Moje ulubione danie z dzieciństwa to ryż z jabłkami. Mama gotowała gęsty, klejący, słodki ryż na mleku, do tego duszone jabłka z rodzynkami, kleks śmietany i duża szczypta cynamonu. Mniam! Teraz, kiedy polubiłam kaszę jaglaną, właśnie na nią zamieniłam ryż i trochę odchudziłam tą pyszność. Ujęłam jej sporo kalorii nie zatracając ani odrobiny smaku. Polecam nie tylko
Cakes By Kejtsól pieprz Przygotowanie: Pałeczki z kurczaka umyć, oszuszyć, lekko naciąć, posypać paprykami i polać olejem (można pominąć ten etap). Odstawić na ok. 1 h. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać ryż, pokrojoną w plastry marchew i pokrojoną w kostkę paprykę, lekko przemieszać. Na to wyłożyć pokrojoną cebulę. Do garnka wlać 1 l wody, dodać koncentrat, posiekany czosnek, cukier, vegetę(...)sól i pieprz, zagotować. Na cebulę wyłożyć zamarynowanego kurczaka i zalać wszystko przygotowaną wcześniej zalewą (jeśli nie zmieści nam się cała zalewa do naczynia, nie wylewaj jej, tylko podlewaj ryż w trakcie pieczenia). Naczynie wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5 h w temp. 200*C. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniRyż kolorowy gotuję około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Podsmażam około 5 minut na oliwie. Ogórki konserwowe kroję w kostkę. 2. Ryż, pieczarki oraz ogórki przekładam do miski. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 3. Z papryk odkrawam wierzchołki. Usuwam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam farszem
Tradycyjna kuchnia Kasisztuki nutella- 4 łyżki jajka- 3 sztuki bułka tarta- 300gram olej- 200ml mąka - 200gram mleko- 200gram cukier waniliowy- łyżka sól- szczypta ryż- 100gram Sposób przygotowania; Gotujemy ryż, odstawiamy do odstygnięcia sporządzamy ciasto na naleśniki, w misce mieszamy, sól,jajka,mleko, 50ml oleju, cukier waniliowy, dodajemy ryż na rozgrzanym oleju smażymy na patelni naleśniki, smarujemy naleśnika nutellą
pichcisztodojrzałe kiwi ziarenka granatu Wykonanie: Do garnuszka o grubym dnie wlewamy mleko, dodajemy ryż i startą skórkę z cytryny. Powoli doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż się rozklei i wchłonie mleko. Wtedy dodajemy cukier i bardzo dokładnie mieszamy. Dwie miseczki smarujemy olejem, wkładamy do nich pudding, wygładzamy. Odstawiamy do wystygnięcia, wtedy przykrywamy i wkładamy
Kulinarne przygody Gatityimprezie- zamiast tradycyjnej majonezowej- też miałaby powodzenie! :))) 4 porcje Sałatka: * mix roszponki i rukoli- po 1 dużej garści na porcję * pierś z kurczaka- 2 szt. * ananas- 4 plastry * ryż- 120 g * słonecznik- 2 łyżki Dressing miodowo-musztardowy: * oliwa z oliwek- 2 łyżki * miód- 1 łyżeczka * musztarda- 1 łyżeczka * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Sałatka: Piersi(...)kurczaka zamarynować w ulubionych przyprawach minimum 30 minut przed grillowaniem, a następnie zgrillować na patelni. Ananasa pokroić w plastry, również zgrillować. W międzyczasie ugotować ryż i lekko podprażyć słonecznik (na suchej patelni). Na półmisku wyłożyć składniki. Dressing miodowo-musztardowy: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Polać przed samym podaniem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącagłówki kapusty. Kapustę należy co jakiś czas przekręcać w garnku. Ryż gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wkładamy mięso, dodajemy ryż, jajka i doprawiamy do smaku przyprawami. Wyrabiamy do połączenia się składników. Na liście nakładamy niedużą ilość farszu, boki kapusty zawijamy do środka i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka umieszczamy kilka
Wędrówki po kuchnisłoik smażonych jabłek (poj.350 ml), 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 tabliczki białej czekolady WYKONANIE Ryż gotujemy w mleku wymieszanym z wodą i cukrem. Często mieszamy uważając aby ryż się nie przypalił. Studzimy. Jabłka mieszamy z cynamonem. Czekoladę drobno siekamy. Na dno pucharków wykładamy warstwę ryżu, następnie jabłek, posypujemy białą czekoladą i nakładamy drugi raz te same składniki
słodki bratekofercie dostępne są cztery warianty smakowe, w tym dwa bezglutenowe oraz jedno ekologiczne :) Poniżej krótka notka o trzech wariantach, które otrzymałam do recenzji. PIRAMIDKI TRADYCYJNE - pełnoziarniste, zbożowe pszenica * ryż * żyto * kasza gryczana biała * kasza gryczana prażona * sól morska Bardzo chrupiące, z dominującym smakiem ryżu i kaszy gryczanej. Odpowiednio słone. Wśród tutaj prezentowanych odznaczają się największą zawartością błonnika(...)Opakowanie (80 g) dostarcza: energia: 294 kcal tłuszcz: 1,4 g węglowodany: 59,4 g białko: 8,6 g błonnik: 5,2 g PIRAMIDKI KUKURYDZIANE kukurydza * ryż biały * ryż brązowy * sól morska Mocno chrupiące, intensywnie kukurydziane, delikatnie słone, z nutką słodyczy. Wśród tutaj prezentowanych odznaczają się największą zawartością węglowodanów i najmniejszą zawartością błonnika. Są produktem bezglutenowym
Zdrowie na języku :Pprzygotować coś w miarę zdrowego a zarazem się przy tym nie narobić. Taki właśnie jest kurczak po chińsku. Mięso kurczaka z warzywami podane z makaronem (sojowy, ryżowy) lub dowolnym ryżem. U nas w tym wydaniu ryż jaśminowy, ale możecie ratować się brązowym czy długoziarnistym. Tym, jaki macie właśnie pod ręką. Danie miało być szybkie, więc jak użyłam mieszanki mrożonych warzyw(...)imbir, cynamon, anyż, goździki,koper włoski, pieprz. Jeśli tylko czas mi pozwala, to wcześniej marynuję przez kilka godzin mięso kurczaka w zalewie z przypraw, cebuli i sosu sojowego. Ugotowany ryż czy makaron możecie wrzucić na patelnię/wok do warzyw, lub podać osobno, żeby każdy włożył interesującą go porcję ryży i warzyw z mięsem. Ja wolę wszystko chwilkę podsmażyć, żeby przeszło
Mieszam w Garnkumajeranek imbir w proszku przyprawa do kurczaka po staropolsku (można pominąć i wtedy mięso jedynie posolić i popieprzyć) sól, pieprz Do podania: uprażone na suchej patelni pestki dyni ryż brązowy (można też użyć innego) Przygotowanie: Pokrój cebulę w kostkę, a imbir w plasterki. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i podsmaż cebulę z imbirem. Kurczaka pokrój w kostkę(...)Całość duś pod przykryciem na małym ogniu, do zmiękknięcia dyni i jabłka (muszą utworzyć coś na kształt papki). Powinno to trwać ok 20 minut. Gotowe! :) Danie podawaj z dodatkiem ryżu i pestek dyni uprzednio uprażonymi na suchej patelni. Wartości odżywcze: Całość (nie wliczając ryżu i pestek dyni): 826 kcal 98.6 g białka 16.5 g tłuszczy 95.4 g węglowodanów
Smiling ShrimpSkładniki (na 3-4 porcje): ok 120 g ryżu długoziarnistego białego lub odmiana ryżu do risotto 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 5 - 6 chochli gorącego rosołu mięsno - warzywnego 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula kilka łyżek startego żółtego(...)dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej masło z olejem. Gdy masło się rozpuści i spieni, wrzuć cebulę i zeszklij lekko. Dodaj czosnek, przemieszaj i od razu wsyp ryż. Wymieszaj dokładnie, aby cały ryż pokrył się tłuszczem. Smaż kilka chwil, aż ziarenka staną się przejrzyste. Wlej pierwszą chochlę gorącego bulionu i wymieszaj dokładnie. Duś na małym ogniu, aż ryż wchłonie
Anioszek w kuchnidomową jej wersją. Danie składa się z poszczególnych warstw, które tworzy ryż, podsmażone warzywa, mięso, salsa pomidorowa i ser żółty. Składniki na 4 porcje: 300-400g brązowego ryżu lub basmati (moja porcja ma 50g, z kolei A. -100g) - u mnie brązowy 700g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy meksykańskiej lub mieszanka słodkiej i ostrej papryki w proszku(...)piórka. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na odrobinie oleju. Salsa: Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną pietruszką lub kolendrą. Na dno talerza ułożyć porcję ryżu, na to podsmażone warzywa, a na nie podsmażonego kurczaka. Następnie polać sosem pomidorowym i posypać salsą pomidorową. Na wierzch posypać odrobiną kukurydzy, sałaty, startego sera żółtego i prażoną cebulką. Smacznego
Fabryka pomysłówpieczarkami, a całość zapieczona w piekarniku. Składniki: 2 czerwone papryki 100 g ryżu 150 g mielonego mięsa 4 pieczarki 4 plastry żółtego sera mielona papryka sól, pieprz Ryż ugotować. Mięso mielone podsmażyć na patelni(...)Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć całość, aż z grzybów odparuje woda. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Papryki przekroić na połówki i wydrążyć środki. Ryż wymieszać z mięsem i pieczarkami, doprawić. Tak przygotowany farsz nałożyć do papryk. Na dno żaroodpornego naczynia wylać odrobinę wody lub soku pomidorowego. Ułożyć połówki papryk i wstawić do piekarnika
wyzwania kuchennelitra wody, dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obrany seler, por, i natkę pietruszki.Gotować na małym ogniu, gdy marchewka zmięknie dodać przyprawy i ryż.Gotować aż ryż będzie miękki. Gdy woda za szybko odparuje możecie jeszcze jaj dolać.Przyprawić do smaku Vegetą, solą lub pieprzem. Z ugotowanej zupy wyjąć mięso, i natkę pietruszki. Mięso pokroić(...)paseczki i przełożyć z powrotem do zupy.Gdy zupa troszkę przestygnie wlać śmietankę. Wody lub ryżu możecie dać mniej lub więcej w zależności jaką chcecie gęstą zupę. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili