Domowy kompot z rabarbaru to alternatywa dla gotowych soków i napoi, który kupujemy w sklepie. Propozycja ta idealnie sprawdzi się do każdego obiadu, a jak schowacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!względu na swój dość cierpki smak. Plasterek świeżego pigwowca dodany do herbaty przyjemnie poprawia jej smak i zapach. Owoce pigwowca zawierają dużo pektyn i można z nich zrobić pyszne przetwory: dżemy, konfitury, powidła, marmolady, galaretki, soki. Owoce wykorzystywane są również do przygotowania wina i nalewek, a po ugotowaniu może stanowić dodatek do dań mięsnych, a szczególnie dziczyzny. Pigwowiec ma piękny(...)domu z grzybobrania. Owoce pigwowca często są zielone i aby przyspieszyć ich dojrzewanie, należy włożyć do kartonowego pudełka, dodać ze dwa jabłka i odstawić na 2 - 3 dni. Przygotowując przetwory ilość cukru dostosować do stopnia dojrzałości pigwowca i sposobu jedzenia. Jeśli pigwowiec będzie do herbaty to zdecydowanie można dodać mniej cukru, ale do konfitury trzeba już więcej, bo będzie zbyt
Kuchcik gotujekabaretem Starszych Panów: „ Addio pomidory Addio ulubione Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół (...)” Co prawda będą w sprzedaży pomidory, ale to takie szklarniowe namiastki pomidorów. Powoli kończymy robić przetwory z pomidorów: soki, przeciery , suszone , w oliwie , itp. Wielu z nas chwali się przetworami. Pisze ile i czego zrobił, wkleja zdjęcia pokazujące zawartość spiżarni. I dobrze, i trzeba się cieszyć. Przecież(...)dawna wiadomo, że domowe przetwory są lepsze od kupnych. Nie zawierają różnych dziwnych dodatków. W XVI wieku Mikołaj Rej napisał: „A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają”. A my co? A my zapominamy, że mamy język polski i coraz częściej wtrącamy obce słówka, często nie rozumiejąc ich znaczenia. Takim przykładem jest passata
królestwo garówmroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów i naleśników oraz jako dodatek do pieczywa lub croissantów w niedzielny poranek. W tym roku sezon na przetwory rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Kilka dni temu w jednym z podwarszawskich gospodarstw ogrodniczych Paweł kupił piękne pomidory malinowe po 2,5 zł za kilogram, wczoraj morele po 3 zł. Przy takiej
Cztery Fajerykalafiora (dwie duże główki) 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół 15 ml (1 łyżka) drobno posiekanego imbiru 250 ml cukru 15 ml (1 łyżka) soli do przetworów 10 ml (2 łyżeczki) curry w proszku 2 ml (pół łyżeczki) nasion kminu rzymskiego 0,5 ml (1/8 łyżeczki) mielonej kurkumy 670 ml octu spirytusowego 10-procentowego 1,2 litra wody Odmiana: Jeśli
Cztery Fajeryzazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków tego wyśmienitego przysmaku:) Przetwory z brzoskwiń z pewnością przydadzą się zimą Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Cztery Fajerytylko udało mi się uzyskać zupełnie nowy smak. Własnoręcznie przygotowana żurawina do mięsa zapasteryzowana w słoikach na zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział
Cztery Fajerymarketach. To prawdziwe smak dojrzewających w słońcu śliwek i magiczny zapach korzennych przypraw. Na blogu znajdziecie też przepis na Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek Szukacie przepisów na przetwory z owoców na zimę - zapraszam do wpisu Przetwory owocowe Korzenne powidła śliwkowe z migdałami - składniki 2,5 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek 1 laska cynamonu (około(...)sztuk goździków szczypta gałki muszkatołowej 150 g migdałów lub orzechów laskowych obranych ze skórki kilka łyżek wody lub soku pomarańczowego w ostateczności, jeśli lubicie bardzo słodkie przetwory na ostatnim etapie smażenia możecie dodać cukier duży rondel z grubym dnem albo wolnowar, drewniana łyżka do mieszania powideł i bardzo dużo cierpliwości. Uwaga: Migdały najłatwiej obrać, jeśli przed dodaniem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataarbuza lub galaretkę z arbuza można zrobić w dwóch wariantach - z miąższu lub z białej części skórki. Każda z nich ma zdecydowanie inny smak, ale obie są pyszne. Przetwory z arbuza mają tę zaletę, że można je przygotować niemal przez cały rok. Z oczyszczonego z pestek miąższu robimy dżem arbuzowy, galaretkę lub konfitury. Czasem dodajemy do nich też inne(...)gofrów, lodów i innych deserów. Jeśli będziecie przygotowywać konfitury z arbuza, dżem z arbuza lub galaretkę nie wyrzucajcie skórki - to najbardziej wartościowa część tego owocu. Przepisy na przetwory z arbuza znajdziecie