jajka 1,5 łyżki mąki kukurydzianej 50 g masła 2 łyżki suszonej mięty (nie przeleżałej) 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku 1/4 łyżeczki pasty z chili Sambal Wykonanie: Ryż (nie musi być płukany) umieścić z wodą i bulionem w dużym rondlu i zagotować go pod przykryciem. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień i gotować pod lekko uchyloną pokrywką przez(...)minut. Wymieszać jajko z mąką kukurydziana na gładką papkę i połączyć z jogurtem Zmniejszyć ogień pod ryżem do minimum i wlewając jedną ręką jogurt, drugą delikatnie mieszać trzepaczką. Nie przykrywając, gotować jeszcze ok. 10-15 min. od czasu do czasu mieszając. Zupa nieco zgęstnieje. Połowę masła wmieszać do zupy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, wyłączyć ogień
Sztuka gotowania w/g Samirymaśle. 2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i ryż (smażymy ok. 1 min.) 3. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy ok. 10 min. 4. Do garnka ryżu dodajemy podgotowane ziemniaki i ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż ryż będzie miękki). 5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Risotto jest bogate
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzecieru pomidorowego 450 g fasoli z puszki 450 g czarnej fasoli z puszki 450 g czerwonej fasoli z puszki 2 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki bulguru (nie miałam, dałam ryż brązowy) ostry sos lub pieprz cayenne (dla hardcorów) 1/4 szklanki posiekanej kolendry do przybrania (dałam natkę) Wykonanie: W dużym garnku rozgrzać olej. Wsypać cebulę i poddusić. Dodać(...)smażyć 10 minut na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Wlać kilka łyżek wody jeżeli warzywa zaczną przywierać (moje nie przywierały). Dodać pozostałe składniki (fasolę, pomidory, kaszę / ryż, wodę). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Zamieszać i gotować odkryte przez około 20 minut, aż warzywa i kasza / ryż będą gotowe
Sto kolorów kuchniśmietana sól, pieprz Ugotować wywar mięsny z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż (*) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać koncentrat pomidorowy (ilość w zależności(...)jakości) i śmietanę (wg uznania). Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i koperku oraz prażoną cebulką. Doprawić do smaku (m.in. solą, tymiankiem i bazylią). (*) Ryż można ugotować oddzielnie i następnie zalać go zupą, ale ja wolę zupę zawiesistą i gęstszą
Di gotujepokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do zupy, a następnie wsypać ryż. Doprawić solą pieprzem , papryką , dodać liść laurowy i przecier pomidorowy. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie. Zupę można podać ze śmietaną. zupa z ryżem i pieczarkami
O kuchni z uczuciempomidory 4 filety anchois łyżeczka kaparów 2 łyżki oliwek nadziewanych papryką 4 łyżki oliwy łyżeczka musztardy cytryna tymianek pół pęczka świeżej bazylii sól biały pieprz Przygotowanie Ryż opłukałem, osączyłem na sicie, wsypałem do wrzącej, osolonej wody (2 szklanki). Gotowałem na małym ogniu, aż napęczniał, około 20 minut. Odcedziłem, przelałem zimna wodą, żeby ziarna(...)się nie sklejały, osączyłem. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem na ćwiartki. Wymieszałem oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, tymiankiem i posiekana bazylią. Przyprawiłem solą i białym pieprzem. Ryż wsypałem do salaterki, polałem przygotowanym sosem, dokładnie wymieszałem. Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na cząstki. Połowę dodałem do ryżu. Sałatkę przybrałem pozostałymi pomidorami, jajkami, kaparami, pokrojonymi
R'n'G Kitchenoliwek 6 szklanek wody lub wywaru z kości ( dałam lekki bulion) przygotowanie Szpinak umyć, jeżeli trzeba, odciąć ogonki. Odstawić. Ryż umyć, zalać 4 szklankami wody, gotować aż ryż będzie miękki. Odstawić na bok do ostygnięcia. Do miski wlać jogurt, dodać jajko, wymieszać a następnie stopniowo dodawać pozostałe dwie szklanki wody, mieszając dokładnie.Tak wymieszaną masę dodać do ostudzonego(...)ryżu. Cały czas mieszając podgrzewać aż zupa się zagotuje. Dodać ciecierzycę i szpinak, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, pamiętając o mieszaniu - bez tego jogurt się zwarzy. Zupę podawać niezbyt gorącą, polaną oliwą. Smacznego
Stare Garyszklanki wody, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 słoik selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż przesypuję do garnka. Zalewam wodą. Wodę solę. Gotuję na małym ogniu około 30 minut, cały czas mieszając. 2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę(...)Kawałki mięsa smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. 3. Kukurydzę i selera odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 4. Ryż, jajka, kukurydzę, seler oraz kurczaka przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Mieszam. 5. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasilitry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki sosu sojowego - ewentulanie sól i pieprz do smaku Do podania: - czarny ryż w ilości wg uznania Wykonanie: Zaczynamy od zmiksowania chilli, szalotek, czosnku, imbiru na gładką pastę razem z dodatkiem oleju, kurkumy, curry i kolendry. Przesmażamy pastę chwilę w garnku(...)chwilę gotujemy. Gdy cukinia jest miękka dodajemy kaszę i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę sosem sojowym, rybnym i ewentulanie solą i pieprzem. Podajemy z ugotownaym osobno czarnym ryżem. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Simple Dishcałkowitego "rozebrania" kapusty. Ryz ugotować do miękkości w dużej ilości wody. Odcedzić(ja gotuje ryż na sypko, nie lubię takiej "paćki", ale większość osób gotuje ryż do momentu wchłonięcia wody, każdy ma swoją szkołę gotowania ryżu) tak samo ugotować kasze. Wodę do gotowania należy posolić. Cebule zeszklić, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę
Radość kipiąca uśmiechem.litra drobiowego bulionu 3/4 szklanki ryżu 1 duży pęczek pietruszki 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól marchewka pozostała z przygotowywania bulionu Wykonanie: Do bulionu wsypujemy opłukany ryż i gotujemy przez 10 minut. Marchewkę kroimy w kostkę, a pietruszkę siekamy dodając warzywa do zupy. Śmietanę łączymy z odrobiną zupy, mieszamy i łączymy z resztą zupy. No i cóż ? Doprawiamy
W Moim Magicznym Domuryż. Smaż tak około 1 minuty aż zauważysz, że ziarenka ryży zaczynają być lekko przeźroczyste. Zacznij podlewać potrawę wodą/wywarem, ten około 1 litr wody podziel wlej w 5 partiach, cały czas pilnując i mieszając. Po około 10 minutach dodaj soczewice i duś wszystko razem aż ryż i soczewica będzie miękka, pod koniec gotowania dodaj sól. ps. Możesz
greenscarfwodzie i odkładam je gdzieś na bok. W międzyczasie go tuję ryż i kasze gryczaną, podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do duże miski daję wszystkie rzeczy razem ( ryż, kaszę, cebulę, mięsko mielone (surowe), pieczarki pokrojone jak kto woli) i doprawiam solą i pieprzem. Gdy już oddzielę wszystkie w miarę ładne liście od główki wylewam tą wodę
Tanio smacznie i prostoryż w garnku na oleju, do momentu, kiedy stanie się szklisty. Zalej czterema szklankami wrzącej wody, przypraw. Brokuł porozdzielaj; cukinie i papryki pokrój w grubą kostkę. Dorzuć do ryżu, wlej jeszcze jedną szklankę wody i duś pod przykryciem do czasu aż ryż wsiąknie całą wodę. Risotto pełne warzyw
Czarnawisienkarozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Dodaję czosnek, domową wegetę, papryke i majeranek, chwilkę smażę na średnim ogniu mieszając, aż mięso straci różowy kolor. Nastepnie na patelnie z mięsem dodaję ryż, mieszam i dodaję(...)paczkę zamrożonych warzyw. Całość zalewam szklanką gorącej wody. Przykrywam patelnię pokrywką i na wolniutkim ogniu dusze potrawę ok. 15 minut, co jakiś czas mieszam i ewentualnie uzupełniam płyn. Kiedy ryż wchłonie sos a warzywa są odpowiednio miękkie ( nie mogą sie rozgotować ) Doprawiam danie do smaku sosem sojowym, pieprzem ewentualnie solą. Podaję gorące. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród