Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki. Dereń jadalny lub właściwy (Cornus mas) nie jest naszym rodzimym gatunkiem. Został sprowadzony do naszego kraju bardzo dawno temu z uwagi na wyjątkowe walory smakowe owoców. Powszechnie sadzono go w parkach dworskich i pałacowych gdzie stanowił bazę świeżych owoców do wyrobu wyśmienitych w smaku dżemów, galaretek, soków, win i chyba najsłynniejszej(...)zakładania jadalnych żywopłotów, ale uwaga nie należy ich ciąć zima i wiosną gdyż gałązki przycięte bardzo płaczą sokiem. Najlepiej to robić jesienią po zbiorze owoców. Surowcem do wyrobu przetworów są owoce, zawierające bardzo dużo witaminy C i kwasów organicznych. Dojrzewają od sierpnia do września i po całkowitym dojrzeniu smakują wyśmienicie przypominając w smaku śliwki. Soki i nalewki zbijają gorączkę
Przepisy i porady kulinarnemarka cukrów; firma Piątnica - importer i producent kasz, bakalii, przypraw i produktów sypkich; Beskidzkie Łakocie - producent paluszków w czekoladzie i firma Krokus specjalizująca się we wszelkiego rodzaju przetworach. Tradycyjnie już, jak na wszystkich moich warsztatach, o dostawę najlepszej jakości mąki zadbał Młyn Młynomag . Zaopatrzeni w doskonałe produkty najwyższej jakości mogliśmy podjąć wyzwanie, jakim było przygotowanie 12 jadalnych(...)mieszaniem, gotowaniem i pieczeniem podjadaliśmy pyszne chleby na zakwasie z konfiturami, jakie przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne konfitury (np. cudowną poziomkową!), dżemy, kompoty, sałatki, syropy i absolutnie bezkonkurencyjn y keczup! Co ważne, wszystkie przetwory powstają w oparciu o tradycyjne receptury, z wykorzystaniem
KUCHARNIAKorzysci z domowego przetworstwa nie trzeba nikomu uzasadniac tym bardziej,ze wrocila" moda" na domowe kompoty,w ogole na domowe przetwory. Posiadacze dzialek i przydomowych ogrodkow bedac zmuszeni do racjonalnego zagospodarowania swoich zbiorow robia przetwory od zawsze,nie zwazajac na mody .Bedac szczesliwa posiadaczka drzewka brzoskwiniowego od lat robie sloiki.Nie musze dodawac jak duza maja przewage nad tymi brzoskwiniami(...)pochodza z Chin.Nie ma owocow,ktore zawartoscia witamin i skladnikow mineralnych dorownuja brzoskwiniom,nektarynkom i morelom.Dlatego powinnismy jesc je przez caly rok.W sezonie swieze,w zimie w przetworach i suszone.CO CENNEGO DLA NASZEGO ZDROWIA ZNAJDZIESZ W BRZOSKWINIACH ?Brzoskwinie sa cennym zrodlem beta-karotenu i blonnika.Zawieraja tez spore ilosci witamin z grupy B,witamine PP i nieco C.Warto je jesc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś wracam do przetworów z cytrusów, bo cały czas trwa na nie sezon. Robiłam już konfiturę pomarańczową z kardamonem , ale ceny na pomarańcze są tak zachęcające, że postanowiłam znowu je kupić i coś z nich przyrządzić. Tym razem wykombinowałam coś sama i muszę powiedzieć, że jestem zadowolona z efektu końcowego. Konfitura nie jest bardzo słodka, a dodatkowo jest lekko(...)nożem jak przy obieraniu jabłka i poszło mi zdecydowanie lepiej, niż poprzednio. Obrane skórki z 3 pomarańczy odkładamy na bok, a resztę skórek chowamy, żeby później zrobić z niej przetwory. Obrane pomarańcze dzielimy na cząstki i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka w którym będziemy je smażyć i zasypujemy cukrem. Obrane skórki z 3 pomarańczy dokładnie oczyszczamy z albedo
Kulinarne przygody GatityLato w pełni, a wraz z nim sezon na pyszne ogórki gruntowe. To idealny czas, aby przygotować domowe przetwory, które umilą nam zimę. Dzisiaj mam dla Was propozycję na chrupiącą i aromatyczną przekąskę – ogórki koreczki w słoikach! Ogórki koreczki to nic innego jak pokrojone w grube plastry ogórki, papryka i cebula, w zalewie. Przygotowanie ich jest banalnie proste(...)radość z domowych przetworów gwarantowana! Film: Składniki na 2 litrowe i 2 – 750 ml słoiki: 1 kg ogórków gruntowych 2 czerwone papryki 1 duża cebula 12 ziaren ziela angielskiego 8 liści laurowych 1 czubata łyżka gorczycy zalewa 6 szklanek wody ( szklanka 250 ml ) 1 szklanka octu 3 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 4 łyżeczki soli Przepis
Smakowite DaniaPowiem Wam, że ja nie mam umiaru. Zawsze jak gotuję, to jak dla pułku wojska. Ma to oczywiście swoje zalety, bo mamy jedzenie na kilka dni
Marder&Marder ManufacturePyszne konfitury stanowią niezwykle uniwersalny dodatek do wielu potraw. Ich smak i gęsta konsystencja sprawiają, że są one idealnym uzupełnieniem śniadaniowych kanapek, placków czy deserów. Poniżej
Marder&Marder Manufactureprzetworzenie pigwy, która doskonale wspomaga naszą odporność w okresie jesienno-zimowym. Pigwa to pyszny owoc, na który sezon właśnie trwa, więc warto wykorzystać ten moment i przygotować aromatyczne przetwory. Pigwa ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz pierwiastków mineralnych, jak wapń fosfor, magnez, potas i żelazo, skutecznie chroni organizm przed przeziębieniem i grypą. Owoc(...)nadaje się do jedzenia na surowo, konieczne jest jego ugotowanie. Na szczęście przygotowanie przetworów nie wymaga zbyt wiele wysiłku, a zachwyca smakiem i aromatem. Najlepiej sprawdzą się dojrzałe owoce, ponieważ szybciej zmiękną. Pigwa na blogu Na blogu znajdziesz także przepis na korzenny dżem z pigwy z imbirem syrop z pigwy Przy okazji zerknij też na → aromatyczne suszone jabłka . Więcej przepisów
Kulinarne przygody Gatitysłodko kwaśny do słoików Jakby nie było nie ma nic lepszego od własnych domowych przetworów przygotowywanych z końcem lata i na jesieni na okres zimowy. Nigdy w sklepie nie udało mi się kupić coś równie dobrego... Na pewno też nie było zdrowsze, bo wymagało przepisowych konserwantów chemicznych. 👉Jak zrobić sos słodko kwaśny do słoików(...)słodko-kwaśny z cukinii do słoików na zimę. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Jak zrobić FANTASTYCZNY sos słodko kwaśny z cukinią do SŁOIKÓW? - Przetwory na ZIMĘ Składniki: 1500g cukini 500g cebuli 500g papryki (już po usunięciu pestek) 600g pomidorów 3 ząbki czosnku 1 łyżka soli 3 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePieczone pomidory marynowane w oliwie Przetwory z pomidorów - 7 przepisów, które musisz zrobić na zimę! Te pyszne przepisy co roku pojawiają się w mojej spiżarce. Zawsze w sierpniu i we wrześniu - bo to wtedy pomidory najlepiej smakują letnim słońcem - moja kuchnia wypełnia się pomidorowymi aromatami. Część tych przetworów zjadamy na bieżąco, tak jest na przykład z pieczonymi pomidorami, częścią będziemy
Kulinarne przygody Gatityczasie delikatnie odcedzam wodę, która powstała podczas gotowania. W ten sposób w garnku wtedy zostanie nam gęsta masa, której nie trzeba będzie odparowywać. Oszczędzamy i czas i prąd. Pomidorowe przetwory na blogu Na blogu znajdziesz również inne przepisy na przetwory z pomidorami w roli głównej: Pieczone pomidory marynowane w oliwie i tymianku Suszone pomidory - jak zrobić Kiszone pomidory Suszone pomidory
Kulinarne przygody Gatitydynię do słoików na zimę Wrzesień to czas kiedy dynia jest najsmaczniejsza, dynia z pomarańczą, dynia w occie i zupa z dyni. Dlatego teraz to idealna pora aby robić przetwory z dyni, a później cieszyć się jej smakiem. Dynia bez octu na słodko z pomarańczą to jedna z wielu propozycji na to olbrzymie warzywo. I teraz dobre pytanie, czy dynia(...)warzywo czy też owoc? Potocznie uważana za warzywo, jednak botanika mówi, że to owoc. Dlatego moje przetwory z dyni i pomarańczy będą zdecydowanie owocowe. 😉 Na Blogu Dieta Moja Pasja znajdziesz przepis na sernik z dynią. Dynia na zimę na słodko Najpopularniejsza jest dynia marynowana w occie na kwaśno, ale równie dobrze sprawdza się słodka wersja. Lekko korzenna dynia w słodko
Dieta moja pasjaryżu, kurczaka albo pizzy. Nie daje do niego cebuli, bo jakoś wolę podsmażyć ją na świeżo i wtedy dodać sos ze słoika oraz inne dodatki. Warto mieć takie przetwory na swojej półce, aby w razie potrzeby móc szybko i smacznie przygotować świetny obiad. Składniki: 3kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu) 500ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia. POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemkorzenia chrzanu 2 ziarna pieprzu 1 kulkę ziela angielskiego Zalewa: 1 litr wody 30 g soli kamiennej niejodowanej (1 czubata łyżka) Jak kiszę pomidory na zimę? Do zrobienia przetworów z pomidorów przygotuj umyte i wyparzone słoiki oraz nakrętki. Przyda się też garnek do zagotowania zalewy. Do kiszenia najlepiej nadają się mięsiste pomidory o małej zwartości wody i pestek np odmiana(...)pomidorów kładę listki wiśni lub czarnej porzeczki. Może też być kawałek liścia chrzanu. Krok 3 – zalewa do kiszenia W garnku zagotowuję wodę i wsypuję sól kamienną, niejodowaną do przetworów. Całość mieszam do rozpuszczenia soli. Zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia (temperatura około 30 stopni C). Zalewę możesz zrobić na samym początku, aby szybciej ostygła. Ostudzoną zalewę wlewam
Ania gotuje