na dole postu Konfitura z arbuza lub galaretka z arbuza - składniki na poniższe proporcje potrzebujemy arbuza o wadze około 2,5 do 3 kg 1,3 kg oczyszczonego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPomidory na hinduską nutę czyli przetwory 2018 Jak to w lecie, mam zapędy do przerabiania wszelkich warzyw i owoców na zimę. Pomidory na hinduską nutę – czyli pyszny lekko ostry w smaku sos. Ten pomysł powstał w momencie, gdy na placu kupiłam bardzo dojrzałe nasze polskie pomidory. Tak dojrzałe i miękkie, że tylko do przetworów się nadawały. Mógłby(...)zawartości słoików, olej zrobi warstwę nieprzepuszczalną. Tak przygotowany sos możesz użyć do dań z ryżem, makaronem albo posmarować nim kromkę zgrilowanego chleba. Mniam ! Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory
Kuchnia na wzgórzuRzymska ” sałatka z cukinii i natki pietruszki, przetwory Sałatka jest wynikiem faktu , że na początku sezonu cukinia cieszy , a w pełni już nie wiadomo co z nią zrobić i jak przerobić To bezcenne warzywo ma tysiące zastosowań , jednym z nich jest właśnie ta sałatka ” Rzymska ” . Doskonała w smaku ,delikatna , nadaje się jako przystawka do obiadu . Prosta , smaczna(...)tego z wszystkiego co zazwyczaj jest pod ręką . Z cukinii trudno zrobić aromatyczne przetwory , ten taki jest , dzięki pietruszce , czosnkowi i dużej ilości pieprzu . Składniki : 4-5 dużych cukinii 4-5 cebul średniej wielkości 3 pęczki natki pietruszki 2 główki czosnku – duże 2 opakowania , mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki soli 2 szklanki oleju słonecznikowego 2 szklanki octu 2 szklanki
Ogrodnik w podróżyWitam i zapraszam na kolejny przepis z serii " domowe przetwory " Dziś przygotowałam pomidory krojone, w soku własnym. Takie pomidory w słoikach to doskonała alternatywa dla sklepowych puszek z pomidorami krojonymi bez skórki. Zapewne wielu z Was je kupuje i wykorzystuje do wielu dań. Teraz w pełni sezonu polecam przygotować swoje. Najlepsze do tego typu przetworów są pomidory mięsiste z małą(...)ilością pestek np. odmiana lima. Ale ja z racji tego iż mam własny ogród a w nim szklarnię, wykorzystuję do przetworów różne odmiany, nawet malinówki. Polecam :) Składniki - 2 kg pomidorów - 2 łyżeczki soli kamiennej Wykonanie Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na ćwiartki, a ćwiartki na połówki. Przełożyłam do większego garnka, dodałam dwie płaskie łyżeczki soli, pomieszałam. kiedy się zaczęły
Kuchnia z widokiem na ogródOgórki w ketchupie na zimę – ogórki w zalewie ketchupowej to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przetworów z ogórków na zimę do słoików . Wedle uznania ketchup pikantny można zastąpić łagodnym, aczkolwiek mi pikantny odpowiada bardziej :) Takie ogórki można oczywiście już spróbować na drugi dzień, ale po tygodniu mają lepszy, głębszy smak :) Z Podanych składników wychodzi 6 słoiczków o objętości(...)minut. Po tym czasie słoiki wyciągnąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego:) Polecam również przepis na inne przetwory z ogórków : Najlepsze ogórki kanapkowe Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Ogórki w ketchupie
Kulinarne PrzebojeOgórki ” Studenckie koreczki ” przetwory Nadszedł ten piękny czas , kiedy można ,zacząć ,zamykać lato w słoiczkach , dla mnie to czarodziejski okres. Uwielbiam robić przetwory , zapasy itp. Wiem , dziwne hobby Ogórki ,studenckie koreczki , to uniwersalna przekąska , zawsze pod ręką. Doskonała kiedy coś za nami chodzi , na kanapki , do obiadu ..zastosowań bez liku Genialna do koreczków , pod lampkę wina czy piwko(...)słoiki , zakręcamy i odstawiamy do góry nogami , aż ostygną . Drugiego dnia pasteryzujemy 3 minuty od zagotowania . Przechowujemy nawet około dwóch lat . Smacznego ! Artykuł Ogórki ” Studenckie koreczki” przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyjesteśmy ich w stanie przejeść na raz. W najbliższym czasie, będę podawał Wam pomysły na: kiszenie, konserwowanie czy wekowanie. Jednym z moich ulubionych przetworów są ogórki curry , od nich zaczniemy, ponieważ to doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy do wódeczki. Zaczęło się od Babci Krysi(...)właśnie wziąłem recepturę na te cudo w słoiku. Jako, że dziadkowie mają gospodarstwo rolne pod Warszawą, co roku dostarczają na przy każdej okazji masę przetworów, w tym oczywiście ogórki w curry . Słoiki kontratakują Jak można zauważyć na internetowych forach, moda na kiszenie, fermentowanie jednym słowem przetwarzanie staje się coraz
kuron.com.pl