przetwory - 14998 przepisów (strona:125/1000)

Sok z derenia jadalnego 109

Pyszny i bardzo zdrowy sok z derenia jadalnego.  Dojrzałe owoce derenia można suszyć, robić przetwory lub jeść na surowo, zielone zaś kisić. Dereń jest mało znany, ale warto się z nim bliżej zapoznać, gdyż zawiera bardzo dużo witaminy C i innych cennych witamin i minerałów. Najbardziej znanym przetworem z derenia jest chyba nalewka dereniówka. Traktowano ją kiedyś jako(...)również pić bez rozcieńczania. Znacie smak soku z derenia jadalnego? Sama dereń odkryłam niedawno, ale jego smak pamiętam z dzieciństwa. Według mnie jest to jeden z najłatwiejszych do zrobienia przetworów na zimę. Jeśli macie dostęp do owoców derenia to koniecznie zróbcie sok z mego przepisu, polecam 😊 Ilość porcji: 2,5 l Czas przygotowania: 4 dni Składniki na sok z derenia

Kuchcik gotuje
Ucierana konfitura różana 148

roku zbieram płatki dzikiej róży i wykonuję z nich różne przetwory. Większa ilość płatków róż w mojej zamrażalce sprawiła, że w końcu powstała ucierana konfitura różana. Domowa, pyszna i bardzo aromatyczna. Do tego przepisu (jak też i innych przetworów) najlepiej nadaje się różowa róża dzika, zwana również pomarszczoną. Jej kwiaty są bardzo aromatyczne, a zapach utrzymuje się nawet(...)zamrożeniu. Dodatkowo nadaje przetworom intensywny, różowy kolor. Warto poszukać krzewów tej róży w swojej okolicy lub tak jak ja – zamówić sobie sadzonkę. Inne przepisy z wykorzystaniem jadalnych kwiatów znajdziecie TUTAJ . Składniki: 100 g płatków róży (najlepiej pomarszczonej) 200 g cukru sok z cytryny do smaku   Wykonanie: Zebrane płatki oczyścić i usunąć z nich ewentualne żyjątka. Następnie usunąć białe

Pasja Smaku
„Viti ” sałatka z cukinii do słoików, przetwory 390

Viti” sałatka z cukinii do słoików , przetwory Viti , to po chorwacku sznurek i właśnie taka jest ta sałatka , pełna sznurków z cukinii … Pyszna i niesamowita pod każdym względem . Z cukinii bardzo trudno zrobić pyszne przetwory , przepisów jest niewiele , ale ten jest zdecydowanie naj . Polecam szczególnie jeśli w warzywniaku , tak jak ja macie jej naddatek i szkoda zmarnować . Trzeba(...)cebulką . Pasteryzujemy około 3 minuty od zagotowania , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Gotowe , najsmaczniejsza po dwóch tygodniach Smacznego ! Artykuł „Viti ” sałatka z cukinii do słoików, przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Brzoskwinie w lekkim syropie , przetwory 73

Brzoskwinie w lekkim syropie , przetwory Brzoskwinie w tym roku tak obrodziły , że familia nie dała ich rady pokonać , tak więc miło się zrobiło bo mogłam cześć zaprawić Wspaniale jest móc sięgnąć zimą po słoiczek , pachnących latem brzoskwiń … takich słodkich , ale nie mdłych .. Nawet jeśli nie macie własnych , cena brzoskwiń w sklepie o tej porze roku nie jest wygórowana(...)pierwsze podejście , ale jak dla mnie bardzo udane . Brzoskwinie są smaczne , nie przekombinowane i pasują dosłownie do wszystkiego , od ciasta począwszy na kurczaku skończywszy Polecam , prosty przepis na smaczne przetwory . składniki : 2 kg brzoskwiń ( tak na oko ) zalewa : 3 l wody 1,5 kg cukru 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Dojrzałe ale jeszcze dość twarde brzoskwinie, parzymy wrzątkiem i obieramy

Ogrodnik w podróży
Sałatka z ogórków, fasolki i pomidorów do słoików 131

warzyw zostanie trochę pulpy, można ją zawekować, by mieć zimą gotowy sos do makaronu lub zapiekanek. W warzywniku dojrzewają kolejne warzywa, więc wkrótce pojawi się kolejny przepis na warzywny przetwór, prawdopodobnie będzie nim sos z kawałkami warzyw 😉 Składniki  (na 8 słoików 350 ml): 2 kg ogórków 60 dag fasolki szparagowej (u mnie zielona) 2 kg pomidorów słodkie jabłko mała(...)słoiki z pasteryzacji i ustawić na 5 minut do góry dnem. Potem je odwrócić i pozwolić, by ostygły. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół lub grzybów i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki po królewsku 3904

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ogórki po królewsku: Ogórki, które zostały kupione w sklepie (bądź na rynku) lub też sporo wcześniej zerwane z krzaczka, warto przed przystąpieniem do wykonywania przetworów najpierw namoczyć, by był jędrne, a nie wysuszone. W tym celu należy wrzucić je do garnka lub miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 2-3 godziny do namoczenia(...)całość ostudzoną zalewą miodową (ogórki powinny być całkowicie przykryte). Pasteryzować przez ok. 5 minut. Więcej o pasteryzacji możecie przeczytać w tym wpisie poniżej. Smacznego! Zobacz również nasze inne ogórkowe przetwory tutaj: przetwory z ogórków na zimę . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak pasteryzować słoiki z ogórkami po królewsku na zimę ? Na początek przygotuj garnek, w którym na raz wejdzie 5 słoików

Kulinarne Przeboje
Ogórki w miodzie 162

miodem ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki w miodzie Słodkie pikle z ogórków są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc kiedy sezon ogórkowy trwa, to warto pokusić się o takie przetwory. Tak jak wcześniej wspomniałam ogórki w miodzie w postaci koreczków świetnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju imprezach, np. na grillu z przyjaciółmi, czy też jako zakąska na Sylwestra (o którym(...)szklanka cukru – ok. 210 g 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej 6 łyżek miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ogórki z miodem: Ogórki przed wykonywaniem przetworów warto namoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie, zwłaszcza jeśli były kupowane w sklepie lub na targu, bądź o wiele wcześniej zrywane z krzaczka. Dzięki temu ogórki będą jędrne, a nie wysuszone

Kulinarne Przeboje
Ogórki po zbójnicku 569

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki po zbójnicku – Składniki: 1,5 kg małych ogórków gruntowych 2 średnie cebule – ok. 250 g 1 lekko czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej (do przetworów) Zalewa do ogórków zbójnickich: 1,5 szklanki octu – ok. 375 ml 1,5 szklanki cukru – ok. 330 g 2 płaskie łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki(...)ogórków zerwanych chwilę wcześniej z krzaczka, to nie musicie ich moczyć. Jeśli jednak ogórki były zrywane wcześniej lub kupowane na rynku bądź w sklepie, to warto je przed przygotowywaniem przetworów namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny, by były jędrne, a nie wysuszone. Następnie ogórki dokładnie umyć i osuszyć. W przypadku przetworów z ogórkami po zbójnicku nie obieram

Kulinarne Przeboje
Duszona kapusta na zimę 106

łyżce oleju, aby kapusta nie obsychała. Duszona kapusta do słoika przypomni nam zimą smaki lata i zaoszczędzi sporo czasu, kiedy nabierzemy ochoty na schabowego z kapustą. Szaleństwo na przetwory nas nie opuszcza, w przyszłym tygodniu już po raz kolejny będę korzystać z mojego ulubionego przepisu kapusta kiszona w słoikach w cztery dni Młoda kapusta pasteryzowana na zimę 1 duża główka

Cztery Fajery
Domowy kompot z rabarbaru 176

Domowy kompot z rabarbaru to alternatywa dla gotowych soków i napoi, który kupujemy w sklepie. Propozycja ta idealnie sprawdzi się do każdego obiadu, a jak schowacie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Konfitura z pigwowca 152

względu na swój dość cierpki smak. Plasterek świeżego pigwowca dodany do herbaty przyjemnie poprawia jej smak i zapach. Owoce pigwowca zawierają dużo pektyn i można z nich zrobić pyszne przetwory: dżemy, konfitury, powidła, marmolady, galaretki, soki. Owoce wykorzystywane są również do przygotowania wina i nalewek, a po ugotowaniu może stanowić dodatek do dań mięsnych, a szczególnie dziczyzny. Pigwowiec ma piękny(...)domu z grzybobrania. Owoce pigwowca często są zielone i aby przyspieszyć ich dojrzewanie, należy włożyć do kartonowego pudełka, dodać ze dwa jabłka i odstawić na 2 - 3 dni. Przygotowując przetwory ilość cukru dostosować do stopnia dojrzałości pigwowca i sposobu jedzenia. Jeśli pigwowiec będzie do herbaty to zdecydowanie można dodać mniej cukru, ale do konfitury trzeba już więcej, bo będzie zbyt

Kuchcik gotuje
Przecier pomidorowy kontra passata pomidorowa, czy passata versus przecier? 149

kabaretem Starszych Panów: „ Addio pomidory Addio ulubione Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół (...)” Co prawda będą w sprzedaży pomidory, ale to takie szklarniowe namiastki pomidorów. Powoli kończymy robić przetwory z pomidorów: soki, przeciery , suszone , w oliwie , itp. Wielu z nas chwali się przetworami. Pisze ile i czego zrobił, wkleja zdjęcia pokazujące zawartość spiżarni. I dobrze, i trzeba się cieszyć. Przecież(...)dawna wiadomo, że domowe przetwory są lepsze od kupnych. Nie zawierają różnych dziwnych dodatków. W XVI wieku Mikołaj Rej napisał: „A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają”.  A my co? A my zapominamy, że mamy język polski i coraz częściej wtrącamy obce słówka, często nie rozumiejąc ich znaczenia. Takim przykładem jest passata

królestwo garów
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 86

mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów i naleśników oraz jako dodatek do pieczywa lub croissantów w niedzielny poranek. W tym roku sezon na przetwory rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Kilka dni temu w jednym z podwarszawskich gospodarstw ogrodniczych Paweł kupił piękne pomidory malinowe po 2,5 zł za kilogram, wczoraj morele po 3 zł. Przy takiej

Cztery Fajery
Kalafior marynowany w curry 110

kalafiora (dwie duże główki) 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół 15 ml (1 łyżka) drobno posiekanego imbiru 250 ml cukru 15 ml (1 łyżka) soli do przetworów 10 ml (2 łyżeczki) curry w proszku 2 ml (pół łyżeczki) nasion kminu rzymskiego 0,5 ml (1/8 łyżeczki) mielonej kurkumy 670 ml octu spirytusowego 10-procentowego 1,2 litra wody Odmiana: Jeśli

Cztery Fajery
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 86

zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków  tego wyśmienitego przysmaku:) Przetwory z brzoskwiń z pewnością przydadzą się zimą Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Cztery Fajery