babka wilgotna - 1288 przepisów (strona:62/86)

Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu 180

chia (można zastąpić żurawiną) 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju ryżowego / lnianego albo rzepakowego 330-350 ml wody Do misy wsypujemy ziarna, płatki, nasiona. Dodajemy sól, miód, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna.   Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy

Bon Appetit Małgorzaty
Babka szpinakowa 173

Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia ciasta ze szpinakiem. A skoro zbliżają się święta, to postawiłam na babkę z tym zdrowym, zielonym dodatkiem :) Wszystko było pięknie, do czasu wyciągnięcia jej z formy, którą posmarowałam tylko tłuszczem, dlatego Wam od razu radzę, by prócz tłuszczu wysypać formę bułką tartą.  No- chyba że posiadacie sylikonową lub naprawdę konkretną(...)taką zwykłą, z jasnego metalu, jak ja... Ale pomogłam sobie cienkim nożem i tylko z jednej strony troszkę mi się ukruszyła. W smaku jest pyszna i bardzo wilgotna, a takie lubię najbardziej :) Składniki: Na metalową formę z kominem o śr. ok 25cm 150g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształy 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Kuchnia w czekoladzie
1466. Babka z jabłkami 185

Proste do zrobienia ciasto..nie potrzebny nawet mikser..wystarczą dwie miski i łyżka..robimy tak samo jak mufinki..mieszamy osobno  suche i mokre składniki, a

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówka bez jajek i cukru 143

miodem jest długo świeże i wilgotne. Dodatkowo moja drożdżówka zamiast jajek ma w sobie puree z dyni i dzięki niemu ma  piękny kolor. Polecam Składniki: 50 g kostki drożdży 1/2 szkl miodu lawendowego Huzar 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mleka 1 szkl puree z dyni 4 szkl mąki pszennej forma do babki masło do wysmarowania Przygotowanie: Do miski wkruszamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka 422

okres wyczekiwania czeka jednak nagroda – pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto, złożone z 4 warstw ciasta drożdżowego i 3 warstw masy makowej. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań, ale jest kwintesencją pysznych, tradycyjnych wypieków naszych babek i prababek. Przepis pochodzi z Ziemi Przeworskiej

Trzeci talerz
Babka "Coco Jambo" 155

zasłudze tego pierwszego powstała również nazwa babki - "Coco Jambo", ponieważ była to pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy gdy ujrzałam jego wypiek. Prawda, że idealnie pasuje? ;) Natomiast skorzystałam z przepisu z tej strony ( klik ) zmieniając nieznacznie proporcje mąki i dodając od siebie polewę czekoladową. Babeczka wyszła przepyszna! Idealnie kokosowa, mięciutka i wilgotna! Dokładnie taka, jaką lubię. Innymi słowy - miłość

My simple kitchen
BABECZKI Z MAKIEM + FILMIK 128

Babeczki z makiem są idealne na nadchodzące święta. Takie małe babeczki z makiem urzekają wyglądem i smakiem. Można je przygotować kilka dni wcześniej, dzięki czemu staną

Kulinarne Fantazje Marioli
BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA 183

Szybka, prosta i bardzo smaczna :) Przygotowanie jej zajęło mi dosłownie 20 minut!  Kolejna babkowa odsłona :)  Tym razem z dodatkiem kisielu oraz jogurtu, co

Walijskie Pichcenie
Babka budyniowa 128

Moje ostatnie odkrycie, babka budyniowa. Natknęłam się na nią w internecie. Zaciekawiła mnie i zaczęłam szukać i czytać różne przepisy. Jest tego trochę, do wyboru. Są nawet takie bez mąki, na samych budyniach. Tak więc poczytałam i zrobiłam swoją. Powiem szczerze, że podczas robienia ciasta, miałam pewne wątpliwości, co z tego będzie. W pewnym momencie konsystencja ciasta, była dość dziwna(...)chciałam zrobić polewę. W końcu wystygła, oblałam polewą, posypałam nawet orzeszkami, dla ozdoby. Znowu czekam.... polewa też musi zastygnąć :) W końcu kroję, w środku wygląda fajnie, mniam ...... jest pyszna, wilgotna i ma taki fajny, budyniowy posmak. Polecam :) Składniki: 4 jajka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej, tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe

Agusiowe smakołyki
BUŁKI - BEZGLUTENOWE I NISKOWĘGLOWODANOWE NA SERKU WIEJSKIM 263

niskiej zawartości węglowodanów. Lekko wilgotne w środku, niestety miękkie także z zewnątrz, i właśnie nad brakiem chrupiącej skórki w takich wypiekach ubolewam 😡 najbardziej.  Ale mimo tego, jak się kilka tygodni nie je pieczywa, kanapka z takiej bułki smakuje rewelacyjnie 😉 Składniki: 200 g serka wiejskiego 12 g roztopionego masła 40 g łupin babki jajowatej 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka siemienia

Walijskie Pichcenie
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 154

ziaren babki płesznik 80 g siemienia złocistego siemienia lnianego 20 g ziaren słonecznika płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru paczka suszonych drożdży (8 g) ok. 300 ml ciepłej wody Wymieszać suche składniki z ziarnami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto ręcznie ok. 6 minut. Ciasto uformować w kulkę. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przełożyć ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb zmieniający życie 166

wyszedł smaczny,bardzo wilgotny,przepełniony zdrowymi nasionkami.    1 szkl. ziaren słonecznika 3/4 szkl. siemienia lnianego 1/2 szkl. płatków jaglanych 1/2 szkl. płatków orkiszowych pełnoziarnistych 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. pestek dyni 1/2 szkl. posiekanych orzechów (dałam lasko we) 2 łyżki nasion chia 4 łyżki zmielonego siemienia  lnianego (za miast nasio n babki płesznik) 5 łyżek oleju

Kolorowa kuchnia Elki
Sezamowe ciasto z kruszonką 97

Ucierane ciasto z dodatkiem tahini, posypane kruszonką. Wersja podstawowa jest jasna, ja natomiast użyłam pasty sezamowej z dodatkiem kakao (przypomina trochę nutellę), stąd też ciemny wygląd

Arabeska waniliowa
Ciasto migdałowe z kajmakiem 121

się u nas: dwukolorowa babka z ricottą, sernik snickersowy oraz ciasto migdałowe z kajmakiem Przed świętami nie zdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam

Czerwień i błękit