szybkiej w wykonaniu babki jeszcze nie widzieliście :) Wszystkie składniki wrzuca się na chybcika do malaksera, miesza, masę przelewa do formy i po godzinie pieczenia babka gotowa. Z wierzchu chrupka, a w środku wilgotna - taką lubię :) Można ją, po wystygnięciu, posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam zdjęć(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C Wszystkie składniki miksujemy mikserem (lub przekładamy do malaksera i mieszamy) Masę przelewamy do formy w kształcie babki (lub do innej ulubionej, może to być także keksówka) i wkładamy do piecyka na 60 minut Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale proponuję najpierw sprawdzić czy nie jest
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPyszna wilgotna i puszysta. Lekko cytrynowa, z kawałkami suszonych jabłek. Składniki: 250g mąki 150 g cukru 250 g masła/margaryny 4 jajka 1 cytryna 2 garście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i pokrojone suszone jabłka. D masy dodajemy(...)ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni
Malinowe PocałunkiBabka, którą dziś prezentuję jest dziełem mojej przyjaciółki Asi :) Jest niesamowicie wilgotna, dzięki dodatkowi startego jabłka. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole obok baranków, bukszpanu i bazi. Bardzo chciałam zamieścić na blogu przepis na babkę jogurtową, ale z braku czasu okazało się to niemożliwe. Od czego jednak ma się przyjaciół :) Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Składniki : 1 szklanka mąki
Chocolate Muffin BlogPyszna. O bardziej ścisłej i lekko wilgotnej strukturze - polecam ją wszystkim miłośnikom tego typu wypieków. Długo zachowuje świeżość, Pamiętajmy tylko o tym, aby wszystkie składniki na babkę miały temp. pokojową. Składniki: 300 g mąki pszennej 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml jogurtu naturalnego 200 ml oleju 3/4 szkl
Walijskie PichcenieBabeczki wychodzą wilgotne, pyszne i skuszą nie jednego swoim smakiem, a mak i cytryna to idealne połączenie ;) Możemy je też śmiało upiec do koszyczka wielkanocnego :) Składniki
Gotowanie...to proste !Przepyszne, wilgotne, ciasto dyniowe przełożone puszystym śmietankowym kremem i polane wybornym karmelem ze słoną nutką to prawdziwa gratka dla fanów jesiennych ciast. Ciasto nie wymaga
maniapieczeniaPyszna i wilgotna baba na Wielkanoc, zachwyci swym smakiem nie jednego ;) Składniki na blaszkę z kominkiem o śred 24 cm: 125 gr masła / margaryny 2 łyżki
Gotowanie...to proste !Jako że zbliżają się święta babkowo-jajeczne postanowiłam wypróbować przepis na babkę cytrynową z mąki kokosowej z tej strony . I wyszła obłędna! Taka wilgotna i cytrynowa, a kokosu praktycznie nie czuć (co nawet potwierdza mój nie-lubiący kokosa luby, który się tą babką zajadał :D). Na wierzch lukier cytrynowy albo krem cytrynowy … po prostu bajka ;) Na pewno zrobię
Jak gotować i nie zwariowaćWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna babka meksykańska, która jest bardzo podobna do tradycyjnego murzynka. Miękka i wilgotna, nafaszerowana bakaliami. Banalnie prosta w przygotowaniu. Jestem pewna, że posmakuje każdemu, kto jej spróbuje. Polecam do kubka ulubionej herbaty lub filiżanki kawy Post Babka meksykańska pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeziemniaczanej, gdyż uważam, że babka z jej udziałem jest bardziej sucha). Teraz dostosowałam ją do mąki orkiszowej, której trzeba dać trochę więcej. Polecam tę babkę zarówno w wersji pszennej jak i orkiszowej, jest pyszna, bardzo wilgotna i długo pozostaje świeża. Dodatkowo cukier zastępuje u nas zdrowszy ksylitol (no i zmniejszyłam trochę jego ilość). Jest tylko jeden mały minus tej babki
Smaczne ZdroweZapraszam na pyszne, ciekawe ciasto marchewkowe z niespodzianką. Jest bardzo smaczne, wilgotne, pięknie pachnie i smakowicie wygląda. W środku ma smaczne nadzienie z serka. Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Wspaniała do kawy, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto marchewkowe z niespodzianką Składniki
Mała Cukierenkazwykle okazała się nie zawodna jak zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej. Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki(...)wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeżeli będzie suchy to można je wyjąć z piekarnika. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić, dodać margarynę i wymieszać. Polać jeszcze ciepłą polewą wystudzoną babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj wersja babki na oleju bez dodatku masła. Babeczka jest wilgotna, puszysta i długo pozostaje świeża( to za sprawą dodanej oliwy, i braku mąki ziemniaczanej) . Polecam szczególnie osobom , które z różnych względów nie mogą spożywać produktów mlecznych. My też niekiedy ratujemy się tą wersją. Dodatkowo jest ona bez pszenicy i cukru jak większość zamieszczanych przeze mnie przepisów. Przepis(...)form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają. Lekko przestudzić i wyjąć z form.Można posypać mielonym ksylitolem lub polukrować (jeszcze letnie) pudrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego
Smaczne Zdrowewyrastaniu od razu przełóżcie je do formy, bez wcześniejszego formowania- WYJDZIE! Przykrywamy wilgotną ściereczką i w temperaturze pokojowej, a najlepiej –stawiając je blisko kaloryfera – dajemy ciastu wyrosnąć przez około 3h – kopułka na cieście powinna wyrównać się ze szczytem formy. Żeby przyspieszyć drugie wyrastanie możecie babkę włożyć do piekarnika razem z miseczką pełną wrzątku i zostawić piekarnik ustawiony(...)minut, do czasu aż drewniany patyczek (albo jak u włoszek – suszony makaron spaghetti) włożony w sam środek ciasta będzie lekko wilgotny, ale nie mokry. Gdyby Panettone robiło się za mocno rumiane i za ciemne z wierzchu, połóżcie na babkę luźno kawałek folii aluminiowej. Jeśli pieczecie dwie mniejsze Panettone, wystarczy około godziny. Sprawdzajcie patyczkiem. Wyjmujemy babkę z piekarnika i wieszamy
Karo in the Kitchen