Składniki: 150 g ryżu 1/2 kg białej kapusty 2 marchewki 2 ząbki czosnku olej 2-3 łyżeczki carry sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzany olej wrzucić kapustę oraz marchewkę, podsmażamy aż warzywa nabiorą złotego koloru. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podlewamy 1/3 szklanką wody,doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Gdy woda odparuje, a warzywa będą miękkie dodajemy ryż oraz carry. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy od razu z duszonym lub grillowanym mięsem. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasidać dowolne, można zrobić wersję łagodną jak i na ostro. składniki: składniki do zapiekania 4 duże ćwiartki kurczaka majeranek słodka papryka czosnek granulowany 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki ryżu zalewa 6 szklanek wody (1,5 l) 6 łyżek keczupu łagodnego lub piekantnego, dałam domowy keczup z cukinii 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki(...)czosnku oraz przyprawy. Wszystko zagotować. Na dno dużego i głębokiego naczynia do zapiekania wsypać ryż. Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia
Monia miesza i gotujeryżnaka jest szybkim rosołkiem zasypanym ryżem. Do tradycyjnego rosołu - ryż najlepiej ugotować oddzielnie (nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia jego koloru). mięso drobiowe na wywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata ) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i koperku. Doprawić do smaku
Di gotujekoncentratu pomidorowego * 1 liść laurowy * 2 groszki ziela angielskiego * 1/4 szklanki wody * pół woreczka ryżu * 2 łyżeczki słodkiej papryki * szczypta pieprzy cayenne * sól do smaku Do dzieła!!! Ryż ugotować. Makrelę oddzielić od kości. Na patelni podsmażyć nas miękko posiekaną drobno cebulę z liściem laurowym i zielem angielskim. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dodać do marchewki. Pieczarki drobniutko(...)warzyw aż wszystko będzie miękkie. Dodać koncentrat, paprykę słodką, sól - w razie potrzeby - jakby było za gęste - rozcieńczyć wodą aby powstał gładki sos. Przestudzić. Na koniec do warzyw dodajemy ryż i rybę, Dobrze studzimy i przekładamy do zamkniętego pojemnika aby składniki się przegryzły. Można jeść już po godzinie ale najlepiej smakuje na drugi dzień
sierotka maRysia w kuchnimocno rozgrzanej patelni, obracając każdy kawałek tylko jeden raz, kiedy się zarumieni od spodu. Ryż płuczecie dokładnie na sicie. Wlewacie do garnka szklankę wody, lekko solicie, wsypujecie wypłukany ryż, przykrywacie i wstawiacie na palnik. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszacie ogień i gotujecie dalej przez 10-12 minut. Zestawiacie z ognia i trzymacie pod przykryciem około 15 minut. Potem
GRUBY WAŁEKcukru 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka Rozpuszczamy margarynę z cukrem, następnie dodajemy kakao i mleko. Mieszamy by składniki się połączyły i jeszcze chwilę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy ryż preparowany i całość po wymieszaniu odstawiamy do ostygnięcia
Cynamonowe szczęścieczasie dodaje ryż i smażę jeszcze 3-4 minuty. Wlewam bulion, mieszam całość i gotuję przez 5 minut na średnim ogniu, następnie zmniejszam ogień i gotuję ryż, bez mieszania, przez kolejne 18-20 minut. Po tym czasie przykrywam paelle i pozwalam jej dojść pod przykryciem przez 5-7 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ćwiartkami cytryny. Smacznego
Mango Papajaidealna propozycja dla miłośników ryżu oraz dla tych, którzy nie mogą się do niego przekonać - p o jego spróbowaniu pokochają ryż. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 100g ryżu (użyłam Basmati ) 1 jajko 2 łyżki śmietany 3 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 20g czekolady (użyłam gorzkiej) 3 duże łyżki miodu (użyłam(...)płatków owsianych (opcjonalnie) Bita śmietana: 200 ml śmietany 30-36% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 banan wiórki kokosowe do posypania wiórki czekoladowe do posypania Ryż ugotować i po odcedzeniu (przestygnięty, ale jeszcze ciepły) dokładnie połączyć z resztą składników. (Czekolada powinna się rozpuścić.) Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około
Di gotujeRybę myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy studzimy i obieramy rybę z ości. Ryż gotujemy na sypko. Cebulę obieramy, drobna ją kroimy, lub ścieramy na tarce, a następnie wrzucamy na dużą patelnię ( z przykrywką) na rozgrzany olej, lekko ją przesmażając(...)pomidorowy, słodką paprykę, pieprz, sól, paprykę ostrą i ewentualnie maggi, dusimy pod przykryciem przez 10 minut, na niewielkim ogniu. Teraz do warzyw możemy dodać kawałki ryby i ugotowany ryż, całość dokładnie mieszamy, łącząc składniki a kiedy pasta ponownie się zagrzeje, do około 80 stopni ( tu niestety przyda się kuchenny termometr), przekładamy ją do słoików. Zakręcamy nakrętki na słoikach
Miód i pieprzchodzi - prawda?;) Składniki: 1 kg krewetek mieszanka owoców morza kawałek filetu z mintaja pierś kurczaka 2 szt.cebuli mrożony groszek 4 ząbki czosnku około 0,5 l.bulionu ryż szklanka pasty pomidorowej czerwona słodka i ostra papryka 3 łyżki sosu rybnego oliwa z oliwek kurkuma curry sól,pieprz Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni. To samo(...)Dodałam podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Podlewałam wszystko bulionem i sosem rybnym. Następnie goście główni-czyli krewetki. Zostały obrane i potraktowane jako następny składnik paelli. Dosypałam ryż, dolałam bulion, sos pomidorowy i przyprawiłam przyprawami: solą,pieprzem,curry,kurkumą (szafranu niestety nie posiadałam) Mieszałam i smażyłam na małym ogniu,aż ryż nabrał miękkości. Pachniało
potrawyregionalneindyka pokroiłam na cienkie paseczki. Doprawiłam przyprawami,polałam oliwą i odstawiłam na około godzinę do lodówki. Podsmażyłam je na oliwie na patelni. Ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Gdy ryż się gotował, przygotowałam sos. Do miseczki wlałam jogurt. Dodałam pokrojone,obrane kiszone ogórki,ząbki czosnku, fetę i świeży koperek. Wszystko zmiksowałam. Podawałam ryż z usmażonym indykiem
potrawyregionalnenaturalny sposób pokryte są wszelkie nasionka (ochrona przed zwierzętami roślinożernymi). Zaletą jest też krótki czas gotowania – zaledwie 15 minut. Komosę gotuje się podobnie jak ryż. Największa różnica polega na tym, że komosę trzeba przed gotowaniem wymoczyć. Dzięki temu, jest smaczniejsza i daje lekko orzechowy smak. Sposób przygotowania: 1,5 szklanki ziaren zalałam(...)mały. Gotowałam ziarna około 15 minut. Gdy woda wyparowała, ale ziarna były jeszcze mokre, zakręciłam gaz i nie zdejmując przykrywki, przykryłam garnek ręczniczkiem (moja mama tak robiła z ryżem) i odstawiłam na około 10 minut. Myślę, że chociaż trochę nabraliście apetytu na te małe, złote ziarenka. Zdrowe, o lekko orzechowym smaku. Jest to zachęta, żebyście urozmaicili sobie
potrawyregionalneminutach dodałam pokrojone ząbki czosnku. Wsypałam ryż i podsmażałam go przez około minutę. Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Wsypałam do ryżu przyprawy. Kolejno dodawałam warzywa; drobno pokrojony seler naciowy, cukinię, pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek. Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut. W międzyczasie pokroiłam w kostkę pomidory(...)risotta. Kolej na wino. Wlałam je do garnka i mieszałam aż cały płyn wyparował. Pozostało już tylko wlewać stopniowo bulion/wodę i gotować na średnim ogniu. Ryż stopniowo będzie wchłaniał płyn, należy więc go dolewać, aż zrobi się miękki. W razie konieczności można dodać więcej wody. Używając bulionu należy uważać z dodawaniem soli. Na koniec dodałam
potrawyregionalneswojego bloku dodałam ryż preparowany kolorowy , migdały i kakaowe herbatniki , wyszedł pyszny i wszystkim smakował . Zapraszam :) Składniki : 250 g margaryny 1 szklanka cukru 2 szklanki ryżu preparowanego kolorowego + 1/2szklanki do dekoracji ale nie koniecznie 3 kopiaste łyżki kakao gorzkiego 4 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanki wody 50 g migdałów 1 cukier waniliowy 7 herbatników kakaowych Wykonanie(...)ryż preparowany . Prostokątną foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia po zastygnięciu będzie Wam się dobrze wyjmowało blok . Następnie do foremki wyłożyć masę i dobrze ubić , wierzch udekorować kolorowym ryżem ale nie koniecznie to już zależy od Was . Odstawić do lodówki najlepiej na noc . Smacznego :) Blok przygotowywałam
Sama słodycz i szczypta chilimrożonki Orientalne warzywa na patelnię firmy Iglotex, dlatego, że biorę udział w konkursie "Patelnia pełna smaków" Składniki: 1/2 opakowania "warzywa na patelnie orientalne" 1 pierś z kurczaka 3/4 szklanki ryżu 2 łyżki przyprawy do chińszczyzny 8 arkuszy papieru ryżowego sól tłuszcz do smażenia Mięso pokroić na drobną kostkę, wymieszać z połową przyprawy i usmażyć. Warzywa wrzucić na tłuszcz, posypać przyprawą(...)każdy położyć po łyżce mięsa i zwijać jak krokiety- najpierw boki do środka a potem całość w rulonik. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Podawać na ciepło z ryżem i warzywami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia