indyka pokroiłam na cienkie paseczki. Doprawiłam przyprawami,polałam oliwą i odstawiłam na około godzinę do lodówki. Podsmażyłam je na oliwie na patelni. Ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Gdy ryż się gotował, przygotowałam sos. Do miseczki wlałam jogurt. Dodałam pokrojone,obrane kiszone ogórki,ząbki czosnku, fetę i świeży koperek. Wszystko zmiksowałam. Podawałam ryż z usmażonym indykiem
potrawyregionalnenaturalny sposób pokryte są wszelkie nasionka (ochrona przed zwierzętami roślinożernymi). Zaletą jest też krótki czas gotowania – zaledwie 15 minut. Komosę gotuje się podobnie jak ryż. Największa różnica polega na tym, że komosę trzeba przed gotowaniem wymoczyć. Dzięki temu, jest smaczniejsza i daje lekko orzechowy smak. Sposób przygotowania: 1,5 szklanki ziaren zalałam(...)mały. Gotowałam ziarna około 15 minut. Gdy woda wyparowała, ale ziarna były jeszcze mokre, zakręciłam gaz i nie zdejmując przykrywki, przykryłam garnek ręczniczkiem (moja mama tak robiła z ryżem) i odstawiłam na około 10 minut. Myślę, że chociaż trochę nabraliście apetytu na te małe, złote ziarenka. Zdrowe, o lekko orzechowym smaku. Jest to zachęta, żebyście urozmaicili sobie
potrawyregionalneminutach dodałam pokrojone ząbki czosnku. Wsypałam ryż i podsmażałam go przez około minutę. Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Wsypałam do ryżu przyprawy. Kolejno dodawałam warzywa; drobno pokrojony seler naciowy, cukinię, pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek. Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut. W międzyczasie pokroiłam w kostkę pomidory(...)risotta. Kolej na wino. Wlałam je do garnka i mieszałam aż cały płyn wyparował. Pozostało już tylko wlewać stopniowo bulion/wodę i gotować na średnim ogniu. Ryż stopniowo będzie wchłaniał płyn, należy więc go dolewać, aż zrobi się miękki. W razie konieczności można dodać więcej wody. Używając bulionu należy uważać z dodawaniem soli. Na koniec dodałam
potrawyregionalneswojego bloku dodałam ryż preparowany kolorowy , migdały i kakaowe herbatniki , wyszedł pyszny i wszystkim smakował . Zapraszam :) Składniki : 250 g margaryny 1 szklanka cukru 2 szklanki ryżu preparowanego kolorowego + 1/2szklanki do dekoracji ale nie koniecznie 3 kopiaste łyżki kakao gorzkiego 4 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanki wody 50 g migdałów 1 cukier waniliowy 7 herbatników kakaowych Wykonanie(...)ryż preparowany . Prostokątną foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia po zastygnięciu będzie Wam się dobrze wyjmowało blok . Następnie do foremki wyłożyć masę i dobrze ubić , wierzch udekorować kolorowym ryżem ale nie koniecznie to już zależy od Was . Odstawić do lodówki najlepiej na noc . Smacznego :) Blok przygotowywałam
Sama słodycz i szczypta chilimrożonki Orientalne warzywa na patelnię firmy Iglotex, dlatego, że biorę udział w konkursie "Patelnia pełna smaków" Składniki: 1/2 opakowania "warzywa na patelnie orientalne" 1 pierś z kurczaka 3/4 szklanki ryżu 2 łyżki przyprawy do chińszczyzny 8 arkuszy papieru ryżowego sól tłuszcz do smażenia Mięso pokroić na drobną kostkę, wymieszać z połową przyprawy i usmażyć. Warzywa wrzucić na tłuszcz, posypać przyprawą(...)każdy położyć po łyżce mięsa i zwijać jak krokiety- najpierw boki do środka a potem całość w rulonik. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Podawać na ciepło z ryżem i warzywami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachwilę mieszając od czasu do czasu, następnie wsypujemy ryż arborio, zalewamy połową rosołu, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu, w trakcie gotowania dodać resztę rosołu w razie potrzeby, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki, ale nie rozgotowany, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przed podaniem na talerzu posypać startym drobno cheddarem, podawać natychmiast. Bon Appetit! http://www.lidl.pl
Wanilia i Kardamonsera z niebieską pleśnią 1 łyżka masła 2 łyżki oleju lub oliwy pieprz 1 cebula 1/3 szklanki białego wytrawnego wina Przygotowanie: Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać ryż. Chwilę smażyć mieszając, aż pozostanie oblepiony(...)tłuszczem. Wlać wino i czekać aż odparuje. Następnie dodać 1 porcję bulionu (1 czerpak). Gdy wywar zostanie wchłonięty, dodawać kolejne porcje stopniowo. Gotować tak ok. 20 min., aż ryż będzie miękki. Gruszkę obrać w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła. Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu dodać do ryżu gruszkę. Na koniec dodać pokruszony ser pleśniowy
Fabryka pomysłówmomencie wsypuję ryż, mieszam aby każde ziarenko było oblepione smakiem. Solę do smaku i zalewam do równości wodą. Duszę pod przykryciem, zaglądając od czasu do czasu czy ryż wchłonął wodę. Po pierwszym wchłonięciu wody w ziarna dorzucam groszek. Duszę do miękkości ryżu. Siekam szczypior i mieszam całość dokładając 1 łyżkę masła. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa
kawawszklancesmaków, pochodzących z tamtych regionów: mocno aromatyczny ryż, przełamany słodkimi rodzynkami i umieszczony w cukinii prosto z własnego ogródka! Jest pysznie! * SKŁADNIKI na 4 porcje Farsz: 1 szklanka ryżu ½ szklanki rodzynek 2 szklanki bulionu warzywnego ½ szklanki cydru chlust oliwy z oliwek 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 1 papryczka pepperoni 2 pomidory 1 laska cynamonu ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki garam(...)ryż oraz rodzynki. Dodaj kumin i garam masalę. Smaż przez 5 minut , ciągle mieszając. Następnie wlej cydr. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Dodaj do ryżu, gdy cydr już odparuje. Zacznij teraz wlewać powoli bulion i cały czas mieszaj. Gotuj całość na małym ogniu przez 15 minut , dolewając stopniowo wywaru. Na koniec dodaj kurkumę i przypraw
Food Squarełyżki * świeża pietruszka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni – przesmażamy kilka minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania. Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu. Po ok. 10 minutach dodajemy(...)resztę dyni i dusimy do momentu aż ryż będzie al dente. Posypujemy świeżą natką. Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem do Risotto z dynią jest również świeżo tarty parmezan albo gałązka rozmarynu! Polecam
Ostra na Słodkołyżki * świeża pietruszka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni – przesmażamy kilka minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania. Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu. Po ok. 10 minutach dodajemy(...)resztę dyni i dusimy do momentu aż ryż będzie al dente. Posypujemy świeżą natką. Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem do Risotto z dynią jest również świeżo tarty parmezan albo gałązka rozmarynu! Polecam
Ostra na Słodkopieprz oregano Wykonanie: Cebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy. Cukinię bardzo drobno kroimy i wrzucamy do całości. Dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Papryki
Podróż w kulinariaSól Pieprz Oregano Wykonanie: Cebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy na małej ilości oleju. Do całości dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Cukinie myjemy, odcinamy
Podróż w kulinaria