przetwory - 15331 przepisów (strona:150/1023)

Młoda kapusta kiszona 125

Młoda kapusta kiszona sprawdzony przepis na kapustę kiszoną z marchewką i koperkiem. Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem nie ma sobie równych. Jest fantastycznie chrupiąca

Cztery Fajery
Mrożonki. Wady mrożonek i zalety mrożenia jedzenia. 128

produktów spożywczych. Tracą one do 1/3 zawartości witamin i trochę mniej substancji mineralnych. Okazuje się jednak, że nadal zachowują ich więcej, niż po zastosowaniu innych procesów utrwalania (suszenie, peklowanie, przetwory z dodatkiem cukru, czy soli). Najgorzej mrożenie znoszą produkty z dużą zawartością tłuszczu, najlepiej — białkowe i węglowodanowe. Dietetycy zalecają stosowanie mrożonek zwłaszcza zimą, gdy dostępność świeżych warzyw i owoców jest(...)mrożonek Aby produkty mrożone zachowywały swoje wartości odżywcze i nie szkodziły zdrowiu, ważna jest znajomość zasad ich przechowywania. Temperatura zamrażania powinna wynosić nie mniej niż 18 stopni Celsjusza. Kupując przetwory mrożone w sklepie, należy pakować je w specjalne torby termiczne, by nie dopuścić do rozmrożenia (niebezpieczeństwo zatrucia pokarmowego). Żywność w zamrażarce należy przechowywać od 6 do 12 miesięcy

ProstePesto.pl
Konfitura z wiśni 108

mieszać i zbierać powstającą pianę. Gorące wiśnie przelewać do umytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, postawić na zakrętce. Gdy słoiczki będą chłodne, odwrócić je i pozostawić do stężenia owocowego przetworu. Konfiturę z wiśni przenieść w chłodne i ciemne miejsce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Konfitura z wiśni pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Owocowy ser 99

wakacje często korzystamy z przepisów ze starych książek. W jednej z nich natrafiliśmy na intrygujący tytuł przetworu – owocowy ser . Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy od razu nie wybrali się do sadu na jabłka. Cała rodzina, pobudzona ciekawością, oczekiwała na efekty naszego kulinarnego pichcenia. Trochę to trwało, ale wreszcie ser owocowy pojawił się na naszym stole i można było skosztować

niecodziennikpary
Marynowane podgrzybki 189

Opis Marynowane podgrzybki : Marynowane podgrzybki to świetny pomyśl na przechowanie kawałka lasu na dłużej.Jesień to idealna pora na przetwory. Oprócz dżemów warto też zrobić grzyby marynowane. Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z najlepszych przysmaków kuchni polskiej. Idealne jako przystawka i dodatek do mięs. Niezastąpione są również do sosu tatarskiego, w towarzystwie ogórków kiszonych i cebulki(...)stworzą perfekcyjny sos. Marynowane podgrzybki będą najsmaczniejsze, jeśli do słoików wybierzemy małe i twarde kapelusze tych grzybów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy na dania z podgrzybkami . Składniki : 500 g podgrzybków 180 ml octu 500 ml wody 1 duża cebula 2 sztuki ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 2 ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Passata – sos pomidorowy – przecier pomidorowy 106

Pulpę również należy gotować, tak długo aż wyparuje nadmiar wody. 60 kg pomidorów, dwa dni bałaganu w kuchni… czy warto było?  No jasne! Smak i aromat domowych przetworów pomidorowych to smak i aromat dojrzałych pomidorów zerwanych latem z krzaka! No to dzieła! Składniki Pomidory odmiany lima – ilość dowolna sól Wykonanie I Przepis – POMIDORY BEZ SKÓRY

Tajemnice Smaku
Papryka marynowana 102

Często robię różnego rodzaju przetwory. Przygotowanie ich samodzielnie na pewno da nam satysfakcję, gdyż nie musimy zaopatrywać się w te kupne, a nasze domowe z pewnością będą smaczniejsze i zdrowsze. Moją propozycją jest papryka marynowana, która gości w mojej kuchni już od dawna. Wykorzystuję ją do kanapek, surówek, jak i do dań na gorąco. Każdemu z osobna polecam zrobienie własnych(...)przetworów, satysfakcja gwarantowana!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg papryki 1 cebula ziele angielskie liście laurowe pieprz w ziarnach Zalewa: 1/2 szklanki octu 3 szklanki wody 1 łyżka soli 3 łyżki cukru oliwa z oliwek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem, pozostawić do przestudzenia. 2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki

Danka Pichci
Pikle warzywne 163

Lato to okres, kiedy robimy przetwory na zimę. Mając warzywa z własnego ogródka można tanim kosztem zrobić zapasy na zimę. Przygotowując kolorowe pikle warzywne  zimą  ucieszą one nas wyglądem i smakiem, a także będą świetnym dodatkiem do obiadu lub kanapek.  Możemy je robić z dowolnych warzyw. Takie kolorowe przetwory robię co roku i najszybciej znikają ze spiżarni

Danka Pichci
Papryka w zalewie miodowo-octowej do słoików 135

mojej spiżarni najwięcej jest przetworów z ogórkami, ponieważ mam te warzywa z własnego ogrodu. Jednak robię również inne przetwory i dzisiaj mam dla was przepis na paprykę w zalewie miodowo-octowej. Zimową porą sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub lecza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg papryki (u mnie kolorowa) 1-2 cebule 1 główka czosnku do każdego słoika

Danka Pichci
Smażona skórka pomarańczowa 440

Smażona skórka pomarańczowa - kandyzowana skórka do ciast i deserów Smażona skórka pomarańczowa jest tania i łatwo dostępna, ale... warto zrobić własną. Przynajmniej kilka małych słoiczków, aby

Cztery Fajery
Słodki sos chili 156

połączeniu z cukrem są używane w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający. Większość owoców zawiera pektyny ale nie zawsze w ilości wystarczającej do wytworzenia mocnego żelu – dodane do domowych przetworów pektyny w połączeniu z cukrem, podczas ogrzewania, tworzą strukturę usieciowaną, dlatego dżemy gęstnieją już podczas gotowania a nie dopiero wtedy gdy ochłodzimy je do temperatury pokojowej.   Pektyny, które możemy kupić(...)postaci właśnie żelfixu lub innych tzw. cukrów żelujących, są wytwarzane z pulpy jabłkowej lub pomarańczowej. Dodatkowo w produktach tego typu znajdziecie kwas cytrynowy, pozwalający zachować kolor przetworom oraz kwas sorbowy, który jest naturalnym środkiem konserwującym zapobiegającym rozwojowi pleśni i grzybów. Guma xanthan to dodatek do żywności o numerze E41. Jest naturalnym wielocukrem pochodzenia mikrobiologicznego – powstaje przy fermentacji przeprowadzonej przez bakterie

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania