ryż - 22970 przepisów (strona:226/1532)

Risotto z PRLu 102

papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka kukurydzy 5 pieczarek 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy je. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę, papryki, osączoną z zalewy kukurydzę(...)pokrojone na małe kawałki pieczarki i chwilę razem smażymy, co jakiś czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy sos, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy ryż, wszystkie składniki ze sobą łączymy. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I WARZYWAMI + KONKURS!!! 320

plusem jest wygoda użycia – wystarczy rozcieńczyć go wodą i bulion gotowy! W przypadku paelli spisał się na medal – działam #sprytnieizdrowo – zobaczcie sami! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) * ryż do paelli – 200 g * koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – 1 szt * krewetki – ok 200 g * papryka czerwona – 1 szt * papryka żółta – 1 szt * czosnek – 2 ząbki(...)minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki i chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut. Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Na sam koniec dodajemy oczyszczone krewetki, polewamy całość odrobiną oliwy

Ostra na Słodko
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 168

dodatkowego tłuszczu smażymy filety ryby w marynacie, po 4-5 minut z obu stron, aż marynata zamieni się w zarumienioną skórkę ale ryba zostanie soczysta. Rozkładamy na talerze porcje ryżu (tu jest porcja dla 2 osób na jeden posiłek), na nie porcje sosu (z tego przepisu wystarczy curry dla 4 osób) a na wierzch kawałki usmażonej ryby. Posypujemy grubo posiekaną(...)puszka mleka kokosowego 1 niepełna puszka wody + jeszcze 250ml wody 4-5 łyżek czerwonej soczewicy, suszonej kolendra lub natka pietruszki i szczypior do podania SKŁADNIKI - RYŻ 1 porcja ryżu (porcja na 2 osoby to niepełna szklanka) 2,5 porcji wody 5-6 całych goździków 1/3 łyżeczki soli Zapisz

Karo in the Kitchen
Deser ryżowy z wiśniami 107

zimną wodą. Przekładam do garnka dodaję mleczko kokosowe, laskę wanilii przekrojoną na pół. i na wolnym ogniu gotuję aż wchłonie mleko. Garnek wstawiam na 45 minut  pod koc ryż wtedy dojdzie. Wiśnie przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu. Puszczą one dużo soku który odlałam bo aż tyle go nie potrzebuję. Dodaję miód(...)przesmażam aż sos się zredukuje. Banana kroję na pół skrapiam cytryną i grilluję na patelni z dodatkiem łyżeczki miodu, z cząstkami mandarynki obranymi z błonek.Posypuje orzechami. Podaję z ryżem i wiśniami i łyżeczką mleczka gęstego

wesoła kuchnia
Semifreddo kokosowo ryżowe 172

Szyszki: Masło, miód i czekoladę przekładam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej nad parą.Dodaję  ryż preparowany i mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam ryż na cienką warstwę i ostawiam do lodówki do stężenia. Mleczko kokosowe przełożyłam na dobę do lodówki żeby oddzieliła się śmietaną od wody. Puszkę otwieram ostrożnie i wyjmuje łyżką śmietanę

wesoła kuchnia
Sałatka śledziowa z warzywami i brązowym ryżem 125

posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety śledziowe moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, aż będą odpowiednio słone. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo, a ryż do miękkości. Śledzie pokroić w kostkę, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Jajka obrać i pokroić(...)niewielkie kawałki (może być kostka). Cebulę pokroić drobno, szczypiorek posiekać. Ogórki kiszone obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Do dużej miski wsypać wszystkie składniki sałatki i ugotowany ryż, wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać śmietanę z majonezem, zalać sosem sałatkę i doprawić odrobiną soli, dużą ilością pieprzu i jeśli ktoś ma ochotę to szczyptą chili.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
SZPINAKARZ CZYLI PAPRYKARZ SZPINAKOWY 139

własnym 2 puszki ryż 1 torebka szpinak mrożony 250 gram mascarpone 2 łyżki sól i pieprz do smaku czosnek 1 ząbek koperek 1 łyżka sól 1 łyżeczka ( do ryżu ) Metoda: Zamrożony szpinak wrzucić na patelnie i smażyć aż woda całkowicie wyparuje. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki soli.    Tuńczyka odsączyć i umieścić(...)misce razem z ryżem i szpinakiem. Dodać koper oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksować blenderem ręcznym. Dodać mascarpone, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć na kanapki i przyozdobić listkami bazylii i natki pietruszki

