Przetworów ciąg dalszy. Przetwory z porzeczek są jednymi z najlepszych. W tamtym roku robiłam na próbę kompoty z czarnej porzeczki i czarną porzeczkę w cukrze na przeziębienie, a w tym roku zrobiłam już duże porcje bo sprawdziły się super. A teraz zrobiłam jeszcze galaretkę z czerwonej porzeczki.Składniki:1 kg czerwonej porzeczki3/4 lub 1 kg cukruSposób wykonania:1. Porzeczki
Kuchnia domowa AniWidzę, że pilnie przeszukujecie blog jeśli chodzi o przetwory. Dorzucam więc kolejny. Oto fajna receptura na sałatkę ze słoika na zimę. Przepis znalazła moja mama w wydaniu specjalnym gazetki Przyślij przepis. Przetwory i nalewki - nr 6/2013. Przepis podaję ze zmianami mojej mamy. Polecam serdecznie!Składniki:ok 4 kg ogórków2 kalafiory6 dużych cebul4 duże czerwone paprykiwiązka kopruliście lauroweczosnekgorczycaolejZalewa:4 litry
Kuchnia domowa AniCukinia w tym roku obrodziła. Nie pamiętam, żeby było jej tak dużo. Wszystkie robiące przetwory na zimę gospodynie przerabiają ją w zastraszających ilościach. Ja też do nich dołączyłam i powoli moja piwniczka zapełnia się głównie cukinią ;) W planach mam jeszcze dżem, ale najpierw muszę dokupić słoików, bo jakiś chochlik wszystkie mi schował gdzieś, gdzie znaleźć(...)szklanki octu , 3 łyżki oleju , 2 łyżki soli , słoiczek ulubionej musztardy . Dodatkowe przyprawy na każdy 1 słoik: kilka-kilkanaście ziaren pieprzu - w zależności jak bardzo pikantne przetwory lubimy, kilka ziaren ziela angielskiego , mały listek laurowy , 1/2 - 1/3 łyżeczki ziaren białej gorczycy . Wszystkie składniki zalewy razem zagotować i przestudzić. Cukinię pokroić w słupki. Jeśli
Codzienna kuchnia niecodziennaJeszcze jest czas na ostatnie przetwory. Warto wykorzystać fakt, że w tym roku sezon przetwórczy trwa wyjątkowo długo :) W mojej piwnicy najwięcej przetworów jest z cukinii i z pomidorów. Jednym z moich ulubionych jest przecier pomidorowy z bazylią. To świetny pomysł na zupę pomidorową pachnąca latem w środku zimy. Przygotowanie takiego przecieru jest łatwe, a doznania
Codzienna kuchnia niecodziennaJako, że ogórki opanowały większość ogrodu trzeba się brać za przetwory. Mniejsze poszły do kiszenia, maleńkie jako korniszony, a te większe postanowiłam pokroić. Przejrzałam miliony przepisów na składkę szwedzką i nie zobaczyłam nic, co by je różniło za bardzo. Każdy przepis to ulubiona zalewa octowa, przyprawy i pokrojone ogórki. Więc zrobiłam je całkowicie po swojemu. Ilość zalewy zawsze robię(...)daną chwilę będę miała produktu. Składniki zalewy mojej ulubionej;) 4 szkl wody 1 szkl octu Łyżka soli kamiennej nie jodowanej Cukru do smaku. Uwielbiam słodko-kwaśny smak przetworów. Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików wkładamy: Kawałki kopru, Ząbek czosnku Kawałek korzenia chrzanu Trochę gorczycy Można włożyć też delikatnie podgotowaną, pokrojoną marchewkę. Ogórki kroimy w plastry
Malinowe PocałunkiUwielbiam domowe przetwory . Dziś zaprezentuję Wam najszybsze i bardzo proste w przygotowaniu przetwory: tarte jabłuszka na zimę. Idealne do naleśników, szarlotki lub wyjadania prosto ze słoika ;) Ostatnio robiłam też tort dla dzieci właśnie z takimi jabłuszkami. Polecam. Składniki: dowolna ilość jabłek cukier ale niekoniecznie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Jeśli lubimy z cukrem to dodajemy dowolną ilość cukru
prawdziwe jedzeniebułce, grzance czy kromce chlebka nie przekonuje, choć być może, Tobie mój czytelniku przypadnie do gustu i będziesz zajadać, niczym królik marchewkę ;) Znalazłam jednak inne przeznaczenie dla owego przetworu. Dla mnie zamknięte w słoiczku puree z dyni stanowić będzie świetną bazę do muffinek czy innych wypieków. Od razu słodkie, od razu doprawione ... i na wyciągnięcie ręki. Składniki(...)nieduże cząstki, zasyp cukrem i odstaw na min 2 godziny. Kiedy dynia wypuści sok, przełóż ją do szerokiego, niskiego garnka, ewentualnie prodiża ( w nim najlepiej mi się smaży przetwory ). Pomarańcze obierz ze skóry, pokrój na na kawałeczki i dodaj do dyni. Wlej sok z cytryny. Całość smaż na wolnym ogniu, aż dynia zacznie się rozpadać. Rozgotowaną dynię zmiksuj blenderem, dodając
kolorowotorcikowoowocem pigwy. Niektórzy uważają też, że rajskie jabłko, które skusiło Ewę, tak naprawdę było pigwą. Owoce pigwy na surowo są twarde , dlatego dużo smaczniejsze są wykonane z nich przetwory. Wykorzystuje się je do wykonania aromatycznych , kompotów,syropów , nalewek, konfitur, galaretek.pigwa doskonale łączy się z jabłkami, podnosząc ich smak i aromat. Ze względu na dużą ilość pektyn może(...)służyć do żelowania przetworów o niskiej ich zawartości. Najprostszy sposób na pigwę to skroić ja w cienkie plastry, przełożyć do słoiczka, dodać tyle cukru na ile lubimy słodkie. Pasteryzować ok 20 mni. Mamy doskonały dodatek do herbatki. Polecam również: Nalewka z pigwy
W kuchennym oknie EwyMuszę się przyznać, że uzależniłam się z mężem od robienia przetworów. To super sprawa;) Lubię patrzeć jak zapełnia się nasza piwniczka w Starym Sączu;) Dzisiaj dalej na tapecie wiśnie...tym razem z kokosem;) Składaniki; 1 kg wydrylowanych wisni, 7 dkg wiórków kokosowych, 1 kg cukru żelującego 1:1, 50 ml likieru kokosowego, Po kokos zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Wydrylowane wisnie(...)cukrem żelującym. Odstawimy na 4 godziny.Następnie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Likir dodajemy pod koniec gotowania.Przekładamy do słoiczkow i pasteryzujemy 15 minut. wg. "Moje gotowanie-Przetwory i nalewki
Anioły w kuchniAkcja Przetwory 2014 w naszym domu trwa;) Dużo robimy rzeczy juz nam znanychi dużo takich , które robimy pierwszy raz. Tak jest z dzisiejszym przepisem. Są to ogórki w maraynacie z chili i czosnkiem...ostreee:) Składniki; 3 kg ogórków, 7 łyżek soli, 2 główki czosnku, Zalewa; 1 i 1/2 szklanki octu, 75 dkg cukru, 3 łyżeczki sproszkowanego chili, 8 łyżek oleju(...)godzin czasem mieszając. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut ood czasu zawrzenia wody. Po tym czasie jeszcze zostawiamy w garnku okołon 15 minut. żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego
Anioły w kuchnicebule, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki cukru, 1 łyzka soli, 1/2 łyżeczki ielonego pieprzu, 1/2 łyzeczki cynamonu, papryka mielona do smaku, ocet do smaku Po super naklejki na przetwory zapraszamy do sklepu HanuśZZ Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Pomidory, czosnek, cebulę oczyścić i zemlec w maszynce do mięsa.Dodać pozostałe składniki. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu(...)Nastepnie przetrzeć przez sitko, doprawić i przelać do słoików. Pasteryzujemy około 15 minut. źródło :Przetwory i dania mięsne siostry Anatazji
Anioły w kuchniPowoli trzeba pomyśleć o zapasach w spiżarni. Przez dwa dni smażyłam konfitury z wiśni, a dzisiaj już zamknięte w słoiczkach. Jeśli chcecie podarować komuś przetwory przez Was zrobione, to koniecznie zaopatrzcie się w piękne nakładki na słoiki, kliknij TUTAJ Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 1 duża cytryna 1. Wiśnie oczyścić, umyć, wydrylować, odcisnąć poswatały sok. 2. Zagotować(...)konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut. Bardzo dobra konfitura jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji
Apetyczna babeczkamniej popularne, ale równie wartościowe. Mają delikatniejszy smak i są często używane do dekoracji potraw oraz jako składnik wykwintnych deserów. Zawierają dużo pektyn, dzięki czemu świetnie nadają się do przetworów. 4. Porzeczka Różowa Różowe porzeczki to hybryda między czerwonymi a białymi. Ich smak jest łagodniejszy i bardziej słodki, co sprawia, że są doskonałe do jedzenia na surowo oraz jako dodatek(...)sałatek owocowych i deserów. Zastosowanie Porzeczek Porzeczki znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy z nich robić przetwory, soki, wina, dżemy oraz galaretki. Dodawane są do ciast, deserów, a także do dań mięsnych, którym dodają wyrazistości. W medycynie ludowej porzeczki były stosowane jako środek na różne dolegliwości, w tym przeziębienia, problemy trawienne oraz schorzenia skóry. Podsumowanie Porzeczki to niezwykle wszechstronne owoce
RafalCookzdrowy dodatek do dań np. do sałatek, można też go pić z wodą dla zdrowia. Truskawka to aromatyczny, słodki i soczysty owoc, idealny do wypieków, deserów i domowych przetworów, w tym także do zrobienia z nich octu. Ocet truskawkowy będzie zdrowym i smacznym dodatkiem do codziennej diety. Jak wszystkie owocowe octy, także i ten z truskawek stanowi cenne źródło odmładzających
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzastosowaniem kulinarnym. Oto niektóre z najpopularniejszych rodzajów pomidorów: 1. Pomidor Czerwony (Classic Tomato) – Najbardziej znany i powszechnie stosowany. Jest wszechstronny i idealny do sałatek, sosów, zup i przetworów. 2. Pomidor Cherry (Cherry Tomato) – Małe, słodkie pomidory idealne do sałatek i przekąsek. Są często używane ze względu na swój intensywny smak i atrakcyjny wygląd. 3. Pomidor Roma (Roma Tomato(...)Podłużny pomidor, znany również jako pomidor śliwkowy. Doskonale nadaje się do przetworów, sosów i past. 4. Pomidor Koktajlowy (Grape Tomato) – Małe, owalne pomidory o słodkim smaku. Idealne do sałatek i przekąsek. 5. Pomidor Bawole Serce (Beefsteak Tomato) – Duże, mięsiste pomidory o niewielkiej ilości nasion. Są doskonałe do kanapek, hamburgerów i sałatek. 6. Pomidor Zielony (Green Tomato) – Pomidory
RafalCook