przetwory - 14998 przepisów (strona:163/1000)

Dżem truskawkowy na dwa sposoby - szybki i tradycyjny "babciny" 105

truskawki niestety bardzo szybko mija, dlatego staram się go w pełni wykorzystać i tworzyć z nim jak najwięcej przepysznych dań. Ale żeby zachować truskawkowy smak na dłużej robię domowe przetwory. Dziś zapraszam Was na przepis na domowy dżem truskawkowy. Dżem truskawkowy możemy wykonać w sposób szybki przy pomocy dostępnych w obecnych czasach praktycznie w każdym sklepie cukrów żelujących(...)góry szumowinę. Gotowy dżem można wkładać do słoików. Wekować. Dżem przyrządzam tzw. "babciną" metodą, czyli bez sztucznych zagęszczaczy. Smacznego  Metoda 2 Dżem truskawkowy przygotowany przy użyciu cukru żelującego - przetwory w kilka chwil Składniki: cukier żelujący 2:1 500 g 1 kg świeżych truskawek Przygotowanie: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Mieszamy w garnku wraz z całym opakowaniem cukru żelującego. Całość zagotowujemy

Słodkie okruszki
Konfitura truskawkowa z płatkami róży 174

Dzień dobry! Tegoroczne szaleństwo z przetworami w mojej kuchni już się zaczęło! Nie ma co tracić czasu, skoro owoce takie pyszne, słodkie, a przecież chciałoby się tą słodycz czuć cały rok? Dlatego też nie marnuję ani chwili i pakuję truskawki do słoików. Tym razem z płatkami róży - genialne, aromatyczne konfitury! Sprawdźcie nasze inne przepisy na przetwory . Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Konfitura Truskawkowa z Wanilią 207

konfitury truskawkowej nie wyobrażam sobie zimy. Już nie pamiętam kiedy ja kupowałam dżem w sklepie. Wyjątkiem jaki pojawia się na moim stole są przetwory ETERNO, ale to jedyny wyjątek, zresztą nie jest to komercyjna firma, ale niewielka, rodzinna, która ma w swojej ofercie produkty bez konserwantów. Ale nie o tym dzisiaj. Przetworzyłam już wszystkie truskawki, teraz pomału wklepuję przepisy(...)roku postawiłam na przetwory bez użycia żelfixów i innych polepszaczy. Owszem z produktami żelującymi pracuje się szybciej, a ja w tym roku postanowiłam się nie spieszyć. Konfitura z całymi kawałkami owoców, wykonywana metodą, którą wszyscy dobrze znacie ze swoich domów, tak jak i ja znam ze swojego. Zawartość cukru znacznie zmniejszyłam i mimo tego konfitury są słodkie. Składniki

Blondynka Gotuje
domowa konfitura różana. 189

Różanych przetworów ciąg dalszy. Wczoraj dodałam przepis na wodę różaną , a dziś zapraszam na konfiturę z płatków róży. :) Ma piękny zapach i kolor (jak to różane przetwory... :)), których niestety zdjęcia nie oddają :( Moim zdaniem na prawdę warto poświęcić trochę czasu i zrobić konfiturę z płatków róży. Wczoraj w sklepie z ciekawość przeczytałam skład jednej z konfitur różanych, wiecie

chili & sugar
Pomidorowe szaleństwo słoikowe! (3 warianty) 136

jakości po 1,50zł... grzechem byłoby nie przerobić ich na kilka słoiczków pyszności na zapas. Osobiście uwielbiałam pomidory z puszki, dopóki nie spróbowałam przerobionych na tę samą modłę, domowych przetworów mojej siostry. Zainspirowana jej piwniczką, w tym roku postanowiłam zrobić je po swojemu. :) Są naprawdę wyjątkowe, wiemy co się w nich znajduje, są bez konserwantów, a przede wszystkim - są przepyszne(...)przypadku tego przepisu nie ma to większego znaczenia. Wszystko zależy od tego ile potrzebujemy zrobić - tyle przygotowujemy warzyw i słoików. Reszta właściwie zrobi się sama. ;) Uwaga! Ja zjadam swoje przetwory bardzo szybko, więc ich nie pasteryzuję. Jeśli zostawiacie je na zimę, koniecznie to zróbcie i bardzo dobrze zakręcajcie słoiki! pomidory w odpowiedniej ilości duży garnek litrowe, wyparzone słoiki sól, ulubione

