Zamiast tradycyjnego makowca możemy upiec babkę, ładnie się prezentuje na świątecznym stole a w dodatku jest smaczna i wilgotna. Składniki: 250 gram mąki pszennej 13 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 łyżki śmietany 2 jajka 50 ml. letniego mleka 60 gram masła szczypta soli Dodatkowo: puszka gotowej masy makowej Helio polewa czekoladowa Helio płatki migdałów Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy(...)masą makową. Zwijamy w struclę, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, zlepiamy obydwa końce, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałów
Bajeczna Kuchnianią zajadały. Sama w sobie nie była mocno słodka, ale za to miała cudowną, chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Do tego ten cytrynowy lukier. To był strzał w 10! Nie dziwię się więc, że dostałam polecenie przygotowania takiej samej babki na święta, bo choć jest mało urodziwa zdobyła serca wszystkich domowników. Babka gryczana z cytrynową nutą składniki
Przysmaki KarolkiMacie ochotę na babkę leciutką jak piórko, mięciutką jak puszek i nieziemsko delikatną, a przy tym wilgotną? To polecam tą właśnie budyniową, pyszna lekka po prostu ideał, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ja robiłam ją pierwszy raz ale podbiła serca moich domowników i zachwyciła wszystkich tak bardzo, że na pewno upiekę ją na święta. var widgetParams = "{ 'Id':'3f4a0f17(...)przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo dodajemy pozostałe suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą) na przemian z olejem, na koniec wlewamy sok z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. var widgetParams = "{ 'Id':'44ebf7cb-d893-4423-ab9d-050156f54f2d','AffId
Cynamonowe szczęścieCiasto wychodzi puszyste a zarazem wilgotne, a krem budyniowy z dodatkiem kwaśnej śmietany jest tak smaczny że można wyjadać go wprost z rondelka ;) Ciasto sprawdzi się
Gotowanie...to proste !babkę uwielbiam piec na święta, najpierw jest piękną ozdobą stołu a potem pysznym dodatkiem do kawy. Z delikatną nutą cytryny, wilgotna, zachowuje długo świeżość, po przekrojeniu przykryjcie ją ściereczką Co potrzeba: 250 g masła + do wysmarowania formy 250 g mąki pszennej tortowej typ 450, 250 g cukru pudru + do oprószenia babki 5 jajek, 1 cytryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Bułka z Chlebemjest teraz moje bojowe zadanie;) Przepis znalazłam w necie, a że chciałam coś szybkiego i zarazem z małej ilości składników to zrobiłam tę Babkę na wodzie. Sama byłam ciekawa jej smaku. Okazała się puszysta i wilgotna, bardzo fajna w smaku. Zapraszam... Składniki 5 jajek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru
Kubki smakugoście. W tym poście postaram się Wam zdradzić kilka ważnych tajemnic, aby wyszły one pyszne. Mazurki powinny być kolorowe i kruche, babki muszą być puszyste. SERNIKI (ciasto królujące w te święta), aksamitne i wilgotne. Ważne, aby wszystkie składniki były świeże i wysokiej jakości. Parametry i czas pieczenia też są ważne, co przedstawi poniższa tabelka. Kolejnym ważnym aspektem jest
Gotuję Testujęwystępowała w reklamie majonezu w telewizji, więc chyba już każdy o niej słyszał. Czy jest się czego bać? Czy czuć w niej majonez? Babka jest pyszna, nie czuć w niej majonezu, ale dzięki niemu jest wilgotna i delikatna. Jeśli jesteście ciekawi, upieczcie ją już teraz. Można ją wzbogacić o kakao czy też owoce, dzięki temu będzie świetną opcją na weekendowe
Pora coś zjeśćOto moja baba ze świątecznego stołu. Wilgotna i pyszna od fig w syropie i z ich zapachem a ponadto z dodatkiem najzdrowszej kaszy jęczmiennej. Kaszy ugotowałam
Moje Małe CzarowanieDzisiejsza propozycja to pyszne, mięciutkie i wilgotne babeczki, którymi ostatnio zachwycaliśmy się w MasterChef Australia. Gary Mehigan robił je w mig, a wszyscy z zachwytem się
Plate of JoyBabeczki z dodatkiem marchewki są wilgotne, pachnące i aromatyczne. Dodałam na górę lukier i karmelizowaną marchewkę wyszło na prawdę pysznie. Przyznam, że marchewkę musiałam zrobić 2
Ala piecze i gotujePolecam pyszną babkę kokosowo kakaową. Z powodzeniem możecie zrobić ją na Wielkanoc. Jest mięciutka i wilgotna. Do jasnej części dosypałam wiórki kokosowe, a do ciemnej kakao i odrobinę powideł. Polałam lukrem kakaowym i posypałam wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni. Uprażyłam za dużo wiórek i zrobiłam bałagan na stole :) Fajnie się rozsypywało, gorzej się sprzątało :) Składniki: 1 kostka margaryny(...)jednej części wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Do drugiej części dodać kakao i łyżeczkę powideł. Zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko chwilkę, do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać jasne ciasto, następnie ciemne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 1 godzinę. Przygotowanie lukru: Cukier puder i kakao wsypać do miseczki
Agusiowe smakołykiwidoczne w cieście po przekrojeniu skojarzyły mi się z bożonarodzeniowym klimatem. Ciasto przygotowałam z dodatkiem ricotty, dzięki czemu jest wilgotne i sprężyste. Staram się unikać cukru, dlatego zastąpiłam go ksylitolem. Według mnie w smaku nie czuć różnicy - gdy upiekłam tę babkę w domu, to domownicy zaczęli ją wyjadać jeszcze zanim ostygła ;) Mam nadzieję, że skusicie się na przepis, który zostawiam
Chilli Czosnek i Oliwazyskuje ono ładny kolor, a do do tego jest bardzo wilgotne. Takie słodko warzywne ciasta z dynią czy z cukinią piekę zarówno na oleju jak i maśle. Przyznam jednak, że wolę ciasto ucierane na maśle prawdziwym, żadnej margarynie, o nie, nie….! Ciasto dyniowe upiekłam w kształcie babki. Jestem zakochana w wszelkich foremkach babkowych, wciąż kupuję nowe….chociaż ciasto(...)pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasto jest naprawdę pyszne, po prostu w dynię! Ciasto dyniowe jest wilgotne i słodkie ale nie przesadnie. Czekolada, dynia i orzechy również dostarczają wyczuwalnej słodyczy. To ciasto upiekłam z surowej dyni. Ciasto dyniowe Składniki: foremka babka o poj. 1,5l 300 g utartej dyni 125 g masła, roztopionego 280 g pszennej mąki
codojedzeniaKochani coś lekkiego po tłustym czwartku,,czyli babeczka cytrynowa,wilgotna. Uwielbiam ten smak i zapach cytryny:) Składniki: 200 g masła 200 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z jednej cytryny sok z pół cytryny Wykonanie: Do misy wsypuje przesianą mąkę z proszkiem(...)pieczenia,dodaje jaja,cukier i masło miękkie. Składniki miksuje. Na końcu dodaje skórkę ze startej cytry i sok z połowy cytryny. Nadal miksuje. Formę prostokątną taką do babki smaruje masłem i obsypuje bułką tartą . Przekładam ciasto do formy . Piekę w 170 stopniach koło godziny. Ostudzoną można posypać cukrem pudrem jak kto woli
Różowa kuchnia