odrobiną melasy (jeśli nie macie melasy, możecie dodać brązowy cukier) i z dobrym gorzkim kakao. Efekt zaskoczył nawet mnie. Babka okazała się mięsista, ale puszysta, wilgotna ale nie zakalcowata..i co najważniejsze na drugi dzień jest równie smaczna i równie wilgotna. Jeszcze pozostał mi problem proporcji
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbyłoby wrzucić do niej trochę orzechów i następnym razem pewnie tak zrobię. Płacz, gdy włączyłam mikser był wielki, ale później z kwaśną miną dobrnęłyśmy do końca :) Babka wyszła puszysta i fajnie lekko wilgotna. Posypałam ją tylko cukrem pudrem, ale polewa czekoladowa również będzie świetnym pomysłem. Ogólnie upieczona w keksówce świetnie sprawdzi się choćby na niedzielną kawę ze znajomymi. Ale można
Kraina Tysiąca Smakówwypiek na Wielkanoc. Jedni dodają do niej rodzynki, inni orzechy, a jeszcze inni nie dodają do niej nic. Moja wersja jest wzbogacona o mieszankę keksową. Babka z tego przepisu jest pyszna, pulchna, miękka i wilgotna, a co najważniejsze długo zachowuje swoją świeżość. U kogo w domu babka będzie gościła na świątecznym stole? Bo u mnie będzie na pewno :) Składniki
Zrób to smacznieŚwiąteczna babka z mąki gryczanej z żurawiną, orzechami włoskimi i czekoladą, oblana lukrem i białą czekoladą z malinami! Rozpusta w biały dzień! ;-) A co! Taka babka świąteczna zachowuje bardzo długo świeżość, jest wilgotna i aromatyczna. Słodko- kwaśna w smaku. Można ją przechowywać spokojnie do 5 dni w chłodnym miejscu. Życzę Wam Kochani smacznego! BABKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ! SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIwiem czy to wynika z tego, że jest to mój autorski przepis na zdrowszy wypiek niż inne na Święta czy może wreszcie "zrozumiałam się" z babką. Ten wypiek to coś genialnego! Delikatny, wilgotny, słodki dzięki zawartości bananów, no coś niesamowitego. Serdecznie polecam, nie tylko osobom dbającym o linię. Jeśli mam być szczera to ta babka zostawia w tyle jej standardowe
Mango PapajaPerfekcyjna babka to nie lada wyzwanie. Musi być wilgotna- ale nie za mokra, musi być słodka- ale nie przesłodzona... można by tak wymieniać bez końca. Ja mam dzisiaj dla Was babkę wspaniałą! Wyszła dokładnie tak jak oczekiwałam :) Długo zachowuję świeżość i wilgotność, pod warunkiem, że przechowywana jest w zamkniętym pudełku lub zawinięta w folię. Babka marmurkowa jest znakomitym ciastem
Nastoletnie Wypiekaniejest pyszna. Zmieniłam troszkę przepis i zakochałam się w niej. Pan mąż również jak i koledzy z pracy- najwierniejsi testerzy moich doświadczalnych wypieków. Babka prosta w przygotowaniu. Jest sprężysta i wilgotna. Koniecznie wypróbujcie. Przepis jest na formę 2 litrową, lub keksówkę o wymiarach ok 26 x 11 cm, lub upieczcie w dwóch mniejszych. Babka pięknie rośnie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWitajcie :) I znowu mam dla Was pyszną babkę. Idealną na świąteczny stół. Czekoladową i wilgotną. Uwielbiam wypieki na jogurcie naturalnym, najlepiej w tym celu wybrać jogurt typu greckiego. Wypieki na jogurcie są długo świeże i nie wysychają. Babkę polecam ładnie udekorować, może to być roztopiona czekolada i kolorowe cukier, ewentualnie jakaś posypką. Po taką babkę sięgnie każdy. Aby się
IzabelawkuchniBabka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych , spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów :-) A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna, a do tego wilgotna w środku. To przepis mojej kochanej Babci, zawsze w Wielkanoc pojawia się na naszym stole. Przyznam szczerze, że to jest jedna z ulubionych babek , zaraz po drożdżowej :) Babka cytrynowa
Aromatyczne Podróżeinnych babek delikatnym śmietankowym posmakiem. Zawdzięcza to użycia w roli tłuszczu nie masła, margaryny, czy oleju, a właśnie śmietany. Ciasto po upieczeniu jest puszyste i lekko wilgotne. Warto upiec nie tylko na święta :) Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka Składniki (foremka z kominkiem, wysokość 12 cm, szerokość u góry 20 cm): 2 jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
Trzeci talerzProsta, dwukolorowa babka. Ciasto ma zwartą strukturę, ale jest miękkie i wilgotne, a co za tym idzie bardzo smaczne. Zamiast herbaty, czy kawy proponuję spróbować babkę razem ze słodkim i owocowym winem Monte Santi . 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki śmietany 18% 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku
https:KKuchniaMniamciasta?! Ależ się myliłam, babka jest doskonała, tak puszysta, że w życiu nie udało mi się upiec bardziej puszystego ciasta. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że babka jest nieco piaskowa ale jednocześnie bardzo wilgotna, za sprawą majonezu. Koniecznie dodajcie do niej olejku cytrynowego, on sprawia, że od tego ciasta jeszcze bardziej nie można się oderwać. Rozpływam się nad tą babką niesamowicie
Słodki Blogwyrabiać ciasto, aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie tej ilości składników trwa ok. 8 minut. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Następnego dnia rano przygotować przezroczyste zamykane pojemniki na zakwasy oraz keksówkę na chleb. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przydadzą się też dwie łopatki(...)każdego pojemnika włożyć dużą męską garść ciasta z miski. Resztę ciasta przełożyć do keksówki. Zwilżyć dłonie i wyrównać nimi powierzchnię ciasta. Ewentualnie posypać ziarnami (u mnie babka płesznik). Ciasto w keksówce przykryć wilgotną ściereczką lub całą keksówkę włożyć do foliowej torby i dokładnie zawinąć. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta w keksówce (trwa to od godziny do dwóch) włożyć
Weekendy w domu i ogrodzieSzybszej babki w przygotowaniu nie znam. Jest wilgotna, puszysta i obłędnie smakuje z likierem o smaku tiramisu. 4 jajka 1 szklanka cukru 250 ml oleju ¾ szklanki likieru o smaku tiramisu 1 ¾ szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dosypujemy cukier. Gdy się połączą wlewamy olej. Miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dolewamy likier(...)ponownie miksujemy do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Partiami dosypujemy do masy, miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. Formę do babki smarujemy masłem. Wylewamy gotową masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C. Pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Odwracamy na talerz. Obsypujemy cukrem pudrem
VioletoweKucharzenieBiszkoptowa babka z dodatkiem majonezu, jest pyszna, wilgotna, lekka, delikatna i puszysta. Majonez jest zastępnikiem tłuszczu w cieście. Nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest wilgotne. Ja wybrałam majonez kielecki tradycyjny ze względu na 55-cio letnia tradycję produkcji. Czyli coś co smakowało mojej babci, smakuje mnie i pewnie moim dzieciom. Wow. Producent pisze "doskonały smak, kremowa(...)zgodzić. Dzięki temu, że produkowany jest według tradycyjnych receptur czyli bez dziwnych składników i ulepszaczy, smak majonezu bardzo łatwo skomponować i na słono i na słodko. W babce jest delikatny a właściwe nie wyczuwalny, za to w sałatkach podkreśla idealnie ich smak. Składniki na średnią blaszkę do babki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej
Życie zaczyna się w kuchni