przetwory - 14998 przepisów (strona:133/1000)

Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę 127

papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę – to kolejna propozycja słoikowych zapasów zimowych :) Podane składniki wystarczą na ok. 7-8 słoików po 500ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy n The post Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę 130

Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – podane składniki wystarczą na 3 słoiki po 1000ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę. Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – The post Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tyrolska nalewka na zielonych orzechach 125

kłopotów żołądkowych. Nie pamiętam w jaki sposób weszliśmy w posiadanie tego przepisu, ale nalewka na zielonych orzechach włoskich to od około 20 lat obowiązkowy punkt na liście naszych domowych przetworów. Tyrolska nalewka na zielonych orzechach ma nie tylko walory lecznicze, ale też doskonale smakuje z sokiem jabłkowym i kawałkiem jabłka w roli zagrychy. Jest to jednak bardzo mocny alkohol

Cztery Fajery
Czy warto kupić piekarnik parowy 129

duża komora piekarnika o pojemności 72 litrów pozwala na pieczenie na trzech poziomach jednocześnie szeroki zakres temperatur od 30 do 300 stopni umożliwia zarówno suszenie warzyw i owoców, pasteryzowanie przetworów jak i pieczenie potraw wymagających bardzo wysokiej temperatury, jak pizza czy tzw. flat bread łatwa i intuicyjna obsługa piekarnika w tym także systemu pary. Bardzo przydatną funkcją jest możliwość opóźnionego

Cztery Fajery
KUCHENNA APTEKA #36 - POMIDORY 153

cenny antyoksydant - likopen, który odpowiada za właściwości lecznicze pomidorów oraz ich czerwony kolor. Pomidory nawet po przetworzeniu są równie wartościowe co świeże, a jeśli chodzi o likopen to w przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej. Dlatego zimą, gdy nie ma świeżych pomidorów, warto sięgać po soki, przeciery, pomidory w puszce czy suszone. Odmian pomidorów jest bardzo dużo(...)podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy,  kwas p-kumarynowy, karetonoidy  likopenu (należy do karetonoidów) - nadaje czerwony kolor

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #36 - POMIDORY 153

cenny antyoksydant - likopen, który odpowiada za właściwości lecznicze pomidorów oraz ich czerwony kolor. Pomidory nawet po przetworzeniu są równie wartościowe co świeże, a jeśli chodzi o likopen to w przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej. Dlatego zimą, gdy nie ma świeżych pomidorów, warto sięgać po soki, przeciery, pomidory w puszce czy suszone. Odmian pomidorów jest bardzo dużo(...)podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy,  kwas p-kumarynowy, karetonoidy  likopenu (należy do karetonoidów) - nadaje czerwony kolor

Kuchnia MagdaLeny
Babeczki z musem truskawkowym i włoską opalaną bezą 170

pełne smaku lata konfitury i jeszcze więcej... Miłość starannie zamknięta w szklanym słoiczku. Przepisy na nasze produkty przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Zgodnie z wielkopolskim etosem – wszystkie nasze przetwory zostały pracowicie przygotowane i dostarczają praktycznych rozwiązań podczas przygotowywania codziennych posiłków. Dbamy o to, by do naszych konfitur, soków, sosów i pozostałych produktów trafiały świeże i zdrowe plony z wielkopolskich(...)upraw. Dzięki naturalnym metodom konserwacji – nasze przetwory są zdrowe. Zaufaj sprawdzonym sposobom naszych babć na zamknięcie w słoiku mnóstwa witamin i smaku lata! P.S. W Manufakturze Wielkopolskiej mamy sentyment nie tylko do ponadczasowych przepisów i wielowiekowych, sprawdzonych metod przygotowywania przetworów, ale także do tradycyjnych, bezpiecznych dla środowiska opakowań – szklanych słoików i ekologicznych, całkowicie biodegradowalnych tekturowych pudełek wypełnionych drewnianym siankiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Żurawina 121

zwany biały sok żurawinowy. Jak większość roślin, żurawina najzdrowsza jest jeśli spożywamy ją na surowo, jednak jej kwaśny smak odstrasza wielu zainteresowanych. Dlatego z żurawiny tradycyjnie przyrządza się przetwory: soki i konfitury, szczególnie chętnie podawane do mięsa, często kandyzuje się owoce, żeby cukrem zrównoważyć ich kwaśny smak. Zaledwie 5 procent wszystkich zebranych owoców jest sprzedawana w świeżej postaci. Żurawina Zawiera(...)samym zmniejszając jego konsekwencje zdrowotne. Chociaż żurawina najzdrowsza jest surowa, nie nadaje się za bardzo do jedzenia w tej postaci, ze względu na bardzo kwaśny smak. Sięgamy więc po przetwory – warto jednak uważnie czytać etykiety. Soki i dżemy, konfitury, herbatki i wszystkie inne przetwory bardzo często opierają się na innych czerwonych owocach i aromatach, a niewielkim udziałem prawdziwych żurawin. Żeby

