Prosty przepis na szybkie i smaczne ciasto. Bardzo przyjemny smak. Chlebek jest miękki i mocno wilgotny, zawsze się udaje, trudno go popsuć ;-) Jedynym warunkiem są bardzo
babka w formieodważenia się. Ciasta ze szpinakiem są lekko wilgotne i niezwykle delikatne. Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 duże jajka 20 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 10 dag szpinaku rozdrobnionego mrożonego Wykonanie pysznej babki szpinakowej: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem
Izabelawkuchnibabka jest upieczona. Wyjmujemy z piekarnika i z formy, oprószamy cukrem pudrem. Babka piaskowa waniliowa była dla mnie dużym zaskoczeniem. Wyrosła ogromnie, bardziej niż mogłam to przewidzieć, ale nie opadła i zachowała swój piękny kształt. Trudno było się oprzeć i została napoczęta jeszcze ciepła. Delikatna, puszysta i wilgotna. Swojej „piaskowości” nabrała po wystudzeniu. Z pewnością na stałe zostanie nie tylko(...)komplecie są cztery sztuki. Największa o pojemności 250ml (której najczęściej używam, jako „szklanki”), kolejne to 1/2, 1/3 i 1/4 – największej pojemności. Wydrukuj przepis The post Babka piaskowa waniliowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoniego, wystarczy wcześniej przygotować produkty, aby się ogrzały, a reszta już idzie jak z płatka. Babkę można upiec nawet na tak zwaną ostatnią chwilę. W smaku pyszna śmietankowa (lub waniliowa, zależnie od użytego budyniu), nie piaskowa i nie mocno wilgotna, taka w sam raz. Polecam :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaBabeczki te świetnie sprawdza się na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, są wilgotne i mięciutkie przez co długo zachowują świeżość :) Składniki na 12 babeczek: 1
Gotowanie...to proste !https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: gotujemy rodzinnie . Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno czekoladowe. Robi się je bardzo łatwo i
Di gotujemyślę. Dumam nad menu świątecznym wypróbowuje nowe przepisy. W marcowej KUCHNI znalazłam przepis na babkę drożdżową. Miałam pewne obawy bo zazwyczaj bay drożdżowe albo mi wypływały góra z formy albo były suche. Ta okazała się wyśmienita! bardzo puszysta i delikatna ale jednocześnie wilgotna i dłuuugo świeża! i ten pachnący rumem lukiem... dla mnie zdecydowanie do upieczenia na Wielkanoc :) Drożdżowa baba(...)podwoi objętość dodajemy osączone rodzynki i znowu wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej maka formy. Odstawiamy na 1,5 godziny by wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy babkę ok 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku upieczona. Po ostudzeniu polewamy lukrem utartym z cukru pudru, rumu, wody i soku z cytryny
Dzieje kuchennej Wiewiórysercami i ... podniebieniami. Są szybkie do zrobienia, nieskomplikowane, wilgotne i zawsze wychodzą :-) Możemy więc szaleć piekąc je z najróżniejszymi owocami, z kruszonką lub bez, w podłużnej formie lub okrągłej ... efekt jest zawsze jeden: otrzymamy proste ale pyszne co nieco do kawy lub popołudniowej herbatki.U mnie dziś dla odmiany w formie babki, upieczonej w podłużnej foremce "keksowej" :-)Składniki:250g borówki
Walijskie Pichcenieilość żółtek, dzięki czemu jest bardzo delikatne, wilgotne i smakowite. Znika ze stołu w oka mgnieniu! Do baby wrzuciłam rodzynki, ale jeśli macie ochotę możecie dodać do niej też inne bakalie. Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne słodkie inspiracje: Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową
Kulinarne przygody Gatitywyboru, do koloru, festiwal Bab i Babek Wielkanocnych trwa!. Ważne jest by wypiekając serową babę sprawdzać jej wypieczenie patyczkiem, czy aby już doszła i jest sucha wewnątrz, potrzebuje ponad godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. Jest lekko wilgotna i ma piękny kolor od pomarańczy i żółtek od wiejskich kur. Składniki: - sok z 1 pomarańczy, ok. 1/2 szklanki - skórka otarta(...)mieszamy z resztą składników. Całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy na samym końcu przed pieczeniem i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników. 2. Formę na babkę smarujemy masłem, posypujemy mąką i wypełniamy przygotowaną masą. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 70 minut, po 60 minutach należy sprawdzać drewnianym patyczkiem czy jest już sucha wewnątrz
Apetyczna babeczkaciasta do kawy :) Tym razem do niedzielnej kawki zrobiłam babkę kokosową. Jest to babka na jogurcie z dodatkiem wiórek kokosowych. Największą jej zaletą jest to, że zawsze się udaje. Nie miałam jeszcze sytuacji, żeby mi nie wyszła. Zawsze pięknie i równo wyrasta. Jest delikatna i wilgotna. Jest też prosta i szybka w przygotowaniu. Nie trzeba nawet białek ubijać osobno, wszystko(...)czas miksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać i dodać jogurt. Na koniec wsypać wiórki kokosowe, zmiksować żeby wiórki połączyły się z ciastem. Ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godzinę. Maja babka piekła się dokładnie 55 minut. Przygotować polewę. Do miseczki wsypać cukier
Agusiowe smakołykiwięc i nie opada, uda się na pewno każdemu. Smakuje orzechowo, jest bardzo chrupiący i wspaniale wilgotny. Nie uwierzysz, ale można upiec chleb na samych ziarnach, całkowicie bez mąki. Znam ten przepis od dawna, planowałam go upiec. Odstraszył mnie jednak dodatek - babki płesznik. W zastępstwie polecano apteczny Colon-C, ale cóż ten specyfik miałby robić w tak zdrowym przecież chlebku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny puszysty, mięciutki piernik, rozpływający się w ustach. Podczas pieczenia zapach roznosił się po całym domu, aż nie mogłam się powstrzymać i jadłam jeszcze lekko ciepły
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzepis na wielkanocną babę drożdżową z rodzynkami znalazłam tutaj. Robiłam ją już 2 razy i zawsze wychodzi idealna. Pulchna i wilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do rodzynek dodałam jeszcze żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:)) Składniki:-80g rodzynek-40g żurawiny-3-3,5 szklanki mąki orkiszowej-5dag drożdży świeżych lub 21g suchych-6 żółtek, roztrzepanych(...)wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Formy do babek natłuścić i wsypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasta wlać do 1/3 wysokości formy(u mnie wyszły dwie babki, jednak większa, druga mniejsza jak widać na zdjęciach). Przykryć znowu, odłożyć
Smaczne Zdrowe