Dżem z pieczonych moreli z bazylią 214Dżem z moreli pieczonych jest przepyszny a dziś dodatkowo dodałam listki bazylii i rezultat wyszedł niesamowity. Dżem jest mega aromatyczny , kremowy i przepyszny. Róbcie przetwory do słoja i zajadajcie jesienią i zimą zdrowe wersje sklepowych przetworów. Taki dżem z placuszkami drożdżowymi to rarytas. Dżem z pieczonych moreli z bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne 656Lubię robić przetwory, ale nie tylko te stałe, które znamy od lat. Lubię eksperymentować, dlatego każdego roku staram się zrobić coś nowego. Kilkanaście dni temu padło na ogórki kanapkowe . Widziałam mnóstwo przepisów na takie i to, co mnie zastanawiało i odstraszało zarazem, to ich pionowe układanie w słoikach. Bo czy ja bym miała na to czas i tyle cierpliwości(...)spróbowania nie mogłabym ich tak nazwać, bo to był eksperyment). Jeśli chodzi o smak, to jak wspomniałam jest bardzo wyraźny, według mnie ogórki są pyszne, ale ja lubię przetwory z zalewą octową. Mąż nie jest zwolennikiem niczego, co z octem (choćby minimalną ilością), dlatego po spróbowaniu, gdy uznał, że są dobre, odsączał z zalewy na sicie, podczas gdy ja wyjadałam
Kolorowy Przepisownik
Ogórki kiszone krok po kroku - najlepszy przepis! 2082własnymi uwagami + zdjęciami. To proste! Śmiało, spróbuj ;) Ogórki kiszone - najlepszy przepis Przepis na takie ogórki kiszone dostałam kilka lat temu od Mamy - wtedy jeszcze średnio interesowałam się przetworami i jedynie pomagałam w ich przygotowywaniu, bo jako pełnoprawny "słoik" ;) jeździłam do Warszawy ze smakołykami od Rodziców. Ale zdarzyło się tak, że w sezonie ogórkowym narosło ich tyle, że gdy przyjechałam(...)dokładnie umyj czystą, nową gąbką (nie tą, którą myjesz inne naczynia), a następnie wyparz gorącą wodą i wysusz. Słoiki nie mogą mieć żadnych wyszczerbień, ani śladów rdzy (po poprzednich przetworach). Zakrętki również muszą być bardzo dobrze umyte i wyparzone. Bez śladów rdzy, odgnieceń (aby dobrze trzymały). Ogórki zawsze nakładaj "w jedną stronę". Najlepiej jest to robić ciemniejszym końcem do dołu
Kolorowy Przepisownik
Przetwory 2017: Ogórki w zalewie musztardowej 203Cześć Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ogórki w zalewie musztardowej. Przepis podpatrzyłam na blogu kuchniaipasja.blox.pl i już kilkukrotnie wypróbowałam. Niestety po śmierci taty jakoś mniej nam "schodzą" przetwory, więc w tym roku nie wiem czy takie ogórki będę przygotowywała - najpierw sprawdzę jakie przetwory nam zostały (w końcu i tak szykuje się wielkie sprzątanie piwnicy po wymianie pieca
blog.moje-pasje.info
Dżem agrestowy z kiwi i chia 139Czas przetworów, przetworów czas ;) Składniki 2 kg zielonego agrestu 5 owoców kiwi 1 kg cukru 100 g chia Przygotowanie Agrest umyłem, odszypułkowałem. 3 owoce kiwi obrałem ze skórki i pokroiłem na mniejsze kawałki. Owoce przełożyłem do dużego garnka i zasypałem cukrem, dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut smażyłem konfiturę
R'n'G Kitchen
Przepis na sok brzoskwiniowy – pasteryzowany na zimę i nie tylko 360dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Sok brzoskwiniowy jest gotowy, można wstawić do spiżarki i wyjąć późną jesienią lub zimą lub wypić po wystudzeniu. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje
Ogórki małosolne na sucho 732Ogórków małosolnych chyba nikomu nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. W moim prywatnym rankingu ogórków są one na samej górze. To znaczy najbardziej lubię małosolne właśnie
Marder&Marder Manufacture
DZEM MORELOWY 167przedstawiam przepis na domowy dżem morelowy - z tego przepisu można również przygotować dżemy z innych owoców np. z brzoskwiń, śliwek czy wiśni lub truskawek. Polecam! W dziale " DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. ----------------------------------------------------- Liczba porcji : ok. 10-11 słoiczków po 250ml ----------------------------------------------------- SKŁADNIKI: 1kg moreli (ze skórką i pestkami) 300g cukru 100g
Moja Książka Kucharska
OLIWA CZOSNKOWA Z CHILLI 135świetna do sałatek; z powodzeniem możemy nią polewać potrawy przygotowywane na grillu. Taka oliwa jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Polecam przepis! W dziale "DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie pozostałe przepisy na domowe przetwory z owoców i warzyw. --------------------------------------------------------- Liczba porcji : jedna 0,5l butelka Czas przygotowania : 10 minut + leżakowanie --------------------------------------------------------- SKŁADNIKI: 0,5l oliwy z oliwek lub oleju
Moja Książka Kucharska
OLIWA Z ROZMARYNEM 156oliwie placki ziemniaczane. Możemy nią polewać mięso podczas grillowania. Oliwa z rozmarynem jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Polecam przepis na domową oliwę aromatyzowaną rozmarynem. W dziale "PRZETWORY DOMOWE" znajdziesz więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw. -------------------------------------------------- Liczba porcji : jedna 0,5l butelka Czas przygotowania : 10 minut + leżakowanie -------------------------------------------------- SKŁADNIKI: 0,5l oliwy z oliwek
Moja Książka Kucharska
MARYNOWANE KORNISZONY 186natkę lub baldach kopru itp. Zimą, po otwarciu słoika, dom napełni się niepowtarzalnym aromatem lata, a ogórki będą miały różny smak. Polecam przepis na marynowane korniszony! W dziale "PRZETWORY DOMOWE" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. SKŁADNIKI: na 2,5kg korniszonów 25g ziaren gorczycy 5 baldachów kopru zalewa: 1kg cukru 50g soli 150g
Moja Książka Kucharska
OCET ESTRAGONOWY 168kminek, koper oraz dziurawiec. Taki ocet można wykorzystać przy robieniu sałatek, sosów, a także do dań rybnych i mięsnych . Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy ocet estragonowy. Polecam! W dziale "Przetwory domowe" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. SKŁADNIKI: na 1 litr octu świeże gałązki estragonu 1 litr octu owocowego ( lub 9% ) PRZYGOTOWANIE : Krok
Moja Książka Kucharska
OCET WINNY 174miesiącach powstały ocet przecedzamy przez sito wyłożone kilkakrotnie gazą, przelewamy do małych butelek. Tym sposobem otrzymujemy doskonały, smaczny oraz zdrowy, domowy ocet winny. W dziale " DOMOWE PRZETWORY " znajdziecie więcej przepisów na przetwory z owoców i warzyw na zimę. Polecam! Smacznego
Moja Książka Kucharska
SOK Z CZARNYCH JAGOD 168CZARNYCH JAGÓD Domowe przetwory na zimę - SOKI Jagody zamknięte w butelce - pięknie pachnący owocami, zdrowy i smaczny - sok z czarnych jagód, gotowany. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2kg czarnych jagód 1/2 litra wody 500g miałkiego cukru na 1 litr uzyskanego soku. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jagody przebrać, ostrożnie opłukać na sicie, zanurzając sito w misce z wodą, starannie osączyć. Krok 2. Jagody(...)przetwarzać tylko owoce zupełnie zdrowe, dojrzałe, nie uszkodzone oraz świeże; -utrzymywać w czystości wszystkie naczynia i urządzenia - najmniejszy nawet okruch bułki lub chleba może spowodować, że sok lub inne przetwory zaczną fermentować i pleśnieć; - owoce zasypywane cukrem na noc, należy odstawić w chłodne miejsce, gdyż w cieple mogą zacząć fermentować; -gotowe soki przechowywać w chłodnym i suchym miejscu
Moja Książka Kucharska
SALATKA Z BURACZKOW NA ZIME 192SAŁATKA Z BURACZKÓW NA ZIMĘ Duma z własnej kuchni, czyli domowe przetwory z owoców i warzyw : owoce w słodko kwaśnej marynacie, zakwaszane warzywa, kiszonki, sałatki, przyprawiane po domowemu ocet i olej i wiele innych przetworów, które potwierdzają, że przygotowywanie domowych zapraw może być sztuką - takie radosne wspomnienie lata. Dzisiaj przedstawiam przepis na sałatkę z buraczków na zimę, z papryką oraz
Moja Książka Kucharska