ryż - 22970 przepisów (strona:227/1532)

Gołąbki z ryżem w kapuście włoskiej i pomidorach 213

farsz bardzo tradycyjny - mięso, ryż, przyprawy. Sos pomidorowy. Klasyka. Ale jak smaczna! Polecam. składniki ok 20 liści kapusty włoskiej ( miałam 2 główki) farsz: 600 g wieprzowiny 100 g ryżu 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 750 ml bulionu  500 g przecieru pomidorowego sól, pieprz majeranek czosnek(...)liście są jeszcze zbyt twarde aby dało się w nie zawijać, można już oderwane wrzucić na chwilę do wrzątku. Przygotować farsz: połączyć mięso z na wpół miękkim ryżem, dodać cebulę i czosnek, majeranek, natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Na środek każdego liścia nałożyć

Stare Gary
Domowe gołąbki 162

Składniki kapusta, 1 główka ryż, 2 woreczki mięso mielone wieprzowe, 500g jajko, 1 sztuka sól, pieprz Składniki na sos przecier pomidorowy 30%, 3 łyżki śmietana 12%, 100ml mąka pszenna, 2 łyżki Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Główkę kapusty sparzamy w dużej ilości wrzącej wody, tak aby cała główka była zanurzona i zdejmujemy kolejno liście, pozostawiając je do ostygnięcia. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu na sypko i pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone, ryż i jajko łączymy ze sobą i wyrabiamy masę  dodając sól i pieprz

Gotowanie moimi oczami
Papryka faszerowana mięsem mielonym 171

przedziurawić. Cebulę obrać, drobno pokroić i przesmażyć na patelni z odrobiną oleju. Pomidora drobno pokroić. Ryż ugotować w 3/4 szklance wrzącej, osolonej wodzie. Ostudzić. Do mielonego mięsa dodać ryż, przesmażoną cebulę, pomidora i przyprawy. Całość wymieszać. Przygotowaną masą nadziewać papryki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalać wywarem warzywnym. Przygotowane papryki p iec w 195ºC przez około

Ugotować
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 216

łyżeczka oregano; 1 łyżeczka ziół prowansalskich; 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 250 ml zimnej wody; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Olej do smażenia kotletów. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Marchewkę obrać, umyć(...)osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wystudzony ryż, startą marchewkę, posiekaną kapustę, natkę pietruszki, jaja, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsno-warzywnej uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej

Gospodyni Miejska
Curry dyniowe z papryką i marchewką na ryżu naturalnym 162

zdrówka i pomyślności dla niej!  A dziś, bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad, ale jak i do lunchboxa. Nietypowa, biorąc pod uwagę stały zestaw studentów jakim jest kurczak + ryż + EWENTUALNIE jakieś warzywka. Jesiennie, zdrowo i lekko. Z przepisu wychodzi z 6-8 porcji, także starczy dla całej rodzinki. Na pewno wszystkim zasmakuje, gdyż już(...)kolor (bynajmniej mnie) kusi niesamowicie.  Składniki: - ok. 1kg dyni - 500ml bulionu (500ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 250ml mleka sojowego - 150g soczewicy czerwonej - 3 woreczki ryżu naturalnego/kaszy - 5 małych marchewek - 2 papryki - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry (można pominąć)  - 1 łyżeczka kurkumy - 3/4 łyżeczki chili *opcjonalnie: do zagęszczenia curry

Be Fit Be Strong
Ryż carry z warzywami 156

Składniki: 150 g ryżu 1/2 kg białej kapusty 2 marchewki 2 ząbki czosnku olej 2-3 łyżeczki carry sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzany olej wrzucić kapustę oraz marchewkę,  podsmażamy aż warzywa nabiorą złotego koloru. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podlewamy 1/3 szklanką wody,doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Gdy woda odparuje, a warzywa będą miękkie dodajemy ryż oraz carry. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy od razu z duszonym lub grillowanym mięsem. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Kurczak pieczony na ryżu 223

dać dowolne, można zrobić wersję łagodną jak i na ostro. składniki: składniki do zapiekania 4 duże ćwiartki kurczaka majeranek słodka papryka czosnek granulowany 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki ryżu zalewa 6 szklanek wody (1,5 l) 6 łyżek keczupu łagodnego lub piekantnego, dałam domowy keczup z cukinii 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki(...)czosnku oraz przyprawy. Wszystko zagotować.  Na dno dużego i głębokiego naczynia do zapiekania wsypać ryż. Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia

Monia miesza i gotuje
Ryżanka (rosół z ryżem) 254

ryżnaka jest szybkim rosołkiem zasypanym ryżem. Do tradycyjnego rosołu - ryż najlepiej ugotować oddzielnie (nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia jego koloru). mięso drobiowe na wywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata )  2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i koperku. Doprawić do smaku

Di gotuje
Parykarz szczeciński 195

koncentratu pomidorowego * 1 liść laurowy * 2 groszki ziela angielskiego * 1/4 szklanki wody * pół woreczka ryżu * 2 łyżeczki słodkiej papryki * szczypta pieprzy cayenne * sól do smaku Do dzieła!!! Ryż ugotować. Makrelę oddzielić od kości. Na patelni podsmażyć nas miękko posiekaną drobno cebulę z liściem laurowym i zielem angielskim. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dodać do marchewki. Pieczarki drobniutko(...)warzyw aż wszystko będzie miękkie. Dodać koncentrat, paprykę słodką, sól - w razie potrzeby - jakby było za gęste - rozcieńczyć wodą aby powstał gładki sos. Przestudzić. Na koniec do warzyw dodajemy ryż i rybę, Dobrze studzimy i przekładamy do zamkniętego pojemnika aby składniki się przegryzły. Można jeść już po godzinie ale najlepiej smakuje na drugi dzień

sierotka maRysia w kuchni
Omal curry Oscara 192

mocno rozgrzanej patelni, obracając każdy kawałek tylko jeden raz, kiedy się zarumieni od spodu. Ryż płuczecie dokładnie na sicie. Wlewacie do garnka szklankę wody, lekko solicie, wsypujecie wypłukany ryż, przykrywacie i wstawiacie na palnik. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszacie ogień i gotujecie dalej przez 10-12 minut. Zestawiacie z ognia i trzymacie pod przykryciem około 15 minut. Potem

GRUBY WAŁEK
Mleczna kanapka z ryżem preparowanym w czekoladzie 476

cukru 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka Rozpuszczamy margarynę z cukrem, następnie dodajemy kakao i mleko. Mieszamy by składniki się połączyły i jeszcze chwilę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy ryż preparowany i całość po wymieszaniu odstawiamy do ostygnięcia

Cynamonowe szczęście
Paella z kurczakiem, chorizo i warzywami 208

czasie dodaje ryż i smażę jeszcze 3-4 minuty. Wlewam bulion, mieszam całość i gotuję przez 5 minut na średnim ogniu, następnie zmniejszam ogień i gotuję ryż, bez mieszania, przez kolejne 18-20 minut. Po tym czasie przykrywam paelle i pozwalam jej dojść pod przykryciem przez 5-7 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ćwiartkami cytryny. Smacznego

Mango Papaja
Ciasto z gotowanego ryżu (z bitą śmietaną i bananem) 182

idealna propozycja dla miłośników ryżu oraz dla tych, którzy nie mogą się do niego przekonać - p o jego spróbowaniu pokochają ryż. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 100g ryżu (użyłam Basmati )  1 jajko 2 łyżki śmietany  3 łyżki masła   2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 20g czekolady (użyłam gorzkiej) 3 duże łyżki miodu (użyłam(...)płatków owsianych (opcjonalnie) Bita śmietana: 200 ml śmietany 30-36% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 banan wiórki kokosowe do posypania wiórki czekoladowe do posypania Ryż ugotować i po odcedzeniu (przestygnięty, ale jeszcze ciepły) dokładnie połączyć z resztą składników. (Czekolada powinna się rozpuścić.) Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około

Di gotuje
paprykarz z pieczonej makreli 188

Rybę myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy studzimy i obieramy rybę z ości. Ryż gotujemy na sypko. Cebulę obieramy, drobna ją kroimy, lub ścieramy na tarce, a następnie wrzucamy na dużą patelnię ( z przykrywką)  na  rozgrzany olej, lekko  ją przesmażając(...)pomidorowy, słodką paprykę, pieprz, sól, paprykę ostrą i ewentualnie maggi, dusimy pod przykryciem przez 10 minut, na niewielkim ogniu.  Teraz do warzyw możemy dodać kawałki ryby i ugotowany ryż, całość dokładnie mieszamy, łącząc składniki a kiedy pasta ponownie się zagrzeje, do około 80 stopni ( tu niestety przyda się kuchenny termometr), przekładamy ją do słoików. Zakręcamy nakrętki na słoikach

Miód i pieprz
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I KURCZAKIEM 165

chodzi - prawda?;) Składniki: 1 kg krewetek mieszanka owoców morza kawałek filetu z mintaja pierś kurczaka 2 szt.cebuli mrożony groszek 4 ząbki czosnku około 0,5 l.bulionu ryż szklanka pasty pomidorowej czerwona słodka i ostra papryka 3 łyżki sosu rybnego oliwa z oliwek kurkuma curry sól,pieprz Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni. To samo(...)Dodałam podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Podlewałam wszystko bulionem i sosem rybnym. Następnie goście główni-czyli krewetki. Zostały obrane  i potraktowane jako następny składnik paelli.  Dosypałam ryż, dolałam bulion, sos pomidorowy i przyprawiłam przyprawami: solą,pieprzem,curry,kurkumą (szafranu niestety nie posiadałam) Mieszałam i smażyłam na małym ogniu,aż ryż nabrał miękkości.  Pachniało

potrawyregionalne