)

Ciasto czekoladowe ze śliwkami wg Aleex 125

Dzisiaj wybory. To ważny dzień dla Polski, ponieważ zdecyduje o kształcie naszego kraju na następne lata. Nie mam zamiaru pisać o polityce, miałam jej serdecznie dosyć

W mojej kuchni
Migdałowe ciasto z rabarbarem i białą czekoladą 168

Pogoda, jaka jest, każdy widzi , że tak pozwolę sobie sparafrazować znane hasło z pierwszej polskiej encyklopedii powszechnej. W sobotę, i owszem, wyszło słonko i grzało na

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb graham z foremki 171

Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około(...)polecamy formę typu keksówka z powłoką non-stick dostępną w sklepie Makowski Kredens.  Blaszka posiada powierzchnię ułatwiającą wyjmowanie ciasta po upieczeniu. Idealna do wypieku chleba, ciast ucieranych i babek. Wykonana ze stali, łatwa w utrzymaniu w czystości. Dostępna w atrakcyjnej, żywej kolorystyce

Smak mojej kuchni
Sernik wiedeński bezglutenowy 315

Wysyp przepisów na serniki, babki i mazurki, to oznaka zbliżających się Świąt Wielkanocnych. „ Historia sernika sięga czasów starożytnych począwszy od Greków, przez Rzymian. Za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian, zyskał sobie wielką popularność w Europie, a podbite kraje wypracowały sobie własne przepisy na ten smakołyk. Najprawdopodobniej poznaliśmy ten słodki specjał dzięki Janowi III Sobieskiemu, gdy powracał do Polski z bitwy(...)piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w piekarniku do wystudzenia. Wystudzony oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Jest to propozycja sernika wiedeńskiego w wersji bezglutenowej. Sernik jest delikatny, lekko wilgotny, nie kruszy się. Można go wzbogacić dodatkiem bakalii, ale – niekoniecznie. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy polewą czekoladową. Najlepszy smak, moim zdaniem, sernik uzyskuje w połączeniu ekstraktu waniliowego i esencji

mojewypiekiinietylko
Proste ciasto z dynią i gruszką 139

Wczoraj po południu przypomniano mi, że nazajutrz o godzinie dziesiątej mam się stawić na spotkanie. Pierwszym punktem programu miało być wspólne zjedzone drugie śniadanie, co zawsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybkie ciasto cytrynowe 93

Szybkie ciasto cytrynowe ucierane Szybkie ciasto cytrynowe - wilgotne aromatyczne, idealne na... słodkie śniadanie. Bazę stanowi zwykłe ciasto ucierane, ale dodatek soku i skórki z cytryny nadaje mu niepowtarzalny smak. Można też pójść o krok dalej i zastąpić mąkę ziemniaczaną budyniem waniliowym. Szybkie ciasto cytrynowe można przygotować w ekspresowym tempie umieszczając od razu wszystkie składniki w misie miksera, ale zazwyczaj przygotowuję(...)pieczenia i mąkę ziemniaczaną (lub budyń). Na sam koniec dodaję sok z cytryny i skórkę cytrynową i miksuję kilka chwil, do połączenia składników. Formę (keksówkę,  okrągłą lub do babki) smaruję masłem i obsypuję mąką. Ciasto przelewam do formy i piekę przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (grzałka góra

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie 157

Borów Tucholskich pyszne produkty, mianowicie wędliny. Pomyślałam e to pewnie znowu coś na jedno kopyto, w smaku pewnie nic nadzwyczajnego. Byłam zawczasu nastawiona wojowniczo .Pewnie powiecie ech poprzewracało się babce w głowie .Zaprzeczam stanowczo hihi ja mam poukładane w głowie tylko już jestem zniesmaczona do tych sklepowych wyrobów które smakują tak samo lub trafiają  się z niespodzianką(...)koło,smażyłam na suchej rozgrzanej patelni na oko ( 30 sekund do minuty ) Kiedy zauważyłam że pojawiają się plamki to przewracałam na druga stronę. Krok 5 Po usmażeniu przykryłam placki wilgotną ściereczką, przygotowałam farsz i robiłam z nich  QUESADILLA Teraz wam powiem jak dokończyłam przysmak Tortille przykryłam wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut, w tym czasie usmażyłam paprykę i serdelki

Różowa kuchnia
Drożdżowa baba z ziemniakami 102

zostanie „wchłonięty”. Przełożyć do dwóch form z kominem, napełnić ciastem do połowy ich wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, mają podwoić objętości (tj. babka ma urosnąć do brzegów formy). Może zająć to nawet 1,5 lub 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 160 st. bez termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec(...)cukierniach. 6. Ponadto ciasto drożdżowe, gdy jeszcze nie całkiem wystygnie (jest letnie), wkładam w torebki plastikowej i tak je przechowuję do świąt – wtedy nie wysycha. Gdyby torebka zrobi się wilgotna (ciasto zbyt ciepłe) trzeba ją zmienić, gdyż ciasto może rozmięknąć. Smacznego! Drożdżowa baba z ziemniakami Drożdżowa baba z ziemniakami Drożdżowa baba z ziemniakami

moj przepis na
Drożdżowa baba z ziemniakami 191

zostanie „wchłonięty”. Przełożyć do dwóch form z kominem, napełnić ciastem do połowy ich wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, mają podwoić objętości (tj. babka ma urosnąć do brzegów formy). Może zająć to nawet 1,5 lub 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 160 st. bez termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec(...)cukierniach. 6. Ponadto ciasto drożdżowe, gdy jeszcze nie całkiem wystygnie (jest letnie), wkładam w torebki plastikowej i tak je przechowuję do świąt – wtedy nie wysycha. Gdyby torebka zrobi się wilgotna (ciasto zbyt ciepłe) trzeba ją zmienić, gdyż ciasto może rozmięknąć. Smacznego! Drożdżowa baba z ziemniakami Drożdżowa baba z ziemniakami Drożdżowa baba z ziemniakami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic

moj przepis na
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 331

Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków(...)najdrobniejszych oczkach, w sokowirówce, w blenderze. Ziemniaki wykładamy na gęste sito, przyciskamy talerzykiem żeby pozbyć się z nich wody. Niech tak poleżą około 15-20 minut. Mogą być lekko wilgotne, w żadnym wypadku nie mogą być mokre.   Dokładnie odciśnięte ziemniaki surowe mieszamy łyżką lub widelcem z ugotowanymi. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Początkowo po 3-4 kopiaste łyżki, i dokładnie łączymy

Karo in the Kitchen
Prosto i pysznie: ciasto na maślance z truskawkami 172

W Danii Dzień Matki przypada dziesiątego maja. Czyli już jakiś czas temu. Oczywiście wysłałam życzenia mojej Mamuni, a ona, jak zawsze była zdziwiona. Ja tam bym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łatwe ciasto pomarańczowe 638

Jadą goście, jadą… No właśnie, a tu… nic do kawy nie ma. Warto wtedy mieć pod ręką przepis na coś „błyskawicznego”, nieskomplikowanego i w

mojewypiekiinietylko
Chleb na zakwasie: przepis na razowy chleb żytni 184

czujnym okiem znawców piekarstwa, stąd trochę przestój na blogu. Ale już wróciłam i chcę Wam pokazać jak zrobić pyszny chleb na zakwasie, z chrupiącą skórką, niepowtarzalnym smakiem i wilgotnym miękiszem. Mniam! Sama technika pieczenia chlebów jest prosta, lecz pełna niuansów, co jednak komplikuje sytuację. Nie mogę nazywać się ekspertem, ale trochę się już nauczyłam dzięki wspaniałym specjalistom z grupy Piekarnicza(...)nawet 10 dni po upieczeniu. 🙂 Chleb na bazie mąki pszennej i żytniej (57% żyto) Chleb 100% żyto Polecam także: Przepis na pączki w dwóch odsłonach: smażonej i pieczonej Drożdżowa babka wielkanocna z masą krówkową Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis Trudność Zaawansowany Czas przygotowania 18 godzin Czas gotowania 40 min. Całkowity czas 18 godzin 40 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI

A to pestka
Świąteczne ciasto dla niejadka 164

Ostatnio wybierałam się do Karoliny, i (jak zwykle zresztą) postanowiłam jej coś upiec. Musiało to być jednak coś szybkiego i prostego, z marginalną możliwością porażki. Tego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 152

kątem jeszcze większej wydajności i odporności na choroby,by zwiększyć jej plon i dochody płynace z jej uprawy.Dzisiejsza "pszenica niskokłosowa" nie już tą pszenicą,z której nasze babki piekły chleb,a ludzkość jeszcze nigdy nie była tak schorowana i otyła jak dzisiaj.Davis w swojej publikacji przedstawia dowody na zależność pomiędzy spożywaniem pszenicy,a rosnącym pszenicznym brzuchem.Nie chcę Was przekonywać(...)minut.Można pominąć dodatek drożdży,wówczas jednak znacznie wydłuży się czas wyrastania ciasta foremkę delikatnie wysmarować olejem i wysypać otrębami orkiszowymi.Przełożyć dobrze wyrobione ciasto chlebowe,powierzchnię wyrównać wilgotna ręką i przykryć formę folią spożywczą ,od strony zetknięcia z ciastem chlebowym również wysmarowaną olejem.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto wypełni całą foremkę wyrośnięty chleb spryskać wodą i posypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania