ryż - 22970 przepisów (strona:244/1532)

Jak gotować małemu dziecku – słoiki? Czy codziennie zupka? Dwa razy ta sama? Zamrażać? 94

kogoś stać to proszę bardzo, nie mam nic przeciwko. Czy jednak warto? Dla przykładu podam Wam czarno na białym skład i cenę dla słoiczka 125 g – zupka marchewkowa z ryżem: marchewka 41,2% woda ryż 18,8% sok z białych winogron ziemniaki 4,8% olej rzepakowy seler CENA: 2.99 zł I teraz drodzy Rodzice policzcie sobie, ile Was wyniesie(...)marchewki bio 5 zł 200 g wołowiny (16.99 za 1 kg) doniczka z lubczykiem 4.49 zł, a jeszcze taniej, gdy sami sobie w domu wyhodujemy 2-3 łyżki ryżu Nawet nie ma sensu bawić się w liczenie. Nikogo nie zmuszam, jedynie staram się uzmysłowić, że… Po domowemu po prostu się opłaca! A na deser… luksusowy deser :) A już całkiem

ClauditteMissCooking
Ryż z groszkiem 95

boczek, dodać cebulę. Wsypać ryż i chwilkę smażyć ( tak żeby nie przypalić ). Wlewać po chochelce bulionu, mieszać. Wlać resztę bulionu i od czasu do czasu mieszając gotować, aż ryż będzie miękki. Zagotować osoloną wodę, wrzucić mrożony groszek i gotować do miękkości. Odcedzić i dodać do ryżu. Smacznego

Gaździnka warzy
Trybowane mięso z indyka z ryżem i pekińską 136

musi być intensywny, żeby smaki przeszły) ok 30 min. Po wyciągnięciu pokroić na mniejsze kawałki, a do gotującego się nadal bulionu włożyć ryż na ok 15 min. Ugotowany ryż wymieszać w misce z mięsem, pokrojoną papryką i ugotowaną w tym samym bulionie fasolką szparagową. Sałatę pekińską poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i warzywami. Wszystko podlać jeszcze kilkoma łyżkami

Gaździnka warzy
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 371

sosu sambal oelek; 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego; 1 płaska łyżeczka białego cukru; 1/2 szklanki zimnej wody. Szczypta vegety; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 300 g ryżu. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Polać sosem sojowym (2 łyżki) i dokładnie wymieszać. Przykryć folią(...)przez kilka minut. Po tym czasie, całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Danie podawać gorące, z ryżem, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Pieczarki można zastąpić chińskimi grzybami moon (około 5 sztuk) i przygotować je zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sambal oelek można zastąpić drobno

Gospodyni Miejska
pieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 178

, najlepiej 5 minut krócej niż jest podane na opakowaniu. Pieczarki pokroić, przesmażyć wraz z posiekaną cebulą na oliwie. Dodać mięso i smażyć razem jeszcze kilka minut, wystudzić. Wymieszać ryż z masą mięsno- pieczarkową, dodać jajko, przyprawy i czosnek przecisnięty przez praskę. Kapustę wyjąć, wystudzić, zdejmować po jednym liściu, wyciąć zgrubienia. Kłaść na środek farsz i zwijać gołąbki, najpierw

w mojej kuchni
Kurczak w sosie słodko kwaśnym. 144

będe tego opisywać. Stosunek ryżu do wody 1/2. Pamiętajmy o tym aby ryż zacząć gotować najpierw bo sos robi się błyskawicznie a nik nie lubi czekać na ziemniaki ryż czy też makaron. Zaczynajmy robić sos , podsmażamy posiekany czosnek oraz chili do momentu zrumienienia ,pamiętajmy aby nie spalić czosnku gdyż nada od gorzkiego posmaku którego nie chcemy , nastepnie dodajemy

Wspólne smaki
Nadziana pierś z przyjacielem pomidorem 240

ryż się ugotuje dodajemy do warzyw. Następnie wszystko mieszamy, dodajemy sól, pieprz, curry oraz kilka łyżek soku z pomidorów, który uzyskaliśmy po wydrążeniu.  3. Następnie faszerujemy pomidory ryżem i przykrywamy kapeluszem, który wcześniej odkroiliśmy. 4. Układamy w naczyniu żaroodpornym.  Zostawiamy miejsce na piersi. ETAP III - Smażenie piersi 1. Przygotowujemy trzy talerze. Jeden z mąką, drugi z płatkami

Mój Smak na Życie
Risotto Truskawkowe i Szparagami 121

uznania ryż 100Gramów szparagi 3 sztuki cukier 4 łyżki  (4-5 łyżek) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1.  Podsmażamy na gorącym tłuszczu cebulkę do zarumienia, 2.  Dodajemy ryż i smażymy do wchłonięcia przez niego tłuszczu i cebulki. 3.  Dodajemy szklankę bulionu, octu winnego i smażymy do wchłonięcia o tak dodajemy kolejną szklankę. 4.  Dodajemy pokrojone szparagi(...)dodajemy kolejną szklankę bulionu i tak powtarzamy czynność aż ryż i szparagi będą miękkie. 5.  Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i doprawiamy cukrem ciągle mieszając

pichciszto
Arroz dulce, czyli ryż na mleku zapiekany w piekarniku 250

szklanki) 3-4 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego 0,5 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ryż gotujemy przez ok. 2/3 czasu podanego na opakowaniu (ja użyłam ryżu dzikiego, który gotowałam 20 minut zamiast 35). Zagotowujemy mleko. Oba składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165 stopni (termoobieg) na ok. 1 godzinę(...)minut mieszając, żeby ryż nie przywarł do naczynia.  Po tym czasie dodajemy cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i cynamon. Wszystko mieszamy i wkładamy jeszcze na 15 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5-10 minut, a następnie podajemy jeszcze ciepłe

Zakręcony Widelec
Sałatka z ryżem i serem żółtym 379

paprykowo - ziołowy;) Przygotowanie: 1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstaiwamy do wystygnięcia. 2. Warzywa myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do salaterki. Dodajemy zimny ryż, kukurydzę, grzybki. 3. Wędlinę i ser żółty kroimy w wąskie paseczki, lub w kostkę. Dodajemy do reszty składników. 4. Przygotowujemy sos vinegret lub paprykowo ziołowy (3 łyżeczki oliwy

Kuchnia Pełna Pasji
Chińska potrawa 254

jakiś czas na wolnym ogniu razem z papryką. Dodać mieszankę chińską, pokrojony w kostkę ananas , dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie zagotować wodę i wrzucić ryż. Sos: Do blendera wlać pomidory z puszki wraz z sosem, dodać obraną cebulę (jeżeli jest duża, to dodać tylko pół), wlać nieco soku z puszki z ananasem, przyprawić solą(...)doprawiony (powinien być ostry, bo w połączeniu z e słodką potrawą stanie się łagodniejszy). Jeżeli sos jest zbyt rzadki , to można jeszcze dodać mą ki. Gotowe danie podawać z ryż em , a do tego sos w sosjerce. Potrawa jest najsmaczniejsza jak się ją lekko wymiesza z sosem.   I żeby nie było, że nie ma żadnego zdjęcia po dodaniu

Passions hobbies life
Kotlety ryżowe 303

studzimy i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu do miękkości. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę kroimy w półplasterki - podsmażamy na oleju z pestek winogron. Ryż, pieczarki, cebulę, jajka wrzucamy do dużej miski. Dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i przyprawy :)  Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy

Lawendowe Niebo
Risotto z groszkiem i pierś z kurczaka przyprawiona szałwią 245

około 15 minut, żeby zmiękły, ale nie przyrumieniły się. Dodaj ryż i mieszaj całość kilka minut, po czym zwiększ ogień do dużego i wlej chochlę bulionu. Poczekaj, aż ryż zaskwierczy, po czym zmniejsz ogień i gotuj całość na wolnym ogniu, aż  bulion odparuje. W ten sposób stopniowo wykorzystaj cały wywar, regularnie mieszając ryż. Powinno to zająć

Kredowe Menu
Coś nowego... 189

piersi z indyka  sól pieprz borówka ( takia ze słoika ) suszona żurawina świeża bazylia świeże oregano słodka papryka suszona papryka (w kawałkach) plasterki cytryny pietruszka dodatkowo : ryż pełnoziarnisty Uncle Ben's sos seczuański Uncle Ben's Sposób przygotowania: Na sam początek marynujemy mięso.  Mięso myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błon, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy(...)odstawiamy pod przykryciem do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 190`C piekarnika na 30 minut. Pod koniec pieczenia gotujemy ryż pełnoziarnisty i podgrzewamy w rondelku sos Seczuański ( uwaga jest bardzo ostry!), dlatego będzie idealnie komponował się ze słodkim, łagodnym mięsem indyka. Mięso kroimy na plasterki. Ryż polewamy sosem seczuańskim

Słodkie Przyjemności
Potrawka z resztek z rosołu 312

małe porcje): - 350-400 ml bulionu - duże udko z kurczaka (z rosołu) - marchewka z rosołu -2,5 łyżki mąki - maggi - pieprz - łyżeczka kurkumy - duża szczypta chilli - pół szklanki ryżu Przygotowanie:  Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy wykładamy na talerz. Rosół podgrzewamy razem z marchewką. Odlewamy pół szklanki i mieszamy z mąką za pomocą rózgi. Mieszamy z gorącym(...)rosołem. Doprawiamy, dodajemy wcześniej obrane mięso z kurczaka i chwilę gotujemy. Gotową potrawkę wykładamy obok ryżu

W poszukiwaniu inspiracji