rodzynek Garść orzechów włoskich (mogą być inne) Garść migdałów Garść nasion słonecznika Kilka kostek gorzkiej czekolady Łyżeczkę cynamonu Łyżeczkę cukru trzcinowego lub miodu Przygotowanie: 1. Najpierw nastawiamy do ugotowania ryż. Możemy go lekko posolić lub pozostawić wyłącznie w wodzie. 2. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy słonecznik, migdały, a później dodajemy płatki śniadaniowe(...)całość odpowiednio się zarumieni dodajemy pokrojonego w plastry banana i jabłko oraz rodzynki. Całość posypujemy cynamonem i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez kilka minut. 4. Ugotowany ryż dodajemy do naszego śniadaniowego bananowego pola i również mieszamy. 5. W małym rondelku roztapiamy gorzką czekoladę przez kilka minut na średnim ogniu, aby jej za bardzo nie przypalić. 6. Całość
Bananowe Polecukrem i otartą skórką z całej cytryny, oraz łyżką soku z niej wyciśniętego, wydrążoną laską wanilii, wsypujemy przepłukany ryż, gotujemy do miękkości cały czas mieszając około 30 minut-ryż ma się rozpadać i być kleista papka. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody dodajemy do ciepłego jeszcze ryżu, mieszamy. Studzimy lekko, dodajemy serek i całość miksujemy, wylewamy na zimny
Wanilia i Kardamonroztopić. Odstawić z ognia. Do masy czekoladowo - krówkowej wsypać ryż i dokładnie wszystko wymieszać. Szyszki najłatwiej formować dłońmi, które uprzednio należy zwilżyć (uważajcie, bo masa jest gorąca,). Ryż szybko stwardnieje. Można przechowywać w chłodnym miejscu do ok tygodnia (tak długo nie wytrzymają :P ). Smacznego
ChilliJemyryż na sypko. Kapustę przepłukać i ugotować z pokrojoną wędzonką na pół miękko, następnie wymieszać z usmażonymi wcześniej na maśle cebulami. Brytfankę żaroodporną wysmarować tłuszczem i wyłożyć połowę ryżu. Następnie połowę porcji pokrojonej w plastry kiełbasę ułożyć na przygotowanym w brytfannie ryżu. Kiełbasę przykryć połową ugotowanej kapusty. Czynność tę powtórzyć raz jeszcze w tej samej kolejności
Tradycyjna Kuchniasię rozpuszczą. Dodajemy masło orzechowe, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Całość można robić na małym ogniu, bo pianki, kiedy stygną, bardzo szybko sklejają ryż. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy na górę dodatkowy arkusz i mocno dociskamy szklanką lub innym kuchennym przedmiotem, który wpadnie nam w ręce. Odstawiamy do lodówki
Ciastkozercywspólny znajomy Adam dołożył do niego budyń, a ja dziś dołożyłam żurawinę i banana. Ryż można jeść z dodatkiem śmietany czy lodów, jak kto lubi. SKŁADNIKI: 3 p. ryżu mus jabłkowy lub 1,5 kg. jabłek smażonych z cynamonem i sokiem z cytryny do smaku, 2 budynie śmietankowe 2 banany garść żurawiny 2-3 łyżki masła klarowanego(...)kruszonka WYKONANIE: naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy warstwę ryżu, pokrywamy ją wiórkami masła, dodajemy warstwą budyniu, część warstwy pokrywamy smażonymi jabłkami, część plasterkami bananów, część jabłkami z żurawiną, następnie kładziemy drugą warstwę ryżu, wiórki masła, smażone jabłka, całość posypujemy cynamonem i do piekarnika w temp. 180 stopni na około 30-40min. do zrumienienia się wierzchu.( Uwaga
Kuchnia Beatycytryny, sól sosnowa lub zwykła. Przygotowanie: Dresing: wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku, odstawić do lodówki. Cebulę pokroić w pióra, zalać octem, odstawić. Quinoe i ryż przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 40 minut, po ugotowaniu zostawić na 5 minut pod przykryciem. W międzyczasie zblanszować warzywa. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki(...)włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 1-2 minuty, przełożyć do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie. Warzywa powinny być chrupiące, nie rozgotowane. Quinoe i ryż przełożyć na talerz, obok rozłożyć warzywa, dodać cienko pokrojone rzodkiewki i cebulę odsączoną z octu, polać dresingiem, przybrać ziołami i jadalnymi kwiatami. Posypać grubo mielonym pieprzem. Sałatkę można
