przetwory - 15421 przepisów (strona:128/1029)

Konfitura dżem z zielonych pomidorów na słodko 140

Konfiturę z zielonych pomidorów przyrządzam każdego roku, kiedy wakacje dobiegają końca. Wtedy też, na przełomie sierpnia i września można spotkać na bazarku zielone pomidory. Jest to jeden z przetworów, którego nie może zabraknąć jesienią i zimą w mojej spiżarce. Uniwersalna konfitura pasująca do herbaty, a także do mięs w wersji wytrawnej. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Konfitura d\u017cem(...)u0119 oprze\u0107.","keywords":["cukier","pomidory"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-11T16:17:47+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT2H","totalTime":"PT2H20M","recipeCategory":["Przetwory"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":"","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"220 cal"},"recipeIngredient":["1 kg zielonych pomidor\u00f3w","400 g cukru","1 cytryna","250 ml wody"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Pomidory umy\u0107, usun\u0105

ProstePesto.pl
Paszteciki z farszem a la bolognese 233

ketchupu lub kubka czerwonego barszczu. Można je oczywiście podgrzać w piekarniku, a nawet (w ostateczności) w mikrofali. Koniecznie spróbujcie, polecam Takie drożdżowe paszteciki idealnie smakują z łagodnym ketchupem Polskie Przetwory. Polecam! Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Na farsz(...)mięsa mielonego (u mnie z szynki) 4 łyżki sosu bolońskiego Polskie Przetwory 0,5 cebuli lub 2 pełne łyżki suszonej cebuli w płatkach pieprz i sól do smaku nieduża ilość oleju do podsmażenia mięsa Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików 1 jajko do wysmarowania pasztecików ketchup łagodny Polskie Przetwory do podania Przygotowanie: Jak przygotować ciasto drożdżowe do pasztecików? Do ciepłego mleka

Słodkie okruszki
Dżem truskawkowy z rabarbarem 136

Kiedy sezon trwa w najlepsze, trudno się zdecydować, które przetwory zrobić w pierwszej kolejności. A może wcale nie trzeba decydować? Dziś postanowiłam połączyć ze sobą moje dwa ulubione letnie przysmaki: truskawki i rabarbar. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takiego dżemu, warto nadrobić zaległości, bo to naprawdę niebiańskie połączenie. Przepis na dżem truskawkowy z rabarbarem Składniki na dżem truskawkowy z rabarbarem(...)konsystencja ci nie odpowiada, gotuj owoce przez kolejnych kilkanaście minut, do momentu uzyskania oczekiwanego rezultatu. Gorący dżem przelej do wyparzonych słoiczków. Dokładnie wyczyść ich brzegi, a następnie dokładnie dokręć. Przetwory studź do góry dnem . Jeśli chcesz mieć pewność, że dżem się nie zepsuje, możesz dodatkowo go zapasteryzować. W tym celu wyłóż dno dużego garnka ściereczką. Ułóż w nim słoiczki oddzielając

okolicepalnika.pl
Puree z dyni do wszystkiego 190

Puree z dyni do wszystkiego Mus z dyni do obiadu i do słoików Puree z dyni do wszystkiego czyli prosty mus dyniowy może przygotować każdy, nawet jeśli domowe przetwory robi po raz pierwszy. Domowy przecier z dyni zamrażam lub pasteryzuję, a zimą wykorzystuję go do ciast, deserów i jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Mus z dyni to także nasz ulubiony(...)sprawdzony przepis na mus z dyni do zupy dyniowej, ciast, deserów i dżemów idealny mus na puszyste placki z dyni  Puree z dyni do wszystkiego - Cztery Fajery Na przetwory z dyni najlepsza jest japońska dynia hokkaido, która można jeść ze skórką lub dynia piżmowa, ale z innych gatunków także można je przygotować. Skórka z dyni hokkaido zagęszcza puree

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Papryka marynowana z czosnkiem , przetwory 153

Papryka marynowana z czosnkiem , przetwory Papryka marynowana z czosnkiem to absolutny hit tegorocznych przetworów .. Wiadomo u nas w rodzinie czosnek rządzi . Bez niego trudno się nam obejść , taka rodzinka Van Helsing Biorąc pod uwagę ilość w jakiej go spożywamy ,spokojnie możemy uchodzić za pogromców wampirów… Szczególnie po grillu , na którym zawsze musi być sosik czosnkowy domowej roboty , wystarczy jedno(...)Pasteryzujemy drugiego dnia przez około 30 minut od zagotowania . Pierwszy test smaku warto wykonać dopiero po upływie miesiąca , wtedy smaki się już przegryzą . Smacznego ! Artykuł Papryka marynowana z czosnkiem , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kompot z czerwonych mirabelek - w słoikach 179

Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku. Pasteryzowanie w piekarniku: Od kilku lat pasteryzuję przetwory w piekarniku. Jest to zdecydowanie wygodniejszy sposób aniżeli pasteryzacja w garnku z wodą. Do zimnego piekarnika na kratkę z wyposażenia piekarnika układam przetwory, nastawiam 140 o C i pasteryzuję przetwory licząc czas

Kocham..lubię..gotuję..
Sok z derenia jadalnego 151

Pyszny i bardzo zdrowy sok z derenia jadalnego.  Dojrzałe owoce derenia można suszyć, robić przetwory lub jeść na surowo, zielone zaś kisić. Dereń jest mało znany, ale warto się z nim bliżej zapoznać, gdyż zawiera bardzo dużo witaminy C i innych cennych witamin i minerałów. Najbardziej znanym przetworem z derenia jest chyba nalewka dereniówka. Traktowano ją kiedyś jako(...)również pić bez rozcieńczania. Znacie smak soku z derenia jadalnego? Sama dereń odkryłam niedawno, ale jego smak pamiętam z dzieciństwa. Według mnie jest to jeden z najłatwiejszych do zrobienia przetworów na zimę. Jeśli macie dostęp do owoców derenia to koniecznie zróbcie sok z mego przepisu, polecam 😊 Ilość porcji: 2,5 l Czas przygotowania: 4 dni Składniki na sok z derenia

Kuchcik gotuje
Ucierana konfitura różana 204

roku zbieram płatki dzikiej róży i wykonuję z nich różne przetwory. Większa ilość płatków róż w mojej zamrażalce sprawiła, że w końcu powstała ucierana konfitura różana. Domowa, pyszna i bardzo aromatyczna. Do tego przepisu (jak też i innych przetworów) najlepiej nadaje się różowa róża dzika, zwana również pomarszczoną. Jej kwiaty są bardzo aromatyczne, a zapach utrzymuje się nawet(...)zamrożeniu. Dodatkowo nadaje przetworom intensywny, różowy kolor. Warto poszukać krzewów tej róży w swojej okolicy lub tak jak ja – zamówić sobie sadzonkę. Inne przepisy z wykorzystaniem jadalnych kwiatów znajdziecie TUTAJ . Składniki: 100 g płatków róży (najlepiej pomarszczonej) 200 g cukru sok z cytryny do smaku   Wykonanie: Zebrane płatki oczyścić i usunąć z nich ewentualne żyjątka. Następnie usunąć białe

Pasja Smaku
„Viti ” sałatka z cukinii do słoików, przetwory 438

Viti” sałatka z cukinii do słoików , przetwory Viti , to po chorwacku sznurek i właśnie taka jest ta sałatka , pełna sznurków z cukinii … Pyszna i niesamowita pod każdym względem . Z cukinii bardzo trudno zrobić pyszne przetwory , przepisów jest niewiele , ale ten jest zdecydowanie naj . Polecam szczególnie jeśli w warzywniaku , tak jak ja macie jej naddatek i szkoda zmarnować . Trzeba(...)cebulką . Pasteryzujemy około 3 minuty od zagotowania , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Gotowe , najsmaczniejsza po dwóch tygodniach Smacznego ! Artykuł „Viti ” sałatka z cukinii do słoików, przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Brzoskwinie w lekkim syropie , przetwory 121

Brzoskwinie w lekkim syropie , przetwory Brzoskwinie w tym roku tak obrodziły , że familia nie dała ich rady pokonać , tak więc miło się zrobiło bo mogłam cześć zaprawić Wspaniale jest móc sięgnąć zimą po słoiczek , pachnących latem brzoskwiń … takich słodkich , ale nie mdłych .. Nawet jeśli nie macie własnych , cena brzoskwiń w sklepie o tej porze roku nie jest wygórowana(...)pierwsze podejście , ale jak dla mnie bardzo udane . Brzoskwinie są smaczne , nie przekombinowane i pasują dosłownie do wszystkiego , od ciasta począwszy na kurczaku skończywszy Polecam , prosty przepis na smaczne przetwory . składniki : 2 kg brzoskwiń ( tak na oko ) zalewa : 3 l wody 1,5 kg cukru 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Dojrzałe ale jeszcze dość twarde brzoskwinie, parzymy wrzątkiem i obieramy

Ogrodnik w podróży
Sałatka z ogórków, fasolki i pomidorów do słoików 194

warzyw zostanie trochę pulpy, można ją zawekować, by mieć zimą gotowy sos do makaronu lub zapiekanek. W warzywniku dojrzewają kolejne warzywa, więc wkrótce pojawi się kolejny przepis na warzywny przetwór, prawdopodobnie będzie nim sos z kawałkami warzyw 😉 Składniki  (na 8 słoików 350 ml): 2 kg ogórków 60 dag fasolki szparagowej (u mnie zielona) 2 kg pomidorów słodkie jabłko mała(...)słoiki z pasteryzacji i ustawić na 5 minut do góry dnem. Potem je odwrócić i pozwolić, by ostygły. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół lub grzybów i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki po królewsku 3997

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ogórki po królewsku: Ogórki, które zostały kupione w sklepie (bądź na rynku) lub też sporo wcześniej zerwane z krzaczka, warto przed przystąpieniem do wykonywania przetworów najpierw namoczyć, by był jędrne, a nie wysuszone. W tym celu należy wrzucić je do garnka lub miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 2-3 godziny do namoczenia(...)całość ostudzoną zalewą miodową (ogórki powinny być całkowicie przykryte). Pasteryzować przez ok. 5 minut. Więcej o pasteryzacji możecie przeczytać w tym wpisie poniżej. Smacznego! Zobacz również nasze inne ogórkowe przetwory tutaj: przetwory z ogórków na zimę . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak pasteryzować słoiki z ogórkami po królewsku na zimę ? Na początek przygotuj garnek, w którym na raz wejdzie 5 słoików

Kulinarne Przeboje
Ogórki w miodzie 218

miodem ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki w miodzie Słodkie pikle z ogórków są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc kiedy sezon ogórkowy trwa, to warto pokusić się o takie przetwory. Tak jak wcześniej wspomniałam ogórki w miodzie w postaci koreczków świetnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju imprezach, np. na grillu z przyjaciółmi, czy też jako zakąska na Sylwestra (o którym(...)szklanka cukru – ok. 210 g 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej 6 łyżek miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ogórki z miodem: Ogórki przed wykonywaniem przetworów warto namoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie, zwłaszcza jeśli były kupowane w sklepie lub na targu, bądź o wiele wcześniej zrywane z krzaczka. Dzięki temu ogórki będą jędrne, a nie wysuszone

Kulinarne Przeboje
Ogórki po zbójnicku 626

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki po zbójnicku – Składniki: 1,5 kg małych ogórków gruntowych 2 średnie cebule – ok. 250 g 1 lekko czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej (do przetworów) Zalewa do ogórków zbójnickich: 1,5 szklanki octu – ok. 375 ml 1,5 szklanki cukru – ok. 330 g 2 płaskie łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki(...)ogórków zerwanych chwilę wcześniej z krzaczka, to nie musicie ich moczyć. Jeśli jednak ogórki były zrywane wcześniej lub kupowane na rynku bądź w sklepie, to warto je przed przygotowywaniem przetworów namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny, by były jędrne, a nie wysuszone. Następnie ogórki dokładnie umyć i osuszyć. W przypadku przetworów z ogórkami po zbójnicku nie obieram

Kulinarne Przeboje
Duszona kapusta na zimę 156

łyżce oleju, aby kapusta nie obsychała. Duszona kapusta do słoika przypomni nam zimą smaki lata i zaoszczędzi sporo czasu, kiedy nabierzemy ochoty na schabowego z kapustą. Szaleństwo na przetwory nas nie opuszcza, w przyszłym tygodniu już po raz kolejny będę korzystać z mojego ulubionego przepisu kapusta kiszona w słoikach w cztery dni Młoda kapusta pasteryzowana na zimę 1 duża główka

Cztery Fajery