przetwory - 14998 przepisów (strona:127/1000)

Gruszki w syropie do słoików 537

Gruszki w słodkim syropie, który po rozcieńczeniu z wodą jest smacznym napojem. Same owoce idealnie sprawdzą się w ciastach, deserach, omletach na słodko lub owsiance. Takie przetwory z owoców szczególnie doceniamy zimą :) 2 kg gruszek twardych 1 litr wody 2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/4 szklanki soku z cytryny goździki całe Należy wybrać twarde, słodkie gruszki(...)wanilią. Zamiast cukru waniliowego możemy dodać same ziarna z pół laski wanilii. Jeszcze gorącym syropem można zalać gruszki. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10-15 min. Po wystudzeniu należy schować przetwory do chłodnej spiżarni. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Przetwory na słodko Tagged: goździki , gruszki

https:KKuchniaMniam
Dżem z cukinii. Dżem z kabaczka. 1392

próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 5 słoiczków po 235ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja pochodzi z bloga: Nastoletnie wypiekanie @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin

Kulinarne Przeboje
Ogórki kiszone wersja 2 147

wypróbowania). Słyszałam, że wtedy ogórki są jędrne i chrupiące. Zobaczymy. Jeśli chcecie wypróbować wersję z cukrem to na 1 litr wody i 1 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów dajemy 1 łyżeczkę cukru. Zobaczymy co wyjdzie, tak jak pisałam postanowiłam zrobić w tym roku kilka wersji, żeby zobaczyć która najlepsza :-). Jak tam u Was z przetworami(...)jeszcze w przyszłym tygodniu zaplanowałam ogórasy :-). Miłego dnia kochani :-) Składniki: ogórki gruntowe koper czosnek chrzan chrzan liść Zalewa: 1 litr wody 1 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów 1. Ogórki myjemy w zimnej wodzie, przekładamy na ściereczki żeby przeschły. Czosnek obieramy, chrzan kroimy w paski takie 1-2 cm. Liść chrzanu myjemy. 2. W dużym garnku gotujemy zalewę (proporcje dostosowujemy

kruche babeczki
Konfitura z malin 158

Słodkościom czasem się nie oprę, najbardziej lubię domowe przetwory, domowe wypieki, ręcznie wykrawane pulchne ciasteczka. Dają tyle radości w przygotowywaniu, pięknie wyglądają na półkach w spiżarniach - szczególnie konfitury, dżemy, kompoty i inne przetwory, które można zamknąć z powodzeniem w słoiku, cieszą niezwykłym smakiem. Takimi domowymi przetworami można obdarować kogoś bliskiego życząc mu smacznego na kilka

Zasmakuj Kuchni
“W słoiku” – recenzja 148

Przetwory to polska tradycja. To wspomnienia z dzieciństwa i dziecięcy podziw dla słojów w spiżarni dziadków. To wspomnienia ulubionych smaków i silnych męskich dłoni otwierających słoik. To też codzienne półprodukty np.pomidory ze słoika, które skracają czas przygotowania zupy pomidorowej, gdy wracamy późno z pracy. To sposób na niemarnowanie żywności, jeśli mamy własne drzewo owocowe, które produkuje 200 kilo owoców, które(...)przechowywanie smaków lata na długą zimę, kiedy sezonowe są co najwyżej ziemniaki i gdy warzywa są drogie czy pozbawione smaku. To szukanie najlepszych odmian owoców, żeby zagwarantować sobie najlepsze przetwory – zdobywanie gdzieś po znajomych pomidorów lima, mirabelek, wiśni nadwiślańskiej, pigwowca czy szarej renety. To odtwarzanie dawnych smaków i metod, żeby uzyskać niezapomniany smak rodzinnych specjałów, które kojarzą nam się

Ugotowane pozamiatane
GALARETKA PORZECZKOWA 111

trafiła również galaretka z czerwonych porzeczek. Galaretka jest łatwa w przygotowaniu i świetnie się przechowuje. Porzeczki zawierają dużo pektyny, dlatego cukru nie potrzebujemy tak wiele jak przy przygotowywaniu innych przetworów owocowych. Bardzo często dodajemy sok z czerwonych porzeczek do zagęszczania syropów np. z wiśni. Galaretka jest doskonała do herbaty. Polecam! W dziale "Domowe przetwory" znajdziecie więcej przepisów na sprawdzone przeze(...)mnie przepisy na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. SKŁADNIKI:  1,5kg obranych, czerwonych porzeczek 75 dag cukru (miałki kryształ) PRZYGOTOWYWANIE:  Krok 1. Zdrowe i jędrne porzeczki wkładamy do garnka, stawiamy na niewielkim ogniu, miażdżymy drewnianym tłuczkiem na miazgę, powoli doprowadzamy do wrzenia - gotujemy przez 10 minut (uważamy, aby nie przekroczyć tego czasu). Krok 2. Rozgotowane

Moja Książka Kucharska
OGORKI W KECZUPIE 193

OGÓRKI W KECZUPIE Moi Drodzy, przedstawiam Wam kolejny przepis z serii 'domowe przetwory na zimę' - tym razem ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki świetnie smakują  jako dodatek do obiadu (np. kotletów mielonych z ziemniakami), idealne na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych 1 duża cebula 1 łyżka soli niejodowanej(...)zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmujemy, układamy na czystej ściereczce do góry dnem, czekamy, aż ostygną , następnie słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Smacznego:) * pamiętajmy, aby przy przygotowywaniu przetworów i zapraw (szczególnie soków) zachowywać szczególną czystość - niestety najmniejszy nawet okruch chleba lub bułki, może sprawić, iż nasze przetwory zaczną pleśnieć i ulec popsuciu

Moja Książka Kucharska
Pasta paprykowa do słoików 212

Pasta paprykowa do słoików najlepsza. Czas przetworów na zimę zaczął się u nas jakiś czas temu, teraz przyszła pora na przetwory z papryki. Podam Wam szybki i prosty przepis na pikantną pastę z papryki przypominającą wyglądem, smakiem i aromatem turecki Biber salçası (koncentrat z papryki). Zajadałam się taką pastą dawno temu w Berlinie. Podpytałam się kiedyś o przepis i taką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z ogórków na zimę 191

Przepyszne przetwory na zimę są specjalnością moich rodziców. Tradycja rodzinna nie ginie, skrzętnie spisuję te przepisy i staram się dorównać kunsztowi rodzicieli;) Sałatka z ogórków należy do ulubionych przetworów mojej rodziny. Jest po prostu przepyszna, lekko słodka i niezbyt kwaśna, dzięki temu smakuje dzieciom. Jadamy ją jako dodatek do dań obiadowych i kanapek. Zajrzyj równiez do mojego przepisu na sałatkę(...)Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić silnie wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na przetwory zobacz również: marynowane grzyby słodko-kwaśne konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki rydze po cygańsku ogórki curry polskie kapary - marynowane owoce nasturcji chutney z czerwonej cebuli chutney śliwkowy z imbirem

Codziennik Kuchenny
Dżem jabłkowy 144

małe, niewyględne jabłka. Nawet nie wiem czy da się je kupić, bo naprawdę nie wyglądają zbyt dobrze, w porównaniu np. do ligoli czy innych jabłek deserowych. Ale na przetwory są idealne. Mięsiste, słodkie, pod samą skórką aż różowe. Kompot z nich ma fantastyczny różowy kolor, właśnie od skórek i miąższu bezpośrednio po skórką. Zresztą mieliście okazję sami się przekonać, wrzucaliśmy

Marder&Marder Manufacture
Jabłka prażone do szarlotki w słoikach na zimę 114

nawet nie zdajecie sobie sprawy jak wielką frajdę im sprawicie. Co prawda warto mieć taki zapas do szarlotki przez cały rok, nie tylko na zimę, ale my nazwaliśmy te przetwory właśnie "na zimę", bo wyjątkowo dobrze to ciasto smakuje nam właśnie zimą. Ciepłe jabłka w ukryte w pysznym cieście niesamowicie rozgrzewają. Co akurat zimą jest bardzo pożądane

Marder&Marder Manufacture
Mus jabłkowy w słoikach na zimę 106

niż jechać na sklepowych gotowcach. My już wszelakimi słoikami mamy całą lodówkę zastawioną. Piwniczki żadnej nie mamy więc w lodówce musimy trzymać. W trzeciej lodówce... Tak, specjalnie na potrzeby przetworów, które w tym roku robimy musieliśmy kupić trzecią lodówkę! A co, kto bogatemu zabroni :) Ale teraz to może nawet wojna nuklearna wybuchnąć, my przeżyjemy. Zapasy jedzenia mamy na lata

Marder&Marder Manufacture
Fasolka po włosku, przetwory 605

Fasolka po włosku, przetwory W tym roku mimo ciężkiej pogody latem , obrodziła cukinia i fasolka szparagowa . Ta ostatnia , może dlatego ,że siałam ją trzykrotnie w maju , lipcu i sierpniu . Właśnie zaczęła się ta z ostatniego rzutu , już się nam przejadła więc teraz czas na przetwory . Oczywiście zamroziłam kilka paczek , zrobiłam też w klasycznej zalewie ale nie była bym sobą , gdybym(...)height: 1em;" /> Fasolka nadaje się do spożycia już po siedmiu dniach . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />     Post Fasolka po włosku, przetwory pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Odmładzający i uodparniający sok z aronii 369

Aronia to owoc przedziwny. Z jednej strony nazywany antidotum na choroby cywilizacyjne, a z drugiej na surowo praktycznie niezjadliwy - cierpki i gorzki. Jednak w przetworach sprawdza się idealnie! Domowy sok z aronii jest moim ulubionym. Po raz pierwszy robiłam go rok temu z zamysłem zabrania paru słoiczków na studia. I w wielu sytuacjach był moim wybawicielem - głównie pomagał mi walczyć(...)gorący wlej do wyparzonych słoików lub butelek, może przydać się lejek. Kładź je odwrócone wieczkiem i przykryj ściereczką. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Aronię używamy nie tylko do przetworów, ale także do pieczenia. Sama w sobie nie smakuje zbyt przekonująco, ale po obróbce jest naprawdę bardzo dobra. Z tego powodu zabawnie kojarzy mi się z księciem zamienionym w żabę

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Ogórki konserwowe w plastrach do słoików na zimę 299

Lubimy zabezpieczać się przed zimą. Lubimy smaki lata, smaki jesieni. Dlatego często robimy wszelakie przetwory czy inne rzeczy o wydłużonej trwałości. Tak żeby zamknąć smak w opakowaniu i delektować się nim, gdy śnieg już pokryje wszystko. Tym razem mamy dla was ogórki. Takie raczej zwykłe, bez wydziwiania. S taraliśmy się utrzymać tradycyjny smak sałatki ogórkowej. Sałatki, bo ogórki już

Marder&Marder Manufacture