ryż - 22970 przepisów (strona:228/1532)

KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI 159

indyka pokroiłam na cienkie paseczki. Doprawiłam przyprawami,polałam oliwą i odstawiłam na około godzinę do lodówki. Podsmażyłam je na oliwie na patelni. Ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Gdy ryż się gotował, przygotowałam sos. Do miseczki wlałam jogurt. Dodałam pokrojone,obrane kiszone ogórki,ząbki czosnku, fetę i świeży koperek. Wszystko zmiksowałam. Podawałam ryż z usmażonym indykiem

potrawyregionalne
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 161

naturalny sposób pokryte są wszelkie nasionka  (ochrona przed zwierzętami roślinożernymi).   Zaletą jest też krótki czas gotowania – zaledwie 15 minut.   Komosę gotuje się podobnie jak ryż. Największa różnica polega na tym, że komosę trzeba przed gotowaniem wymoczyć.  Dzięki temu, jest smaczniejsza i daje lekko orzechowy smak. Sposób przygotowania:   1,5 szklanki ziaren zalałam(...)mały.  Gotowałam ziarna około 15 minut. Gdy woda wyparowała, ale ziarna były jeszcze mokre, zakręciłam gaz i nie zdejmując przykrywki, przykryłam garnek ręczniczkiem (moja mama tak robiła z ryżem)  i odstawiłam na około 10 minut.  Myślę, że chociaż trochę nabraliście apetytu na te małe, złote ziarenka. Zdrowe, o lekko orzechowym smaku. Jest to zachęta, żebyście urozmaicili sobie

potrawyregionalne
RISOTTO Z WARZYWAMI 183

minutach dodałam pokrojone ząbki czosnku. Wsypałam ryż i podsmażałam go przez około minutę. Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Wsypałam do ryżu przyprawy. Kolejno dodawałam warzywa; drobno pokrojony seler naciowy, cukinię, pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek. Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut. W międzyczasie  pokroiłam w kostkę pomidory(...)risotta.  Kolej na wino. Wlałam je do garnka i mieszałam aż cały płyn wyparował. Pozostało już tylko wlewać stopniowo bulion/wodę i gotować na  średnim ogniu. Ryż stopniowo będzie wchłaniał płyn, należy więc go dolewać, aż zrobi się miękki. W razie konieczności można dodać więcej wody. Używając bulionu należy uważać z dodawaniem soli. Na koniec dodałam

potrawyregionalne
Blok czekoladowy z migdałami i ryżem preparowanym. 194

swojego bloku dodałam ryż preparowany kolorowy , migdały i kakaowe herbatniki , wyszedł pyszny i wszystkim smakował . Zapraszam :)  Składniki : 250 g margaryny 1 szklanka cukru 2 szklanki ryżu preparowanego kolorowego + 1/2szklanki do dekoracji ale nie koniecznie 3 kopiaste łyżki kakao gorzkiego 4 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanki wody 50 g migdałów 1 cukier waniliowy 7 herbatników kakaowych Wykonanie(...)ryż preparowany . Prostokątną foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia po zastygnięciu będzie Wam się dobrze wyjmowało blok . Następnie do foremki wyłożyć masę i dobrze ubić , wierzch udekorować kolorowym ryżem ale nie koniecznie to już zależy od Was . Odstawić do lodówki najlepiej na noc .   Smacznego :)  Blok przygotowywałam

Sama słodycz i szczypta chili
danie chińskie- sajgonki z warzywami i ryżem 263

mrożonki Orientalne warzywa na patelnię firmy Iglotex, dlatego, że biorę udział w konkursie "Patelnia pełna smaków" Składniki: 1/2 opakowania "warzywa na patelnie orientalne" 1 pierś z kurczaka 3/4 szklanki ryżu 2 łyżki przyprawy do chińszczyzny 8 arkuszy papieru ryżowego sól tłuszcz do smażenia Mięso pokroić na drobną kostkę, wymieszać z połową przyprawy i usmażyć. Warzywa wrzucić na tłuszcz, posypać przyprawą(...)każdy położyć po łyżce mięsa i zwijać jak krokiety- najpierw boki do środka a potem całość w rulonik. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Podawać na ciepło z ryżem i warzywami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Risotto z kurczakiem, dynią i porem 206

chwilę mieszając od czasu do czasu, następnie wsypujemy ryż arborio, zalewamy połową rosołu, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu, w trakcie gotowania dodać resztę rosołu w razie potrzeby, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki, ale nie rozgotowany, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przed podaniem na talerzu posypać startym drobno cheddarem, podawać natychmiast. Bon Appetit! http://www.lidl.pl

