Kolejna sałatka, którą przygotowałam na zimę. Jest lekko słodko-kwaśna, z nutą egzotyki, którą daje dodatek kurkumy i garam masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się w moim domu ogórki curry (przepis tutaj ) i sałatka z ogórków (przepis tutaj ). Polecam również przepis na gotowaną sałatkę z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej (przepis tutaj ). Dla odmiany zrobiłam(...)warstwowo ułożonymi warzywami i uzupełnione gorącą zalewą. Tym razem sałatka była pasteryzowana 15-20 minut, ponieważ część składników sałatki była surowa. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na marynowane przetwory zobacz również: marynowane grzyby słodko-kwaśne sałatka z ogórków na zimę ogórki curry rydze po cygańsku polskie kapary - marynowane owoce nasturcji
Codziennik KuchennyKiszone ogórki znają wszyscy i chyba w każdym domu przechowuje się ,,tajemną, recepturę" na przygotowanie, ulubionych ogórków. Przepisy na słoikowe przetwory prawie bez zmian przejęłam z mojego rodzinnego domu. Ogórki na zimę przygotowuje mój Tata i robi to w sposób godny czarnoksiężnika;) Możecie nie wierzyć jak przeczytacie poniższy przepis, ale wydobycie tajników tego przepisu trwało kilka lat. Tata jest(...)górze, a cukinie potrzebują jeszcze 2 dni dla dobrego ukiszenia. Kiszone ogórki i cukinie, można przygotować razem lub osobno, jako kiszonkę małosolną (do zjedzenia na bieżąco) lub jako przetwory na zimę. Różnica polega na tym, czy słoiki pasteryzujemy czy nie. Wybór należy do Was. Jak dla mnie, są to najlepsze ogórki na świecie, w końcu na takich
Codziennik KuchennyCukinia to jedno z warzyw, które wyjątkowo lubię. Można ją przygotować na wiele sposobów: grillować, faszerować, smażyć, dodawać do makaronów, zapiekanek i przygotować przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z cukinią i kiszone cukinie . Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry . Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii(...)słoik Zalewa *: 4 szkl. wody 1 szkl. octu spirytusowego 10% 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki curry 40 dkg cukru * Ilość zalewy potrzebnej do przygotowania przetworów zależy od tego jak dużo warzyw upakujemy w słoikach. Jeśli zabraknie zalewy należy przygotować kolejną jej porcję. Przygotowanie: Cukinie pokroić wzdłuż na ćwiartki, młodych niewielkich okazów nie trzeba obierać ze skórki. W każdym
Codziennik KuchennyCzęsto robię kiszone warzywa, bo to zdrowe i smaczne przetwory i sporo z tym zabawy. Warzywa w marynacie to produkt gotowy do jedzenia zaraz po zamknięciu w słoiku. Kiszone warzywa to ,,żywe przetwory", które podczas fermentacji zmieniają smak i kolor. Na moim blogu znajdziecie przepis na ogórki małosolne , kiszoną brukselkę i kiszone ogórki i cukinie , prasowankę z białej
Codziennik KuchennyOd razu, od pierwszego zdania, musimy powiedzieć głośno: tak, jarzębinę się je. Tak, jarzębina, odpowiednio przyrządzona, jest naprawdę smaczna. Bo dzisiaj będzie mowa o jarzębinie właśnie
Marder&Marder ManufactureLubicie jabłka? Jeśli tak, to mamy dla was dobre wieści: kilka jabłkowych przepisów już za nami, i jeszcze kilka przed nami. Wrzesień, jak się już pewnie
Marder&Marder ManufactureOstatnio robiąc przetwory myślę jak można je wykonać, by uniknąć w nich mimo wszystko niepotrzebnej chemii. Zaczęłam zamieniać w tym roku żelfixy na agar, lub zupełnie pomijać środek żelujący. Jak na razie wyszło to przetworom na dobre. W tym przepisie wykorzystałam jednak nie tylko agar, ale również stewię jako zamiennik cukru. Jeśli lubicie zdrowsze wersje tradycyjnych przepisów to ten wpis
Mania WypiekaniaWrzesień to czas przetworów. U mnie w tym roku produkcja wygląda nieco skromnie, bo zostało mi sporo zapasów z zeszłego roku. Dwa lata temu robiłam konfiturę z aronii i śliwek , w tym roku postanowiłam wypróbować duet z jabłkami. Też wyszło pysznie. Na blogu znajdziecie również mnóstwo innych przetworów klikając tutaj . Zapraszam ! Marmolada z aronii
Kulinarne przygody GatityDzisiaj mamy dla was marmoladę jabłkową z pomarańczą. Jabłko i pomarańcza to genialne połączenie. Każdy wie, że jedno do drugiego pasuje. A najlepiej wiedzą o tym
Marder&Marder ManufactureZakończyłam już robienie przetworów na zimę. W tym roku wyszło ich sporo, chyba nigdy nie miałam ich aż tyle i tak różnorodnych. Dzisiaj zatem, jako ostatnia w tym sezonie, kolejna propozycja na przetwory z patisonów: marynowane w całości w zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj pojedziemy po klasyce i po prostocie. Pojedziemy szkolną stołówką i dodatkiem do obiadów sprzed czasów reformacji. Panie, panowie... Dzisiaj kompocik! I to nie byle jaki
Marder&Marder ManufactureU nas na blogu sezon jabłkowy skończy się pewnie dopiero pod koniec miesiąca. Tymczasem mamy dla was coś szybkiego i smacznego na kanapki. Marmolada jabłkowa z
Marder&Marder Manufacturemetalowymi nakrętkami . 1: Na dnie dużego garnka ułożyć czystą ściereczkę kuchenną - zapobiegnie to pękaniu słoików w kontakcie z mocniej nagrzanymi ściankami garnka . 2: Wstawić słoiki z przetworami, ustawiając je w na tyle luźnych odstępach tak, aby się wzajemnie nie dotykały i były między nimi przerwy, by woda mogła swobodnie przepływać, zaś same słoiki nie stykały się ze ściankami(...)wysokości . 3: Zalać słoiki gorącą wodą tak, żeby sięgała ok. 2 cm poniżej pokrywki najniższego słoika. Doprowadzić całość do wrzenia. 4: Pasteryzować przez określony czas, zgodnie z przepisem na przetwory, którymi słoiki zostały napełnione. Wieczka powinny się w tym czasie uwypuklić i delikatnie strzelić. 5: Wyjąć słoiki z wrzątku, docisnąć wieczka i jeszcze raz dobrze dokręcić. 6: Zapasteryzowane weki odstawić
Grunt to przepis!Kto nie lubi ogórków, no kto? No dobra, jedną osobę znam. Ale, jak to się mawia, jedna jaskółka wiosny nie czyni, czy jakoś takoś. Chociaż nie
Marder&Marder ManufactureZrobiliście już przetwory na zimę? Dziś najlepsza sałatka na zimę, minimum składników, maksimum smaku - w moim domu jest robiona co roku, już od paru lat. Trzeba przyznać, że sprawdza się wyśmienicie - bez porównania do kupnych słoików. Jeśli przetwory przed Wami - musicie wypróbować! Smacznego! Składniki: 4 kg zielonych ogórków 1 kg czerwonej papryki 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli
psgotujemy