 WYCISKANY SOK Z POMIDORÓW 200
WYCISKANY SOK Z POMIDORÓW 200dodatku do sałatek, surówek, czy jako soku pomidorowego lub keczupu. Niewielu z nas ma jednak świadomość tego, że prócz przyjemności jakie serwujemy dla podniebienia spożywając pomidory i ich przetwory, serwujemy sobie również zastrzyk witamin wartości odżywczych i leczniczych. Bogate właściwości odżywcze pomidora wynikają z faktu, iż zawiera on duże ilości witaminy C, która wpływa na wzmocnienie odporności(...)razy w tygodniu, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty o 21-43%. • Przyswajalność likopenu znacznie wzrasta, jeśli pomidory gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek. • Przetwory z pomidorów mają również lecznicze właściwości przy raku z przerzutami. • Pomidory z upraw ekologicznych zawierają trzy razy tyle likopenu co pomidory z upraw tradycyjnych • Kupując pomidory, wybierajmy te najbardziej wybarwione
potrawyregionalne Paprykarz szczeciński 239
Paprykarz szczeciński 239dzieciństwa), że postanowiliśmy zrobić go jeszcze raz i podzielić się przepisem z wami, na naszym blogu. Pewnie jeszcze nie raz go zrobimy. Zdecydowanie wchodzi na listę naszych obowiązkowych domowych przetworów. Tym przepisem chcielibyśmy reaktywować sławę legendy, chcielibyśmy żeby "murzyński przysmak" znowu był znany. Czy tak będzie? To już zależy od Was. My zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, jesteśmy pewni
Marder&Marder Manufacture ciasteczka różane i współpraca z Premium Rosa 182
ciasteczka różane i współpraca z Premium Rosa 182Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z sokiem i polać ciastka. Posypać dekoracyjnym cukrem. *Dzięki firmie Premium Rosa mam przyjemność testowania znakomitych przetworów owocowych marki Nasze Domowe i syropów Premium Rosa. Już po otwarciu paczki miło się zaskoczyłam, bo okazało się, że syropy i konfitury zawierają w sobie tylko owoce w znacznej ilości(...)cukier. Bez żadnych chemicznych dodatków. Filozofia produkcji tych przetworów opiera się na sprawdzonych od stuleci rozwiązaniach, dzięki czemu wyroby są prawdziwie domowe, naturalne i takie jakie pamiętam z babcinej spiżarni. Syrop z dzikiej róży i malin tak nam zasmakował, że wypiliśmy całą butelkę z herbatą w zaledwie trzy dni, co jeszcze się nie zdarzyło. Z reguły taki syrop stoi
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia Chutney z gruszkami 182
Chutney z gruszkami 182Wiosną tego roku wyremontowaliśmy mały stryszek. Miały tam stanąć słoiki z domowymi przetworami. Zaczęłam od jakiegoś czasu magazynować różne słoiki z dobrymi zakrętkami, zamiast jak zwykle oddawać je teściowej. Miałam wielkie plany zakupu większej ilości truskawek, jagód, śliwek i ogórków. A z nich zrobienie najprawdziwszych domowych zapasów na zimę. I co? I nic mi z tego nie wyszło(...)czasu ktoś podaruje mi własne. Ostatnio siostrzenica męża obdarowała nas właśnie ogórkami, powidłami śliwkowymi i pikantną salsą, a od znajomych czasami dostaję marynowane grzybki. Jeżeli już za jakieś przetwory w domu się zabieram, to najczęściej takie na 2-3 słoiczki, które zjadamy na bieżąco sami albo szybko znajdują swojego nowego właściciela. Chutney'e odkryłam w zeszłym roku. Najkrócej
bistro mama ŚLIWKI 191
ŚLIWKI 191dań wytrawnych. Śliwki do jedzenia na surowo najlepiej wybierać jędrne i sprężyste, bez przebarwień, pokryte białą szadzią. Powierzchnia owoca powinna być bez skazy i nadgnić. Natomiast na przetwory najlepszą odmianą jest śliwka węgierka. Śliwki przeznaczone na powidła i dżemy powinny być dobrze dojrzałe, ponieważ wtedy zawierają najwięcej cukru. Jak poznać śliwki gdy są mocno dojrzałe? Poznamy po pomarszczonej skórce(...)duży, mają owalny lekko wydłużony kształt, czerwoną skórkę którą pokrywa fioletowy nalot. Miąż łatwo odchodzący od pestki jest jasny niemal biały kwaskowo-słodki. Odmiana ta idealnie nadaje się na przetwory zwłaszcza do suszu i powideł, ze względu na walory smakowe uznaje się za odmianę deserową. Węgierka bluefre - odmiana amerykańska, owoc duży lub bardzo duży, wydłużony, kulisto-eliptyczny, niesymetryczny. Skórka ciemnoniebieska
Ciastka - domowe słodkości cukinia marynowana w słodkiej zalewie 195
cukinia marynowana w słodkiej zalewie 195cukinia w zalewie Porobiłem już w tym roku sporo przetworów z cukinii, ale przechodząc obok straganu, dojrzałem na nim tak dorodne sztuki, że do domu wróciłem z zapasem surowca, na kolejne przetwory. Składniki 2 kg niewielkiej cukinii 4 ząbki czosnku zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście
Miód i pieprz Bezglutenowe placuszki serowe z musem mango i jogurtem naturalnym czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 217
Bezglutenowe placuszki serowe z musem mango i jogurtem naturalnym czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 217zbite są bardzo lekkie i puszyste jak chmurka. Wszystko to za sprawą ubitych białek oraz lekkiego twarogu, które tworzą razem ciekawą, delikatną strukturę. Warto również dodać, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ stanowią główne źródło wapnia w naszej diecie, który jest niezastąpiony w odpowiednim rozwoju kości naszych pociech. Ponadto mleko i przetwory(...)mleczne są pełne witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto naszym dzieciom zafundować posiłek, który będzie pełen przetworów mlecznych, by mogły dobrze i zdrowo zacząć nowy dzień! Składniki (na 2 porcje): 100 gram sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego 2 jaja 5 łyżek mąki gryczanej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka jogurtu naturalnego* szczypta soli olej
Mango Papaja klasyczna sałatka szwedzka 164
klasyczna sałatka szwedzka 164klasyczna szwedzka sałatka Ogórki najbardziej lubię właśnie w tej postaci i choć jest wiele innych przepisów, na przetwory z krojonych ogórków, ja co roku zaczynam zrobienie przetworów, właśnie w ten sposób. Składniki 2 kg ogórków 2 marchwie zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe
Miód i pieprz Truskawki w syropie karmelowym 211
Truskawki w syropie karmelowym 211Przetwory domowe, kto je robi w obecnych czasach, gdzie wszystko można kupić. Ale czy te kupne są porównywalne z domowymi, czy wiemy co jest zamknięte w słoiku, czy opis faktycznie zgadza się z jego zawartością? My robimy przetwory, bo chcemy wiedzieć co jemy. Nie robimy hurtowe ilości, które zalegają potem w szafkach, ale urozmaicone po kilka słoiczków o różnych smakach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Sos z pieczoną papryką 337
Sos z pieczoną papryką 337przyprawy, ocet i zmiksować blenderem. Gorący (bulgoczący) sos przekładać do słoiczków. Zakręcać. W razie konieczności pasteryzować, ale jeśli przełożymy gorący sos to nie ma takiej konieczności. Smacznego :) Kategoria: PRZETWORY , słone przetwory , WYTRAWNIE Tagged: chilli , papryka , pomidory
https:KKuchniaMniam Konfitura morelowo-jabłkowa 175
Konfitura morelowo-jabłkowa 175roku mam ambitny plan zrobienia mnóstwa przetworów na zimę ale później okazuje się, że brakuje mi czasu albo po prostu nie mam na to sił ;) Jednak coś tam w końcu zrobiłam i dzielę się z Wami przepisem bo wyszło bardzo smacznie. Konfitura morelowo-jabłkowa którą zrobiłam nie zawiera cukru i sztucznych dodatków. Samo zdrowie zamknięte w słoiczku, polecam(...)moreli 1 kg jabłek papierówek 3 łyżki soku z cytryny jeśli wolicie słodkie przetwory opcjonalnie dodajcie cukier trzcinowy Owoce myjemy i usuwamy z nich pestki i gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny (opcjonalnie cukier), usuwamy pianę i gotujemy aż jabłka staną się miękkie. Gorące przelewamy do wyparzonych słoiczków i od razu
Mienta blog Dżem truskawkowy z ksylitolem 202
Dżem truskawkowy z ksylitolem 202Sezon na przetwory się rozpoczął. Czym posłodzić domowe konfitury i dżemy? Tradycyjny cukier posiada wysoki indeks glikemiczny, jest bardzo kaloryczny, stymuluje w organiźmie procesy zapalne, wiadomo - "biała śmierć". Możemy jednak delektować się słodkościami, a słodycz płynącą z domowych przetworów uczynić zdrową i wartościową. Wystarczy cukier zamienić na ksylitol. Zapraszam na pyszny dżem truskawkowy. Najsmaczniejszy jest ten długo wysmażany, taki jaki(...)UDANYCH PRZETWORÓW
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Truskawki z nutą lawendy 160
Truskawki z nutą lawendy 160Robiąc przetwory staram się robić małe ilości danego przetworu ale tez chcę aby zawsze miały inny i niepowtarzalny smak. Dodaje wtedy co tylko mi przyjdzie na myśl. Tak też stało się z tą konfiturą. Dostałam upominek od Diamantowej Kuchni a w nim był między innymi cukier żelujący trzcinowy. Pomyślałam co by tu fajnego z nim zrobić i wpadła(...)suszona lawenda. No i raz dwa i mam aromatyczne truskawki z nuta lawendy i trzcinowego cukru. A cukier polecam Wam bo przetwory z nim robi się bardzo szybko i dobrze smakują. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni Kompot z mirabelek 189
Kompot z mirabelek 189Kompoty należą do tych przetworów, które w dzisiejszych czasach robi się coraz rzadziej. Większość z nas woli raczej owoce na kompot zamrozić. Ale gdy zaczyna brakować miejsca w zamrażarce kompoty w słoikach są dobrą alternatywą, zwłaszcza jeśli dysponujemy własnymi owocami lub pozyskanymi z uprawy ekologicznej. Ja swoje mirabelki znalazłam przypadkiem w lesie. Samotne drzewko uginające się pod ciężarem dorodnych owoców(...)się prosiło by je zerwać. Nie mogłam przejść koło niego obojętnie, i chociaż pojechałam na wypoczynek to zakasałam rękawy i narobiłam mnóstwo przetworów z tych pysznych, słodkich owoców. Dziś pierwszy i najprostszy z nich”. Czytaj więcej
Wiem co jem Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki. 251
Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki. 251Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki. Dereń jadalny lub właściwy (Cornus mas) nie jest naszym rodzimym gatunkiem. Został sprowadzony do naszego kraju bardzo dawno temu z uwagi na wyjątkowe walory smakowe owoców. Powszechnie sadzono go w parkach dworskich i pałacowych gdzie stanowił bazę świeżych owoców do wyrobu wyśmienitych w smaku dżemów, galaretek, soków, win i chyba najsłynniejszej(...)zakładania jadalnych żywopłotów, ale uwaga nie należy ich ciąć zima i wiosną gdyż gałązki przycięte bardzo płaczą sokiem. Najlepiej to robić jesienią po zbiorze owoców. Surowcem do wyrobu przetworów są owoce, zawierające bardzo dużo witaminy C i kwasów organicznych. Dojrzewają od sierpnia do września i po całkowitym dojrzeniu smakują wyśmienicie przypominając w smaku śliwki. Soki i nalewki zbijają gorączkę
Przepisy i porady kulinarne