przetwory - 15421 przepisów (strona:132/1029)

SOK Z ARONII 221

pomocne w leczeniu chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej),  zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. . Spożywanie przetworów z aronii łagodzi skutki chemio- i radioterapii, szkodliwego promieniowania komputera, uodparnia skórę na promieniowanie UV i łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.    Wiele leków syntetycznych można by więc(...)więcej niż szklankę dziennie.  Soki mieszane, np. z jabłkowym chętniej piją dzieci, ze względu na mniej cierpki smak. Surowe owoce aronii są dość cierpkie i gorzkawe, zaś przetwory, nalewki, soki, czy dżemy smakują wyśmienicie. Przygotowanie nie jest trudne i nie wykracza poza umiejętności robienia przetworów z innych owoców. Największa ilość antyoksydantów i rutyny (rutozyd), zawiera świeżo wyciśnięty

potrawyregionalne
Słoikiem jestem! 294

najsmaczniejsze wspomnienia w słoikach.  Słoikiem jestem od urodzenia i tak mi już pozostanie. Piwniczne półki pamiętają jeszcze weki mojej ukochanej Prababci, teraz z dumą stawiam na nich moje przetwory.  Co roku staram się "zasłoikować" coś nowego - takie słoikowe eksperymenty są o tyle ekscytujące, że ich efekt poznajemy tak naprawdę dopiero po czasie, kiedy w chłodny, jesienny czy zimowy(...)Jednak w tym roku złamałam zasadę - część słoików zostało poddanych próbie jeszcze na gorąco, nawet zanim zostały porządnie zakręcone i zapasteryzowane. Dlaczego? Wszystkiemu winien Paweł Małecki i jego Przetwory Tradycyjnie Zakręcone . Pod taką nazwą w ostatni weekend wakacji Lidl Polska zorganizował "słoikowe" warsztaty kulinarne, w których z przyjemnością wzięłam udział.  Stoły i półki uginały się od dorodnych owoców - prawdziwy

KUCHARNIA
Przecier pomidorowy z kawałkami pomidorów 240

Ktoś napisał  mi na blogu, że bez przetworów domowych ani rusz. W zupełności się z tym zgadzam i chociaż w sklepach mamy wszystko, to nic nie zastąpi nam  domowych wyrobów. Dlatego dzisiaj kolejne wydanie przetworów,  tym razem przecier z kawałkami pomidorów. Na przetwory nadają się pomidory odmiany podłużnej, ponieważ mają w sobie dużo miąższu. SKŁADNIKI Podaję

W kuchennym oknie Ewy
Dżem z czarnej porzeczki 196

porzeczki, a jak wiemy każdy kilogram jest na wagę złota! No i stało się, powstał dżem w pięknych słoiczkach, cudnie wystylizowany. Kolejny skarb w mojej spiżarni. Pamiętajmy! Do domowych przetworów nie trzeba dodawać żadnych fiksów i cukrów żelujących. Po co dodatkowo pakować w nie chemię. Wystarczy czas, odrobina czułości i odpowiedni przepis, najlepiej z babcinego zeszytu. Dodatkowo pragnę wspomnieć(...)wystarczająco gęsty ściągam go z ognia i przekładam go do wyparzonych słoików. Zakręcam. Piekarnik nagrzewam do 130 stopni i umieszczam w nim słoiki na 20 minut. Tak przygotowane przetwory układam na ściereczce do góry dnem i pozwalam im ostygnąć. Nauczona doświadczeniem mojej mamy pasteryzuję wszystkie przetwory. Jeśli ktoś nie chce tego robić można pominąć ten krok i tuż

Mango Papaja
Dżem truskawkowy. Domowe przetwory z truskawek, proste przepisy. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki? 245

piekarniku rozgrzanym do 180st.C słoiki prażymy przez 20 minut.   Nakrętki zawsze należy wygotować w garnku przez 10 minut , najlepiej w wodzie w której później będziemy pasteryzować przetwory (nie dotyczy dżemów bo ich nie pasteryzujemy).           Truskawki myję, przebieram i kroję w ręcznym blenderze.   Świeże truskawki powinny być pokrojone a nie zmiksowane.   Przygotowuję duży(...)wypasteryzowanych słoiczków, zakręcam.   PAMIĘTAJ! Zostaw 1,5-2 cm wolnej przestrzeni od góry słoja!   Słoiczki opisuję etykietą " domowy dżem truskawkowy " wraz z datą przygotowania.   Tak przyrządzone przetwory z truskawek odstawiam do spiżarki na zimę.       Jeśli nie masz czasu lub nie lubisz spędzać czasu w kuchni a chcesz mieć taki dżem,  KUP GO moim

IzaGotuje
Konfitura truskawkowa z wanilią 189

Śmiało mogę powiedzieć, że moje przetwory kocham. I to nie dlatego, że są najlepsze na świecie- wiadomo dżemy, kompoty oraz inne cuda mamy i babci są najlepsze po słońcem! Kocham je natomiast dlatego, że wkładam w nie całe moje serce. W takim jednym słoiczku jest cząstka mnie a przygotowanie przetworów dla mnie to nie tylko ugotowanie truskawek z cukrem(...)najmniejszy słoik i do jego nakrętki nalewam wody). Całość gotuję 8-10 minut od zagotowania wody, następnie wyciągam słoiki i stawiam do góry dnem na jedną dobę. Tak przygotowane przetwory można przechowywać przez rok. Co do laski wanilii to zazwyczaj jej nie wyciągam. Gotowe

Mango Papaja
Marynowane pomidory 203

Brrr, aż zrobiło mi się trochę... jesienniej. ;) Kolejna odsłona, nieco rzadko spotykanych u nas przetworów pomidorowych. Tym razem wylądowały one w zalewie z octu  jabłkowego i... zresztą zobaczcie sami. ;) Proporcje zalewy podane są na dwa, 900 mililitrowe słoiki. 6 sporych pomidorów lub 8 mniejszych (można również wykorzystać koktajlowe) 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku Zalewa: 700ml wody(...)mnie jeden liść złamałam na połowę i rozdzieliłam w dwa różne miejsca słoika) Słoik odwracamy do góry dnem i pozostawiamy  tak na noc. Ja nie pasteryzuję tych przetworów, przez świadomość, że za chwilę i tak będą zjedzone. Jeśli jednak Wy potrzebujecie to zrobić, pamiętajcie, by nie przedobrzyć - pomidory zmięknął i nie będą tak dobre, jak powinny. Przetwory te najlepiej

Kuchenna Kontrrewolucya
Marynowane cebulki 169

zrobić, ale zawsze na myśl o obieraniu tych diabłów piekły mnie oczy. Tym razem chodziło również o kwestię oszczędności, więc miałam okazję się przemóc. Za to z tego przetworu bardzo, bardzo się cieszę, bo uwielbiam je chrupać.  :) Proporcje zalewy są na około 2 litrowe słoiki, ponieważ wątpię, by ktoś tak, jak ja robił tak znikomą ilość jakichkolwiek przetworów. ;) Dodałam(...)słoiki. Woda powinna przykryć je do około połowy wysokości. Pod garnkiem zapalamy płomień i gotujemy wodę aż zawrze. Wyjmujemy słoiki i odstawiamy do piwnicy, czy gdzie tam lubimy chować przetwory przed żarłokami

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z fasolki szparagowej - w słoiki 162

Teraz na blogu pojawi się seria przetworów, które przygotowałam w tym roku. Wcześniej raczej tego nie robiłam - to znaczy ogórki kwaszone, dżem jabłkowy i truskawkowy w małych ilościach to tak. Ale to dlatego, że jeżdżąc do Warszawy busem nie mogłam zabrać ze sobą 20 kg ogórków czy 5 łubianek truskawek :) nie mam tyle siły :) poza tym wszystkie przetwory wymagają poświęcenia(...)chce, bo przecież bardzo dużo czasu i energii zajmuje opieka nad dzieckiem, a ja mu odpowiadałam, że może właśnie dlatego - że potrzebuję jakiejś odskoczni od tego. Poza tym dużo przetworów robiłam właśnie z myślą o Córci - dżemy, powidła i kompoty z owoców niepryskanych i do tego domowej roboty sprawdzą się idealnie jak nam Niunia podrośnie i zacznie takie rzeczy jeść

Kolorowy Przepisownik
Aksamitny dżem jeżynowo - porzeczkowy 250

obfituje w moim domu w przetwory. Nie pamiętam, żebym ich robiła tyle, co tego lata. Piwnica zapełnia się różnymi kolorami i smakami. Będzie smaczna zima ;)Dżemy jada się chyba w każdym domu. Jeśli nie na kanapkach, to z naleśnikami czy przekładając ciasta: od kruchych tart po torty. Własny dżem jest(...)przede wszystkim zdrowy, bo wiadomo, że nie ma w nim chemii, a do przygotowania użyliśmy wysokiej jakości owoców. Tego nie możemy być pewni kupując przetwory w sklepie. Świadomość nasza zmienia się, coraz częściej wybieramy żywność właśnie pod kątem jakości i braku konserwantów. Coś, co jeszcze kilka lat temu wydawało się niegroźnym dziwactwem, staje się normą. Nie wiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 260

właśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych owoców, z których można zrobić pyszne sosy do mięs i deserów, galaretki i konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze, przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce są bardzo słodki i można z nich przygotować przetwory niskosłodzone, w pełnym tego słowa znaczeniu. Sprawdzają(...)cytryny, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować na sucho (postawić do góry dnem do ostygnięcia) lub pasteryzować 20 minut metodą tradycyjną.  Rada:jeśli robiąc przetwory eksperymentujesz z różnymi dodatkami i nie wiesz jak to wpłynie na finalną konsystencję, możesz to łatwo sprawdzić przed zawekowaniem. Wystarczy rozsmarować łyżeczkę konfitury na talerzyku, wcześniej zmrożonym w zamrażalce, i po chwili

SzczyptaSmaQ
Chutney figowy 195

targowym straganie, w marketach zapewne też są tanio, tylko pamiętajcie - figa zielono-fioletowa, a nie cała fioletowa może być jeszcze niedojrzała. Z fig w tym roku przygotowałam dwa przetwory konfiturę figowo-pomarańczową i chutney figowy, który dzisiaj Wam prezentuję. Do czego można wykorzystać taki chutney? Jako dodatek do serów, szynki parmeńskiej (lub innej długodojrzewającej), za niedługo pokażę Wam jedną propozycję(...)którą już przygotowałam z tym przetworem. Gorąco zachęcam do przygotowania takiego przetworu! :-) Inspirowane przepisem z Flying Fourchette. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Kiedy powstała firma Heinz? 43

przez Henry’ego J. Heinza w roku 1869 w mieście Pittsburgh, w stanie Pensylwania, w Stanach Zjednoczonych. Heinz rozpoczął swoją działalność jako producent i sprzedawca chrzanu, octu i przetworów warzywnych. Jego produkty szybko zdobyły popularność ze względu na wysoką jakość i świeżość składników. Wkrótce po założeniu firmy, Heinz wprowadził na rynek swoją najbardziej znaną markę – ketchup Heinz. Ketchup(...)Heinz W ciągu kilku lat od założenia, firma Heinz zaczęła się rozwijać i zdobywać coraz większą popularność. W roku 1876, Heinz wprowadził na rynek swoje słynne 57 różnych smaków przetworów warzywnych, co stało się jednym z kluczowych momentów w historii firmy. W kolejnych latach firma Heinz kontynuowała swoje innowacje i rozwój. W roku 1888, Heinz wprowadził na rynek swoje pierwsze

Żyję by jeść
Co zrobić z jagód w słoiku? 48

smaki, które przywołują wspomnienia mocniej niż zdjęcia. Na wakacje zawsze zbieraliśmy owoce leśne. Każda garść to osobna przygoda z komarem lub pajęczyną w tle :-). Babcia lub mama robiła przetwory w słoikach na zimę. Dziś ja także zamykam smak lata w słoikach. Gdy na dworze śnieg skrzypi pod butami, a dzień kończy się szybciej niż zdążę zjeść obiad, to z radością(...)sięgam po przetwory. Zamykam lato w słoikach i zimą otwieram z wdzięcznością, z apetytem i z pomysłem. Sprawdź moje pomysły i propozycje. Jagody ze słoika bezpośrednio do potraw Twarożek z jagodami lub malinami Twaróg wystarczy wymieszać ze śmietaną lub jogurtem i polać owocami ze słoika. Na wierzch często posypuję pokruszone orzechy lub płatki migdałów. Jagody lub maliny do herbaty Każdy

Ania gotuje
Laktoowowegetarianizm: zasady, zalety i wpływ na zdrowie 37

Laktoowowegetarianizm to dieta, która zyskuje coraz większą popularność wśród osób pragnących łączyć zdrowe odżywianie z etycznym podejściem do konsumpcji. Pozwala ona na włączenie do jadłospisu jaj, mleka i jego przetworów, jednocześnie eliminując mięso i ryby. Ta forma wegetarianizmu nie tylko sprzyja zdrowiu, obniżając ryzyko chorób metabolicznych, ale także dąży do poprawy warunków życia zwierząt oraz ochrony środowiska. Zrozumienie zasad(...)jest laktoowowegetarianizm? Laktoowowegetarianizm , znany także jako owolaktarianizm , to jedna z wielu form diety wegetariańskiej. Osoby praktykujące tę dietę włączają do swojego jadłospisu jaja oraz mleko wraz z jego przetworami, ale zdecydowanie rezygnują z mięsa i ryb . Unikają również produktów związanych z ubojem zwierząt, takich jak podpuszczka czy żelatyna . Ten sposób odżywiania zdobywa uznanie wśród tych, którzy pragną ograniczyć spożycie mięsa

Marcepanowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania