Śmiało mogę powiedzieć, że moje przetwory kocham. I to nie dlatego, że są najlepsze na świecie- wiadomo dżemy, kompoty oraz inne cuda mamy i babci są najlepsze po słońcem! Kocham je natomiast dlatego, że wkładam w nie całe moje serce. W takim jednym słoiczku jest cząstka mnie a przygotowanie przetworów dla mnie to nie tylko ugotowanie truskawek z cukrem(...)najmniejszy słoik i do jego nakrętki nalewam wody). Całość gotuję 8-10 minut od zagotowania wody, następnie wyciągam słoiki i stawiam do góry dnem na jedną dobę. Tak przygotowane przetwory można przechowywać przez rok. Co do laski wanilii to zazwyczaj jej nie wyciągam. Gotowe
Mango PapajaBrrr, aż zrobiło mi się trochę... jesienniej. ;) Kolejna odsłona, nieco rzadko spotykanych u nas przetworów pomidorowych. Tym razem wylądowały one w zalewie z octu jabłkowego i... zresztą zobaczcie sami. ;) Proporcje zalewy podane są na dwa, 900 mililitrowe słoiki. 6 sporych pomidorów lub 8 mniejszych (można również wykorzystać koktajlowe) 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku Zalewa: 700ml wody(...)mnie jeden liść złamałam na połowę i rozdzieliłam w dwa różne miejsca słoika) Słoik odwracamy do góry dnem i pozostawiamy tak na noc. Ja nie pasteryzuję tych przetworów, przez świadomość, że za chwilę i tak będą zjedzone. Jeśli jednak Wy potrzebujecie to zrobić, pamiętajcie, by nie przedobrzyć - pomidory zmięknął i nie będą tak dobre, jak powinny. Przetwory te najlepiej
Kuchenna Kontrrewolucyazrobić, ale zawsze na myśl o obieraniu tych diabłów piekły mnie oczy. Tym razem chodziło również o kwestię oszczędności, więc miałam okazję się przemóc. Za to z tego przetworu bardzo, bardzo się cieszę, bo uwielbiam je chrupać. :) Proporcje zalewy są na około 2 litrowe słoiki, ponieważ wątpię, by ktoś tak, jak ja robił tak znikomą ilość jakichkolwiek przetworów. ;) Dodałam(...)słoiki. Woda powinna przykryć je do około połowy wysokości. Pod garnkiem zapalamy płomień i gotujemy wodę aż zawrze. Wyjmujemy słoiki i odstawiamy do piwnicy, czy gdzie tam lubimy chować przetwory przed żarłokami
Kuchenna KontrrewolucyaTeraz na blogu pojawi się seria przetworów, które przygotowałam w tym roku. Wcześniej raczej tego nie robiłam - to znaczy ogórki kwaszone, dżem jabłkowy i truskawkowy w małych ilościach to tak. Ale to dlatego, że jeżdżąc do Warszawy busem nie mogłam zabrać ze sobą 20 kg ogórków czy 5 łubianek truskawek :) nie mam tyle siły :) poza tym wszystkie przetwory wymagają poświęcenia(...)chce, bo przecież bardzo dużo czasu i energii zajmuje opieka nad dzieckiem, a ja mu odpowiadałam, że może właśnie dlatego - że potrzebuję jakiejś odskoczni od tego. Poza tym dużo przetworów robiłam właśnie z myślą o Córci - dżemy, powidła i kompoty z owoców niepryskanych i do tego domowej roboty sprawdzą się idealnie jak nam Niunia podrośnie i zacznie takie rzeczy jeść
Kolorowy Przepisownikobfituje w moim domu w przetwory. Nie pamiętam, żebym ich robiła tyle, co tego lata. Piwnica zapełnia się różnymi kolorami i smakami. Będzie smaczna zima ;)Dżemy jada się chyba w każdym domu. Jeśli nie na kanapkach, to z naleśnikami czy przekładając ciasta: od kruchych tart po torty. Własny dżem jest(...)przede wszystkim zdrowy, bo wiadomo, że nie ma w nim chemii, a do przygotowania użyliśmy wysokiej jakości owoców. Tego nie możemy być pewni kupując przetwory w sklepie. Świadomość nasza zmienia się, coraz częściej wybieramy żywność właśnie pod kątem jakości i braku konserwantów. Coś, co jeszcze kilka lat temu wydawało się niegroźnym dziwactwem, staje się normą. Nie wiem
Codzienna kuchnia niecodziennawłaśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych owoców, z których można zrobić pyszne sosy do mięs i deserów, galaretki i konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze, przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce są bardzo słodki i można z nich przygotować przetwory niskosłodzone, w pełnym tego słowa znaczeniu. Sprawdzają(...)cytryny, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować na sucho (postawić do góry dnem do ostygnięcia) lub pasteryzować 20 minut metodą tradycyjną. Rada:jeśli robiąc przetwory eksperymentujesz z różnymi dodatkami i nie wiesz jak to wpłynie na finalną konsystencję, możesz to łatwo sprawdzić przed zawekowaniem. Wystarczy rozsmarować łyżeczkę konfitury na talerzyku, wcześniej zmrożonym w zamrażalce, i po chwili
SzczyptaSmaQtargowym straganie, w marketach zapewne też są tanio, tylko pamiętajcie - figa zielono-fioletowa, a nie cała fioletowa może być jeszcze niedojrzała. Z fig w tym roku przygotowałam dwa przetwory konfiturę figowo-pomarańczową i chutney figowy, który dzisiaj Wam prezentuję. Do czego można wykorzystać taki chutney? Jako dodatek do serów, szynki parmeńskiej (lub innej długodojrzewającej), za niedługo pokażę Wam jedną propozycję(...)którą już przygotowałam z tym przetworem. Gorąco zachęcam do przygotowania takiego przetworu! :-) Inspirowane przepisem z Flying Fourchette. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćowoce do własnych konfitur? Konfitury są doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych owoców i cieszenie się ich smakiem przez cały rok. Przygotowanie domowych konfitur to możliwość stworzenia unikalnych i przepysznych przetworów, które można wykorzystać w kuchni na setki sposobów. Warto jednak pamiętać, że sukces zależy przede wszystkim od jakości użytych owoców. Konfitury – pyszny i zdrowy dodatek do deserów i dań wytrawnych(...)musztardą, stworzysz oryginalne sosy, które odmienią smak tradycyjnych sałatek i dań głównych. Jeśli z różnych przyczyn musisz lub chcesz ograniczać cukier w diecie, wciąż możesz cieszyć się smakiem przetworów. Wystarczy, że zdecydujesz się na konfitury bez cukru . Najlepsze owoce na konfitury Wybór odpowiednich owoców jest fundamentem dla osiągnięcia najlepszego smaku i konsystencji konfitur. Niektóre owoce ze względu na swoją naturalną
Słodkie okruszkiprocesowi przygotowywania kiszonek z warzyw. Kiszonki są popularnym dodatkiem do wielu potraw i stanowią doskonałe źródło witamin i minerałów. Dowiedzmy się, jak można samodzielnie przygotować te pyszne i zdrowe przetwory. Wybór odpowiednich warzyw Pierwszym krokiem w procesie przygotowywania kiszonek jest wybór odpowiednich warzyw. Najlepiej nadają się do tego celu świeże i zdrowe warzywa, takie jak kapusta, marchew, ogórki czy papryka(...)fermentacji zwalnia, co pozwala zachować smak i wartości odżywcze kiszonek przez dłuższy czas. Podsumowanie Przygotowanie kiszonek z warzyw może być fascynującym procesem, który pozwala cieszyć się pysznymi i zdrowymi przetworami. Wybór odpowiednich warzyw, ich przygotowanie, przygotowanie solanki, kiszenie i proces fermentacji to kluczowe kroki w tworzeniu smacznych kiszonek. Pamiętajmy o regularnym sprawdzaniu stanu kiszonek i przechowywaniu ich w odpowiednich warunkach
Żyję by jeśćłatwo dostępne, niedrogie, a zarazem zdrowe i pełne cennych witamin. Kiedy przychodzi sezon ich dojrzewania, świetnie smakują zjadane prosto z drzewa. Poza sezonem są podawane głównie w formie przetworów, dodatków do ciast czy deserów. Jak przygotować takie owoce? Przede wszystkim należy je dokładnie oczyścić przed spożyciem. Przyda się również pomysł, jak je podać, czy to w formie surowej przekąski(...)daniach, by urozmaicić swój jadłospis. Proste pomysły na podanie owoców do posiłku Czas na pomysły, jak wykorzystać owoce takie jak jabłka lub gruszki do posiłków przygotowywanych na słodko. Najprostsze przetwory owocowe uzyskasz, karmelizując gruszki na patelni wraz z roztopionym cukrem trzcinowym lub piekąc jabłka w piekarniku, aż zmiękną i nabiorą przyjemnego aromatu. Tak przygotowane owoce świetnie nadają się jako dodatek
Słodkie okruszkizadowolony każdy – i dziecko i dorosły! Do przygotowania placuszków użyłam kaszy manny z Młynów Stoisław, a gotowe placuszki podałam z pysznym dżemem pełnym dużych owoców z marki Polskie Przetwory. Obie te marki są częścią Krajowej Grupy Spożywczej, która dba nie tylko o jakość, ale i polskie pochodzenie półproduktów, do swoich wyrobów. PLACKI Z KASZY MANNY Czas przygotowania: 40 minut(...)opcjonalnie napoju/mleka roślinnego) – 2 jajka – 2 łyżki cukru – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – szczypta soli Do podania: – świeże owoce – 2-3 łyżki dżemu wiśniowego Polskie Przetwory (możesz użyć innego smaku) Przygotowanie: Do miski wsyp kaszę oraz dodaj mleko. Wymieszaj składniki i odstaw kaszę na 20-30 minut, aby wchłonęła płyn. Przygotuj jajka i oddziel białka
nietylkopasta.pl