książek; tak, jak w starych dobrych czasach suszyło się kwiatki czy chwasty do zielnika. Proste, a jednocześnie bardzo efektowne. Do tego liofilizowane jagody, które podkręcają owocowy smak. Babka jest delikatna, mięciutka i wilgotna, naprawdę pyszna. Gwarantuję, że zrobi odpowiednie wrażenie. Jeśli nie macie suszonych kwiatów bzu, udekorujcie ją cukrowymi jajeczkami - będzie jeszcze bardziej świątecznie! Babka jagodowo-bzowa na cydrze Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto proste, wilgotne jak gąbka nasiąknięta cytryną i tymiankiem. Smakuje wspaniale, jest orzeźwiające i nie dziwię się że autor przepisu Nigel Slater tak się nim zachwycił. Przepis ze strony jego programu na bbc. I dodam, że nie raz zagości jeszcze u nas, a szczególnie na Wielkanoc w formie babki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBabka wielkanocna – bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w przepisie, uzyskacie po prostu zwykłą, puszystą babkę. Babka, czy też inne ciasto z białek, jest świetną alternatywą, kiedy mamy spory ich zapas, a dzieje się tak dość często, bo wiele przepisów wymaga od nas wykorzystania samych żółtek. Mam nadzieję, że wtedy nie puszczacie białek w zlew
NiePieprz.plBabka z jabłkami to pomysł na wilgotne, puszyste i bardzo smaczne ciasto. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Babka z jabłkami to przepis na łatwe i tanie ciasto. Świeżość zachowuje przez 2-3 dni. Składniki na małą formę keksową: 2-3 średniej wielkości jabłka 1 szklanka mąki pszennej tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 100 g miękkiego masła
Ugotowaćdziś na deser babka. Dokładnie jest to babka gotowana, które robię bardzo często. Tym razem babka o smaku cytrynowym z kawałkami jabłek i polewą z białej czekolady. Babka bardzo delikatna, mięciutka i wilgotna w środku, dosłownie rozpływająca się w ustach podczas jedzenia. Do jej zrobienia nie potrzeba piekarnika, bo jak sama nazwa wskazuje jest to babka gotowana. Co prawda
Waniliowe Improwizacjedodatkowo przepadam za majonezem. Więc kiedy natknęłam się w książce „Słodkości Siostry Leonilli” pod redakcją Danuty Kropiewnickiej na przepis na babkę z majonezem, postanowiłam go wypróbować. Babka wyszła pyszna – bardzo delikatna, puszysta i wilgotna. Oryginalną recepturę znajdziecie na 15 stronie wyżej wymienionej książki. Babka z majonezem Przygotuj miski, mikser, szklankę, łyżkę i łyżeczkę, sitko, małą formę z kominem do babek
blog.moje-pasje.infoWIELKANOC. Babka wielkanocna, taka co zawsze się udaje, taką co zrobi nawet ten co ma dwie lewe ręce. Och, jak ona pachnie! Cytrynowa, puszysta, lekko wilgotna i obłędnie dobra. Tą babkę robię zawsze na Wielkanoc i zawsze rozchodzi się w oka mgnieniu. Koniecznie zapisz ten przepis i zrób dzisiaj, nie pożałujesz na pewno! PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ - 4 jajka
SMYKWKUCHNIBabka makowa z białek...Lekko wilgotna, rozpływająca się w ustach.Piegowata od maku.Na bazie samych białek.Oblana cytrynowym lukrem.Zapraszam!Składniki:125 g margaryny + do wysmarowania formy na babkę.;1 szklanka białek;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka suchego maku; Łyżeczka cukru wanilinowego;Łyżeczka aromatu migdałowego;Łyżeczka proszku do pieczenia;Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę
Gospodyni MiejskaBabki majonezowe obok serników to nasze ulubione wielkanocne wypieki, są smaczne, lekkie, puszyste i wilgotne. Polecałam już dwa przepisy na babki majonezowe: babka jasna z cytrynowym lukrem i babka kakaowa z polewą czekoladową . A dzisiaj na blogu ekspresowy przepis na babkę marmurkową, którą wykorzystujemy do święconki, gdyż pieczona jest w małych foremkach na babeczki. Babki mini są również ozdobą wielkanocnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięColomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) Babka czekoladowo-bananowa (Ciambella al cioccolato e banane) Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio
La grande e la piccola cuocaDzisiaj zapraszam na babkę z dodatkiem serka mascarpone która jest wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Do środka dodałam jagody. Ale uwaga - babka jest pyszna i szybko znika. Składniki: 300g masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy jagody Przygotowanie:Masło z cukrem utrzeć na puszystą
Ala piecze i gotujeBardzo wilgotny, mocno korzenny piernik przekładany domowymi powidłami śliwkowymi. Kawa zbożowa wprowadza bardzo ciekawy i nietypowy smak do ciasta, a pyszna polewa czekoladowa doskonale komponuje się
AleTorcikprzejadły. Dawno nie piekłam ciast ucieranych więc czemu nie tym razem.... to klasyczna babka z przepisu mojej Mamy ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmodyfikowała :) Babka dzięki śmietanie jest bardzo wilgotna, delikatny smak wanilii i masła przypomina mi dzieciństwo...wszystko przełamane gorzką polewą z czekolady. Przepis łatwy i szybki a przede wszystkim tani :) Składniki na blaszkę
Wypieki RenePomału zabieram się za wielkanocne przepisy dla Was. Dzisiaj tradycyjna cytrynowa babka na oleju. Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam! Składniki: (na dwie małe lub jedną większą babkę) Ciasto: 2 duże jajka 1/2 szkl cukru 110 g oleju rzepakowego sok i skórka z 1 cytryny 200 g mąki
Nastoletnie Wypiekanie