sama zebrałam w ogrodzie, lesie i na łące podczas mojego ubiegłorocznego jesiennego urlopu . Ponieważ wyszła bardzo smaczna to w tym roku nastawiłam jej już więcej. Zajrzyjcie koniecznie do działu PRZETWORY - znajdziecie tam wiele przepisów nie tylko na nalewki, ale też na przetwory z grzybów, owoców i warzyw. Do nalewki podlaskiej trafiło trochę owoców czeremchy - trochę bo ubiegłej jesieni nie było
Smaczna Pyzazwykle, a z nutką korzenną i dodatkiem rodzynek (mąż nie będzie zadowolony ;). Już w czasie gotowania zalewy, pięknie pachnie w całej kuchni przyprawami. Jak ja lubię ten okres szykowania przetworów, z powodu tej feerii aromatów. Uważajcie aby nie rozgotować w zalewie gruszek i aby wybierać do marynowania możliwie twarde odmiany. A gruchy będą idealne do sałat, ciast, deserów, pieczeni(...)wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. Zakręcamy. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/gruszki-korzenne-rodzynkami/ MieszamWGarnku Artykuł Gruszki korzenne z rodzynkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumargin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jak przetwory, to przetwory ;) Tym razem z Małgosią, która robi świetne <3 ogórki kiszone w studni, WYMIATAJĄ! Dziękujemy :* Składniki Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 3 kg cukinii 1 szklanka
R'n'G Kitchenwrześnia to bardzo intensywny czas. W pracy trwa przygotowywanie nadchodzącego roku szkolnego, który już jest tuż, tuż. W domu też mam sporo obowiązków. Koniec wakacji to przecież czas przygotowywania przetworów. Nie szaleję z nimi, ale niektóre są obowiązkowe: ogórki kanapkowe z curry, sos słodko kwaśny są już gotowe. Robię je zawsze w podwójnej ilości, tym bardziej, że każde z dzieci(...)mieszka już osobno, więc chętnie zabiorą do swoich domów słoiczki wypełnione smakołykami. W tym roku pierwszy raz robiłam także przetwory z rozdrobnionej papryki. Wprawdzie przepis miałam jeden (wykorzystałam wersję znalezioną na stronie kuchenny bałagan), ale zrobiłam go w dwóch wersjach: w formie sosu i pod postacią pasty. Kiedy Dario zobaczył sos podczas przygotowań, popatrzył sceptycznie i zapytał, czy z tego
W mojej kuchniwiększe pasteryzuję dłużej. Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Pikantny ketchup pomidorowy jest gotowy, można wstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujePassata pomidorowa to jeden z moich samodzielnych przetworów. Nie lubię robić przetworów i zdecydowanie jest to specjalność mojego męża. W tym roku postanowiłam, że musi się to zmienić! I jak to bywa początki były trudne… Moja passata nijak nie przypominała tych ze sklepu, była rzadka jak zupa
KuchniaWeDwoje.plsosie pomidorowym . Chciałam Wam dziś przedstawić mój sposób na najprostsze pomidory w słoikach na zimę, z których robię zupę pomidorową, sos lub piję. Na blogu znajdziecie masę przepisów na przetwory z pomidorami. Przeciery , sosy , na zimę . W sierpniu i wrześniu, gdy pomidory dojrzeją na mojej działce, albo odmiana lima jest tania jak barszcz sama przygotowuję pieczone pomidory , sos pomidorowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępasteryzacji w garnku. Jak pasteryzować słoki w garnku: -na dnie garnka zawsze układam zużytą, ale zawsze czystą ściereczkę kuchenną -woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości słoików -jeżeli przetwory zalewamy gorącą zalewą to słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą -jeżeli przetwory zalewamy zalewą już przestudzoną, słoki wstawiamy do garnka z zimną wodą. Przed wstawieniem kolejnej porcji dolewamy zawsze
Pieguskowa Kuchniawkładam do słoików, czyli wiem, co jem 😊 Niech Was nie odstrasza kolor - to efekt użycia czarnych pomidorów, które w tym roku wyjątkowo mi obrodziły. A lubię stosować je do przetworów ze względu na łatwo schodzącą z nich skórkę. Jeśli użyjecie czerwonych pomidorów, uzyskacie normalny kolor ketchupu. Składniki (na 13 słoiczków po 180 ml): 1,6 kg obranej cukinii (bez "waty
Weekendy w domu i ogrodzieroku z racji zaawansowanej ciąży nie mam siły na noszenie siat warzyw i owoców ani na późniejsze ich przetwarzanie. Lojalnie uprzedzam, w to lato nie szaleję z przetworami A i ze spiżarki ledwo co ubyło przez ten rok, więc w zupełności dżemów, konfitur, ogórasów wszelakiej maści starczy i na kolejny rok. No i to co zwykle w cukinii najlepsze. Najlepsze(...)słoików i odwracamy wieczkiem do dołu. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-cukinii-dzem-cukiniowy/ MieszamWGarnku Artykuł Dżem z cukinii, dżem cukiniowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPrzetwory czas zacząć. No może nie pierwsze w tym roku, ale jednak jedne z pierwszych w tym roku na blogu. Pomidory trochę obrodziły, ale jakaś zaraza zabiera je nam powoli. Stąd pomysł, aby zostawić sobie kilka na przetwory. Ponieważ ten kilka to było kilka kg, to postawiłam jedną część przeznaczyć na przecież pomidorowy. Idealny na zupę w jesienne lub zimowe
Gotowanie z pasjąKolejny post związany z przetworami mojej babci. To od niej dostałam przepis na ogórki, których nie mogę kupić w żadnym sklepie. Niepowtarzalny smak :) Jestem ciekawa czy wyjdą mi równie dobre. Składniki na ogórki kiszone na zimę (1 słoik): około 6 ogórków gałązka lub dwie kopru (w zależności od jej wielkości) chrzan około 3 cm 1 duży lub dwa małe ząbki(...)czosnku płaska łyżka soli do przetworów 3/4 płaskiej łyżki cukru 0,5 litra wody Słoik wyparzyć, a następnie wsadzić do niego ogórki, obrany czosnek i chrzan, koper. Zagotować wodę. Wsypać sól i cukier, mieszać do ich rozpuszczenia się. Wrzącą wodę wlać do słoika i zakręcić
Karola gotujeporą szybkiej sałatki z tego przepisu. Trzeba tylko pamiętać, że fasolkę po uprzednim obgotowaniu powinno się przynajmniej dwukrotnie pasteryzować. Fasolka zawiera spore ilości białka i przy przygotowaniu przetworów traktujemy ją podobnie jak mięso i grzyby. Nie chodzi tu o dodatkowa pracę, ale nasze bezpieczeństwo. Drobna zielona fasolka powinna być pasteryzowana przez 60 minut (grubsza odmiana 90 minut(...)UDANYCH PRZETWORÓW
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SAŁATKA Z OGÓRKÓW OBIADOWA - przetwory domowe. Szukacie pomysłu na szybką sałatkę do obiadu? Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was. Z cyklu przetwory domowe na zimę : sałatka z ogórków do obiadu słoikowa - przepis krok po kroku. Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI: 5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 3 łyżki soli niejodowanej garść posiekanej
Moja Książka KucharskaNiestety ciężko było znaleźć chudą/szczupłą marchewkę, więc wzięliśmy jaka była :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 1200 g marchewki 7 szklanek wody 2 czubate łyżki soli do przetworów nie jodowanej 20 ziarenek pieprzu czarnego 10 kulek ziela angielskiego koper liście laurowe korzeń chrzanu czosnek (10 ząbków) 1. Marchewki umyłam, odcięłam końcówki, można obrać lub jak marchewka jest młoda(...)jednym, mniejszym liściu laurowym, po pasku chrzanu. Na końcu koper, który przytrzyma nam marchewki przed wypłynięciem :-) 4. Wypełnione słoiki zalewamy solanką, dobrze zakręcamy i gotowe. U mnie wszystkie przetwory przed wyniesieniem do piwnicy stoją jeszcze kilka dni w kuchni, ponieważ w trakcie kiszenia zalewa może kipieć
kruche babeczki