ryż - 22970 przepisów (strona:238/1532)

Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati 87

Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli, następnie zostawić na 5 minut pod przykryciem, by ziarna maksymalnie się wydłużyły - Na odrobinie oliwy podsmażyć kumin, kolendrę i kurkumę przez 30 sekund(...)Dodać pomidory, odrobinę wody, curry, gorczycę, cayenne i asafetyde; zagotować - Dodać soczewicę i ponownie zagotować, dusić przez 12 minut - Dodać mleko kokosowe i sól, gotować jeszcze przez 3 minuty - Ryż spulchnić widelcem, skropić odrobiną oliwy i przełożyć na talerz - Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Dal z fasolki adzuki, dyni i marchewki + basmati 128

sól himalajska - ¼ puszki pomidorów - 1 ząbek czosnku - kawałek papryki chili - łyżeczka nasion konopi - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli, następnie zostawić go pod pokrywką na 5 minut, by urósł - Dynię obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę w plasterki - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili, kumin i imbir - Dodać(...)pomidory i trochę wody, wsypać garam masale, asafetyde i sól - Dodać dynię i marchewkę, zagotować, dusić przez 7 minut - Dodać fasolkę adzuki i groszek, dusić przez kolejne 5 minut - Ryż spulchnić widelcem, przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi - Dal skropić cytryną, wymieszać i przełożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z brązowego ryżu z brukselką, fasolą i orzechami piniowymi 134

łyżeczki płatków chili - kilka pomidorków koktajlowych         - sól himalajska - kawałek awokado - natka pietruszki - 1 łyżeczka orzechów piniowych Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem kurkumy(...)soli - Po ugotowaniu przełożyć do pojemniczka lub naczynia i schłodzić - Brukselki pokroić na połówki i ugotować z dodatkiem soli (ok. 15 minut) - Po wystudzeniu brukselek dodać je do ryżu - Pomidorki pokroić na połówki, a awokado w małe kawałki - Do ryżu dodać pomidorki, fasolę, roszponkę, awokado i przyprawy - Całość delikatnie wymieszać - Sałatkę ozdobić posiekaną natką i orzechami piniowymi. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Dal z żółtej soczewicy i kukurydzy + basmati + brokuł 139

łyżeczki mielonego kuminu - kawałek papryczki chili - opcjonalnie ½ marchewki Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli, następnie zostawić na kilka minut w garnku pod pokrywką - Soczewicę przepłukać wodą, wsypać na wrzątek i gotować przez 10 minut - Marchewkę, chili i czosnek posiekać w plasterki - Soczewicę przełożyć do miski - W garnku po soczewicy rozgrzać odrobinę oliwy - Wrzucić czosnek, imbir(...)sekund - Po chwili dodać soczewicę i trochę wody - Dodać pozostałe przyprawy, marchewkę i kukurydzę; dusić przez 6 minut - Brokuła ugotować na parze (ok 3 minuty) - Kostki awokado dodać do ryżu, wymieszać, przełożyć na talerz - Obok wyłożyć dal z soczewicy i brokuła - Posypać ryż mielonym kuminem. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z dyni, szpinaku i soczewicy + basmati 144

szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili                                     - sól himalajska - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut  dodatkiem soli - Soczewicę przepłukać wodą, gotować przez 10min - Na odrobinie rozgrzanej oliwy  przez 30 sekund  smażyć(...)czosnek, chili, kumin i kolendrę  - Dodać pomidory, pozostałe przyprawy i trochę wody - Wrzucić kostki dyni, soczewicę i szpinak; zagotować - Curry dusić przez ok. 10 minut, do miękkości dynii - Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Dal skropić cytryną, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 158

uważać, gdyż łatwo nim przesolić danie. Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na 20- 30 minut - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie ryż odstawić na bok na 5 minut, wciąż pod przykryciem - Brokuła podzielić na małe kawałki, marchewkę i pora pokroić w plasterki, grzyby mung oraz paprykę w paski - Pietruszkę pokroić(...)sojowy - Warzywa dusić przez 5 minut, dolewając wody w razie potrzeby - Tofu i awokado pokroić w kostkę, dodać do warzyw i dusić przez kolejne 2 minuty - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa i tofu z patelni; można skropić sokiem z cytryny. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
HCLFV, czyli kod na najzdrowszą dietę;) 229

węglowodanów złożonych - RawTill4: dieta rozpropagowana przez Banana Girl. Do godziny 4, czyli 16, spożywa się tylko surowe jedzenie, głównie owoce. Po 16 jest czas na wysoko węglowodanową, gotowaną kolację: ryż lub ziemniaki. Osobiście przeszłam przez każdy z tych sposobów odżywiania, z większym lub mniejszym sukcesem. Każdy z nich jest dobry, należy po prostu wybrać najlepszy dla siebie(...)styl życia od nas. Skoro im wystarczają trzy posiłki dziennie, to nam tym bardziej;) Nie zwlekaj ze zmianą diety. Ograniczenie tłuszczu, jedzenie dużych ilości pysznych owoców i mega porcje ryżu to przecież żadne wyzwanie! A korzyści, jakie osiągniesz będąc na diecie hclf vegan na pewno cię zadziwią

