będą mniej słodkie trochę więcej. Przeczytaj przepis na powidła ze śliwek do samego końca, bo znajdziesz w nim wiele ciekawych wskazówek oraz porad. Jeśli potrzebujesz innych przepisów na przetwory to na moim blogu kulinarnym znajdziesz między innymi pyszny i szybki przepis na dżem z winogron, czy idealny przecier pomidorowy. Domowe przetwory są zdrowe i zawsze wiemy z jakich składników zostały
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piekarniku. Pamiętaj też, aby gorące słoiki wkładać do gorącej wody / nagrzanego piekarnika. Temperatura słoików powinna być zbliżona do temperatury wody w garnku lub nagrzanego piekarnika. Natomiast zimne słoiki z przetworami umieszczamy oczywiście do zimnej wody lub chłodnego piekarnika. W naszym przypadku mamy gorące słoiki. Metoda 1 . Do garnka z gorącą wodą i wyścieloną czystą ściereczką kuchenną, wkładam słoiki z sałatką(...)góry dnem na blacie wyłożonym ściereczką kuchenną i przykrywam drugą ściereczką lub ręcznikiem. Dzięki odwróceniu słoików, zakrętki lepiej zasysają i mam pewność, że są szczelnie zamknięte. Po ostygnięciu wynoszę przetwory do chłodnej i ciemnej piwnicy. Sałatka z zielonych pomidorów dobra jest po miesiącu. Zalecam jednak poczekać z degustacją do zimy i w mroźne dni poczuć smak minionego lata. Życzę smacznego
Ania gotujesię jako dodatek do obiadu, kanapek czy przegryzka na imprezie. Warzywa wychodzą al dente – lekko twarde i chrupiące – są równie smaczne jak świeże. Pasteryzacja w piekarniku Od kilku lat przetwory pasteryzuję w piekarniku, gdyż jest to o wiele wygodniejsze, zwłaszcza przy większej ilości słoików. Jeszcze nigdy nic się nie popsuło, więc mam zaufanie do tej metody. Jeśli jednak wolicie pasteryzować(...)nich nie wyciekało i słoiki odwracamy do góry dnem na około 12 h. Lato w słoiku – przepis na pyszną sałatkę warzywną na zimę Zobacz inne przepisy na przetwory na zimę: Cukinia w zalewie gyros – sałatka do słoików Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików na zimę Ogórki
e-PrzepisyKulinarneniewielką ilością cukru i cytryną. Jeżeli zdecydujesz się na dżem bez skórek, musisz wiedzieć jak obrać brzoskwinie ze skórki. Jak zagęścić dżem brzoskwiniowy? To z najczęściej zadawane pytania dotyczące przetworów w brzoskwiń. Dżem z brzoskwiń jak zrobić? Dżem czy mus brzoskwiniowy i jeden i drugi tak samo się przygotowuje, różnica polega tylko w gęstości przetworu. Dżem jest gęsty
Dieta moja pasjaAkurat teraz jest sezon na ogórki gruntowe, trzeba więc korzystać. Ogólnie jestem wielkim fanem wszelakich owoców czy warzyw sezonowych. Warto z nich korzystać, bo zwykle sezon
Marder&Marder ManufacturePrzygotowywanie przetworów to jeden z lepszych sposobów na zachowanie smaku lata na dłużej. Gładki dżem z malin postanowiłam wzbogacić aromatem róż i wyszło naprawdę wspaniale. Im smaczniejszej i intensywniej pachnącej róży użyjecie, tym lepszy efekt uzyskacie. 3 słoiki po 220 g 750 g malin 50 g płatków intensywnie pachnącej róży (ja zasadziłam w ogrodzie m.in. odmianę Candy Rain i okazało(...)się, że jest piękna, pachnąca i przepyszna) 150-200 g cukru (dodałam 150, ale jeśli lubicie bardzo słodkie przetwory, to 200 będzie optymalnie) Sok z połowy cytryny Umyte płatki róż ucieramy z cukrem. Dodajemy do malin i mieszamy. Odstawiamy na godzinę, po czym zagotowujemy, a gdy owoce się rozpadną, miksujemy i przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Dodajemy
Mienta blogoraz szybka w zrobieniu. Paprykę konserwową robię pod koniec lata. Ma wówczas niską cenę i świetny smak. W mojej przydomowej szklarni słabo owocuje. Dlatego Kupuję większą ilość i robię przetwory na zimę. Zimową porą cała moja rodzina lubi marynowana papryczkę jako dodatek do kanapek lub obiadu. Bardzo szybko znika zimową porą ze spiżarni. Często używam ją do sałatek. Sprawdza się(...)szklanki octu jabłkowego 165 g cukru (3/4 szklanki) 25 g soli kamiennej (1 czubata łyżka) Papryka * może być: czerwona, żółta lub pomarańczowa. Kolor nie ma znaczenia w procesie robienia przetworów (jedynie papryka o kolorze zielonym słabo się nadaje). Mi osobiście najlepiej podoba się czerwona i taką robię w największej ilości do słoików na zimę. Papryka powinna być jędrna, mięsista
Ania gotujeCukinia to warzywo uniwersalne. Można je wykorzystać na wiele sposobów: do zrobienia codziennego obiadu, surówek czy przetworów na zimę. Od kiedy mam cukinię z własnego ogrodu to sięgam po nią bardzo często. Pomimo, że mam swoje ulubione i sprawdzone przepisy na przetwory z cukinii to co roku staram się zrobić coś nowego. I tak w poszukiwaniu nowego przepisu wpadła
Danka Pichcisłoiki. Najlepszy jest przecier ze świeżych, własnych pomidorów wolno gotowany na gazie, pełen smaku i zdrowia. W handlu dopiero we wrześniu pojawiają się najlepsze okazje na pomidory do przetworów. Jak zrobić przecier z pomidorów i jak go doprawić? Czym się różni koncentrat pomidorowy od przecieru? Jak zrobić przecier pomidorowy blenderem Przecier z pomidorów na zupę czy sos można przygotować(...)być przecier blendowany. Są różne szkoły robienia domowego przecieru . Przecier bez cukru, przecier bez soli , bez przecierania, bez obierania. Pomidory mają mało kalorii i dużo witamin i minerałów. A przetwory z pomidorów mają bardzo dużo likopenu, który jest niezastąpiony dla naszego organizmu. Należy jednak uważać i z pomidorami także nie przesadzać
Dieta moja pasjakażdego słoika - użyłam oleju rzepakowego na zalewę: 1,5 litra wody 300 ml octu 10% 300 g cukru (około 1 i 1/3 szklanki 250 ml) 2 łyżeczki soli do przetworów 2 ząbki czosnku Link do filmiku z przepisem na: Papryka marynowana na zimę Przygotowanie: Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół , usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Do każdego(...)piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia. Papryka marynowana jest gotowa, przechowuję ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeMając warzywa z własnego ogrodu staram się je w jakiś sposób zagospodarować. Część z nich wykorzystuję na bieżąco, a z nadmiaru robię przetwory na zimę. Ogórki i cukinia należą do tych warzyw, które rosną bardzo szybko i często trzeba je zrywać. Dlatego najwięcej przetworów na zimę robię właśnie z nich. Idealnym rozwiązaniem na zagospodarowanie tych warzyw jest sałatka sycylijska
Danka Pichcijuż prawie ostatni moment na ogórkowe przetwory na zimę. W mojej spiżarni stoją już słoiki z ogórkowymi pysznościami, np. → sałatka z ogórków na zimę, → ogórki kanapkowe z curry , → ogórki na zupę na zimę i → k iszone ogórki na zimę . Oj nie próżnowałam w tym roku nic a nic 😁. W tym roku zrobiłam też korniszony, czy małe marynowane ogóreczki. Będą idealne(...)wytrawnych galaretek czy roladek na zimno, ale bez wątpienia same też smakują pysznie. Marynata na korniszony jest dosyć słodka, a my nie lubimy zbyt dużo cukru w ogórkowych przetworach, dlatego ja zmniejszyłam nieco jego ilość w tym przepisie. Jeśli więc lubisz słodsze ogórki dodaj jeszcze jedną łyżkę cukru. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatitynadmiarem ogórków, to moja sałatka będzie idealna dla Ciebie. Jestem pewna, że zimową porą zachwyci Twoje podniebienie. Wykonanie sałatki szwedzkiej jest bardzo proste i szybkie. Każdego roku robię przetwory z ogórków. Do sałatki nadają się również przerośnięte ogórki. Z pewnością uda się każdemu. Warzywa kroi się błyskawicznie. Zalewę także zrobisz w mgnieniu oka. Sałatka szwedzka podobna jest do mojej sałatki(...)Pasteryzuję sałatkę szwedzką Pamiętaj o zasadzie, że zimne słoiki wkładamy do zimnej wody lub chłodnego piekarnika. Natomiast gorące słoiki wkładamy do gorącej wody lub nagrzanego piekarnika. Kiedyś pasteryzowałam przetwory głównie w garnku z wyścieloną na dnie ściereczką kuchenną. Słoiki układam obok siebie (nie mogą się stykać) i wlewam wodę do ich 3/4 lub 3/5 wysokości. Na średnim ogniu doprowadzam
Ania gotujeszybciej zleciał. Składniki na cukinię w zalewie gyros (4 słoiki po 1 l): ok 2 kg młodej i małej cukinii 3 średniej wielkości cebule 2 łyżki soli niejodowanej do przetworów szklanka cukru (200 g) 3/4 szklanki octu 10 % (200 ml) 3/4 szklanki oleju rzepakowego (200 ml) opakowanie przyprawy do gyrosa (około 30 g) płaska łyżka papryki chili w proszku(...)słoiki odwracam do góry dnem na około 12 godzin. Po tym czasie odkładam je w chłodne miejsce. Cukinia w zalewie gyros – sałatka do słoików Zobacz inne przepisy na przetwory z cukinii: Sałatka z cukinii do słoików na zimę Cukinia po baciarsku – cukinia z papryką w ketchupie do słoików na zimę Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików
e-PrzepisyKulinarne