łatwy w przygotowaniu. Do zachowania pięknego różowego koloru pokusiłam sie o użycie żelfix'u. Są osoby, które są przeciwne takim produktem, z kolei inne używają go do co rocznych przetworów. Mi osobiście żelfix nie przeszkadza w przetworach. Dżem wyszedł przepięknie różowy, a naleśniki z nim smakują wspaniale.. O naleśnikach opowiem w innym poście. Smak wiosny zachowany. Troszkę spóźniłam się
Garnkowe fanaberiektórej dobre ogórki kiszone nie istnieją. Chodzi mi o sól - musi być z Kłodawy i niejodowana (zielona torebka foliowa z informacją, że jest to sól niejodowana z dopiskiem "do przetworów"). W kopalni soli w Kłodawie wiedzą, że mają sól najlepszą na przetwory i po przejściu trasy turystycznej dają kilogram takiej soli :) Zanim zaczniemy kisić ogórki zwróćmy uwagę na 2 fakty
Weekendy w domu i ogrodziemoim rodzinnym domu raczej nie robiło się przetworów z czarnych porzeczek. No, może Babcia od czasu do czasu coś tam upichciła, ale najczęściej ograniczała się do soku porzeczkowego lub porzeczek w syropie. Dżem z tych owoców zwykle się kupowało albo po prostu rezygnowało z jego jedzenia. Co prawda w rodzinnym mieście, przy kamienicy, gdzie mieszkają moi rodzice, posiadamy(...)dojrzałe. W końcu mamy niedługo koniec lipca, a jak wiadomo, miesiące wakacyjne obfitują w cudownie aromatyczne przysmaki. Z których można przygotować na przykład takie pyszne przetwory. DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI /własny;/ na 5-6 słoiczków 330/350 ml 2 kg czarnych porzeczek 300g cukru 1 paczka galaretki jagodowej Winiary 1 galaretka cytrynowa Winiary Porzeczki obieram
W kuchni Karmel-itkikońcu przyszedł czas na przetwory. Jestem miłośniczką swojskich, domowych przetworów, ale najbardziej lubię przygotowywać dżemy, konfitury, soki, czyli wszystko co słodkie :-) Pewnie dla tego, że większa część znika nim trafi do słoika :-), ale wiecie jak to jest, za każdym razem jak się zamiesza, trzeba spróbować, czy dobry, czy wystarczająco słodki, a ciekawe jak będzie smakował na kanapce, a jak się
Rozpustne gotowanieroku używam wybranych owoców (takich pozostałości) do sporządzania domowych przepysznych nalewek. Jeśli jednak stwierdzisz, że nie masz czasu lub ochoty stać przy garach i robić domowych przetworów , sprawdź moje soki, syropy i dżemy dostępne w Organic Farm. Tutaj. Przeczytaj więcej o: Domowych Przetworach Sokoterapii 14- dniowej diecie warzywno-owocowej Mój Zestaw
IzaGotujeDzień dobry! Tegoroczne szaleństwo z przetworami w mojej kuchni już się zaczęło! Nie ma co tracić czasu, skoro owoce takie pyszne, słodkie, a przecież chciałoby się tą słodycz czuć cały rok? Dlatego też nie marnuję ani chwili i pakuję truskawki do słoików. Tym razem z płatkami róży - genialne, aromatyczne konfitury! Sprawdźcie nasze inne przepisy na przetwory . Czytaj więcej
Pora coś zjeśćkonfitury truskawkowej nie wyobrażam sobie zimy. Już nie pamiętam kiedy ja kupowałam dżem w sklepie. Wyjątkiem jaki pojawia się na moim stole są przetwory ETERNO, ale to jedyny wyjątek, zresztą nie jest to komercyjna firma, ale niewielka, rodzinna, która ma w swojej ofercie produkty bez konserwantów. Ale nie o tym dzisiaj. Przetworzyłam już wszystkie truskawki, teraz pomału wklepuję przepisy(...)roku postawiłam na przetwory bez użycia żelfixów i innych polepszaczy. Owszem z produktami żelującymi pracuje się szybciej, a ja w tym roku postanowiłam się nie spieszyć. Konfitura z całymi kawałkami owoców, wykonywana metodą, którą wszyscy dobrze znacie ze swoich domów, tak jak i ja znam ze swojego. Zawartość cukru znacznie zmniejszyłam i mimo tego konfitury są słodkie. Składniki
Blondynka GotujeRóżanych przetworów ciąg dalszy. Wczoraj dodałam przepis na wodę różaną , a dziś zapraszam na konfiturę z płatków róży. :) Ma piękny zapach i kolor (jak to różane przetwory... :)), których niestety zdjęcia nie oddają :( Moim zdaniem na prawdę warto poświęcić trochę czasu i zrobić konfiturę z płatków róży. Wczoraj w sklepie z ciekawość przeczytałam skład jednej z konfitur różanych, wiecie
chili & sugarjakości po 1,50zł... grzechem byłoby nie przerobić ich na kilka słoiczków pyszności na zapas. Osobiście uwielbiałam pomidory z puszki, dopóki nie spróbowałam przerobionych na tę samą modłę, domowych przetworów mojej siostry. Zainspirowana jej piwniczką, w tym roku postanowiłam zrobić je po swojemu. :) Są naprawdę wyjątkowe, wiemy co się w nich znajduje, są bez konserwantów, a przede wszystkim - są przepyszne(...)przypadku tego przepisu nie ma to większego znaczenia. Wszystko zależy od tego ile potrzebujemy zrobić - tyle przygotowujemy warzyw i słoików. Reszta właściwie zrobi się sama. ;) Uwaga! Ja zjadam swoje przetwory bardzo szybko, więc ich nie pasteryzuję. Jeśli zostawiacie je na zimę, koniecznie to zróbcie i bardzo dobrze zakręcajcie słoiki! pomidory w odpowiedniej ilości duży garnek litrowe, wyparzone słoiki sól, ulubione
Kuchenna KontrrewolucyaNigdy nie robiłam przetworów. Dlatego też postanowiłam, że w tym roku nadrobię braki i przygotuję cały ogrom zimowych zapasów. Zaczęłam oczywiście od... truskawek. Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie zbyt krótko, dlatego warto zamknąć smak lata w słoiczkach i zachomikować na smutne jesienne dni. Potrzebne nam (na 4 słoiki po 400 ml): - 1 kg dojrzałych, słodkich truskawek - 330 gram cukru - konfitur(...)minuty cały czas mieszając. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, mocno zakręcić i postawić do góry dnem do ostudzenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Sezon przetworów uważam za otwarty
W poszukiwaniu inspiracjinastępnie podgotowujemy ok. 5-7 minut. Odcedzamy i układamy w słojach (do 2 cm poniżej górnej krawędzi). W między czasie przygotowujemy zalewę i jeszcze gorącą wlewamy do słoików. Gotowe przetwory wkładamy do dużego garnka i zalać wodą. Jeżeli przyrządzamy je w wekach to musimy je zanurzyć całkowicie. Natomiast w przypadku słoików z tzw. zamknięciem „twist”- zakrętkę zostawiamy na pół odkręconą(...)wolnym ogniu ok. 1 godziny. Wyjmujemy słoje („twisty” zakręcamy całkowicie) i odkładamy na jeden dzień (w warunkach pokojowych). Nazajutrz powtarzamy pasteryzację (ale tylko 30 minut). Po wyjęciu przekładamy gotowe przetwory w chłodne, zaciemnione miejsce
Tradycyjna KuchniaKlich. Jeśli Wy jednak macie dużo zapału i energii, a brakuje Wam konkretnych planów, proponuję przygotować dżem. I to nie byle jaki - bo z rabarbaru. Uwielbiam ciasta i przetwory z rabarbarem, tę jego wyjątkową, kwaśną nutę, która idealnie balansuje słodycz. Wypieki z tymi różowymi łodygami, nawet te najprostsze, nigdy nie są nudne. A dżem z rabarbaru mogę jeść(...)słoiczkach. Oczywiście, kiedy już miałam czas robić zdjęcia i zająć się spisywaniem przepisów, było po sezonie... Postanowiłam więc poczekać; możecie się więc spodziewać jeszcze kilku przepisów na naprawdę znakomite przetwory
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubisz wanilię- ten przepis jest dla Ciebie! Jeśli ktoś jest dla ciebie ważny, możesz przygotować gruszki właśnie dla niego. Dodając odrobinkę miłości mamy pewność, że nasze przetwory będą smakowały tym, którzy są dla nas NAJ. Podając je z lodami stworzysz idealny deser na romantyczny wieczór. Składniki: 1,5 kg gruszek średniej wielkości 0,75 l wody 0,5 kg cukru(...)ściereczce do samodzielnego wyschnięcia. Na dnie połóż kilka plasterków wyparzonej cytryny a na niej gruszki,laskę wanilii i ponownie cytrynę. Całość zalej syropem. To odpowiedni moment, by zaczarować swoje przetwory odrobiną miłości. Zakręć słoik i ustaw go w garnku, na czystej ściereczce. Zalej ciepłą wodą do 2/3 jego wysokości i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut
Wielki apetyttrwa w najlepsze. Pomidory wylegują się w słońcu, na prawie wszystkich parapetach, żeby zyskały jeszcze trochę smaku (pomidory nie parapety ;) ), zanim zostaną przetworzone. Kuchnia zamieniła się w linię produkcyjną przetworów wszelkiego rodzaju. Próbuję przygotować się na rozstanie z pysznymi gruntowymi pomidorami. Niedługo ich miejsce zajmą marne pomarańczowe imitacje, z których cała woda (o soku tu mówić nie można) wycieka(...)razu po rozkrojeniu. Wtedy zostanie tylko zakup pomidorów w puszce lub przecierów, albo... otworzenie własnego słoiczka z pomidorowymi przetworami. Dzisiaj mam dla Was nieskomplikowany przepis, na pomidory w słoiku, które są alternatywą dla pomidorów zapuszkowanych w całości. Taki słoik otworzony zimą ma zapach lata. ;) Pomidory w słoiku w... sosie pomidorowym Składniki na 4 słoiki 500 ml: 1 kg małych dojrzałych
Pełny talerzDobrodziejstwa domowych przetworów doceniamy w jesienne i zimowe dni. Słoik domowego dżemu zawsze wygra z tym ze sklepowej półki. Po pierwsze wiemy co jemy, a po drugie mamy pewność, że nie jemy chemii. I choć przygotowanie domowych przetworów przeraża wiele osób, to tak naprawdę nic trudnego i pracochłonnego. Wystarczy umyć i wypestkować owoce dodać cukier (ilość zależy
Jadło i czytadło