Wegańska kuchnia orientalna
Soczewica z cukinią i marchewką + brązowy ryż 213

Soczewica z cukinią i marchewką  + brązowy ryż Składniki: - 100g brązowego ryżu                      - ½ łyżeczki curry - 35g żółtej soczewicy(...)gniazda nasienne i posiekać w słupki - Marchewkę obrać i posiekać w słupki, a pomidorki na połówki - Warzywa i wszystkie przyprawy dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 7 minut - Do ryżu dodać pozostałą oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć dal z soczewicy, skropić go sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Ogórki faszerowane sałatką 206

Winiary Przygotowanie: Ogórka myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy środki i delikatnie solimy. Ryż w woreczku gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Do sałatki wykorzystujemy połowę przestudzonego ryżu. Połowę tuńczyka z puszki odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki drobno siekamy. W misce łączymy tuńczyka, soczewicę, posiekaną natkę, musztardę, majonez i ryż. Doprawiamy sałatkę do smaku solą i pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tofu w sosie kokosowym z warzywami 141

suszonych pomidorów 1 czerwona papryczka chilli Czosnek granulowany Pieprz ziołowy Pieprz i sól Olej lub oliwa Do podania: Ryż brązowy lub jakikolwiek inny Przygotowanie: 1. Najpierw nastawiamy brązowy ryż, gdyż długo się gotuje - te minimum 30-40 minut trzeba odczekać, akurat tyle ile powinno Wam zająć przyrządzenie tofu i warzyw. Jeśli gotujecie inny ryż, możecie to zrobić

Bananowe Pole
Ryż z groszkiem, kurkumą i oliwkami 197

Składniki: ryż jaśminowy (100 g) groszek konserwowy (3 łyżki) zielone oliwki(...)cebula dymka (1 szt.) kurkuma sól papryka ostra olej Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Cebulę kroimy i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.  Ryż gotujemy. Kiedy będzie półmiękki przekładamy go na patelnię z cebulą. Dolewamy trochę wody. Dodajemy groszek, pokrojone oliwki i przyprawy. Podgrzewamy mieszając co jakiś czas do osiągnięcia pożądanej miękkości ryżu

Weganka gotuje
Gołąbki z młodej kapusty 158

przez 20 minut. Ostudź i delikatnie odziel liście. Ugotuj ryż na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. W dużej misce wymieszaj ryż, mielone i surową salsiccia (rozetnij flak i wyjmij farsa, który następnie zgnieć widelcem). Dodaj sól, pieprz i zioła i dokładnie wymieszaj farsz. Na każdy liść nałóżporcję farszu i zwiń

codojedzenia
Zupa krewetkowa ze świeżym szpinakiem 127

sojowego pół łyżeczki sosu rybnego świeży szpinak pomidor  150 ml mleczka koksowego 1 trawa cytrynowa lub pasta z trawy cytrynowej ząbek czosnku opakowanie makaronu sojowego lub ryż jaśminowy chilli  Przygotowanie: 1. 250 ml wody zagotuj w garnku, dodaj pastę z trawy cytrynowej lub świeżą trawę, dodaj sosy: rybny i sojowy(...)zmiażdżony czosnek i chilli.  Zagotuj. 2. Teraz włóż krewetki, pokrojonego w kostkę pomidora oraz starty imbir. Pogotuj kilka minut. na koniec dodaj mleczko kokosowe. 3. Ugotuj ryż lub makaron. 4. W misce ułóż makaron lub ryż i połóż garść świeżego szpinaku. zalej zupą krewetkową. Ułóż kilka krewetek na topie

AZgotuj!
Ryżotto warzywne 105

cebule - pół cukinii - szklanka kukurydzy (z puszki/mrożonej) - kilkanaście oliwek zielonych i czarnych - kilka pieczarek - papryka czerwona - szklanka soku pomidorowego - pół szklanki prażonej dyni - sól, pieprz, kurkuma, ulubione przyprawy Ryż ugotować w wodzie zabarwionej kurkumą zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Pokroić cukinię, pieczarki, cebulę, paprykę, oliwki. Na oleju podsmażyć cebulę aż się zeszkli, dodać pieczarki, cukinię i paprykę. Podsmażać przez 4 minuty, dodać kukurydzę, oliwki i ryż. Wymieszać. Dodać sok, sól i pieprz, dobrze przyprawić. Ja dodałam pieprz ziołowy, sól czosnkową, bazylię, chili cayenne. Posypać prażoną dynią i można jeść

Corner With Recipes
Risotto z dynią i pieczarkami 144

pokroić w kostkę. Cebulę wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Kiedy się zeszkli dodać dynię. Chwilę podsmażać, dodać pieczarki. Dodać ryż, bardzo dokładnie wymieszać, tak żeby olej oblepiał każde ziarnko ryżu. Dodać chochelkę wywaru, wymieszać. Kiedy odparuje, dodać następną i tak do momentu kiedy ryż będzie ugotowany. Na koniec mocno doprawić. Przepis brał udział w akcji  Dyniowe przysmaki

Corner With Recipes