Kuchenna Kontrrewolucya
Niskosłodzony dżem truskawkowy 132

Nigdy nie robiłam przetworów. Dlatego też postanowiłam, że w tym roku nadrobię braki i przygotuję cały ogrom zimowych zapasów. Zaczęłam oczywiście od... truskawek. Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie zbyt krótko, dlatego warto zamknąć smak lata w słoiczkach i zachomikować na smutne jesienne dni. Potrzebne nam (na 4 słoiki po 400 ml): - 1 kg dojrzałych, słodkich truskawek - 330 gram cukru - konfitur(...)minuty cały czas mieszając. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, mocno zakręcić i postawić do góry dnem do ostudzenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Sezon przetworów uważam za otwarty

W poszukiwaniu inspiracji
Brukselka pasteryzowana 107

następnie podgotowujemy ok. 5-7 minut. Odcedzamy i układamy w słojach (do 2 cm poniżej górnej krawędzi). W między czasie przygotowujemy zalewę i jeszcze gorącą wlewamy do słoików. Gotowe przetwory wkładamy do dużego garnka i zalać wodą. Jeżeli przyrządzamy je w wekach to musimy je zanurzyć całkowicie. Natomiast w przypadku słoików z tzw. zamknięciem „twist”- zakrętkę zostawiamy na pół odkręconą(...)wolnym ogniu ok. 1 godziny. Wyjmujemy słoje („twisty” zakręcamy całkowicie) i odkładamy na jeden dzień (w warunkach pokojowych). Nazajutrz powtarzamy pasteryzację (ale tylko 30 minut). Po wyjęciu przekładamy gotowe przetwory w chłodne, zaciemnione miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Dżem z rabarbaru z pomarańczą i wanilią 130

Klich. Jeśli Wy jednak macie dużo zapału i energii, a brakuje Wam konkretnych planów, proponuję przygotować dżem. I to nie byle jaki - bo z rabarbaru.  Uwielbiam ciasta i przetwory z rabarbarem, tę jego wyjątkową, kwaśną nutę, która idealnie balansuje słodycz. Wypieki z tymi różowymi łodygami, nawet te najprostsze,  nigdy nie są nudne. A dżem z rabarbaru mogę jeść(...)słoiczkach. Oczywiście, kiedy już miałam czas robić zdjęcia i zająć się spisywaniem przepisów, było po sezonie... Postanowiłam więc poczekać; możecie się więc spodziewać jeszcze kilku przepisów na naprawdę znakomite przetwory

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gruszki z cytrusową nutką w waniliowym syropie 128

lubisz wanilię- ten przepis jest dla Ciebie! Jeśli ktoś jest dla ciebie ważny, możesz przygotować gruszki właśnie dla niego. Dodając odrobinkę miłości mamy pewność, że nasze przetwory będą smakowały tym, którzy są dla nas NAJ. Podając je z lodami stworzysz idealny deser na romantyczny wieczór. Składniki: 1,5 kg gruszek średniej wielkości 0,75 l wody 0,5 kg cukru(...)ściereczce do samodzielnego wyschnięcia. Na dnie połóż kilka plasterków wyparzonej cytryny a na niej gruszki,laskę wanilii i ponownie cytrynę. Całość zalej syropem. To odpowiedni moment, by zaczarować swoje przetwory odrobiną miłości. Zakręć słoik i ustaw go w garnku, na czystej ściereczce. Zalej ciepłą wodą  do 2/3 jego wysokości i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut

Wielki apetyt
Pomidory w słoiku w... sosie pomidorowym ;) 110

trwa w najlepsze. Pomidory wylegują się w słońcu, na prawie wszystkich parapetach, żeby zyskały jeszcze trochę smaku (pomidory nie parapety ;) ), zanim zostaną przetworzone. Kuchnia zamieniła się w linię produkcyjną przetworów wszelkiego rodzaju. Próbuję przygotować się na rozstanie z pysznymi gruntowymi pomidorami. Niedługo ich miejsce zajmą marne pomarańczowe imitacje, z których cała woda (o soku tu mówić nie można) wycieka(...)razu po rozkrojeniu. Wtedy zostanie tylko zakup pomidorów w puszce lub przecierów, albo... otworzenie własnego słoiczka z pomidorowymi przetworami. Dzisiaj mam dla Was nieskomplikowany przepis, na pomidory w słoiku, które są alternatywą dla pomidorów zapuszkowanych w całości. Taki słoik otworzony zimą ma zapach lata. ;) Pomidory w słoiku w... sosie pomidorowym Składniki na 4 słoiki 500 ml: 1 kg małych dojrzałych

Pełny talerz
138. Słońce w słoiku czyli dżem z moreli 126

Dobrodziejstwa domowych przetworów doceniamy w jesienne i zimowe dni. Słoik domowego dżemu zawsze wygra z tym ze sklepowej półki. Po pierwsze wiemy co jemy, a po drugie mamy pewność, że nie jemy chemii. I choć  przygotowanie domowych przetworów przeraża wiele osób, to tak naprawdę nic trudnego i pracochłonnego. Wystarczy umyć i wypestkować owoce dodać cukier (ilość zależy

Jadło i czytadło
Galaretka z aronii 108

Rzadko robię przetwory, ale mam nadzieję, że od przyszłego roku to się zmieni. Do tej pory robiłam małe ilości, bo nie miałam gdzie trzymać słoików. I w końcu mam dodatkowe miejsce, pięknie wyremontowane, idealne właśnie na przetwory. Jeszcze tylko raz mój mąż musi zostać bohaterem we własnym domu i sklecić jakieś półeczki. Czytaj więcej

bistro mama
Syrop miętowy 235

Widzę w statystykach, że obecnie to przetwory są najpopularniejsze na blogu :) Więc dlatego zapraszam Was na fajny syrop. W gazetce Przyślij przepis. Przetwory i nalewki (nr 6/2013) znalazłam ten przepis na wykorzystanie mięty. Syrop można rozcieńczać z wodą lub dodać do herbatki, by uzyskać miętowy aromat. Ja przelewam jedną buteleczkę do dzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny

Kuchnia domowa Ani
Galaretka z czerwonej porzeczki 154

Przetworów ciąg dalszy. Przetwory z porzeczek są jednymi z najlepszych. W tamtym roku robiłam na próbę kompoty z czarnej porzeczki  i czarną porzeczkę w cukrze na przeziębienie, a w tym roku zrobiłam już duże porcje bo sprawdziły się super. A teraz zrobiłam jeszcze galaretkę z czerwonej porzeczki.Składniki:1 kg czerwonej porzeczki3/4 lub 1 kg cukruSposób wykonania:1. Porzeczki

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem do słoików 482

Widzę, że pilnie przeszukujecie blog jeśli chodzi o przetwory. Dorzucam więc kolejny. Oto fajna receptura na sałatkę ze słoika na zimę. Przepis znalazła moja mama w wydaniu specjalnym gazetki Przyślij przepis. Przetwory i nalewki - nr 6/2013.  Przepis podaję ze zmianami mojej mamy. Polecam serdecznie!Składniki:ok 4 kg ogórków2 kalafiory6 dużych cebul4 duże czerwone paprykiwiązka kopruliście lauroweczosnekgorczycaolejZalewa:4 litry

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania