ryż - 22970 przepisów (strona:226/1532)

Pikantny krem z cukinii 178

litry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki sosu sojowego - ewentulanie sól i pieprz do smaku   Do podania: - czarny ryż w ilości wg uznania   Wykonanie: Zaczynamy od zmiksowania chilli, szalotek, czosnku, imbiru na gładką pastę razem z dodatkiem oleju, kurkumy, curry i kolendry. Przesmażamy pastę chwilę w garnku(...)chwilę gotujemy. Gdy cukinia jest miękka dodajemy kaszę i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę sosem sojowym, rybnym i ewentulanie solą i pieprzem. Podajemy z ugotownaym osobno czarnym ryżem. Smacznego!   Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku

Simple Dish
Moje gołąbki z sosem pomidorowym. 154

całkowitego "rozebrania" kapusty. Ryz ugotować do miękkości w dużej ilości wody. Odcedzić(ja gotuje ryż na sypko, nie lubię takiej "paćki", ale większość osób gotuje ryż do momentu wchłonięcia wody, każdy ma swoją szkołę gotowania ryżu) tak samo ugotować kasze. Wodę do gotowania  należy posolić. Cebule zeszklić, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę

Radość kipiąca uśmiechem.
Koperkowa z ryżem 153

litra drobiowego bulionu 3/4 szklanki ryżu 1 duży pęczek pietruszki 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól marchewka pozostała z przygotowywania bulionu Wykonanie: Do bulionu wsypujemy  opłukany ryż i gotujemy przez 10 minut. Marchewkę kroimy w kostkę, a pietruszkę siekamy dodając warzywa do zupy. Śmietanę łączymy z odrobiną zupy, mieszamy i łączymy z resztą zupy. No i cóż ? Doprawiamy

W Moim Magicznym Domu
Risotto z dynią 156

ryż. Smaż tak około 1 minuty aż zauważysz, że ziarenka ryży zaczynają być lekko przeźroczyste. Zacznij podlewać potrawę wodą/wywarem, ten około 1 litr wody podziel wlej w 5 partiach, cały czas pilnując i mieszając. Po około 10 minutach dodaj soczewice i duś wszystko razem aż ryż i soczewica będzie miękka, pod koniec gotowania dodaj sól. ps. Możesz

greenscarf
Gołąbeczki 181

wodzie i odkładam je gdzieś na bok. W międzyczasie go tuję ryż i kasze gryczaną, podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do duże miski daję wszystkie rzeczy razem ( ryż, kaszę, cebulę, mięsko mielone (surowe), pieczarki pokrojone jak kto woli) i doprawiam solą i pieprzem. Gdy już oddzielę wszystkie w miarę ładne liście od główki wylewam tą wodę

Tanio smacznie i prosto
Risotto z zielonymi warzywami 180

ryż w garnku na oleju, do momentu, kiedy stanie się szklisty. Zalej czterema szklankami wrzącej wody, przypraw. Brokuł porozdzielaj; cukinie i papryki pokrój w grubą kostkę. Dorzuć do ryżu, wlej jeszcze jedną szklankę wody i duś pod przykryciem do czasu aż ryż wsiąknie całą wodę. Risotto pełne warzyw

Czarnawisienka
Warzywa z patelni z kurczakiem i ryżem. Ekspresowe , sycące danie. 488

rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Dodaję czosnek, domową wegetę, papryke i majeranek, chwilkę smażę na średnim ogniu mieszając, aż mięso straci różowy kolor. Nastepnie na patelnie z mięsem dodaję ryż, mieszam i dodaję(...)paczkę zamrożonych warzyw. Całość zalewam szklanką gorącej wody. Przykrywam patelnię pokrywką i na wolniutkim ogniu dusze potrawę ok. 15 minut, co jakiś czas mieszam i ewentualnie uzupełniam płyn. Kiedy ryż wchłonie sos a warzywa są odpowiednio miękkie ( nie mogą sie rozgotować ) Doprawiam danie do smaku sosem sojowym, pieprzem ewentualnie solą. Podaję gorące. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Łososiowe burgery z ryżem, szpinakiem i koperkiem 192

koperku - 1 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - sól, pieprz *opcjonalnie: olej do smażenia, parmezan zwykły lub wegański z nerkowców do posypania Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia myjemy, pozbywamy się skóry i kroimy w drobniutkie kosteczki (sprawdzamy(...)ości!). Szpinak płuczemy i na suchej patelni, na małym ogniu doprowadzamy do jego zwiędnięcia. Zwiędnięty szpinak przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru wody. Koperek drobno siekamy. Ugotowany ryż, łososia, koperek i szpinak przekładamy do sporej miski. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodajemy do zawartości miski. Doprawiamy. Całość porządnie mieszamy i dodajemy

Be Fit Be Strong
Patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Patisony a'la gołąbki. 291

czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek Wykonanie Ryż gotuję, odcedzam i studzę. Z patisonów odkrawam czapeczki, wydrążam miąższ wraz z pestkami. Przygotowuje farsz: ugotowany, ostudzony ryż mieszam z surowym mięsem mielonym, dodaję dwa całe jajka plus wszystkie przyprawy mieszam i wyrabiam ręka do połączenia składników. Gotowym farszem napełniam przy pomocy łyżeczki patisony. W dużym naczyniu

Kuchnia z widokiem na ogród
Łosoś w sosie curry z brokułem i czarnym ryżem 169

czego dodaj trochę syropu z agawy. Wrzuć łososia i po 2 minutach obróć go na drugą stronę aby równomiernie się ugotował. Skrop danie sokiem z cytryny. Na talerze wyłóż ryż czarny i dodaj łososia. Podawaj z listkami bazylii i prażonym sezamem. Danie jest fantastyczne. Uczucie ciepła pozostaje na długo. Świetnie rozgrzewa, pomimo, że nie pali podczas jedzenia. Jeśli jesteście(...)osłabieni- to danie jest właśnie dla Was! Czarny ryż...jest niesamowity. Uprawiany w regionie Piemont we Włoszech, gdzie urodziła się moja córeczka. Podeszłam do dania sentymentalnie. Jest pyszne

Z Kuchni Do Kuchni
Kolorowa sałatka z łososiem z puszki 194

czarnego ryżu 2-3 łodygi selera naciowego 1/2 brokułu 2 pomidory 5-6 rzodkiewek 1 czerwona cebula 6-5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki i gotować 4-5 minut. Pomidory pokroić w dużą kostkę, rzodkiewkę(...)półplasterki, seler naciowy w paseczki, a cebulę w piórka.   Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do oliwy  z oliwek, wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Warzywa wymieszać z ryżem. Tak przygotowany ryż z warzywami wyłożyć na talerz, na wierzch położyć kawałki osączonego łososia i całość polać przygotowanym sosem. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą 233

opcjonalnie): 1 łyżka masła  20g czekolady gorzkiej/mlecznej   Ryż ugotować (około 30 minut, lekko rozgotować) na mleku (zwykłym i kokosowym) z dodatkiem cukru i wiórek kokosowych.  (Ryż należy gotować na małym ogniu i uważać, aby się nie przypalił; od czasu do czasu przemieszać.) Dodać białą czekoladę i całość mieszać, aż czekolada się rozpuści. Opcjonalnie można wmieszać

Di gotuje
Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami 383

samej patelni zagotowujemy 1 szklankę wody, wsypujemy ryż, solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy ryż będzie już miękki dodajemy kurczaka, fasolkę, paprykę, kukurydzę i garść posiekanego koperku. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku, chwilę podgrzewając na patelni. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Risotto z kurczkiem o smaku borowikowym . 140

Witajcie :) dzisiaj coś na szybko czyli Risotto z kurczakiem o smaku borowikowym . Ostatnio kupiłam ryż z sosem i borowikami EXQOTTO   Risotto  Steinpitz w Kauflandzie Powiem Wam że jest bardzo pyszne  i polecam wypróbować .  Do risotta użyłam przypraw od firmy  Skworcu . Zapraszam :) Składniki : 300 g Risotto Steinpitz EXQUSIT 1 podwójna pierś z kurczaka  kawałek(...)pokrój w kostkę.W dużym rondlu rozgrzej oliwę , przełóż mięso , startą marchewkę , pokrojony por  i przyprawy , wymieszaj i duś na małym ogniu około 15 minut . Następnie wsyp ryż i wlej połowę bulionu , duś pod przykryciem co jakiś czas mieszając i dolewając resztę bulionu aż ryż będzie all dente. Na końcu przypraw do smaku solą lub pieprzem . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i ryzem czyli Zupowy Wtorek odc.72 210

smaku do podania kilka łyżeczek mleczka kokosowego i natka kolendry Ryż wrzucamy na wrzątek, ze szczyptą soli gotujemy 10 minut. Po tym czasie garnek przykrywamy i odstawiamy by ryż wchłonął wodę. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i dusimy na niewielkim ogniu ok 8 minut. Do garnka wrzucamy pomidory(...)Dusimy ok 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie zalewamy całość bulionem i dolewamy 150 ml mleczka kokosowego. Zagotowujemy i blendujemy na aksamitny krem. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z ryżem, odrobiną mleczka i natką kolendry

Dzieje kuchennej Wiewióry