Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki. Dereń jadalny lub właściwy (Cornus mas) nie jest naszym rodzimym gatunkiem. Został sprowadzony do naszego kraju bardzo dawno temu z uwagi na wyjątkowe walory smakowe owoców. Powszechnie sadzono go w parkach dworskich i pałacowych gdzie stanowił bazę świeżych owoców do wyrobu wyśmienitych w smaku dżemów, galaretek, soków, win i chyba najsłynniejszej(...)zakładania jadalnych żywopłotów, ale uwaga nie należy ich ciąć zima i wiosną gdyż gałązki przycięte bardzo płaczą sokiem. Najlepiej to robić jesienią po zbiorze owoców. Surowcem do wyrobu przetworów są owoce, zawierające bardzo dużo witaminy C i kwasów organicznych. Dojrzewają od sierpnia do września i po całkowitym dojrzeniu smakują wyśmienicie przypominając w smaku śliwki. Soki i nalewki zbijają gorączkę
Przepisy i porady kulinarnemarka cukrów; firma Piątnica - importer i producent kasz, bakalii, przypraw i produktów sypkich; Beskidzkie Łakocie - producent paluszków w czekoladzie i firma Krokus specjalizująca się we wszelkiego rodzaju przetworach. Tradycyjnie już, jak na wszystkich moich warsztatach, o dostawę najlepszej jakości mąki zadbał Młyn Młynomag . Zaopatrzeni w doskonałe produkty najwyższej jakości mogliśmy podjąć wyzwanie, jakim było przygotowanie 12 jadalnych(...)mieszaniem, gotowaniem i pieczeniem podjadaliśmy pyszne chleby na zakwasie z konfiturami, jakie przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne konfitury (np. cudowną poziomkową!), dżemy, kompoty, sałatki, syropy i absolutnie bezkonkurencyjn y keczup! Co ważne, wszystkie przetwory powstają w oparciu o tradycyjne receptury, z wykorzystaniem
KUCHARNIAKorzysci z domowego przetworstwa nie trzeba nikomu uzasadniac tym bardziej,ze wrocila" moda" na domowe kompoty,w ogole na domowe przetwory. Posiadacze dzialek i przydomowych ogrodkow bedac zmuszeni do racjonalnego zagospodarowania swoich zbiorow robia przetwory od zawsze,nie zwazajac na mody .Bedac szczesliwa posiadaczka drzewka brzoskwiniowego od lat robie sloiki.Nie musze dodawac jak duza maja przewage nad tymi brzoskwiniami(...)pochodza z Chin.Nie ma owocow,ktore zawartoscia witamin i skladnikow mineralnych dorownuja brzoskwiniom,nektarynkom i morelom.Dlatego powinnismy jesc je przez caly rok.W sezonie swieze,w zimie w przetworach i suszone.CO CENNEGO DLA NASZEGO ZDROWIA ZNAJDZIESZ W BRZOSKWINIACH ?Brzoskwinie sa cennym zrodlem beta-karotenu i blonnika.Zawieraja tez spore ilosci witamin z grupy B,witamine PP i nieco C.Warto je jesc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś wracam do przetworów z cytrusów, bo cały czas trwa na nie sezon. Robiłam już konfiturę pomarańczową z kardamonem , ale ceny na pomarańcze są tak zachęcające, że postanowiłam znowu je kupić i coś z nich przyrządzić. Tym razem wykombinowałam coś sama i muszę powiedzieć, że jestem zadowolona z efektu końcowego. Konfitura nie jest bardzo słodka, a dodatkowo jest lekko(...)nożem jak przy obieraniu jabłka i poszło mi zdecydowanie lepiej, niż poprzednio. Obrane skórki z 3 pomarańczy odkładamy na bok, a resztę skórek chowamy, żeby później zrobić z niej przetwory. Obrane pomarańcze dzielimy na cząstki i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka w którym będziemy je smażyć i zasypujemy cukrem. Obrane skórki z 3 pomarańczy dokładnie oczyszczamy z albedo
Kulinarne przygody Gatityvotes) Ogórki w marynowane Sweet Chili, przetwory Ogórki Sweet Chili to naprawdę rarytas. Słodko-kwaśne z idealną nutą ostrości i czosnku. Jeśli lubisz sosy azjatyckie sweet chili to ten przepis Cię zachwyci. Idealny pomysł na to jak przechować lato w słoikach. Otwarte zimą nie dość, że rozgrzeją to jeszcze osłodzą, szare zimne wieczory i późne kolacje U nas ten rodzaj(...)się zaciągnęły. Ogórki gotowe są po około 2 tygodniach, wtedy wszystkie smaki się w nie „wgryzą” i można konsumować Smacznego! The post Ogórki w marynowane Sweet Chili, przetwory first appeared on Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyroku w mojej spiżarni. Są chrupiące, a ich słodko-kwaśny smak z wyraźną nutą pomidorów zachwyca każdego. Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a efekt końcowy to pyszne przetwory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, kanapek czy po prostu jako samodzielna przekąska. To świetna alternatywa dla klasycznych ogórków konserwowych czy kiszonych – warto mieć choć kilka takich słoików(...)którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręć i pasteryzuj. Pasteryzacja W tradycyjny sposób w garnku słoiki gotuj około 5-6 minut. Ja wszystkie przetwory pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty i szybki sposób. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę
e-PrzepisyKulinarneSałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w zanadrzu. W składzie są ogórki, papryka i cebula – całość zalana dobrze doprawioną, lekko słodką zalewą octową. Taka sałatka świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, szczególnie do dań mięsnych i ziemniaków. Jest łatwa do przygotowania i można ją przechowywać przez kilka miesięcy. Zapraszam po przepis(...)dnem i odstaw na około 12 godzin. Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie Zobacz inne przepisy na sałatki warzywne na zimę: Ogórki po cygańsku – domowe przetwory na zimę Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę Sałatka wójtowej z ogórków – ogórki na zimę do słoików Artykuł
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na ogórki w miodzie na zimę – sprawdzony sposób na słodko-kwaśne domowe przetwory . Chrupiące ogórki w miodowej zalewie idealne do obiadu czy kanapek. Artykuł Chrupiące ogórki w miodzie pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaJagody w słoikach to moja kolejna propozycja na zimowe przetwory. Poznaj znakomite jagody w słoikach, które pysznie smakują zimową porą. Zobacz jak w prosty i szybki sposób przygotować jagody w słoikach, aby delektować się ich smakiem i przypominać smak lata. Sprawdź jak wykorzystuję owoce. Jestem pewna, że jagody w słoikach udadzą się każdemu. W moim przydomowym ogródku mam kilkanaście krzaków(...)sięgać do 3/4 lub 4/5 wysokości słoika. Ranty słoików wycieram i zakręcam. Odstawiam na 2 – 3 godziny, aby jagody puściły sok. Krok 3 – pasteryzuję słoiki Większą ilość przetworów lubię pasteryzować w piekarniku. W przypadku jagód jest ich na ogół tak niewiele, że pasteryzuję tradycyjnie w garnku z wodą. Pamiętaj, aby gorące słoiki umieszczać w gorącej wodzie, a zimne
Ania gotujeWitajcie w słonecznym zakątku mojej kuchni, gdzie dzisiaj pragnę podzielić się z Wami tajemnicą letniego smaku skrywającą się w słoiczkach pełnych aromatycznego przecieru pomidorowo-paprykowego. To
Marder&Marder Manufacturenadaje się niestety do spożycia na surowo, koniecznie trzeba ją poddać obróbce termicznej. Co z robić z pigwy Pigwa najlepiej smakuje na słodko. Możemy z niej przygotować różnego rodzaju przetwory, czyli dżemy, konfitury czy marmolady. Tworzą fajny duet z gruszkami, jabłkami czy też z żurawiną. Idealnym dodatkiem będzie też imbir, a także wszystkie przyprawy korzenne. Pigwa smakuje również wspaniale(...)chłodne jesienne i zimowe dni. Owoc ten można też dodawać do duszonych i pieczonych mięs. Doskonale komponuje się na przykład z drobiem. Możemy nią zastąpić żurawinę czy borówki. Przetwory z pigwy na blogu Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z pigwami w roli głównej. Teraz jest idealny czas, żeby ja przygotować. Wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej, aby się
Kulinarne przygody GatityJeżeli więc chcesz dostarczyć sobie dużą dawkę witaminy C, sięgnij po pigwowca. Warto też wspomnieć, że pigwowiec zawiera więcej pektyn niż pigwa i będzie się szybciej żelował. Przy robieni przetworów z pigwowca trzeba użyć więcej cukru, niż przy przetwarzaniu pigwy, więc to do nas należy decyzja, który owoc wybrać. Przez tak dużą zwartość witaminy C owoce są bardzo kwaśne(...)tylko duża ilość cukru może to zrównoważyć. Jeśli więc masz pigwę, też możesz z niej przygotować taki pyszny dodatek do herbaty, tylko wsyp mniej cukru. Przetwory z pigwy na blogu Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z tymi owocami w roli głównej. Wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej, aby się przenieść do konkretów przepisu: suszona pigwa do herbaty korzenny
Kulinarne przygody Gatityzamknięte pomidory można przechowywać miesiącami. Pomidory można też wysuszyć samemu w domu, tak, jak to robię ja. Sposób, jak to zrobić, znajdziesz w składnikach do tego przepisu poniżej. Przetwory z pomidorów na blogu Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na pyszne pomidorowe przetwory. Aby przejść do konkretnego przepisu wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej: Pomidory marynowane w occie Przecier
Kulinarne przygody Gatity