SzczyptaSmaQłyżka oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki 15 dag dowolnej ryby ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki curry Szczypta cayenne 150 ml passaty pomidorowej 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie(...)Rybę pokrojoną w kostkę i warzywa podsmażyć na łyżce oleju, w trakcie smażenia dodać sos sojowy, a następnie wlać passatę. Doprawić słodką papryką, cayenne oraz curry. Wymieszać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówstartego żółtego sera Sposób Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na oleju. Do miski wrzucamy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż, usmażoną cebulę. Przyprawiamy wedle uznania. Papryki myjemy, odcinamy górną "pokrywkę", usuwamy gniazda nasienne, napełniamy farszem. Nadziane papryki przykrywamy górną, odciętą częścią, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy szklankę
Kuchenne aromatysól pieprz Sposób Ryż ugotować, zostawić do wystygnięcia. Ser, szynkę, paprykę, ogórka, pora lub cebulę oraz jajka ugotowane na twardo pokroić w kosteczkę. Pokrojone składniki wymieszać razem z ryżem, dodaj majonez, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Tymczasem na deser JESIEŃ i to nie byle jaka bowiem prosto z lasu
Kuchenne aromatykurczaka lub jedną większą 2 woreczki ryżu ( po 100 g ) 200 g sera żółtego 2 pory 5-6 łyżek przyprawy do kurczaka 250 g majonezu kieleckiego z czosnkiem przepis Ryż w woreczkach gotujemy według przepisu na opakowaniu. Białe, opłukane części pora kroimy w talarki. Oczyszczonego i umytego(...)kurczaka kroimy na niewielkie paseczki. Żółty ser ścieramy do miski na tarce o małych oczkach. Na dnie żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem układamy pokrojone pory a na nich warstwę ugotowanego ryżu. Na warstwie ryżu kładziemy kawałki pokrojonego kurczaka. Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka oraz startym żółtym serem, wierzch zapiekanki smarujemy majonezem kieleckim z czosnkiem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Smakowite Daniałyżka (czubata) mąki pszennej 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do placków ziemniaczanych Rafex 1 łyżeczka vegety 1 łyżka masła olej do smażenia *jeśli jest to ryż z poprzedniego dnia trzeba go na chwile wrzucić do gorącej wody podgrzać żeby nie był suchy, bo inaczej placki mogą się rozsypywać. 1. Ziarna słonecznika(...)uprażyć na suchej patelni . 2. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Zeszklić razem na 1 łyżce masła, dolać troszkę wody, lekko osolić i poddusić do miękkości. 3. Ryż przełożyć do dużej miski, dodać marchewkę, cebulę, kukurydzę, szczypiorek i uprażony słonecznik. Doprawić do smaku. 4. Dodać jajka i mąkę, wymieszać dokładnie. Kłaść porcje na rozgrzany olej, smażyć
Kto ugości moich gości?zimną wodą. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy włoszczyznę i ryż. Na patelni z masłem podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pomidora. Smażymy, aż do lekkiego zarumienienia i ładnego zapachu. Kolejno cebulę i pomidora przekładamy do garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy(...)zgęstnienia i napęcznienia ryżu. Pod koniec dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze chwilę, aż wszystko nabierze aromatu. Smacznego
Truskawkowa Fiestaczerwona - 1 szt szczypiorek - 1 pęczek przyprawa kebab- gyros - 1 łyżka tłuszcz ryż - 3 woreczki ziarna sezamu - 3 łyżki sos słodko- kwaśny - 1 słoik ( 520 g) Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć na sicie. Filety umyć, osączyć, pokroić w grubsze paski. Mięso wymieszać z przyprawą kebab- gyros, odstawić na kilka minut. Następnie(...)mieszając wlać sos słodko kwaśny, gotować kilka minut na wolnym ogniu. Szczypiorek umyć, osączyć, pokroić, dodać do sosu, wymieszać. Sezam zrumienić na suchej patelni. Na talerze wyłożyć ryż, kurczaka w sosie, posypać ziarnami sezamu. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusi