przetwory - 14998 przepisów (strona:155/1000)

SOK Z CZARNYCH JAGOD 141

CZARNYCH JAGÓD Domowe przetwory na zimę  - SOKI Jagody zamknięte w butelce - pięknie pachnący owocami, zdrowy i smaczny - sok z czarnych jagód, gotowany. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2kg czarnych jagód 1/2 litra wody 500g miałkiego cukru na 1 litr uzyskanego soku. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jagody przebrać, ostrożnie opłukać na sicie, zanurzając sito w misce z wodą, starannie osączyć. Krok 2. Jagody(...)przetwarzać tylko owoce zupełnie zdrowe, dojrzałe, nie uszkodzone oraz świeże; -utrzymywać w czystości wszystkie naczynia i urządzenia - najmniejszy nawet okruch bułki lub chleba może spowodować, że sok lub inne przetwory zaczną fermentować i pleśnieć; - owoce zasypywane cukrem na noc, należy odstawić w chłodne miejsce, gdyż w cieple mogą zacząć fermentować; -gotowe soki przechowywać w chłodnym i suchym miejscu

Moja Książka Kucharska
SALATKA Z BURACZKOW NA ZIME 164

SAŁATKA Z BURACZKÓW NA ZIMĘ Duma z własnej kuchni, czyli domowe przetwory z owoców i warzyw : owoce w słodko kwaśnej marynacie, zakwaszane warzywa, kiszonki, sałatki, przyprawiane po domowemu ocet i olej i wiele innych przetworów, które potwierdzają, że przygotowywanie domowych zapraw może być sztuką - takie radosne wspomnienie lata. Dzisiaj przedstawiam przepis na sałatkę z buraczków na zimę, z papryką oraz

Moja Książka Kucharska
Syrop z imbiru (syrop imbirowy) 162

stoi na przeszkodzie, aby delikatnie ją wzmacniać. Stosuję więc syrop z kwiatów czarnego bzu  , sok z czerwonej porzeczki , syrop z młodych pędów sosny  i inne przetwory, o których pisałam na blogu (wszystko w zakładce Przetwory ). Od jakiegoś czasu towarzyszy nam również imbirowy syrop. Wykonanie jego nie jest skomplikowane, a całkowicie zmienia on smak (i przede wszystkim wartość) herbaty

Wielopokoleniowo
Dżem pomarańczowy bez żelfixu 162

Mimo, że to wakacje kojarzą nam się z przetworami to na zrobienie tego dżemu zdecydowanie polecam poczekać do zimy i zrobić go np. w przerwie świąteczno-sylwestrowej czy w trakcie ferii zimowych, wtedy po pierwszy pomarańcze będą miały najlepszy smak, po drugie będą najtańsze, a po trzecie nie będziemy taj zmęczeni ciągłą produkcją przetworów! Także same plusy. Dżem jest wspaniały

Mania Wypiekania
Buraczki słodko-kwaśne do obiadu 259

Skarby wa rz ywne zamknięte w słoiku na zimę Środek zimy, mróz za oknem, śnieg posypuje, a mnie się zachciało przetwory jeszcze przyrządzać! Wiem że to nie ta pora, ale żołądek rządzi i zażyczył sobie buraczków w słoiki do obiadu . Jak żołądek chciał, tak więc dostał! Ogromny plus poniższego przepisu, że można go wykorzystywać o dowolnej porze roku, byleby tylko(...)buraków - waga przed obraniem i gotowaniem ZALEWA: 1 i 1/2 szkl. wody 1/2 szkl. octu 10% od WSP "SPOŁEM" KIELCE 1 szkl. cukru 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów 1 cebula - średnia 1 ząbek czosnku 4 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 4 ziarenka gorczycy Buraki opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do dużego garnka do wrzątku

Grunt to przepis!
Dżem z żurawin i malin 198

Połowa lipca już za nami, a to oznacza, że w wielu polskich domach, gospodynie domowe biorą się za przetwory. Nie inaczej jest u mnie. Postaram się w najbliższym czasie przekazać Wam kilka przepisów na przetwory, które robię. Będą dżemy, będą warzywne sałatki i będą wina. Przecież to najlepsza pora roku na przygotowywanie pysznych zapasów na zimę

Gotuję Testuję
Wybieramy owoce do przetworów 159

Źródło: tapetus.pl Jeśli chcemy przygotować owocowe przetwory warto jest używać owoce zerwane tego samego dnia, w którym chcemy je przygotować. Należy je w tym celu umyć, wysuszyć i oczywiście przetworzyć. Do przygotowania powideł śliwkowych najlepiej jest użyć tych, które już są lekko przejrzałe, z pomarszczoną skórką. Jeśli przygotowujemy różne warzywa czy owoce w occie, należy zalewać świeże, zerwane tego samego(...)dnia owoce. Przygotowane w ten sposób przetwory na pewno będą zdrowsze i smaczniejsze

Gotuję Testuję
Pure z tykwy 356

organizmu szkodliwe produkty przemiany materii jak również trucizny. 10. Jeżeli wasze organizmy potrzebują regeneracji bez namysłu sięgnijcie po tykwę zamiast łykać suplementy. Smacznego!   Kategoria: Porady kulinarne , Przepisy , Przetwory Tagged: fit , Przetwory , pure , tykwa , warzywa

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Lekkie konfitury ze śliwek, z dodatkiem octu winnego, rumu i korzennych przypraw 202

spotkaniu w Akademii Kulinarnej Whirlpool razem z przedstawicielami Banków Żywności i dziennikarzy, pisałam już na blogu. Pamiętacie zapewne, ze wspólnie przygotowywaliśmy przetwory z dyni i śliwek. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne śliwki w octem winnym, korzennymi przyprawami i z rumem. To już ostatni dzwonek na przetwory ze śliwek, a te konfitury są naprawdę pyszne. Lekko kwaśne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Syrop z pigwy robiony na zimno 239

Zbliża się własnie najlepsza pora na zbieranie pigwy. Dopiero po pierwszych przymrozkach pigwa jest najlepsza na robienie z niej przetworów. Bez przetwarzania nie da się chyba jej zjeść, gdyż jest bardzo twarda i cierpka. No, może pokrojona w cieniutkie plasterki i włożona do herbaty zamiast cytryny. Gryźć jak jabłko bym nie próbowała. O właściwościach dobroczynnych pigwy (nazywanej polską cytryną(...)magnez, miedź - to wszystko wpływa na naszą podatność na infekcje, a także na radzenie sobie z przeziębieniami, kiedy już nas dopadną. Warto sięgnąć po pigwę i przygotować z niej przetwory, które przez cały chłodny sezon będą nas wspomagać. Co można zrobić z pigwy? Między innymi syropy, soki, konfitury, nalewki czy wino. Dzisiaj pokażę Wam jak łatwo można zrobić syrop, który

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bazyliowy ketchup z papryki 197

nakrętkami .    Krok 1: Na dnie dużego garnka ułożyć czystą ściereczkę kuchenną - zapobiegnie to pękaniu słoików w kontakcie z mocniej nagrzanymi ściankami garnka . Krok 2: Wstawić słoiki z przetworami, ustawiając je w na tyle luźnych odstępach tak, aby się wzajemnie nie dotykały i były między nimi przerwy, by woda mogła swobodnie przepływać, zaś same słoiki nie stykały się(...)Zalać słoiki gorącą wodą tak, żeby sięgała ok. 2 cm poniżej pokrywki najniższego słoika. Doprowadzić całość do wrzenia. Krok 4: Pasteryzować przez określony czas, zgodnie z przepisem na przetwory, którymi słoiki zostały napełnione. Wieczka powinny się w tym czasie uwypuklić i delikatnie strzelić. Krok 5: Wyjąć słoiki z wrzątku, docisnąć wieczka i jeszcze raz dobrze dokręcić. Krok 6: Zapasteryzowane weki

Grunt to przepis!
Domowy ocet jabłkowy 148

zagospodarowanie odpadków, które dadzą nam pyszny a przede wszystkim zdrowy ocet jabłkowy. Ocet możemy pić z wodą, ma delikatniejszy smak niż ten kupny. Możemy dodawać go do różnych dań, przetworów, sosów. Ma też charakterystyczny wygląd, dalece różny od tego kupnego. Jeśli nie macie nawyku czytania etykiet, to czym zaskakują nas sklepowe etykietki jeśli chodzi o ocet jabłkowy? Ano znajdziemy często(...)się pienić. Odcedzamy przez gazę i zlewamy do butelek. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/domowy-ocet-jablkowy/ BosowKuchni Artykuł Domowy ocet jabłkowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pikanta pasta chili 233

Pikanta pasta chili na zimę. Miałam nie robić już przetworów na zimę, ale dostałam papryczki chili, z których już w tym roku przygotowałam pyszny domowy sos sweet chili oraz pastę ze słodkiej papryki i papryczek chili. Nie chciałam się powtarzać i zrobiłam diabelnie ostrą pastę, czyli przeciwieństwo do sweet chili sauce. Pikanta pasta chili z pomidorami i odrobiną oliwy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puree z dyni, mus – sposób na dynię na zimę 166

dynią na zimę jest pewien problem. Jej przetwory dość szybko się psują, a ochota na jedzenie placków, zup czy ciast z dodatkiem dyni jest , przynajmniej u nas, przez cały rok. Co zatem zrobić, aby potrawami z dyni cieszyć się na okrągło? Rozwiązaniem jest puree z dyni, zwane również musem jak i przecierem z dyni. Dynia zamieniona na puree nie zajmuje(...)mieszamwgarnku.pl/przetwory/puree-dyni-sposob-dynie-zime/ BosowKuchni     Artykuł Puree z dyni, mus – sposób na dynię na zimę pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Dżem z fig. I kilka słów o powrocie 198

skomplikowanie wyrażę. Lubię budować swój własny świat i nie lubię , gdy ktoś wpada mi weń nieproszony.  Wykorzystując możliwości, jakie daje posiadanie kuchni, zabrałam się za pieczenie i kolejne przetwory. Sezon na te drugie powoli się kończy; coraz zimniej, coraz ciemniej, coraz mniej sezonowych warzyw i owoców. Trzeba więc korzystać, póki się da! U mnie znowu figi - w tym roku(...)pożądanej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry spodem i zostawić do ostygnięcia. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Tak mi się jakoś na jesień zebrało na robienie przetworów. Mam jeszcze kilka planów, choć nie wiem, czy uda mi się ze wszystkim zdążyć... Trzymajcie kciuki

Pożeraczka, czyli raz adobrze