przygotowanie ogórków konserwowych. Przepis dwudniowy. SKŁADNIKI: na 7 litrowych słoików Dzień 1. 4 kg ogórków gruntowych do konserwowania o długości ok. 7,5-10 cm 1 szklanka soli do przetworów zimna woda Dzień 2. 3,5 litra wody 800ml octu spirytusowego 10% 21 ząbków czosnku, każdy pocięty na 4 plastry 21 baldachów kopru 5 łyżeczek gorczycy 1 łyżka soli(...)przetworów Przepis na ogórki konserwowe PRZYGOTOWANIE: Dzień 1. ogórki umyć pod bieżącą wodą, odciąć z każdego końca po 3 mm i mocno ponakłuwać widelcem. Ułożyć ogórki w dużej misce warstwami, przesypując solą. Ogórki zalać zimną wodą, tak aby schowały się mniej więcej 3 cm pod powierzchnią, przycisnąć talerzem, miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej
Moja Książka KucharskaWiększość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bardzo stary sposób przechowywania mięsa. Pasteryzowałam je metodą tyndalizacji, to metoda konserwacji żywności polegająca na trzykrotnej pasteryzacji (co 24 godziny), zapewnia pozbycie się bakterii które powodują gnicie przetworów. Kiedy wędzonki przygotowałam i spróbowałam nie mogłam uwierzyć że są tak smaczne i miękkie, w dodatku otulone pyszną galaretką. Przechowywanie w taki sposób wędzonek jest świetną alternatywą kiedy mamy(...)formy bakterii, a zawekowana żywność jest już praktycznie sterylna. Wędzonki po ostudzeniu należy schłodzić w lodówce aby galaretka się zsiadła, następnie przechowujemy w piwnicy lub innym pomieszczeniu przeznaczonym na przetwory. Mięso przed podaniem należy schłodzić aby galaretka była twarda. Mięso wyjmujemy na półmisek, kroimy na kawałki i podajemy z pieczywem. Wędzonki są bardzo smaczne, miękkie, przepyszne do kanapek
Kulinarne Fantazje Mariolijesień jest idealnym czasem na robienie przetworów na zimę, postanowiłam podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na jarzynkę, która świetnie się sprawdza w trakcie zimowego gotowania. Jest ona nie tylko idealnym dodatkiem do potraw, ale również świetną bazą do zup i sosów. Dzięki niej, można w szybki sposób przygotować wywar, bez konieczności stosowania kostek rosołowych, czy przypraw typu Vegeta(...)przygotowaną jarzynkę nakładamy do słoików i zakręcamy. I to już wszystko! Nasza jarzynka jest już gotowa. Można ją teraz odstawić lub od razu używać A Wy robicie przetwory na zimę? Koniecznie dajcie znać, jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy! A jeśli szukacie innych sprawdzonych przepisów na przetwory, koniecznie zajrzyjcie na bloga Kosą po patelni ! Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów, które
Okiem Blondynki by McBlondiPrzetwory w naszej rodzinie robi mama. Ma to we krwi. Co roku zapełnia swoją piwniczkę na nowo- zawsze robi kilka rodzajów dżemów, różne soki – koniecznie malinowy na przeziębienia, wiśniowy do picia, od jakiegoś czasu też koniecznie co roku robi „sok babci Kisi” (czyli sok z sok z dyni i jabłek ) kilka rodzajów ogórków, różne wina(...)grzybki. I co roku też eksperymentuje – w tym roku np. postawiła na cukinię i zrobiła kilka rodzajów. Ja w związku z tym nie mam już motywacji do robienia przetworów – chociaż sama idea mi się bardzo podoba to jednak nie można jej nie zarzucić czasochłonności, no więc jak nie muszę… Czasem jednak mam zrywy półprzetworowe i coś
Cooking for Emilyjest tak wielki, że nie ważne, czy nasza spiżarnia pęka w szwach, mam mocne postanowienie robienia nowych konfitur. W tym roku, z powodu zaawansowanej ciąży, nie robię praktycznie żadnych przetworów. No dobrze, zrobiłam dwie partie dżemu, suszone pomidory, jakieś ogórasy też wpadły no i keczup. Jak na mnie to tyle co nic. Ale postanowiłam zrobić powidła śliwkowe. Tylko dla odmiany(...)Dzisiaj, pewnie by była piękną ozdobą niejednej kuchni. Ale patelni nie ma, więc ja muszę ratować się garnkiem z grubym dnem. A co jest baaardzo fajnego w robieniu domowych przetworów? Jak dla mnie zapach…Niezależnie czy duszę pomidory na keczup czy przecier, podobnie z owocami… Ten zapach czuć w całym domu i mocno działa na moje ślinianki Przyznam
Mieszam w GarnkuGruszki w słodkim syropie, który po rozcieńczeniu z wodą jest smacznym napojem. Same owoce idealnie sprawdzą się w ciastach, deserach, omletach na słodko lub owsiance. Takie przetwory z owoców szczególnie doceniamy zimą :) 2 kg gruszek twardych 1 litr wody 2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/4 szklanki soku z cytryny goździki całe Należy wybrać twarde, słodkie gruszki(...)wanilią. Zamiast cukru waniliowego możemy dodać same ziarna z pół laski wanilii. Jeszcze gorącym syropem można zalać gruszki. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10-15 min. Po wystudzeniu należy schować przetwory do chłodnej spiżarni. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Przetwory na słodko Tagged: goździki , gruszki
https:KKuchniaMniampróbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 5 słoiczków po 235ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja pochodzi z bloga: Nastoletnie wypiekanie @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin
Kulinarne Przebojewypróbowania). Słyszałam, że wtedy ogórki są jędrne i chrupiące. Zobaczymy. Jeśli chcecie wypróbować wersję z cukrem to na 1 litr wody i 1 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów dajemy 1 łyżeczkę cukru. Zobaczymy co wyjdzie, tak jak pisałam postanowiłam zrobić w tym roku kilka wersji, żeby zobaczyć która najlepsza :-). Jak tam u Was z przetworami(...)jeszcze w przyszłym tygodniu zaplanowałam ogórasy :-). Miłego dnia kochani :-) Składniki: ogórki gruntowe koper czosnek chrzan chrzan liść Zalewa: 1 litr wody 1 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów 1. Ogórki myjemy w zimnej wodzie, przekładamy na ściereczki żeby przeschły. Czosnek obieramy, chrzan kroimy w paski takie 1-2 cm. Liść chrzanu myjemy. 2. W dużym garnku gotujemy zalewę (proporcje dostosowujemy
kruche babeczkiPrzetwory to polska tradycja. To wspomnienia z dzieciństwa i dziecięcy podziw dla słojów w spiżarni dziadków. To wspomnienia ulubionych smaków i silnych męskich dłoni otwierających słoik. To też codzienne półprodukty np.pomidory ze słoika, które skracają czas przygotowania zupy pomidorowej, gdy wracamy późno z pracy. To sposób na niemarnowanie żywności, jeśli mamy własne drzewo owocowe, które produkuje 200 kilo owoców, które(...)przechowywanie smaków lata na długą zimę, kiedy sezonowe są co najwyżej ziemniaki i gdy warzywa są drogie czy pozbawione smaku. To szukanie najlepszych odmian owoców, żeby zagwarantować sobie najlepsze przetwory – zdobywanie gdzieś po znajomych pomidorów lima, mirabelek, wiśni nadwiślańskiej, pigwowca czy szarej renety. To odtwarzanie dawnych smaków i metod, żeby uzyskać niezapomniany smak rodzinnych specjałów, które kojarzą nam się
Ugotowane pozamiatanetrafiła również galaretka z czerwonych porzeczek. Galaretka jest łatwa w przygotowaniu i świetnie się przechowuje. Porzeczki zawierają dużo pektyny, dlatego cukru nie potrzebujemy tak wiele jak przy przygotowywaniu innych przetworów owocowych. Bardzo często dodajemy sok z czerwonych porzeczek do zagęszczania syropów np. z wiśni. Galaretka jest doskonała do herbaty. Polecam! W dziale "Domowe przetwory" znajdziecie więcej przepisów na sprawdzone przeze(...)mnie przepisy na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. SKŁADNIKI: 1,5kg obranych, czerwonych porzeczek 75 dag cukru (miałki kryształ) PRZYGOTOWYWANIE: Krok 1. Zdrowe i jędrne porzeczki wkładamy do garnka, stawiamy na niewielkim ogniu, miażdżymy drewnianym tłuczkiem na miazgę, powoli doprowadzamy do wrzenia - gotujemy przez 10 minut (uważamy, aby nie przekroczyć tego czasu). Krok 2. Rozgotowane
Moja Książka KucharskaOGÓRKI W KECZUPIE Moi Drodzy, przedstawiam Wam kolejny przepis z serii 'domowe przetwory na zimę' - tym razem ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki świetnie smakują jako dodatek do obiadu (np. kotletów mielonych z ziemniakami), idealne na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych 1 duża cebula 1 łyżka soli niejodowanej(...)zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmujemy, układamy na czystej ściereczce do góry dnem, czekamy, aż ostygną , następnie słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Smacznego:) * pamiętajmy, aby przy przygotowywaniu przetworów i zapraw (szczególnie soków) zachowywać szczególną czystość - niestety najmniejszy nawet okruch chleba lub bułki, może sprawić, iż nasze przetwory zaczną pleśnieć i ulec popsuciu
Moja Książka KucharskaPasta paprykowa do słoików najlepsza. Czas przetworów na zimę zaczął się u nas jakiś czas temu, teraz przyszła pora na przetwory z papryki. Podam Wam szybki i prosty przepis na pikantną pastę z papryki przypominającą wyglądem, smakiem i aromatem turecki Biber salçası (koncentrat z papryki). Zajadałam się taką pastą dawno temu w Berlinie. Podpytałam się kiedyś o przepis i taką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepyszne przetwory na zimę są specjalnością moich rodziców. Tradycja rodzinna nie ginie, skrzętnie spisuję te przepisy i staram się dorównać kunsztowi rodzicieli;) Sałatka z ogórków należy do ulubionych przetworów mojej rodziny. Jest po prostu przepyszna, lekko słodka i niezbyt kwaśna, dzięki temu smakuje dzieciom. Jadamy ją jako dodatek do dań obiadowych i kanapek. Zajrzyj równiez do mojego przepisu na sałatkę(...)Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić silnie wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na przetwory zobacz również: marynowane grzyby słodko-kwaśne konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki rydze po cygańsku ogórki curry polskie kapary - marynowane owoce nasturcji chutney z czerwonej cebuli chutney śliwkowy z imbirem
Codziennik Kuchennymałe, niewyględne jabłka. Nawet nie wiem czy da się je kupić, bo naprawdę nie wyglądają zbyt dobrze, w porównaniu np. do ligoli czy innych jabłek deserowych. Ale na przetwory są idealne. Mięsiste, słodkie, pod samą skórką aż różowe. Kompot z nich ma fantastyczny różowy kolor, właśnie od skórek i miąższu bezpośrednio po skórką. Zresztą mieliście okazję sami się przekonać, wrzucaliśmy
Marder&Marder Manufacture