Wyjątkowe ciasto - pyszna, bardzo łatwa i szybka do wykonania babka majonezowa z migdałami. Dodatek majonezu sprawia, że babka jest niezwykle miękka i wilgotna w środku, a płatki migdałów przyjemnie chrupią. Polecam Wam ten przepis nie tylko na Wielkanoc. składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki(...)pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu dekoruję babkę lukrem i posypuję prażonymi płatkami migdałowymi
babka w formiejestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich wykorzystanie. Prostszego nie mogłam znaleźć :) Babka wyszła baaardzo smaczna - puszysta, wilgotna i mięciutka o orzeźwiającym cytrynowym smaku. Polecam serdecznie. Składniki: 1 szklanka białek (8 szt.) 1,5 szklanki cukru 3 szklanki przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cytryny, wymieszać. 4. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem i piec przez ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180° C (na najniższym poziomie). 5. Ostudzoną babkę polać lukrem: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny/ wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/ wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec babkę można posypać kandyzowanym cytronem
Domowa Cookierenka AgiSzybkie w przygotowaniu ciasto o smaku czekolady i kokosa. Jest wilgotne i puszyste. Wyglądem przypomina babkę lub ,,zebrę”. 6 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 szklanka oleju 0,5 szklanki wody niegazowanej 0,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 1 łyżka mąki tortowej(...)papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto trzymamy pod przykryciem, wtedy jest wilgotne
VioletoweKucharzenieKolejna, upieczona w ramach eksperymentu babka. Tym razem zamiast masła, margaryny, czy oleju - dodatek majonezu. Babka okazała się bardzo smaczna i wilgotna, została pochłonięta (zjedzona to zbyt delikatne słowo) z prędkością światła. Więc jeśli cierpicie na nadmiar majonezu, zamiast go zmarnować, proponuję upiec taką właśnie babeczkę :) Babka majonezowa Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytybabka, kajmakowy mazurek czy sprawdzony sernik? Co rodzina to inna tradycja, inne ulubione ciasto, inny sprawdzony przepis. Ja zdecydowanie należę do klubu miłośników bab. Prostych, szybkich, wilgotnych, pysznych… dokładnie takich jak dzisiejsza babka kokosowa. Babka kokosowa z FIT lukrem to delikatnie słodkie, mocno kokosowe, puszyste ciasto bez cukru, na bazie mąki orkiszowej z mniejszą zawartością tłuszczu, niż tradycyjne wypieki
Fitsweet.mePiernik w trochę innym wydaniu bo pod gwiazdami z babką. Piernik jest miękki, delikatny, wilgotny. Polecam z domową polewą. ciasto na gwiazdę: 250 g mąki pszennej 250 g cukru pudru 200 g masła 1 cytryna 50 g smalcu 2 łyżki spirytusu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jaj wielkość M piernik: 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 50 g masła(...)piekarnika temp 170-175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Po upieczeniu zostawiam ją na 10 minut w piekarniku i wyjmuję jeszcze ciepłą na deskę. Zostawiam do przestygnięcia. Babkę dobrze jest upiec dzień wcześniej Piernik: Na patelni rozpuszczam miód, cukier, masło i smalec, dodaję przyprawę do piernika. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Odstawiam do przestygnięcia. Wbijam żółtka, mieszam, dodaję przesianą