Wanilia i Kardamon
Risotto z gruszką i serem pleśniowym 196

sera z niebieską pleśnią 1 łyżka masła 2 łyżki oleju lub oliwy pieprz 1 cebula 1/3 szklanki białego wytrawnego wina Przygotowanie: Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać ryż. Chwilę smażyć mieszając, aż pozostanie oblepiony(...)tłuszczem. Wlać wino i czekać aż odparuje.  Następnie dodać 1 porcję bulionu (1 czerpak). Gdy wywar zostanie wchłonięty, dodawać kolejne porcje stopniowo. Gotować tak ok. 20 min., aż ryż będzie miękki.  Gruszkę obrać w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła. Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu dodać do ryżu gruszkę.  Na koniec dodać pokruszony ser pleśniowy

Fabryka pomysłów
Pilaw z wieprzowiną i groszkiem 152

momencie wsypuję ryż, mieszam aby każde ziarenko było oblepione smakiem. Solę do smaku i zalewam do równości wodą. Duszę pod przykryciem, zaglądając od czasu do czasu czy ryż wchłonął wodę. Po pierwszym wchłonięciu wody w ziarna dorzucam groszek. Duszę do miękkości ryżu. Siekam szczypior i mieszam całość dokładając 1 łyżkę masła.  Zdjęcia potraw są mojego autorstwa

kawawszklance
Cukinia faszerowana aromatycznym ryżem i rodzynkami 129

smaków, pochodzących z tamtych regionów: mocno aromatyczny ryż, przełamany słodkimi rodzynkami i umieszczony w cukinii prosto z własnego ogródka! Jest pysznie! * SKŁADNIKI na 4 porcje Farsz: 1 szklanka ryżu ½ szklanki rodzynek 2 szklanki bulionu warzywnego ½ szklanki cydru chlust oliwy z oliwek 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 1 papryczka pepperoni 2 pomidory 1 laska cynamonu ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki garam(...)ryż oraz rodzynki. Dodaj kumin i garam masalę. Smaż przez 5 minut , ciągle mieszając. Następnie wlej cydr. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Dodaj do ryżu, gdy cydr już odparuje. Zacznij teraz wlewać powoli bulion i cały czas mieszaj. Gotuj całość na małym ogniu przez 15 minut , dolewając stopniowo wywaru. Na koniec dodaj kurkumę i przypraw

Food Square
RISOTTO Z DYNIĄ – najlepsze – idealne na jesienny obiad! 194

łyżki * świeża pietruszka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni – przesmażamy kilka minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania. Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu. Po ok. 10 minutach dodajemy(...)resztę dyni i dusimy do momentu aż ryż będzie al dente. Posypujemy świeżą natką. Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem do Risotto z dynią jest również świeżo tarty parmezan albo gałązka rozmarynu! Polecam

Ostra na Słodko
RISOTTO Z DYNIĄ – najlepsze – idealne na jesienny obiad! 221

łyżki * świeża pietruszka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni – przesmażamy kilka minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania. Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu. Po ok. 10 minutach dodajemy(...)resztę dyni i dusimy do momentu aż ryż będzie al dente. Posypujemy świeżą natką. Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem do Risotto z dynią jest również świeżo tarty parmezan albo gałązka rozmarynu! Polecam

Ostra na Słodko
,,Kraina kolorowych papryk faszerowanych cukinią i słonecznikiem” 118

pieprz oregano Wykonanie: Cebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy. Cukinię bardzo drobno kroimy i wrzucamy do całości. Dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Papryki

Podróż w kulinaria
,,Kapturki cukinii faszerowane słonecznikiem”  151

Sól Pieprz Oregano Wykonanie: Cebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy na małej ilości oleju. Do całości dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Cukinie myjemy, odcinamy

Podróż w kulinaria