Puszysta, wilgotna, ciasto jest tak pyszne że aż listkuje się. Do ciasta włożyłam najpyszniejszą na świecie żurawinę, uwielbiam żurawinę. Zachęcam do upieczenia teraz a potem może
Moje Małe Czarowanieminut w 170, dzięki temu babka w początkowej fazie pieczenia równo urosła) - babkę po upieczeniu wyjąć delikatnie w z formy i studzić na kratce Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Jest wilgotna i długo zachowuje świeżość, najlepiej przechowywać ją w temperaturze pokojowej pod przykryciem
Smakołyki BerenikiSzybka i prosta - jak większość babek :) W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :)) Polecam gorąco! Składniki: 20 dag margaryny10 dag serka mascarpone3/4 szklanki cukru1/2 op. cukru waniliowegoszczypta soli5 jajekkilka kropli aromatu cytrynowego do jasnej
Walijskie Pichcenierabarbar i pierwsze rodzime truskawki. Ciasto jest na tyle fenomenalne ze można wykorzystać do niego każde owoce a baza jest tylko mocno dojrzały banan. Jest wilgotne, soczyste i aromatyczne. Sprawdza się lepiej niż nasze babki. I jest super proste. Polecam także inne chlebki: dyniowy, z masłem orzechowym, ananasowy. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbudyniowa z szafranem, to ciasto dla osób lubiących smak tej przyprawy. Szafran ma bardzo charakterystyczny smak i zapach i nadaje babce pięknego żółtego koloru. Babkę zrobiłam na śmietanie, dzięki czemu jest bardzo delikatna i wilgotna. Jeśli nie używaliście szafranu w kuchni, może zrobicie z ciekawości :) Składniki: 0,1 g nitek szafranu (polecam Skworcu ) 30 ml gorącej wody(...)tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę i jajka wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Nitki szafranu wrzucamy do gorącej wody i odstawiamy na 1 godzinę. Składniki rozdzielamy do miseczek
Smak mojego domuMocno aromatyczna, pachnąca przyprawą do pierników, której smak ... uwielbiam 💗 Wilgotna, długo zachowująca świeżość. Bardzo prosta i szybka do zrobienia. Każdy kto robił kiedykolwiek zwykłego murzynka upora się z tą babką szybciutką, bo robi się ją bardzo podobnie. Polecam gorąco przepis wszystkim miłośnikom pierników, murzynków, przyprawy do pierników i cynamonu 😊 . Może zamiast tradycyjnego, świątecznego piernika warto upiec
Walijskie Pichceniepyszne ciasto. Od kilku dni miałam smak na ciasto marmurkowe, takie tradycyjne, bez udziwnień, żadnych kremów, tylko z polewą czekoladową, takie pyszne i wilgotne. Postanowiłam więc połączyć te dwa fakty i upiekłam dziś z rana babkę marmurkową na białkach. Miało być bez udziwnień, ale oczywiście się nie obyło. Babkę zrobiłam w trzech kolorach i co za tym idzie, trzech smakach
Waniliowe ImprowizacjeWyjątkowa propozycja dla fanów ciasta marchewkowego - czyli babka marchewkowa z bakaliami. W pięknym marchewkowym kolorze i z wilgotną strukturą - na pewno będzie zarówno idealną dekoracją, jak i przepysznym deserem na stole Wielkanocnym. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 150 ml oleju 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki startej marchewki 1 szklanka rodzynek(...)pieczenia, aż do całkowitego zużycia. Kiedy składniki się połączą wyłączyć mikser. Do ciasta dodać marchewkę, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszać łyżką. Formę na babkę z kominem wysmarować dokładnie olejem i przełożyć do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 50-60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika
Świat CiastaBabka limonkowa. A właściwie limonkowo-maślana. Niezwykle aromatyczna, bardzo wilgotna, słodka ale lekko kwaskowa. Dobrze pieczona ma złoty kolor do brązowego. Nie kruszy się. Wspaniała nie tylko na Wielkanoc. Składniki: – 300 g mąki – 4 jajka – 250 g masła (nie margaryny!) – 1-1,5 szkl cukru (najlepiej drobnego, ale nie pudru) – 1,5 łyżeczki sody(...)koniec dodać skórkę z limonki. Dodać sok z limonki i porcjami mąkę z sodą i proszkiem – miksować, aż masa będzie gładka i puszysta. Z takiej ilości składników babka limonkowa mieści się w formie o pojemności około 2,3 – 2,5 l. Zwykłą formę trzeba oczywiście wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelane do formy powinno zajmować około
Pociąg Do KuchniPuszysta babka na oleju to bardzo szybki i prosty do zrobienia przepis na pyszne ciasto nie tylko na Wielkanoc. Babka wychodzi miękka, żółciutka i bardzo ładnie wyrasta. Nie jest zbyt wilgotna, ale też nie za sucha. Jest świetnym ciastem, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego do popołudniowej kawy, gdyż robi się ją błyskawicznie i ze składników, które praktycznie(...)domu. Dla smaku dodałam naturalny ekstrakt migdałowy, ale można również dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny, kakao czy pastę z wanilii. https://youtu.be/D1CG9xAmvf0 Składniki na puszystą babkę na oleju: 200 g mąki pszennej typ 450 (1,5 szklanki) 80 g mąki (skrobi) ziemniaczanej (0,5 szklanki) 4 jajka rozmiar L 200 g drobnego cukru do wypieków (szklanka
e-PrzepisyKulinarneKawowa, chociaż smak kawy mało wyczuwalny:( Co oczywiście nie znaczy, że babka jest zła:) Wręcz przeciwnie, babka jest pyszna, bo ma lekki posmak czekoladowy i jest wilgotna od... kawy. Polecam. A Marzence - koleżance z pracy dziękuję za przepis. Składniki: 125 g margaryny (u mnie "Kasia"); 4 jajka; 2 szklanki cukru kryształu; 3 szklanki mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej(...)ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Upieczoną babkę wystudzić i polać polewą czekoladową. Uwaga: Babkę piekłam w formie babkowej z firmy Wilton, ale koleżanka moja piecze to ciasto w średniej tortownicy z kominkiem lub w dwóch małych keksówkach
In my kitchenWielkanocny stół, czyli migdałowa babka. Szybka i łatwa w wykonaniu, bo wystarczy wszystko wymieszać, lista składników też nie za długa, a efekt naprawdę niesamowity. Babka dzięki mielonym migdałom zachowuje długo świeżość, bo jest lekko wilgotna, a do tego ma lekko chrupiącą skórkę. Składniki na formę 1,5 – litrową , czyli tyle ile pomieści tortownica o średnicy(...)się wymarzy, u mnie to lukier przygotowany z cukru pudru i soku z limetki, oraz odprażnone na suche patelni płatki migdałowe. Smacznego! Artykuł Wielkanocna babka migdałowa pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfświęta Wielkanocy będą inne niż zawsze, ale nie zmienia to faktu, że muszą być pyszne. Bez babki pewnie się nie obejdzie. Dzisiaj przepis na babkę mocno czekoladową z serem i dodatkiem chilli. Smakuje obłędnie! Jest wilgotna, miękka, niezbyt słodka i kusząco pyszna. Uwielbiam ciasta czekoladowe i to właśnie one są moimi ulubionymi. Do przygotowania ciasta używam czekolady dwóch rodzajów - mleczną(...)cudownie podkreśla smak czekolady, dla mnie to połączenie jest boskie, bo daje takie lekkie orzeźwienie, a jednocześnie pikantność smaków. Polecam używać mocnego, ciemnego kakao jak najlepszej jakości, bo wtedy babka będzie jeszcze lepsza - bardziej dekadencka! Jeżeli zrobicie tą babkę na Wielkanoc, to napewno nie będziecie zawiedzeni. Robi się ją bardzo prosto, a składniki są naprawdę dostępne. Mocno czekoladowa babka
Kuchnia Łukaszaziół. Dopiero wtedy, gdy smak nam odpowiada, wbijamy jajka i mieszamy dokładnie całość. Gotową, doprawioną masę przelewamy do formy, wierzch wygładzamy lekko wilgotną dłonią lub silikonową łopatką, rozkładamy na wierzchu równomiernie cieniutkie plasterki słoniny i wstawiamy babkę do piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy w 200⁰C przez 35-40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180⁰C i pieczemy babkę przez
Karo in the Kitchenpiękno i składnik coli w przepisie. Pomyślałam więc dlaczego by nie ? Przecież wszystko mam ! Tak więc dałam się do roboty i tak oto powstała Babka Zebra na Coca Coli :) ... a jak smakuje ? Jest pyszna, wilgotna i się nadmiernie nie kruszy :) Składniki: 3 szklanki mąki + 2 łyżki 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka Coca Coli 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zebra, Wszystko zależy od naszej wyobraźni :) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez 50 minut. Następnie wyciągamy, studzimy nasze ciasto i cieszymy się cudownym smakiem babki :) jedynej w swoim rodzaju ! Magiczny Dom życzy SMACZNEJ ZEBRY
W Moim Magicznym Domu