Zgodnie z mahometańską opowieścią, po wypędzeniu człowieka z Raju, w miejscu w którym szatan postawił lewą stopę wyrósł czosnek, a w miejscu postawienia prawej - cebula. Ostatnio
Marder&Marder ManufactureKrakowsko-Częstochowskiej. W słoikach Dziadunia drzemią najprawdziwsze skarby, niezmącone chemią, sztucznym barwnikiem czy choćby namiastką konserwantu. Produkty są pasteryzowane, tak, jak to robiły nasze babcie i robią nasze mamy. Przetwory z Ogródka Dziadunia to prawdziwe Receptury od serca. Transrol należy do Fundacji Firmy Rodzinne oraz Fundacji Polskie Produkty Rolne i z dumą umieszcza na swoich etykietach logotypy obu fundacji, podkreślając(...)rodzinny charakter działalności, polskie pochodzenie przetworów, a także ich wysoką jakość. Ogródek Dziadunia to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również okazja do przypomnienia sobie, jak to kiedyś na prawdę smakowało! Może pochylając się nad sokiem z żurawiny, czy jagód leśnych dostaniemy olśnienia, że to co dobre i pachnące nie musi oznaczać słowa chemia. W słoikach Dziadunia zamknięte jest serce
Z Kuchni Do Kuchnijest ostrzejsza i ogórki najpierw moczę w solance. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 kg małych (jak najmniejszych) twardych ogórków na solankę: 1500 ml wody 150 g soli do przetworów przyprawy do słoika: 3-4 ziarna ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego 1 listek laurowy szczypta suszonych nasion kopru na zalewę: 500 ml wody 200 ml octu(...)minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Ogórki korniszony są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeOstatni dzwonek na przetwory z ogórków. Ogórki kanapkowe są przepyszne! Słodko-kwaśne, chrupiące i żółciutkie dzięki kurkumie. Dzięki temu ,że są pokrojone w cienkie podłużne plasterki, po wyjęciu ze słoika wystarczy je tylko nałożyć na kanapkę i zjeść. Składniki: 4 kg. ogórków 9 szklanek wody 1 szklanka soli gorczyca kolendra ziele angielskie Składniki na słodko octową zalewę(...)słoiki. Wstawiłam je do garnka z gorącą wodą i gotowałam około 10 minut. Po tym czasie skórka z ogórków straci swój zielony kolor. Odstawiłam do ostygnięcia. Smacznego! Polecam inne przetwory z ogórków: SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE
potrawyregionalnerazem z mamą schodziłam do piwnicy i z wielkiej starej szafy wyciągałyśmy kolorowe słoiki. Najbardziej lubiłam kompoty z jabłek i z czereśni. Chciałabym Was namówić do tego, żebyście przygotowywali przetwory. Wiem, to nie zawsze się opłaca. Nie wszystko jednak da się przeliczyć na pieniądze, czasem warto wczytać się w to, co jest napisane na etykiecie napojów. Oszczędźmy tego naszym najmłodszym(...)się przekazać wszystko zrozumiale. Gdyby tak nie było, piszcie śmiało. Zachęcam Was z całego serca: poświęćcie trochę czasu (wcale nie tak dużo) i przynajmniej dla swoich najmłodszych przygotowujcie domowe przetwory. Naprawdę warto :) Komu jabłuszko
Codzienna kuchnia niecodziennaNasz tydzień „Dyniowych Wariacji” zaczynamy od domowych przetworów i karmelizowanej dyni, która jeszcze pojawi się w przepisach jakie przygotowaliśmy dla Was Składniki: - 600g obranej dyni Butternut Orange - 200g cukru - sok z 1/2 pomarańczy - sok z 1/2 cytryny - skórka z 1/2 pomarańczy - 30g imbiru - łyżeczka cynamonu Składniki na 2 słoiczki 200ml. Zaczynamy od dyni. W składnikach podaliśmy już ilość
Kuchenne Wariacjetakiego urodzaju na buraczki, jak w tym roku. Z jednej, małej paczuszki z nasionami wyrosło tak dużo warzyw, że cały sezon systematycznie pojawiały się na naszym stole, a do przetworów zostało jeszcze ponad 40 kilogramów ;) Toteż w tym roku w spiżarni dużą część stanowią przetwory z buraków. Małe sztuki zamarynowałam w całości, natomiast z tych większych zrobiłam tę oto sałatkę
Rozpustne gotowanieMaślaczki drwala – zimowe przetwory No to rozhulałam się jak maślaki pod choinkami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przetwórnia domowa , pracuje już pełną parą od ponad miesiąca , przerabiając wszystko(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> Grzybki świetnie przechowują się nawet rok , czy dwa lata " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Maślaczki drwala – zimowe przetwory pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżysłoików. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut. Do przygotowania ćwikły wykorzystałam ocet fermentacyjny spirytusowy 10%, który otrzymałam do testowania od firmy Jamar . Ocet ten doskonale nadaje się do przygotowania przetworów na zimę. Nadał buraczkom odpowiedniej kwaśności i smaku. To idealny dodatek zarówno do przetworów, jak i innych potraw, szczególnie przygotowywanych na zimno. Ocet można z powodzeniem wykorzystać do surówek, wytrawnych
Tradycyjna kuchnia Kasikilkanaście minut i czynność tą powtarzamy. Ja konfiturę zrobiłąm po raz pierwszy, smak goryczki niestety wyczuwalny jest nadal. Ale po rozmowie z osobami które już robiły tego typu przetwory jednogłośnie stwierdziły ze taki posmak goryczki już niestety zostanie. Ale wiem, ze nie wszystkim to przeszkadza. Niektórzy właśnie za tę goryczkę cenią sobie takie przetwory. A więc zapraszam na konfiturę
Radość kipiąca uśmiechem.też ostatnie przetwory ogórkowe w tym roku. Wszystko już przetworzone - kilka zostało na mizerię - ostatnią też z własnych ogórków w tym roku. Robicie przetwory? Czy kupujecie gotowe? Ja polecam dzisiaj słoiczki z ogórkami, które na pewno przydadzą się za trzy miesiące. Składniki : * 3 kg ogórków gruntowych * kg czerwonej papryki * 4 szklanki wody * pół szklanki octu * 4 łyżeczki soli * pół szklanki
Magiczne Życie Martyogórki z kurkumą Sezon robienia przetworów w pełni. Więc i ja pracuję w kuchni pełną parą, gromadząc na zimowe miesiące kolejne przetwory. Ogórki w aromatycznej, złocistej zalewie, należą zaś do "żelaznego" zimowego wyposażenia mojej spiżarki. Składniki 2 kg ogórków zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe
Miód i pieprzNajwyższa pora aby wykorzystać tegoroczne gruszki w przetworach żeby w czasie zbliżających się jesienno-zimowych dni móc skorzystać z nich np. w domowych wypiekach dlatego też proponujemy gruszki w syropie waniliowym Składniki: - 1 kg twardych gruszek - 0,25 kg cukru - 0,40 l wody - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 cytryny - 3 lub 4 gwiazdki anyżu - 2 laski wanilii Składniki
Kuchenne Wariacjewypasteryzowanych słoików, zakręć i postaw do góry dnem na 0,5h. Oznacz etykietą słoiki i odstaw do zimy. Smacznego! Sprawdź proste i tradycyjne przepisy na inne przetwory: Przepisy na domowe przetwory Póki jeszcze czas zrób swoją własną, Domową Vegetę bez chemicznych dodatków: Domowa Vegeta bez GLUTAMINIANU Sodu Zaopatrz się w niezbędny
IzaGotujeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze ogórki kanapkowe jakie kiedykolwiek jadłam! Stały się w tym roku hitem w naszej kuchni jeśli chodzi o przetwory. Przepis znalazłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki . Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 słoików po 400 ml. Najlepsze ogórki kanapkowe – składniki: 1,5 kg ogórków średniej wielkości 2 szklanki wody 1 i ¾ szklanki octu spirytusowego
Kulinarne Przeboje