Kuchnia Paulettes
FIT OBIAD # ZDROWE ODŻYWIANIE CZĘŚĆ I 446

nagrzać patelnię gtrillową i wysmarować olejem ( pędzelkiem lub wysmarować ręcznikiem papierowym nasączonym małą ilością oleju ). Ułożyć filety i grillować na małym ogniu z każdej strony na złocisty kolor.  Ryż ugotować według wskazówki na opakowaniu.  Sałatka: Kapustę poszatkować. Jabłko i marchew obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ocet, pieprz, olej, sok z cytryny, paprykę, natkę(...)pietruszki i szczypiorek. Wymieszać.  Fileta nałożyć na talerz. Do tego 1/2 opakowania ryżu i dużo surówki

Kuchnia Paulettes
SERNIK " LION" ( BEZ PIECZENIA ) 168

ciasteczka. Dokładnie ugnieść.  Masa I: Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i rozpuszczać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada będzie płynna. Lekko przestudzić i dodać ryż. Wymieszać i wyłożyć na spód.  Masa II: W misie umieścić twaróg. Dodać mleko, mleko skondensowane i masło. Dokładnie zmielić blenderem lub robotem kuchennym. Żelatynę rozpuścić w mleku. Odstawić(...)żelatynę podgrzać ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące ). Odstawić do wystygnięcia. Dodać do masy serowej i ponownie zmiksować.  Masę wylać na warstwę z ryżu preparowanego.  Wierzch: Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać masę krówkową, cały czas mieszając trzepaczką, aż się rozpuści. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia

Kuchnia Paulettes
Sałatka z wędzonym łososiem i ryżem 475

Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki i gotować 4 minuty, wystudzić. Pomidor oraz łosoś pokroić w dużą kostkę. Koperek drobno posiekać. Ryż połączyć z warzywami, łososiem i koperkiem. Dodać majonez/jogurt, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki z mięsem i ryżem 147

tacę. Jest to zajęcie dość pracochłonne. • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody. • Połączyć ryż z mięsem mielonym i cebulą, przyprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wymieszać. • W każdym liściu kapusty zciąć

To co kocham
Sałatka studencka 124

pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż ugotować jak makaron w dużej ilości posolonej wody, odcedzić i przelać zimną wodą. • Ananasa pokroić na drobne kawałki. • Wymieszać ryż z ananasem, odcedzoną kukurydzą i selerem. • Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać z majonezem. • Udekorować wg uznania – u mnie połówki winogron

To co kocham
Sałatka ryżowa z buraczkiem i pieczarkami 155

pietruszki Wykonanie: • Buraczek umyć, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody – jak makaron. • Cebulę obrać i pokroić(...)kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i poddusić, aż odparuje się woda. • Połączyć ryż ze startym buraczkiem, pieczarkami, ewentualnie przyprawić jeszcze raz do smaku solą i pieprzem. • Wymieszać z posiekaną natką pietruszki

To co kocham
KOTLETY A'LA GOŁĄBKI 129

jajka 3 łyżki otrębów 1 szklanka mąki 1 szklanka zarodków pszennych sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego słodka papryka mielona ostra papryka mielona zioła prowansalskie olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy(...)następnie odciskamy z soku. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy odciśniętą kapustę, wystudzony ryż, otręby, 2 jajka  oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem   i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Z gotowej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w macę

Kuchnia MagdaLeny