wesoła kuchniaprzepisami mojej Mamy i tak natrafiłam na list od babci do Mamy a w nim przepis na tą babkę. Pomyślałam, że muszę wypróbować i jest super. Babka jest delikatna, puszysta i wilgotna. Po prostu jest pyszna. Jedynie co dostrzegam jak dla mnie jest troszkę za słodka, ale wiem, że ja często oceniam, że coś jest za słodkie, a większości takie(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/babka-piaskowa/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('6de461dbc8bc72cb50bfdc04706e63ed').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: babka piaskowa babka babka piaskowa mokra babka piaskowa mokra przepis mikser kulinarny babka piaskowa porady dotyczące pieczenia babek przepis na babkę piaskową z proszkiem do pieczenia przepis na mokrą babkę piaskową puszysta babka
dom-agi.plTrójkolorowa babka z dodatkiem kawy. Puszysta, lekko wilgotna, bardzo dobra. Co prawda smak kawowy nie jest aż tak bardzo wyczuwalny, ale ciasto można dodatkowo polać lukrem z odrobiną kawy, aby był bardziej intensywny. Tę babkę pieczemy w podłużnej blaszce, choć równie dobrze możemy użyć tradycyjnej formy z kominkiem, wydłużając przy tym nieco czas pieczenia. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaŚwietna! Jest zadziwiająco wilgotna - utrzymuje świeżość przez kilka dni, a do tego ten pomarańczowy aromat...! W związku z tym, że mój kochany mąż najchętniej jadłby tylko ciasta z masą kajmakową lub babki dziś wpis z kolejną babką. Może sprawdzić się na święta, ale także do codziennej kawki czy herbatki. Gorąco polecam! Dla kogo: dla kochających cytrusy dla szukających ciasta długo
Mania WypiekaniaWielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową – Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę z nadzieniem budyniowym i wiśniami. Jest bardzo smaczna, wilgotna i aromatyczna. Łączy w sobie wiele smaków. Goście którzy próbowali babkę sądzili, że to babka drożdżowa. Ładnie wygląda i jest ciekawa, troszkę inna niż typowe babki wielkanocne. Zniknęła u mnie błyskawicznie. Powstała przy współpracy z marką Diamant. Polecam! Zapraszam
Mała CukierenkaBabka niezwykle prosta w przygotowaniu, do tego smaczna, wilgotna i niesamowicie pachnąca. Do jej przygotowania wykorzystałam stary przepis mojej mamy na babkę na kisielach cytrynowych. Składniki: 130 g mąki pszennej (1 szklanka), 150 g cukru (niepełna szklanka), 5 jajek, margaryna do pieczenia (250 g), 5 kisieli o smaku malinowym ( bez cukru), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, dowolna
Nie tylko w kuchniBabka czekoladowa to klasyczne ciasto ucierane z dodatkiem czekolady. Dzięki udekorowaniu polewą czekoladową, jest nie tylko bardziej wilgotna, ale też podwójnie czekoladowa w smaku. Babkę można upiec w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około 10cm, szerokości 22cm) . Babka czekoladowa Składniki: 250g mąki pszennej 150g cukru pudru 150g masła 100g gorzkiej czekolady 4 jajka 2 łyżki kakao
Smakołyki BerenikiFresano. Firma Fresano to producent żywności ekologicznej, która zajmuje się handlem hurtowym produktów rolnictwa ekologicznego. Produkty można kupić między innymi w sklepie internetowym Akademia Witalności . Babka ma bardzo charakterystyczny smak oraz jest wilgotna i puszysta. Polecam do popołudniowej kawki a także śmiało może zagościć na świątecznym stole. Do podania babki wykorzystałam Paterę z sercami z sklepu internetowego Koronkowa Filiżanka . Robiąc
Ala piecze i gotujeCiasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami, nie tylko ze śliwkami. Mięciutkie i wilgotne, w konsystencji trochę przypomina babkę piaskową, a w połączeniu z owocami i kruszonką smakuje znakomicie. Proszek budyniowy nadaje mu też intensywnego koloru. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że pasuje zarówno
Kuchnia MagdaLenyCiasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami, nie tylko ze śliwkami. Mięciutkie i wilgotne, w konsystencji trochę przypomina babkę piaskową, a w połączeniu z owocami i kruszonką smakuje znakomicie. Proszek budyniowy nadaje mu też intensywnego koloru. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że pasuje zarówno
Kuchnia MagdaLeny