Pomysłowa kuchnia
CZY ZDROWE ODŻYWIANIE JEST DROGIE? MOJE WYDATKI Z CAŁEGO MIESIĄCA 144

potraw. Czy mogłabym obniżyć  lub podnieść koszty? Pewnie trochę bym zaoszczędziła, gdybym piła zwykłe, 3 razy tańsze mleko, zamiast roślinnego (wyjaśniłam Wam w pierwszej części wpisu dlaczego unikam przetworów mlecznych). Taniej wyszłoby także gdybym zrobiła własne pesto, hummus i tortille do tacosów z kurczakiem. A co z droższymi produktami? Na rynku dostępne są produkty, które choć niosą za sobą(...)kupowania na zapas.  Szczególnie jeśli zdarza nam się gromadzić produkty szybkopsujące się, na które nie mamy pomysłu. Sięgajmy po sezonowe warzywa i owoce , a zimą po mrożonki, kiszonki, przetwory i rośliny strączkowe Polujmy na promocje i miejmy na uwadze zmienność cen ustalając jadłospis – przykładowo często zdarza się, że w jednym tygodniu awokado kosztuje 5 zł, a w kolejnym

Powiedz dietom nie
Konfitura ze śliwek i fig 182

Jesień to piękny czas na przygotowywanie przetworów na zimę. Uwielbiam te chwile, kiedy po domu unosi się korzenny zapach smażonych powideł śliwkowych,  różnego rodzaju konfitur czy dżemów przygotowywanych z jesiennych owoców. Dziś zapraszam Was po przepis na pyszną i aromatyczną konfiturę.  Przed Wami konfitura ze śliwek i fig usmażona z dodatkiem korzennych przypraw. Pyszna do naleśników, tostów(...)wyjadania po prostu ze słoika! Na blogu znajdziecie także inne jesienne przetwory z owoców: Klasyczne powidła ze śliwek Marmolada z aronii z jabłkami Antonówki na zimę Powidła śliwkowe z piekarnika bez cukru Konfitura z aronii i śliwek Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Konfitura z jarzębiny z gruszkami

Kulinarne przygody Gatity
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 159

Wszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy, na pieczywie i herbatnikach kończąc. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze, w tym niezbędne dla organizmu mikro- i makroelementy oraz zapobiega uwalnianiu aromatów. Pisałam już o tym na blogu

Cztery Fajery
Domowy syrop z czosnku 129

doczekała się bowiem wznowienia. Autor, prof. dr hab. n. farm. Jerzy Lutomski, uznany na świecie autorytet w dziedzinie fitochemii, był przez 37 lat był dyrektorem Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu i prezesem Polskiego Komitetu Zielarskiego. *** Fragment dotyczący działania czosnku zaczerpnęłam z książki " Rośliny źródłem przypraw ", której autorami są Jindřich Krejča, Anton Šedo,  Domowy syrop z czosnku

Cztery Fajery
Kulinarne prezenty na Święta 2017 114

znajdziecie w poście Wybieramy ekspres do kawy . Prezenty "od serca" Wymagają niewielkich nakładów finansowych i naszego zaangażowania. Tego typu upominki często dajemy naszym Przyjaciołom i Rodzinie. Domowe nalewki i przetwory , zawsze cieszą naszych przyjaciół. Estetycznie zapakowane są miłą odmianę w świecie pełnym komercji. Przygotowanie wykwintnej konfitury z żurawiny na którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa

Cztery Fajery
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 160

Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie  Crock-Pot.pl Ziołowa focaccia z rozmarynem

Cztery Fajery
Zielona fasolka w sosie z żółtych pomidorów i papryki. "Twarz Grety di Biase" 189

zagotowania się wody ze słoikami. Resztę sosu przelałam do słoików, dodając na każdy słoik łyżkę octu 10% i pasteryzowałam tak, jak słoiki z fasolką. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) "Twarz Grety di Biase" Magdaleny Knedler to książka

Weekendy w domu i ogrodzie