przetwory - 15331 przepisów (strona:132/1023)

Gruszki i jabłka w kuchni – jak przygotować je do spożycia? 90

łatwo dostępne, niedrogie, a zarazem zdrowe i pełne cennych witamin. Kiedy przychodzi sezon ich dojrzewania, świetnie smakują zjadane prosto z drzewa. Poza sezonem są podawane głównie w formie przetworów, dodatków do ciast czy deserów. Jak przygotować takie owoce? Przede wszystkim należy je dokładnie oczyścić przed spożyciem. Przyda się również pomysł, jak je podać, czy to w formie surowej przekąski(...)daniach, by urozmaicić swój jadłospis. Proste pomysły na podanie owoców do posiłku Czas na pomysły, jak wykorzystać owoce takie jak jabłka lub gruszki do posiłków przygotowywanych na słodko. Najprostsze przetwory owocowe uzyskasz, karmelizując gruszki na patelni wraz z roztopionym cukrem trzcinowym lub piekąc jabłka w piekarniku, aż zmiękną i nabiorą przyjemnego aromatu. Tak przygotowane owoce świetnie nadają się jako dodatek

Słodkie okruszki
Placki z kaszy manny 71

zadowolony każdy – i dziecko i dorosły! Do przygotowania placuszków użyłam kaszy manny z Młynów Stoisław, a gotowe placuszki podałam z pysznym dżemem pełnym dużych owoców z marki Polskie Przetwory. Obie te marki są częścią Krajowej Grupy Spożywczej, która dba nie tylko o jakość, ale i polskie pochodzenie półproduktów, do swoich wyrobów. PLACKI Z KASZY MANNY Czas przygotowania: 40 minut(...)opcjonalnie napoju/mleka roślinnego) – 2 jajka – 2 łyżki cukru – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – szczypta soli Do podania: – świeże owoce – 2-3 łyżki dżemu wiśniowego Polskie Przetwory (możesz użyć innego smaku) Przygotowanie: Do miski wsyp kaszę oraz dodaj mleko. Wymieszaj składniki i odstaw kaszę na 20-30 minut, aby wchłonęła płyn. Przygotuj jajka i oddziel białka

nietylkopasta.pl
Zupa szczawiowa z młodymi ziemniakami 92

sobie teraz głośno myślę nad szczawiem konserwowym, który można dostać w wielu sklepach i który naprawdę daje radę jako posezonowy dodatek do zup. Jestem obecnie w trakcie robienia przetworów z ogórków i pomyślałam, że może warto byłoby zakonserwować szczaw? Robiliście to już kiedyś w domu? Jeżeli tak, napiszcie do mnie jakie macie patenty na tego typu przetwory. Myślę, że spokojnie(...)dostanę jeszcze większe ilości szczawiu i spróbuję zamknąć go w słoiki. Muszę poczytać na ten temat. I powiększyć piwnicę. Jakoś. A tymczasem idę kończyć przetwory z ogórków, jak dobrze pójdzie jutro zrobię zdjęcia i może coś opublikuję w najbliższych dniach. Do mojego corocznego zestawu wskoczyły trzy nowe wersje ogórków, przynajmniej jednym przepisem podzielę się z Wami (mam nadzieję, że ogórki

Kardamonovy
Ogórki curry 97

Ogórki curry Hit wśród przetworów! Świetny dodatek do obiadu, grilla lub kanapek. Jedne z moich ulubionych zapraw na zimę, choć można je spożywać już po tygodniu od zamknięcia słoików. Polecam!     Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 2 cebule 6 płaskich łyżeczek gorczycy 6 liści laurowych po 3 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika po 3 ziarenka pieprzu do każdego(...)dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.     POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Ogórki curry

Blog z Apetytem
Kompot z czereśni 76

niedawna działkę z bardzo wczesną czereśnią, która ma już dojrzałe owoce do jedzenia na początku czerwca. Uwielbiam świeże czereśnie prosto z drzewa, ale polecam zrobić z nich domowe przetwory np. czereśnie w słoikach. Przepis na kompot z czereśni na zimę nie wymaga kulinarnych umiejętności, ani doświadczenia w robieniu przetworów. W ogóle zrobienie kompotów nie jest trudne: – Kompot z porzeczek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki konserwowe 88

moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na domowe przetwory, między innymi przepis na ogórki małosolne , sałatkę z cukinii do słoików , paprykę konserwową , ketchup z cukinii. Co roku staram się uzupełnić moją spiżarnię czymś nowym, ale robię również tradycyjne ogórki konserwowe .Takie ogóreczki są świetnym dodatkiem do kanapek, a także nieodłącznym składnikiem wielu sałatek. Mogą być serwowane również same(...)garnku i zagotowujemy. Ogórki zalewamy przygotowaną zalewą, słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 3 minuty, licząc od momentu zagotowania się wody. Gdy słoiki „zaciągną” nasze przetwory umieszczamy w spiżarni Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotuj z Prezesem
Najlepszy przepis na Ajvar 111

delikatnie wyczuwalnym bakłażanem. Jeśli chcecie spróbować innej wersji połączenia papryki, bakłażana i dodatkowo pomidorów to polecam sprawdzić przepis na domową Ljutenice / Lutenicę . A co można jeszcze zrobić z papryki? Przetwory z papryki! Mój najprostszy przepis na ajvar Składniki: 8 czerwonych papryk 2 bakłażany 1 mała, ostra papryczka 3-4 łyżki oliwy 1-2 łyżki octu winnego (opcjonalnie) 1 łyżeczka miodu(...)jest już odpowiednio doprawiony, przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki aby się schłodził, najlepiej na całą noc. Schłodzony Ajvar jest najlepszy w smaku. Jeśli chcemy zrobić ajvar jako przetwory na zimę, należy go dokładnie zagotować, następnie gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcaić pokrywki i pasteryzować w delikatnie gotującej się wodzie, w szerokim garnku, przez ok. 15 minut. Po wyjęciu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki curry 560

obiadu czy kanapek. Sam przepis jest niezwykłe prosty i każdy poradzi sobie ze zrobieniem tych pysznych ogóreczków. Składniki 3 kg ogórków 3 papryki 3 cebule 3 łyżki soli do przetworów Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki soli do przetworów 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu(...)Przygotowanie Ogórki ze skórką tnę na cienkie talarki (można ręcznie lub za pomocą robota kuchennego), cebule i paprykę kroję w cienkie paski i zasypuje 3 łyżkami soli do przetworów, odstawiam na 1h. Po tym czasie lekko odciśnięte warzywa wkładam do gotującej się już zalewy i gotuje 5 min. Wkładam do słoików i gotowe. Nie trzeba już pasteryzować. Autor przepisu: Marta

Wasze Przepisy

Proponowane wyszukiwania